U lovištu sam gde nema prepelica,ali smatram da nebi smeli nikako tako nešto da urade,jer kolege koji love prepelicu verovatno podjednako dobro i lepo uživaju u tom lovu isto kao i ja u lovu na vepra. A voleo bih da upoznam makar jednog iz te neke glupe organizacije -zelenih ili kokijh već,pa da mi prstom pokažu gde su zimus izneli soli makar 50 gila o svom trošku,kao ja,pa da mi pokažu gde su zimus u onim snegovima,takodje o svome trošku izneli balu sveže deteline i postavili,pa gde su im poilišta za divljač itd...itd.. more mame im ga nabijem govnjarske. Držte se kolege,odstupnica nam je NAPRED!
Sremac75 kaže:
Прописи, па и они који нам се не допадају, се морају поштовати.
Наше је да се боримо да се такви погрешни и штетни прописи не донесу!
!
Mudro zboris druze,nije resenje nepostovanje propisa.Koliko god mi poznavali atare uvek ce se neka kontrola provuci neopazeno pa ode oruzje i pljus krivicne prijave i svasta nesto.Vec vise od dve godine suska se da ce odredjeni krugovi traziti zabranu lova na prepelicu i grlicu pa nemamo opravdanje ako se to zaista i desi.Treba delovati sad i odmah da ne bi bilo nismo znali,znali smo.Novi zakon o divljaci i lovstvu doneo je niz nelogicnosti,setite se samo svrake i sive vrane,pa su neke ispravljene,a moglo bi jos samo da ima ko da ukaze na iste te nelogicnosti.
Najgora moguca solucija je cutanje i kukanje u stilu Kalimera-nepravda,a sta smo uradili da to sprecimo?
Raduje me da se bude lovci koji i nemaju prepelicu u svom lovistu shvatajuci da ce i njihova omiljena divljac doci na tapet pre ili kasnije.Trebalo bi svima da je jasno da se ovde ne radi o spasavanju odredjene vrste divljaci vec jednostavno o zabrani postojanja lovackih organizacija.
Mozda je ovakvo rukovodstvo prvi korak ka ostvarenju tog cilja? Mislite o tome
Sremac75 kaže:
Прописи, па и они који нам се не допадају, се морају поштовати.
Наше је да се боримо да се такви погрешни и штетни прописи не донесу!
!
Mudro zboris druze,nije resenje nepostovanje propisa.Koliko god mi poznavali atare uvek ce se neka kontrola provuci neopazeno pa ode oruzje i pljus krivicne prijave i svasta nesto.Vec vise od dve godine suska se da ce odredjeni krugovi traziti zabranu lova na prepelicu i grlicu pa nemamo opravdanje ako se to zaista i desi.Treba delovati sad i odmah da ne bi bilo nismo znali,znali smo.Novi zakon o divljaci i lovstvu doneo je niz nelogicnosti,setite se samo svrake i sive vrane,pa su neke ispravljene,a moglo bi jos samo da ima ko da ukaze na iste te nelogicnosti.
Najgora moguca solucija je cutanje i kukanje u stilu Kalimera-nepravda,a sta smo uradili da to sprecimo?
Raduje me da se bude lovci koji i nemaju prepelicu u svom lovistu shvatajuci da ce i njihova omiljena divljac doci na tapet pre ili kasnije.Trebalo bi svima da je jasno da se ovde ne radi o spasavanju odredjene vrste divljaci vec jednostavno o zabrani postojanja lovackih organizacija.
Mozda je ovakvo rukovodstvo prvi korak ka ostvarenju tog cilja? Mislite o tome
Potpuno ste u pravu obojica, propisi, ako ih donesu ne daj Bože, moraju se poštovati a takođe mislim da je i krajnje vreme da i mi obični lovci počnemo reagovati kad već neće da u naše ime reaguju oni koje plaćamo.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
не кажем ја да се прописи не морају поштовати, већ упозоравам шта ће се неминовно десити. а онда ће, поред нечијег оружја, летети и нечије главе (свесни смо сви у каквој држави живимо и колико "вреди" људски живот овде). још није дошло до тога, богу фала, али немојмо се чудити ако се деси. (милсим због ситне дивљачи, због крупне знамо да је било).
мрво, можеш ли, молим те, да појасниш на које небулозне одлуке закона мислиш и шта је то исправљано?
и на крају, шта предлажете да се ради? од овог кукања стварно нема ефекта, а ови зелембаћи раде ли раде... (успут, дарко, брига њих за солииште и појилиште, битно да им капну паре и да не мрдну гузицу од компјутера)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
Voleo bih da mi neko napiše kako se može krivoloviti prepelica. Jbg omatorio sam a nisam naučio, posebno me interesuje krivolov u Vojvodini.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
понедељком, уторком... ваздушном пушком, без дозволе... тај ком то треба сетиће се већ која разлика између препелице или било које друге живуљке?
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
Ne mogu da mi brane da odgajim jedno 200 japanskih prepelica, da ih pustim na svoj ranc, sazovem drugare i da lovimo sem tako... zar ne?
ssekir75 kaže:
понедељком, уторком... ваздушном пушком, без дозволе... тај ком то треба сетиће се већ која разлика између препелице или било које друге живуљке?
Daki kod nas je mnogo lako, jer znam šta je bilo za jarebicu, a što ne bi i za prepelicu.
Izađu na teren pod izgovorom da treniraju pse, a tamo ih čeka jedan sa cevkom pa se usput koja i obori, ''čisto da nastrve pse''. Bilo je takvih primera mnogo. Samo što bi u ovom slučaju krivolov kao posledica imao sasvim drugačiji uzrok.
Svakako da je sve to van pameti, ali je realna činjenica. Ja bih bezpogovorno poštovao zakon, ali kao što rekoh, znam ljude za koje garantujem da neće ako nam zeleni drugari zabrane lov. Zabranu na godinu, maksimalno dve, pa i tri bi nekako i izdržali, ali trajnu, garantujem da ne bi.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
.... i kao i obično nej.ebaće oni pošteni lovci, oni koji lov shvataju šire od trke za mesom, oni koji vade dozvole, oni koji prijavljuju odstrel!
A oni koji ne poštuju današnje propise, neće poštovati ni buduće, oni koji danas kradu, krašće i sutra...... a nešto baš nema mnogo primera da je neko naj.ebao zbog takvog ponašanja!
Ponekad se zapitam...................................
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
nidzamotocross kaže:
Daki kod nas je mnogo lako, jer znam šta je bilo za jarebicu, a što ne bi i za prepelicu.
Izađu na teren pod izgovorom da treniraju pse, a tamo ih čeka jedan sa cevkom pa se usput koja i obori, ''čisto da nastrve pse''. Bilo je takvih primera mnogo. Samo što bi u ovom slučaju krivolov kao posledica imao sasvim drugačiji uzrok.
Svakako da je sve to van pameti, ali je realna činjenica. Ja bih bezpogovorno poštovao zakon, ali kao što rekoh, znam ljude za koje garantujem da neće ako nam zeleni drugari zabrane lov. Zabranu na godinu, maksimalno dve, pa i tri bi nekako i izdržali, ali trajnu, garantujem da ne bi.
Nidžo , u lovu oboriš prepelicu , jasno se vidi gde je pala , dođeš tačno na mesto i ne vidiš je, a bez psa , čak i sa njim teško je nađeš. prepelica se lovi u zaparloženim strnjikama , gde je smešna stvar nositi vazdušnu pušku.
Više manje to na kakvom se terenu lovi prepelica koliko je bitno u kom se vremenskom periodu lovi. Lovac sa psom i puškom na strnjici ili detelini u avgustu sigurno ne lovi miševe ili neku drugu divljač.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
мрво, можеш ли, молим те, да појасниш на које небулозне одлуке закона мислиш и шта је то исправљано?
Pa kud ces vece nelogicnosti od stavljanja svrake i sive vrane u trajnu zabranu kao ptice pevacice,srecom to je ispravljeno.Pogledaj sta su uradili po pitanju dve najvece dlakave stetocine,sakala i lisice.Stavili ih na dozvolu za lov krupne divljaci odnosno divlje svinje pa sad i za odstrel istih treba str.pratilac.Ovamo sva struka kuka kako je jedan od osnovnih razloga za pad brojnosti sitne divljaci eksplozija populacije predatora svih vrsta,a zakonodavac zastitio te iste predatore,da nije tuzno bilo bi smesno.Po gore navedenom zakljucujem da je predlog zakona pisao neko ko ni u komsiluku nema lovca jer da nije tako ovakve nebuloze se ne bi provukle,pa se bojim da i najavljena zabrana lova na preletnu divljac(prepelicu i grlicu)potice iz takvog nekog kvazinaucnog kruga NVO.
Ako bi se nedvosmisleno dokazalo da je lov glavni ili jedan od glavnih razloga za smanjenje brojnosti bilo koje divljaci(krivolov ne racunam u redovne lovacke aktivnosti)ne bi mi trebale NVO da obustavim lov na odredjenu divljac ili potpuno da se obustavi lov na odredjeno vreme.Ovako,dovoljno je da neka susa pausalno odredi da su lovci glavni krivci i tras,zabrana lova
I na kraju,sve te NVO zajedno nemaju clanova koliko jedno vece LU,a oni nam kroje kapu.Mislim da toi vise govori o nama nego o njima
Pošto ćemo ove godine najverovatnije loviti prepelice zna li neko cene municije?
Ja sam se malo raspitivao i za sada je najjeftiniji Vušir 28gr, cena oko 32 din, za kalibar 12.
ssekir75 kaže:
Мени се то не допада. Какво ми је то уживање ако нема рада паса? Нема пуцања из марке, апорта? Тотално бзв
ацо, неком безвезе, неком није. ја рекох да са тим немам искуства, али део људи које то воле радиће без обзира на забрану. и немој да неко мисли да ће их некакаве чуварске службе зауставити, јер неће.
мрво, претпоставио сам да је управо то, али рекох боље да питам него да лупам главу. приде, нисам упућен да је дозвољен лов на свраке и сиве вране, мада сам чуо да се причало да ће то да ураде. што се тиче лије и нарочито шакала, и ја се осећам оштећеним јер ми је велико задовољство да их "почистим". овако, чекати вепра, а пуцати да лију, пуцали би истог тренутка на мене а све и да се стручни пратилац не маје са мном на лију кад ће неко тамо да иде на срндаћа...
Pez, Daki, Mrva, Ssekir, Sremac, svako od vas je u pravu na svoj način.
Pez, druže, na primer, golub je dozvoljen za lov, lovi se na terenima gde i prepelica (bar kod mene), u isto vreme kad i pepelica, može da se vodi pas, municija i puška su kao i za prepelicu i garantujem da će ''zaljubljenici'' u taj lov, kada ker markira prepelicu, prići i pucati na istu.
Kao što reče Ssekir, ko hoće to da uradi, naći će način. A kao što reče Sremac, ko će onda da nayebe? Pa ko će drugi nego mi ostalo.
A svega toga ne bi bilo da se ovi naši zeleMbaćCi, ne prave pametni... Na primer, kod mene u planini su dolazili jednom prilikom da zaštićuju žutokljunu galicu, još me ubeđuju da je ima iako sam tu odrastao i znam da je nikad nije ni bilo. A onda su našli za shodno da zabrane bilo kakvo uznemiravanje svih vrana jer pomenuta ptičica pripada vranama.
Srećom pa ih je neko na vreme udaljio iz lovišta i otišli su bez pozdrava tamo odakle su došli... Van svake pameti...
Pez, druže, na primer, golub je dozvoljen za lov, lovi se na terenima gde i prepelica (bar kod mene), u isto vreme kad i pepelica, može da se vodi pas, municija i puška su kao i za prepelicu i garantujem da će ''zaljubljenici'' u taj lov, kada ker markira prepelicu, prići i pucati na istu.
Nidžo način lova na goluba i grlicu i način lova na prepe se razlikuje ko doope i oko, i sam znaš, tako da niko ne bi bio blesav i poverovao u priču da loviš goluba, kojeg još pas markira u detelini, a ustvari loviš to što ne bi smeo. Druga bi priča bila da se , vremenski, lov prepelice poklapa sa lovom na zeca i fazana onda je to druga priča i sigurno bi se kraduckalo.
P.S.
Bata Pez, kad imaš lovočuvara koji za marku misli da je psa u stvari potrefio šlog, onda je sve moguće... Ne uspevaju da uhvate lovokradice čiji kerovi po ceo dan gone srne, a kamo li da uhvati onog ko puca prepelicu iz marke koja traje par minuta.
Zato je bolje sprečiti nego lečiti...
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻