Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sačmarice cal.16-iskustva i mišljenja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sačmarice cal.16-iskustva i mišljenja
PEZ

Miroslaw kaže:

pez kaže:

Miroslaw kaže:

lovacsajuga kaže:
Uvazeni kolega Miroslave,ja nisam komentarisao da municije za cal 16-nema,niti da se do nje tesko dolazi, vec sam komentarisao da postoji mnogo veci izbor laboracija za cal 12!
Dobar pogled!
Niko rodjace nije konkretno ni mislio na tebe pricam u globalu. Sve navedeno sto se prodaje na nasem trzistu u cal 16 je apsolutno sasvim dovoljno za svaki lov. Za cal. 12 jedino ima veci izbor gramaza no kod cal 16 je to malo drugacije zbog same konstrukcije oruzja tj cevi i granica maksimalnih pritisaka.

Zbunjen Kolega Miroslawe sta je to konstrukcijski razlicito kod cevi 12 i 16.
Konstrukcijski je uza cev, konstrukcijski je cev kod kal 16 predvidjena za vece pritiske nego kal 12/70, konstrukcijski u vecu cev staje i veci metak a veci metak moze da poprimi vise sacme Smile . U danasnje vreme kada jako mali broj proizvodjaca proizvodi oruzje u kal 16 sumnjam da ce iko od proizvodjaca municije ulagati u projekat razvoja sacmenog metka sa vise grama sacme nego onih standardnih i vec ispitanih punjenja u ganicama standardnih pritisaka.

Pa ja ovo ne bih nazvao konstrukcijskim razlikama, recimo mogu dve cevi biti u kal 12 ali jedna klasicno druga recimo Tri- bore busenja pa su onda konstrukcijski razlicite.Ali nebitno.
Sad sto se proizvodnje pusaka u kal.16 mislim da gresis jer kako rece neko od kolega na jednoj temi ne pravi se metak za pusku nego puska za metak.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Miroslaw
 Uglavnom sve sto nije isto smatra se drugacijim, sad da ne teramo mak na konac iveli Sto se tice proizvodnje pusaka u cal 16 na moju i zalost mnogoh kolega ne gresim ili najbolje pregledaj sajtove proizvodjaca oruzja i videces da sacmarice u cal.16 rade samo po porudzini a ne u standardnoj proizvodnji. IZH radi cal.16 u redovnoj proizvodnji i jos svega par proizvodjaca.

PEZ
 Odobrenoiveli
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

DakiNS
 Ko zna možda već za godinu dana počne moda 16 ica
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Sniper Hunter
 Ili novi cal 16 /76 što da ne Grin

PEZ
 Daki mozda nece za godinu ali ce poceti sigurno,svidelo se nekom ili ne, jedini i pravi lovacki kalibar 16/70.
P.S.

PEZ

Sniper Hunter kaže:
Ili novi cal 16 /76 što da ne Grin

Pozdrav Sniperu, ma ima on i bez tih 6mm sve ono sto treba.iveli
P.S.

DakiNS
 Svaki je kalibar dobar ako puška dobro legne , a strelac zna da puca, jedino što se afiniteti sa godinama menjaju. Imam cal 12, ali mi legla i cal 16 nekako mi lepša za oko , vitkija, isto mi leži rezultati podjednaki, a onda lovio sa cal 20 i zaljubiška.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

PEZ
 A ha, zaljubiska pod stare dane, salim se naravno.
Naravno slazem se da je sve manje vise do strelca, ja tokom sezone koristim kako 12 tako i 16 kalibar, nemam problema ni sa jednim i ne primecujem neke razlike ali kako godine prolaze sve vise mi se svidja 16.
P.S.

Miroslaw
 Kod mene je cal.12 totalno zapostavljen ja sve sto lovim, lovim sa cal.16. Posle svog ovog modiranja (da tako nazovem)12/76.12/89.20/76 i td i td pre ili kasnije ce se trziste zadovoljiti e onda dolazi vreme kada ce morati nesto novo da se izbaci na trziste nesto sto je vec dobro ali zapostavljeno, da li ce biti u cal.16/70 ili kao inovacija 16/76 sto bi bilo lepo i svakako ce probuditi paznju svih zaljubljenika u oruzje. Ja ocekujem ovakve inovacije u narednih max 2 do 3 godine.

nidzamotocross
 Moj deda celog svog zivota lovio i lovi sa zastavinom polozarom 16-icom. A u lovackom stazu je odstrelio mnogo divljih svinja i nekoliko vukova. O sitnoj divljaci i da ne pricam. I dan danas je uspesan sa njom. A ja volim 12-icu, valjda zato sto sam jos mlad pa ne shvatam da je za uspesan odstrel manje bitna kolicina baruta i par kuglica vise, vec pogodak, sto kod 16-ice ima prednost jer je laksa, lepse lezi, vitkija. Ima vremena, i ja kad omatorim kao vi Grin i ja cu sebi da priustim to zadovoljstvo. Jer tako to ide sa godinama. Grin
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

mirko knezevic

nidzamotocross kaže:
Moj deda celog svog zivota lovio i lovi sa zastavinom polozarom 16-icom. A u lovackom stazu je odstrelio mnogo divljih svinja i nekoliko vukova. O sitnoj divljaci i da ne pricam. I dan danas je uspesan sa njom. A ja volim 12-icu, valjda zato sto sam jos mlad pa ne shvatam da je za uspesan odstrel manje bitna kolicina baruta i par kuglica vise, vec pogodak, sto kod 16-ice ima prednost jer je laksa, lepse lezi, vitkija. Ima vremena, i ja kad omatorim kao vi Grin i ja cu sebi da priustim to zadovoljstvo. Jer tako to ide sa godinama. Grin

Nidzo nidzo....No no no Nemam ja bas toliko godina da se ubrajam u matore lovce! A kalibar 16 moras voleti od prvog takoreci koraka u lovu i prvom susretu sa lovom. Smile Kad bi dao bog da naprave nesto kvalitetno i novo u kalibru 16. Ne mora da bude ni 16/76 neka bude stari provereni 16/70,ali neka lepa polozara bokerica mozda cak i PA u tom kalibru... Presrean
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

Miroslaw
 Loviti sa cal.16 ne znaci biti star ili mlad, loviti sa cal.16 je stvar ukusa.

nidzamotocross
 Malo sam se nasalio, vi jeste matori u odnosu na mene. Grin iveli 3
Naravno da je stvar ukusa, ali ogromna vecina lovaca pocetnika ce se pre odluciti za kalibar 12 nego za kalibar 16, a ogromna vecina starijih lovaca prelazi od 12 na 16 pa i na 20. Naravno postoje i oni koji celog zivota love jednim kalibrom, bilo 12 bilo 16.
Ovde kod nas na jugu je znanje o oruzju oskudno medju lovcima, svega par lovaca iz nekih grupa ce znati da kazu sta predstavlja kalibar 12 a sta 16.
Kad sam ja pitao neke starije lovce iz moje grupe, svi su pominjali 12mm i 16mm. I naravno oni nose puske 12/76 i 12/89. Za njih je bitno da "gruva kao top" ostalo nije. Stvar neobrazovanja i propustanja na lovackom ispitu.
U Vojvodini je mnogo drugacije, lovci mnogo bolje poznaju etiku, i mnogo bolje poznaju oruzje, kako mladi tako i stari. Kod nas su takvi u manjini, jer su oni "budale, glupani, dijabole", itd... Samo zato sto bi radije lovili fazane i prepelice nego Divlje svinje. A sve je to ucinila ta glad za mesom. Chut

Hunter forever

nidzamotocross kaže: Kod nas su takvi u manjini, jer su oni "budale, glupani, dijabole", itd... Samo zato sto bi radije lovili fazane i prepelice nego Divlje svinje.

Drugar veoma zalosno ali istinito , i kod mene ima takvih lovaca , takvog stava.
marka Engleski poenter marka

lovacsajuga

nidzamotocross kaže:
Malo sam se nasalio, vi jeste matori u odnosu na mene. Grin iveli 3
Naravno da je stvar ukusa, ali ogromna vecina lovaca pocetnika ce se pre odluciti za kalibar 12 nego za kalibar 16, a ogromna vecina starijih lovaca prelazi od 12 na 16 pa i na 20. Naravno postoje i oni koji celog zivota love jednim kalibrom, bilo 12 bilo 16.
Ovde kod nas na jugu je znanje o oruzju oskudno medju lovcima, svega par lovaca iz nekih grupa ce znati da kazu sta predstavlja kalibar 12 a sta 16.
Kad sam ja pitao neke starije lovce iz moje grupe, svi su pominjali 12mm i 16mm. I naravno oni nose puske 12/76 i 12/89. Za njih je bitno da "gruva kao top" ostalo nije. Stvar neobrazovanja i propustanja na lovackom ispitu.
U Vojvodini je mnogo drugacije, lovci mnogo bolje poznaju etiku, i mnogo bolje poznaju oruzje, kako mladi tako i stari. Kod nas su takvi u manjini, jer su oni "budale, glupani, dijabole", itd... Samo zato sto bi radije lovili fazane i prepelice nego Divlje svinje. A sve je to ucinila ta glad za mesom. Chut

Ima u tome istine.Ponekad mi je jako zao zbog toga! Ima manjih grupa gde lovci zaista neguju drugarstvo i idilicnu atmosferu u grupi!Ostalo je "trka za mesom" ,pohlepa i zavist!No mi sa juga skrenusmo sa teme!!!
Ipak lepsi je ugodjaj u lovu nositi "vitku" 16-icu"! Bar za mene! Ali o ukusima ne vredi...
Dejan

nidzamotocross
 U skladu sa temom je druze. Jer bas takvi, na mladje generacije prenose lose lekcije kojima ih uce da kupuju za prvu pusku "topove", sto veci kalibar to bolje, i sto jace punjenje. Bas medju mojom generacijom vidim kakvo je stanje podmlatka, svi kad im pomenem 16-icu, ili na primer kiplauf karabin, zaurlaju na mene kao da sam nemam pojma sta rekao, a kada ih pitam sta je ustvari kalibar 16, niko ne ume da mi kaze. Jos manje znaju razliku izmedju 12 i 16 kalibra.
Kao sto rekoh, oskudno znanje o oruzju. Iskreno vise volim kalibar 12, mozda zato sto volim poluautomatske sacmare, ali oduvek sam zeleo da imam jednu petlaru u kalibru 16, pa ako ne bude petlara, bice to hamerless polozara u kalibru 16, dedina ce da ostane meni kada on prestane da ide u lov, tako da cu biti bogatiji za jednu prelepu, pravu lovacku puskicu. Odobreno

kelt
 neko ce reci >zastarelo, prevazidjeno, drotara, > ali ja sa ovom puskom sam odstrelio sve prvim metkom iako je samo pozajmljujem ponekad. cuveni TOZ-63 u kalibru 16/70
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

lovacsajuga

kelt kaže:
neko ce reci >zastarelo, prevazidjeno, drotara, > ali ja sa ovom puskom sam odstrelio sve prvim metkom iako je samo pozajmljujem ponekad. cuveni TOZ-63 u kalibru 16/70

Extra.. Ja ne posedujem 63-ojku ,pucao sam iz nje -uzitak! Oseti se duh nekih proslih vremena...
Inace kod nas je dosta cesta!! Inace kako ima tanane cevi..lagana..tanana..."smekerska"..ko razume..
Dejan

ssekir75
 razum mi kaze iz 27 12/76, ali me srce vuce ovoj lutkici Smile ima dusu, kao i motori oldtajmeri. jos kad bi navatao neku u ovakvom stanju...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
TRAŽIM-NUDIM POSAO U OBLASTI LOVSTVA, ŠUMARSTVA, VETERINE SVAŠTARA 45 01.03.2023. 14:51
Sabatti kombinovane lovačke puške KOMBINOVANO LOVAČKO ORUŽJE 16 07.03.2022. 23:10
Puške sačmarice, češke proizvodnje LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 287 07.03.2022. 01:57
Hajke, lovačke manifestacije, pozivi, obaveštenja, iskustva i utisci SVAŠTARA 1096 20.02.2020. 12:07
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,462
Najnoviji član: Lela

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,564,959 posete www.srbijalov.com