trebalo bi sagledati ulogu vuka u lovistu,naime znamo da je vuk najveci ,,sanitarac,,i dobar selekcionar sto se tice skartova jer lovi najslabije jedinke,a toliko je tezak trofej za odstreliti da po meni je svakom lovcu san, pa sumnjam da ce neko spustiti pusku pred njim. po meni ima i koristi i stete,samo ko nas su lane vukovi ,,rastrgli,, 8 lovackih kerova, i dosta stoke,hajke se odrzavaju bez nekog uspeha,vise tu ,,strada,, sakal.sve je dobro u granicama normale, pa tako i sa vukovima=ne previse, ne premalo
Evo malo zanimljivosti,ima se malo vremena red pisanja red kupanja -. 2001, norveška vlada sa obrazloženjem da su vukovi odgovorni za stradanje više od 600 ovaca u 2000. daje planove za odstrel,kojim se javnost suprotstavlja. U 2005, opet je predložila plan,cija je namera smanjenje populacije vuka za 25% Nedavna studija za skandinavskog vuka je zaključila da ih je najvise 120 primerka, što je uzrokovalo zabrinutost za genetski potencijal populacije., Finske populacije vuka se procjenjuje na oko 250, mada prelaze iz Rusije. 2005.Finska je izdavala lovne dozvole na osnovu ranijih preventivnih,pa su odstreljivani iako su zaštićeni po zakonu EU. Evropska komisija je preduzela zakonske mere tako da je 2007 Evropski sud pravde presudio da je Finska prekršla Direktive o staništima, ali je ovo, koliko mi je poznato ostalo na presudi,bez znacajnijih posledica Od 1975 do 1986 u proseku godišnje strada 7200 grla stoke u Minnesota od vukova (Fritts et al. 1992). U novije vreme, 50 do 60 farmi godišnje su pogođeni gubicima od vuka.a stradaju domaći psi i mačke. Treba reci da u mnogim slučajevima, žive oko stoke, bez nanošenja štete ili samo povremeno .. U Minnesoti, vuk napada stoku sezonski, najčešće se javljaju gubici od aprila do oktobra, kada je stoka na letnjim pašnjacima. U jednom napadu obično strada samo jedno do dva grla goveda,dok ovce isl.nastradaju u vecem broju(zabelezeno do 35) pritom bude I dosta ranjenih Ranjavanja su cesca oko naseljenih mesta I ako su u blizini psi.Kad smo kod pasa najčešće rase koje se koriste za zaštitu ovaca i goveda od vukova I kojota u Sjedinjenim Američkim Državama su Anatolijski pastirski, Veliki Pyrennees, Komondor, Akbash pas, Kuvas, Maremma i Šar Planinac.Oni obično ne pružaju neposredno rešenje problema predatora (Woodruff (1990) .USDA-APHIS-Wildlife Services daje dodatne informacije o odgovarajućim metodama za izbor, čuvanje i obuku pasa ,kao I realna očekivanja opravdanosti čuvanja pasa protiv predatora.Takodje postoje strobe svetla kombinovana sa sirenama (Elektricni stražar-cuvar). Takvi uređaji verovatno daju dobre rezultate na malim, otvorenim pašnjacima,
Ispitivanja I razne studije dovode do odredjenih zakljucaka - Tokom zime vukovi mogu doprineti smanjenju populacija jelena, losa, karibua (Gauthier i Theberge 1987). Studije u Minnesoti (Mech i Karns 1977)posobno tokom oštrih zima, mogu dovesti do znacajnog pada populacija papkara . Čini se da populacije papkara mogu doći do niskog nivoa,stradanjem od vukova Oni mogu izazvati dugoročne posledice na populacijama svog plena i odloziti njihov porast.
Ovakvih studija mozemo nabrajati I navoditi,ali cemo zakljuciti da se nista ne prepusta slucaju I da se pridaje znacaj svakom detalju,koji se kasnije filtriraju I obradjuju da bi se doslo do realnog ,pa zatim prihvatljivog resenja.Tu bi doprinos lovaca moga biti presudan.Misljenja sam da bi svaki lovac koji sebe smatra za lovca na odredjenu vrstu divljaci morao da je upoznaLov na nju tada dobija sasvim drugu dimenzijuovako imamo sta imamo.Uopsteno bi bilo najprihvatljivije,zbog specificnosti uslova kod nas,da se neko prihvati bar analitickog dela posla.Sa bazom podataka bi se moglo realnije sagledavati ovo pitanje,sve ostalo je u najmanju ruku subjektivni stav bez realnog uporista.
nenadx kaže:
.Misljenja sam da bi svaki lovac koji sebe smatra za lovca na odredjenu vrstu divljaci morao da je upoznaLov na nju tada dobija sasvim drugu dimenzijuovako imamo sta imamo.Uopsteno bi bilo najprihvatljivije,zbog specificnosti uslova kod nas,da se neko prihvati bar analitickog dela posla.Sa bazom podataka bi se moglo realnije sagledavati ovo pitanje,sve ostalo je u najmanju ruku subjektivni stav bez realnog uporista.
Ovo i jeste prava srž lovačke edukacije i čuvanja divljači, kao i sveg živog sveta u prirodi!!B)
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Tako je Zemo razvoj svakog drustva i pojedinca trazi stalno negovanje i nadogradnju,kako fizicku tako i duhovnu. Lov je samo podsecanje na korene i veza sa prirodnim duhom coveka....A iz tog ugla posmatranja,nekako se zeljov namece kao izvanredna spona poistovecivanja.
[quote]nenadx kaže:
Kad smo kod pasa najčešće rase koje se koriste za zaštitu ovaca i goveda od vukova I kojota u Sjedinjenim Američkim Državama su Anatolijski pastirski, Veliki Pyrennees, Komondor, Akbash pas, Kuvas, Maremma i Šar Planinac.Oni obično ne pružaju neposredno rešenje problema predatora (Woodruff (1990) .USDA-APHIS-Wildlife Services daje dodatne informacije o odgovarajućim metodama za izbor, čuvanje i obuku pasa ,kao I realna očekivanja opravdanosti čuvanja pasa protiv predatora.Takodje postoje strobe svetla kombinovana sa sirenama (Elektricni stražar-cuvar). Takvi uređaji verovatno daju dobre rezultate na malim, otvorenim pašnjacima.
Kad smo kod te elektrike...obicno se misli da je to bezopasno,i u vecini slucajeva i jeste,ali...Ljudi se dosete pa rade sledece.Prvo ograde tor obicnom zicom,pa na metar od nje stave elektricnu cobanicu,dakle u istoj ravni,pa na metar spolja gledano opet obicnu zicu.I sad se neko verovatno zapita cemu sve to kad je sigurno skupo?Stvar je u tome da se u tu elektricnu cobanicu pusti struja visokog napona koja bi i slona oborila,a za vuka da ne pricamo!Tako da spoljna obicna zica sluzi da spreci ljude da recimo slucajno dotaknu cobanicu,a unutrasnja obicna zica sluzi da spreci stoku da dotaknu cobanici,koja ipak ne "pecka"kao sto bi trebalo...A vukovi,sakali ,psi lutalice...ako hoce da udju medju stoku,moraju neizostavno makar da pipnu ili ocesu cobanicu.A onda je to good ...
A cinjenica je da se stoka moze vrlo efikasno zastititi od vukova i uz pomoc cobanskih pasa,kao sto to rece Nenadx.Samo je vazno da ti psi nose dobar genetski potencijal,da nisu plasljivi i da su fizicki dovoljno jaki da se sa vukom bore jedan na jedan!Kome je potreban pas za ovakve potrebe,toplo preporucijem naseg sarplaninca!Pas jednom
Neco,pogledaj na internetu snimak sarplaninac vs vuk ili sarplaninac vs wolf..Mislim da je sarac "otresao" dva vuka koji su uleteli u tor i poceli da dave ovce..Snimak je star ali ga vredi pogledati. www.youtube.com/w...
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
Verujem da je snimak star barem 50 godina , malo je danas takvih, malo je brutalna ona scena sa davljenjem ovce setio sam se odmah Rancera
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
duskodugusko kaže:
Neco,pogledaj na internetu snimak sarplaninac vs vuk ili sarplaninac vs wolf..Mislim da je sarac "otresao" dva vuka koji su uleteli u tor i poceli da dave ovce..Snimak je star ali ga vredi pogledati. www.youtube.com/w...
Ovaj snimak sam ja druze moj pogledao do sad...pa nemoj -nemojali jedno 30-40 puta!B)I svaki put kad ga ga gledam dozivim neko novo uzbudjenje
Inace,ovo je snimao neki Obrad Gluscevic,i to 1962.godine,samo ne znam na kom lokalitetu,ali verovatno Kosovo i Metohija ili Makedonija.
Samo,ovakvih pasa (srcanih i borbenih,pa i medju sarcima)nema nesto bas mnogo.Prema tome,ko poseduje ostrog,borbenog,fizicki jakog sarplaninca koji je poslusan svom gospodaru...taj poseduje zlato!!!Ovo sto sam rekao da ih nema bas mnogo...to treba shvatiti uslovno,mislio sam nema ih u bukvalno svakom leglu,ali kod proverenih ljudi ovakvi se psi mogu naci!Sarplaninci
Nadam se da necemo preterano odstupiti od teme,ali Sarplaninac zasluzuje prostor,pa makar i ovde.Nisam dovoljno upucen u ovu rasu,znam samo da je oko nje bilo mnogo desavanja....Menjala je naziv od postojeceg do ilirski,jugoslovenski...Nekako je ostao Sar planinac...mada izvorno sa te planine se mogu naci u raznim bojama-od bele,preko zute do crne,ali i sareni,sa duzom kracom...dlakom...Standardna visina mu je dugo ogranicavana na 62 cm za muzijaka(sa odredjenom namerom) Pre dvadesetak godina sam upoznao odgajivace koji su tezili ka krupnijim primercima sto mi deluje logicnije za ovcare namenjene odbrani stada od vukova itd itd.Svakako veoma cenjen u SAD,Francuskoj...Svakako da je ovakav sadasnji selektovan u drugim uslovima od cobanskih,pa je malo izgubio potrebne atribute za davljenje sa vukovima,ali je i dalje u vrhu za te namene.Cak je i vojska pokusavala da ga upotrebi za njene svrhe po ugledu na neke druge.Ovde je slika iz 1928.
Nenadx,i ja poput tebe smatram da necemo previse odstupiti od teme,jer sarplaninac i vuk cine jedan tandem,gde se ogleda sva lepota i surovost prirode!
A kad je o sarplanincu rec,tu su se u proslosti izdesavale razne kombinacije,mahinacije,promene...a sve to uglavnom bespotrebno!
Nego kad je rec o toj visini...to je najveci kamen spoticanja medju onima koji sarce odgajaju.Prvo treba da se ima na umu da velika vecina danasnjih pastirskih pasa potice od jednog prapretka-Tibetskog psa!Njega su cuvali i koristili nomadi koji su se jos pre nove ere selili iz Azije u Evropu.Kako se stocari osvajali nova prostranstva,tako su njihovi psi dolazili u kontakt sa lokalnim rasama pasa sa kojima su se parili,i na taj nacin su nastale razne rase,npr.Anadolijski ovcar,poznat joj i kao Turski pastirski pas,zatim Srednjeazijski ovcar,poznat i kao Turkmenski Alabaj,Kavkaski ovcar,Severnokavkaski volkodav (davitelj vukova),sarplaninac,Kraski ovcar,Srpski pastirski pas(Homoljski,Kopaonicki i Sjenicki pas),a ima ih jos puno.
Za ovu pricu je najznacajniji Kraski ovcar.Ova rasa je bila prisutna na teritoriji Slovenije,a onda je nakon Prvog Svetskog rata u potpunosti nestala.Slovenci,ne zeleci da izgube ovu rasu,dali su se na jedan tezak posao,a to je bila teznja da uz pomoc slicnih i srodnih rasa,uz pomoc selekcije,ponovo stvore Kraskog ovcara.Analizirajuci sve ove slicnosti ,odlucili su se za sarplaninca.Napominjem da je ovo bilo krajem 20-ih godina 20-og veka,a sarac je kao rasa priznat 1939.godine.Slovenci odlaze na Saru i Prokletije,gde biraju,najsitniju stenad,znajuci da je sarplaninac kao rasa i krupniji i tezi od Kraskog ovacara!Pa je tako "greskom" napisan i standard za "sarplaninca",gde kaze da je visina muzjaka od 58 do 66cm,a zenke od 56 do 62 cm,a masa,verovali ili ne 30-40 kg,sto je apsurdno i mnogo malo!
Prema tome,imamo situaciji da je Kraski ovcar standardizovan po ovim merama,kao sto je i ispravno,a zatim su te iste mere prepisane za sarplaninca,sto je apsurdno!Tako,u teoriji,moguce je razlikovati sarplaninca od Kraskog ovcara samo po repu,sto je neozbiljno!Medjutim standard kaze da su"pozeljniji visi psi"!Pa ako su pozeljniji visi psi,zasto Standardom nije propisana veca visina???Sasvim logicno pitanje!Zatim,nije precizirano koliko ta visina sme da odudara od standarda,jer nije isto 5 i 20 cm!Ja sam do skora imao zenku koja je imala 71cm visinu,a oko 65-70 kg mase!Sto je vise od svakog muzjaka "po standardu"!
Jos jedna jako vazna stvar-da bi se dobio kvalitetan ovcarski pas,"ubica vukova",potrebno je pre parenja izvrsiti selekciju!Naime,puste se dva muzjaka da se bore,i onaj koji pobedi ima pravo da pari kuju i da na taj nacin prenosi dobar genetski materijal,koji bi bilo steta da ostane neiskoriscen!Zanimljivo je to da te borbe muzjaka sarplaninaca,NIKADA,ali NIKADA,ne zavrsavaju sa gomilom krvi,pokidanim mesom,tragicnim ishodom,pokidanim vratovima...NIKADA,znam to 100%!Neko ce verovatno reci da to nije humano,svako ima svoj stav,ali na ovaj nacin se cuva cistota rase!Jeste malo surovo,ali znamo i da je priroda surova,a sarplaninac je pas za prirodu,a ne za salon!
Dlaka moze da bude razlicite boje,ali dominiraju Karabasi i Akbasi!Na turskom jeziku KARA znaci crn,a BAS znaci glava.Prema tome-crna glava-tamnija boja dlake!Dok AK znaci belo-prema tome-svetliji psi!
Snimak iz 2009.Poljska-vuk uhvacen u zicanoj zamci
A ovo je iz Saksonije(nemacka),takodje 2009,gde je utvrdjeno da je ovaj vuk stradao od sitne sacme.Inace tih nekoliko vukova koje imaju su strogo zasticeni i sa odusevljenjem prihvaceni,nakon sto su istrebljeni pre par stotina godina.
A evo zanimljivosti.Ovo su verovali ili ne hibridi pronadjeni u Letoniji,u nekoj pecini,od oca cistog vuka i majke hibrida vuka i psa.1999.Potvrdjeno DNK analizom Ponasanje im je bilo tipicno vucije itd,itd.U pozadini se vide dva primerka iz tog legla,koji su vec malo slicniji vuku.
Vukovi su se pocetkom ove godine(2011) poceli okupljati u ogromne copore.Najveci zabelezeni je oko 400 primeraka.(Verhojansk okrug- Republika Jakutija) Pod njihovom opsadom je nekoliko sela,a I ljudi su u opasnosti od invazije vukova.,jer ih ucestalo napadaju I ima vise zabelezenih smrtnih slucajeva. ....Cudne stvari se desavaju
bturjane kaže:
tandzara je spremna municiju cemo svoju da ponesemo oni samo nek obezbede neku kolibu za odmor i EVO RESENJA
Konstruktivan predlog kolega!!B) ...ipak se sve može i treba dovesti na meru kad se prenamnoži !!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Rusi su vec imali slicne probleme,doduse u ovakvom obimu ne,Biolozi se cude.Verovatno ...ali da nepametujemo,sacekacemo misljenja.Inace odmah je oformljeno nekoliko ekipa,kojima se zna posao.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻