Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Crvena Zastava - Puške sačmarice

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Crvena Zastava - Puške sačmarice
kelt
 Korpica je 18.5mm dok je sama dusa cevi (kod moje ruske kante)18.4 dam cok je naravno uzi od duse za po0.25mm redom po velicini od cilindra do super coka.
sad nemam kod sebe subler da to i proverim ali bi trebalo da je polacoka 18mm a pun 17,5mm.
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

sheytan
 ^ Ne bi trebalo, tj. ne treba ni da gledaš, nebitna je bilo koja pojedinačna pooška, jerbo se čozzi računjaju vako:

Suženje u mm, u odnosu na doošoo cevi, koja je za 12cal. 18.2-18.6mm Smile

Znači, npr., ako je poon čok u rasponu suženja od 1 do npr. 1.25mm, možemo doći u situlaciju da je na jednoj pušci sa širom dušom prečnik na čoq 18.6 - 1.0 = 17.6mm , dok je na droogoj, sa užom dušom i žestokim čokom 18.2 - 1.25 = 16.95mm ! Smile Razlika 0.65mm, oba pun čok, I KOD OBE VAŽE POMENUTI PROCESI, tj. da čok utiče na posip SVAKOG METKA SA SITNOM SAČMOM! Smile
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Joe the hunter
 Uh al se ze zahuktalo a svi ste u stvari u pravu.Znaci nije samo bitna milimetarska vrednost coka (suzenje) vec OBLIK (zvonasti,levkasti .....i sl.) kao i DUZINA( 35 do cak 90 mm).Istina je da nesto malo uzi snop daje sacma smestena u korpicu ali to je gotovo zanemarljiva razlika jel je sacma kao teza (i brza)u odnosu na korpicu vec na ustima cevi prakticno "trci" ispred korpice i pocinje da siri snop.Drugo korpica pri prolasku kroz cok pakticno anulira vrednost coka jel mesto sacme plastika sauzima prostor (i oblik)coka.Ali to je sve u domenu teorije.Jedino resenje je da svako u odnosu na svoje oruzje napravi test na 20 i 40 metara sa raznom municijim i vidi koja mu najvise odgovara.Bolje je u testu ispaliti 10 metaka nego u lovu eksperimentisati.Dobar pogled

kelt
 Respekttebra shekee. ja pisao. o ruskoj kanti zvanoj izh43
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

DakiNS
 Kolege mogu ja da se složim sa vama ali me niste ubedili. Moje zapažanje, iako nisam pucao u papir, je da kod korištenja mundže sa korpicom , bez obzira na čokanjče snop je uzak i mislim da je razlika posipa punog i polučokanjčeta sa mundžom koja ima korpice (Uh padoše mi na pamet neke druge korpice ((Grin) toliko minimalna da je u praktičnom lovu skoro zanemarljiva.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

sheytan
 ^^ Pa, jasno, nego mislim da Daki nije pitao za TVOJU pušq, nego uopćeno! Odobreno

Joe, jasno mi je ono za različite konjstrookzzije čozzi, doožine istih i sl., negro nisam hteo da širim priču, jer za ovo čega smo se ufatili to nije bitno. iveli 3

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

DakiNS

Joe the hunter kaže:
Uh al se ze zahuktalo a svi ste u stvari u pravu.Znaci nije samo bitna milimetarska vrednost coka (suzenje) vec OBLIK (zvonasti,levkasti .....i sl.) kao i DUZINA( 35 do cak 90 mm).Istina je da nesto malo uzi snop daje sacma smestena u korpicu ali to je gotovo zanemarljiva razlika jel je sacma kao teza (i brza)u odnosu na korpicu vec na ustima cevi prakticno "trci" ispred korpice i pocinje da siri snop.Drugo korpica pri prolasku kroz cok pakticno anulira vrednost coka jel mesto sacme plastika sauzima prostor (i oblik)coka.Ali to je sve u domenu teorije.Jedino resenje je da svako u odnosu na svoje oruzje napravi test na 20 i 40 metara sa raznom municijim i vidi koja mu najvise odgovara.Bolje je u testu ispaliti 10 metaka nego u lovu eksperimentisati.Dobar pogled

Odobreno
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Joe the hunter

DakiNS kaže:
Kolege mogu ja da se složim sa vama ali me niste ubedili. Moje zapažanje, iako nisam pucao u papir, je da kod korištenja mundže sa korpicom , bez obzira na čokanjče snop je uzak i mislim da je razlika posipa punog i polučokanjčeta sa mundžom koja ima korpice (Uh padoše mi na pamet neke druge korpice ((Grin) toliko minimalna da je u praktičnom lovu skoro zanemarljiva.

U pravu ste kolega jedino u tome da je razlika ispaljenog metka iz polu i punog coka minimalna nije ni 15 %(posip i domet) bar sto se tice sitne sacme.Ko ne veruje naravno uvek moze sam da proba.

sheytan

DakiNS kaže:

Nisi ni ti nas ubedio, s obzirom da NISI probao, a mi JESMO! Grin

OK, da SVE ovo proveriš, trebaju ti cca. 4 CELA METKA! Smile 2x1 BK + 2x1 SKJ(Sa Korpizzu Ebenu ROFL)! I, kad opališ/porasteš, sve će ti se samo kasti, + platiš tooroo prvom preelikom za ovu edukazziju, i tako... iveli 3

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

kelt
 Ja sam dosta eksperimentisao posto imam problem sa sirinom snopa sa mojom municijom. najuzi snop sam dobio iz punog coka sa osecinskom korpicom
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

Podunavac
 Čokovi imaju uticaj na većinu municije sa korpicom, osim nekih posebne namene, kao što su npr. K100 (Krušik), 60 Metri (Cheddite), dispersante i sl. Većina današnje municije ima korpicu. Ne zato da bi se sačma kasnije širila ili imala gušći posip na većoj daljini, nego zato da se pri prolasku kroz cev periferne kuglice manje oštećuju a i sama cev manje poolovljava. Deformisane kuglice zbog većeg otpora odstupaju od snopa, više se šire, brže gube brzinu, a samim tim imaju i manji domet i efikasnost na cilju. Te su korpice plitke, tanke i rasečene tako da se odvajaju od sačme rano, skoro momentalno po islasku iz cevi i nemaju uticaja na posip sačme. Sačma se iako je spakovana u ovakve korpice, sabija (grupiše) pri prolasku kroz čok i ima bolji posip (proporcionalno širini čoka).
Ja lično više uopšte ne koristim municiju bez korpice i nisam imao problema sa pucanjem na kraćim distancama. A daleko je jednostavnije i brže čišćenje cevi posle pucanja. Kod municije bez korpice dolazi do pojačanog poolovljavanja cevi a pogotovo u zonama prelaznog konusa i čokova. Još ako je sačma nekvalitetna i sa malim procentom antimona, potrebna je redovna upotreba spiralnih metalnih četkica za čišćenje cevi. Dok ja moju pušku sa spiralnim četkicama očistim samo po završetku sezone, a inače koristim tampone (čepove) ili krpice.
Tri prsta 2Kolce

kelt
 Cao poljubac
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

davorcalic
 au kolege svaka cast na znanju...imam opet jedno pitanje mada cu probati pucati ovih dana na 20 i 40 m sa raznom municijom pa cu vam napisati rezultate ...ipak ovo je tema za zastavine puske pa nek to bude merilo za taj model...primetio sam kad sam kupovao municiju krusik specijal 3.5 mm i 3 mm jer nekoristim drugu da su neke patrone u zvezdi a neke nisu vec se vide sacme s tim da je patrona u zvezdi kraca ima li to veze sa korpicom tj ako ima dali je korpica u duzoj patroni... i samo bi dodao da sam citao o mojoj pusci da SVI koji imaju ovaj model imaju problem sa pucanjem na blizinu i molim vas nemojte se smejati iako nisam hteo to da objavim ali prosle godine pogadjao sam fazane naCenzurisano Kolega pročitaj lovački kodeks m...PRED SVEDOCIMA iz moje grupe...ne jednog, ne dva vec desetak fazana sacma je bila 3,5 mm bio je tako daleko da ga nisam ni video kako treba a procitao sam da je jedan kolega sa istim modelom razbio flasu od vina 8 od 10 puta na 100 m.... ostali na forumu su ga pojeli jer nisu verovali...probacu i ja pa cu vam pisati...ima nesto sto je tako, dali metak, dali cevi ...ili oboje zajedno daju takav ucinak...ja sam vec malo navikao na nju i pucam kad drugi nece...

kelt
 Lovce, ja ti verujem. Sta je sto metara za npr cetvorku ili dvojku mislim u odnosu na flasu.
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

Podunavac
 Izvežban strelac sa krupnijom sačmom može da pogađa flašu na 100 m. Domet sačme granulacije npr. 3,5 mm je oko 300-350 metara, ali efikasni domet je daleko manji, ispod 100 metara. Sačmeni snop na 100 metara ima promer oko 14 metara. Tako da većina kuglica pucano na toj daljini bez odgovarajućeg ugla elevacije završi na zemlji pre cilja. Međutim nije lovački pucati na tim daljinama. Sačmarice se upotrebljavaju do daljine 50-ak metara i nebi trebalo sa njima u lovu pucati na veće daljine. Isto tako ne treba koristiti prekrupnu sačmu iz dva razloga. Prvi je što divljač usmrćuje nervni šok, postignut istovremenim pogotkom više komada komada kuglica sačme, kojima je dovoljno da samo probiju kožu. A ne pojedinačna kuglica koja pogađa i oštećuje vitalne organe u telu divljači prilikom dublje penetracije. Drugo, krupnija sačma ima veći domet i energiju i sklonost rikošetiranju, pa je u zajedničkim lovovima opasna za druge učesnike. Dovoljna granulacija sačme za lov zeca i fazana je maks. 3,5 mm, a 4 mm za lisicu i guske. Sačma granulacije 4,5 mm samo za šakala i vuka (gde ga ima), a sve preko toga je nepotrebno. Za lov lisice, šakala i vuka na većim daljinama neophodan je karabin, a ne povećanje granulacije sačme.
Tri prsta 2Kolce

davorcalic
 moram nesto da pojasnim...prosle godine mi je bila prva lovna sezona i moje kolege iz grupe nisu bas marili za to pa se desavalo sledece...poleti fazan i puca jedan pa puca drugi pa tek onda ja i uglavnom sam pogadjao ono sto oni promase i takodje sam negde napisao da sad nepucam tako zato se izvinjavam (zbog cenzure)... ja koristim samo 3 i 3.5mm sacmu...

PEZ

Podunavac kaže:
Izvežban strelac sa krupnijom sačmom može da pogađa flašu na 100 m. Domet sačme granulacije npr. 3,5 mm je oko 300-350 metara, ali efikasni domet je daleko manji, ispod 100 metara. Sačmeni snop na 100 metara ima promer oko 14 metara. Tako da većina kuglica pucano na toj daljini bez odgovarajućeg ugla elevacije završi na zemlji pre cilja. Međutim nije lovački pucati na tim daljinama. Sačmarice se upotrebljavaju do daljine 50-ak metara i nebi trebalo sa njima u lovu pucati na veće daljine. Isto tako ne treba koristiti prekrupnu sačmu iz dva razloga. Prvi je što divljač usmrćuje nervni šok, postignut istovremenim pogotkom više komada komada kuglica sačme, kojima je dovoljno da samo probiju kožu. A ne pojedinačna kuglica koja pogađa i oštećuje vitalne organe u telu divljači prilikom dublje penetracije. Drugo, krupnija sačma ima veći domet i energiju i sklonost rikošetiranju, pa je u zajedničkim lovovima opasna za druge učesnike. Dovoljna granulacija sačme za lov zeca i fazana je maks. 3,5 mm, a 4 mm za lisicu i guske. Sačma granulacije 4,5 mm samo za šakala i vuka (gde ga ima), a sve preko toga je nepotrebno. Za lov lisice, šakala i vuka na većim daljinama neophodan je karabin, a ne povećanje granulacije sačme.

Kolega Podunavac, PP-om bi je skinuo i na 150 (ako je zvekne zrno), slozices se da se takvi pogodci vise mogu podvesti pod slucajnost. Kao i uvek slazem se sa tvojim upisom.Odobreno
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Podunavac

pez kaže:
Kolega Podunavac, PP-om bi je skinuo i na 150 (ako je zvekne zrno), slozices se da se takvi pogodci vise mogu podvesti pod slucajnost. Kao i uvek slazem se sa tvojim upisom.Odobreno

U pravu si druže. Flaša pogođena PP-jkom bi se razbila i na daljinama preko 200 metara, ali bi to stvarno bio trefer (slučajnost). Međutim kada sam u prošlom post napisao krupnijom sačmom nisam mislio na PP-jku. Nego na sačmu granulacije 4,5 mm ili 5,2 mm, koje još uvek ima dovoljno za relativno gust sačmeni snop. Čokovi željeni uticaj imaju samo na sitnu sačmu, zaključno sa sačmom broj 8 (3,5 mm). Na krupnu sačmu imaju kontra efekat i više se širi sačmeni snop. A PP-jka nije preporučljiva za pucanje iz punog čoka, zbog povećanog naprezanja na ustima cevi.
Tri prsta 2Kolce

PEZ
 Odobreno
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

davorcalic
 evo danas sam pucao u neki karton na 40 tak metara sa 3.5 mm i snop je bio oko 50 cm samo po koja sacma bila je van tog opsega...ja sad neznam jel to tako normalno ili mi se cini da je to malo uzano...s tim da je pogodak bio nesto nize nego sto sam nisanio....

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
ZASTAVA M85 KARABINI 49 03.03.2025. 03:55
Zastava M70 KARABINI 943 01.03.2025. 00:59
Zastava sa Battue nišanom KARABINI 75 24.06.2022. 13:29
Puške sačmarice, češke proizvodnje LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 287 07.03.2022. 01:57
IŽ -18 puške sačmarice LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 434 01.01.2020. 14:47
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,529,657 posete www.srbijalov.com