Ljudi ne shvataju da vreme prolazi i nemojmo se praviti ludi, pa da sutra kažemo kako nismo znali, i tu je Lala u pravu jer svako ko je bar malo pogledao novi zakon kad je izašao, a i kao nacrt mogao je da predvidi tok stvari, pa da li mi mislimo da je država donela zakon samo tako i da se on neće nikada primeniti, i sad velika većina sedi i uljuljkuje se zamišlju da se ništa ne dešava i ništa neće desiti, kad se budu uskoro znale granice novih lovišta onda će se svi razbuditi, možda kasno jer će odmah nakon toga započeti konkursi za dodelu tih lovišta, neće LSV namestiti nikakvo čudo i omoguđiti svim udruženjima da dobiju lovište, ostaje mnogo stvari da urade sama lovačka udruženja da bi stekla uslov za gazdovanje lovištem, ko zna u kakvim granicama i ko zna sa kojim trzavicama unutar samih sebe. Ne budimo naivni i ne zavaravajmo se pravom prečeg jer će država u obzir prilikom dodele uzimati i sve druge parametre pri dodeli lovišta na gazdovanje
Nešto se zapelo sa ovom temom, malo čudno, da niko nema nikakvog komentara, posebno onih koji se dele, i kojima to baš nejde od ruke, a očigledno da ih ima poprilično, čim ih je i pokrajinski sekretar za PŠV pozvao da se u najbržem mogućem vremenu dogovore i izađu sa svojim predlozima. Ne vidim razloga za tajanstvenost pa mi smo svi jedna jedinstvena porodica lovaca, i ne bi između nas trebalo da bude tajni, ili možda ipak i nismo tako jedinstveni kako se predstavljamo, ako nije ni jedno od ovoga onda nas je možda strah, da nešto kažemo, ne daj bože da se nekom zamerimo, kako će mo se sutra grliti, ljubiti u obraz i jedan drugome keziti i osmehivati.
pa dosta smo o tome pisali, ono sto je najvaznije,jeste da svako sadasnje udruzenje ,tj clanice udruzenja izjasne se ko ce gde, i prema tome da se ide. Sve moze da dobro prodje ako se postuje odluka svake clanice, jer nesme biti uslovljavanja,ili zabrane bilo kome ko oce da se izdvoji.
Sloboda udruživanja je garantovana Ustavom.
Tamo gde ima sporenja u nekim LU, najveći problem je u stvari lovište, i sve se vrti oko toga, kome će pripasti dosadašnje lovište. Pa se jedni (za razdruženje) pozivaju na teritorijalni argument, a drugi (unijati) se pozivaju na statutarni argument, a statut je u skladu sa zakonom.
I jedan i drugi su legitimni argumenti, samo je problem, što su suprotstavljeni.
Bravo Banaćan. Evo najsvežijih informacija. Maj mesec presudan i tada će se staviti tačka, svi koji se razdružuju biće pozivani do tad u sekretarijat pojedinačno na dogovor, nema grupnog sastanka, ako je moj izvor pogrešio, pogrešio sam i ja.
Ajd sad jedno stručno pitanje?
Ko je pravni sledbenik prilikom razdruživanja?
a.) LU koje je do sada gazdovalo lovištem
b.) LD koje je bilo u sastavu tog LU kao lovni revir (lovačko društvo) bez svojstva pravnog lica i sada se izdvaja i želi formirati npr lovište u granicama Katastarske opštine.
veoma bitno pitanje.
Za dalja razmišljanja u kom pravcu ići.
Takođe pitanje: ako se LU i LD dogovore sporazumno o razdruživanju tada bi po meni to LD postalo automastki pravni sledbenik u odnosu na neko treće lice koje bi se pojavilo na konkursu za lovište.
Mislim da su LD odavno ispušila, i da zakonodavac neće toliko daleko da se vraća u prošlost, to bi bila Pandorina kutija.
Trenutno nastaje grabež, za koji dan će biti još gore, prijateljsko društvo će od prijateljskog društva pokušati da otme.
Treba imati dostojanstvo, zastupati svoje stavove, i do kraja se boriti za njih, nije baš ovo zemlja bezakonja.
nemojmo dozvoliti samo da sedimo kući, i ne informišemo se, onaj ko je na sebe preuzeo teret, ujutro kad ustane nek traži informacije.
Ja sam na ovaj sjt upravo zbog toga i došao, i našao sam upravo ono što sam i tražio, Inđiju, Aradac, od meni bližih koji istu ili sličnu muku dele, razmenjali smo telefone, email adrese i namestili savez u kojem jedni druge pokušavamo da pomognemo i da nekim slučajem ne pogrešimo, i sasvim je u redu, velika većina lovaca ne mogu biti lideri, prepuštaju stvari i onima koji im misle dobro isto kao i onima koji im ne misle dobro, i to je Ok, nek se bave kerovima, sačmom, vicevima, prepirkama i svim ostalim stvarima, jer to čini upravo lov, a gde će se loviti, pa to će valjda par budala obezbediti.
Cadara kaže:
b.) LD koje je bilo u sastavu tog LU kao lovni revir (lovačko društvo) bez svojstva pravnog lica i sada se izdvaja i želi formirati npr lovište u granicama Katastarske opštine.
veoma bitno pitanje.
Takođe pitanje: ako se LU i LD dogovore sporazumno o razdruživanju tada bi po meni to LD postalo automastki pravni sledbenik u odnosu na neko treće lice koje bi se pojavilo na konkursu za lovište.
Pitanje pravnog sledbeništva treba da je regulisano statutom LU. Tamo treba da piše šta se dešava ukoliko neki deo LU (LD) želi da izadje. Dokle god postoji LU, makar i formalno, nema sledbenika, i takvo LU može da ima prioritet pri dodeli lovišta. A ako granice lovišta budu promenjene? Onda nema prethodnog korisnika, onda su svi ravnopravni. Tako sam ja shvatio propise.
Drugo je pitanje šta se dešava, ako članovi LU (LD) odluče da ugase staro LU. I to bi trebalo da postoji u statutu.
Opet se postavlja pitanje ko će koristiti lovište. Razdvojte u glavi, da postojanje LU ne obezbedjuje automatski lovište na teritoriji gde je LU registrovano. LU, teoretski, može da postoji, a da nema lovište, pa da ide organizovano u komercijalni lov koji će ugovarati sa onima koji imaju lovište na korišćenje.
Ako LU nema lovište, može da se bavi gadjanjem glinenih golubova, mogu članovi da se druže na lovačkom domu, da igraju tablić i domine... Ovo je crni humor, ali nije daleko od istine.
Statut koji je napisalo L U Bačka Palanka i koji je prošao u A P R jasno definiše ko je pravni sledbenik lovišta. Pa kaže : ako neko lovačko društvo želi i ima zakonske mogućnosti može da fornira novo udruženje i pravni je sledbenik svog lovnog revira. Ako neko želi da pogleda naš Statut poslaćemo vam ga.
Savo, pa ne odredjuje statut LU ko će koristiti neko lovište ili revir. To odredjuje država, tj. nadležni organ (ministarstvo, ili za AP, sekretarijat). Taj statut jeste prošao APR, ali je ta odredba o LD vrlo diskutabilna! LD više ne postoji po zakonu, kao samostalni subjet. Revir se ne može pretvoriti statutom u novo lovište. A ako neki revir ispunjava uslove da bude proglašen lovištem, mora da prodje proceduru predvidjenu Pravilnikom o ustanovljenju lovišta, i mora da ide na dodelu konkursom. Mislim da APR prilikom registracije ne ulazi u detalje statuta. Oni samo konstatuju da statut postoji, nisu oni zaduženi da pravno tumače pojedine odredbe.
Cadara kaže:
veoma bitno pitanje.
Pitanje pravnog sledbeništva treba da je regulisano statutom LU. Tamo treba da piše šta se dešava ukoliko neki deo LU (LD) želi da izadje. Dokle god postoji LU, makar i formalno, nema sledbenika, i takvo LU može da ima prioritet pri dodeli lovišta. A ako granice lovišta budu promenjene? Onda nema prethodnog korisnika, onda su svi ravnopravni. Tako sam ja shvatio propise.
Drugo je pitanje šta se dešava, ako članovi LU (LD) odluče da ugase staro LU. I to bi trebalo da postoji u statutu.
Opet se postavlja pitanje ko će koristiti lovište. Razdvojte u glavi, da postojanje LU ne obezbedjuje automatski lovište na teritoriji gde je LU registrovano. LU, teoretski, može da postoji, a da nema lovište, pa da ide organizovano u komercijalni lov koji će ugovarati sa onima koji imaju lovište na korišćenje.
Ako LU nema lovište, može da se bavi gadjanjem glinenih golubova, mogu članovi da se druže na lovačkom domu, da igraju tablić i domine... Ovo je crni humor, ali nije daleko od istine.
To je u principu sve ono što bi ljudi trebali da shvate kao neumitnu činjenicu, to je siže i nema nam za sad drugog.
savo bp kaže:
Statut koji je napisalo L U Bačka Palanka i koji je prošao u A P R jasno definiše ko je pravni sledbenik lovišta. Pa kaže : ako neko lovačko društvo želi i ima zakonske mogućnosti može da fornira novo udruženje i pravni je sledbenik svog lovnog revira. Ako neko želi da pogleda naš Statut poslaćemo vam ga.
APR se ne bavi takvim tumačenjem, statut je jednostavno prošao, to što je prošao ne znači da si stekao zakonsko pravo, APR se bavi legitimnošću datih podataka, i obavezom koja proističe iz zakona o udruženjima, šta misliš kad bi oni trebali da analiziraju tvoje pravno nasledstvo, bez ikakvih relevantnih podataka, ili podelu kulturno umetničkog društva čije su gaće a čiji opanci, ovo pravno nasledstvo kod lovaca će tumačiti sekretarijat, i ne tiče se ničeg materijalnog sem lovišta, jer je očigledno da neka društva sada imaju teritorijalne pretenzije u odnosu na druge, a sekretarijat bi to da elegantno zaobiđe. Kako je vaš statut napisan vama i ne treba sekretarijat da vam dodeli revir vi ste to već samim statutom uradili, bukvalno rečeno statutom ste iznad zakona.
Pogrešno se savo izrazio, mislio je :ako neko lovačko društvo želi i ima zakonske mogućnosti može da fornira novo udruženje i polaže pravo na korišćenje lovišta koje bi bilo ustanovljeno u granicama dosadašnjih revira.
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Tako već može, ima logike, jer statutom onda obavezuješ ostale da takvu mogućnost samo aminuju, a ne da raspravljaju i odlučuju.
savo bp kaže:
Kako neko LD može da bude pravni sledbenik svog lovnog revira? Savo, izvini, ali mislim da si ili napravio teški lapsus, ili ne shvataš šta si napisao. Ovo što sam podebljao u tvom upisu, je u najmanju ruku nemoguće, nonsens totalni.
Ovo je kvaka cele priče, provereno.
Gde sadašnje lovačko udruženje konačnom odlukom odobri nekom lovačkom društvu izdvajanje da nema nikakvih problema, znači moram na primer da se dogovorim sa LU Nova Crnja da su saglasni da se izdvojimo u granicama, na primer našeg revira i ako se u tome složimo nikakvih problema nema dobićemo lovište 100% (LU Nova Crnja neće konkurisati na deo našeg lovišta) i automatski će nam preneti pravo pravnog sledbenika ( u slučaju da se pojavi neko treći na konkursu).
Ko tu odluku donosi, verovatno skupština udruženja, kako zakazati vanrednu skupštinu, onako kako piše u statutu, kako to sprovesti e to ne znam da vam kažem.
U principu je tako, Cuciću, pod uslovom da tvoj lovni revir ispunjava i ostale uslove predvidjene propisima, da bude ustanovljen kao lovište.
Da to svakako, bez dvojbe, ali su vidiš sad izbacili i ovu kvaku, to gore što sam napisao je stav sekretarijata ne moj. Ne misliš li da to poprilično komplikuje stvari.
Pa to što su izbacili nije 'kvaka', nego po mom mišljenju korektan predlog - dogovorite se, da ne moraju oni da presecaju.
A verujem da će i u presecanju, ako budu morali, imati korektne kriterijume, bez obzira što verujem da ima pokušaja uticaja sa strane, na crtanje lovišta. Istup pokr.sekretara me je obradovao, jer je, izmedju ostalog, mislim, uputio poruku, da od nekih nameštaljki u vezi lovišta nema ništa. Barem se nadam da je tako, da sam dobro razumeo poruku.
Hm. Valjda poznaješ situaciju, zakazati skupštinu je veoma komplikovan proces, samo je skupština merodavna da donese takvu odluku, tamo gde se većina opredelila za razdvajanje ne bi trebalo da bude problema ali tamo gde je u pitanju jedno udruženje a delegatskim sistemom broj delegat nesrazmeran kako zakazati skupštinu i doneti odluku, inače MAJ je termin.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?