Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
|
Podunavac |
Objavljen 17.03.2011. 13:11
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
cokoladni kaže:
Cvele ja kupujem vece kolicine od jedno zbog cene,a nikada nisam lovio sa municijom sa balkana a kada bi se odlucio da lovim sa tom municijom verovatno bih pre finansirao Srpsku proizvonju nego tamo nekih drugih mislim u toj klasi municije.
A ja koristim magnum i semi magnum tako da je kod mene razlika u ceni veoma mala izmedju italijana i balkanske municije a u ucinku malo veca.
Kolega B) za način razmišljanja, svaka čast. Na koju divljač pucaš sa magnum i semi magnum punjenjem?
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 17.03.2011. 13:23
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Podunavac kaže:
cokoladni kaže:
Cvele ja kupujem vece kolicine od jedno zbog cene,a nikada nisam lovio sa municijom sa balkana a kada bi se odlucio da lovim sa tom municijom verovatno bih pre finansirao Srpsku proizvonju nego tamo nekih drugih mislim u toj klasi municije.
A ja koristim magnum i semi magnum tako da je kod mene razlika u ceni veoma mala izmedju italijana i balkanske municije a u ucinku malo veca.
Kolega B)   za način razmišljanja, svaka čast. Na koju divljač pucaš sa magnum i semi magnum punjenjem? Rođo kako na koju ,pa na sve uštedi se mnogo na vremenu za pravljenje ćufti od divljači . Jedan moj kolega u grupnom lovu pucao na zeca, igrom slučaja taj zec pucan magnumom pripao meni kad sam uspeo poskidati komade kože sa zekana ostalo mleveno meso pa su se kere omastile
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
cokoladni |
Objavljen 17.03.2011. 14:07
|

Član

Upisa: 74
Pristupio: 24.08.2010. 13:17
|
Pa na svu sitnu divljac,a koristim je zato sto imam mp 153 i plasim se da ne zastane a mojoj grupi sam jedini koji ima tu pusku pa ako dodje do zastoja onda ide ono :baci je dzaba tebi to pogledaj sta je puska itd....
A i od pocetka sam koristio tu municiju tako da sam navikao sa njom a sto se ostecenja divljaci tice i ja uvideo da kada pucam blize bude kao da je divljac pogodila granata zato sam smanjio na semi magnum.a probacu uve godine rc 36gr pa ce da vidimo serija oro me zanima pa ako imate iskustva sa tim metkom ........
priroda i drustvo
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 17.03.2011. 14:51
|

Lovčina

|
I ja imama 12/76 magnum ali do sada ni jednu sačmenu patronu u tom kalibru nisam ispalio. Samo 12/70 i 12/65. Jedino kuglu koristim u 12/76 magnum. Ali kod mene je bokerica pa funkcionisanje ne zavisi od punjenja. Da li je tvoja MP 153 u kalibru 12/76 ili 12/89? Ako je 12/76 mislim da možeš da koristiš svu kvalitetniju municiju 12/70 osim možda trap i skeet municije.
|
|
|
|
aleksa |
Objavljen 17.03.2011. 14:52
|

Veteran

Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
Druze Cokoladni,morao sam da reagujem jer me strasno pogadja kad se divljac masakrira.Cemu taj lov ako ulovljenu divljac ne mozes ni na koji nacin da iskoristis?!Nije ni cudo sto nas p...ju Zeleni.Moramo da krenemo iz svog dvorista.
Ne zelim niko da se uvredi pa cu navesti neke cinjenice koje ce mnadam se promeniti pre svega lose navike nekih lovaca.Ti si vec uvideo problem i krenuo si u dobrom smeru.
Ja takodje lovim sa MP-153.Samo prve sezone sam lovio municijom od 36 grama kasnije sam iz iskustva i procitanih tekstova zakljucio da je nepotrebno.Ali,dobro barem mi se puska razradila.Sada se 95 posto lovova svodi na municiju od 32 grama sacme i puska radi bez problema.U nedelju sam ispalio 40-ak trap patrona koji imaju najslabije punjenje od samo 24 grama i srazmerno manje barutno punjenje i opet je puska odradila lagano.Kljucni problem kod nase puske je sto radi na principu pozajmice gasova pa se cestice baruta nahvataju na klip,spoljasnjost magacina i unutrasnjost sanduka.Kao rezultat toga dolazi do zastoja.Znaci puska se mora redovno cistiti i skroz rasklapati.Takodje ne treba nicim,osim 100 posto sintetickog ulja, nauljivati povrsinu magacina po kojoj klizi klip jer to ubrzava zgusnjavanje i eto zastoja.
Sto se tice magnum municije,mislim da je to pre svega jedan dobar marketonski trik koji je upalio kod nasih lovaca.A u stvari ta municija ima mnogo uzu namenu nego sto se cini.Takodje,znatno je skuplja od standardne.I na kraju,performanse su losije nego kod standardne municije.Tu mislim na brzinu na ustima cevi,mnogo jaci pritisak,rasipanje sacme i losiji posip.
Sto se tice RC Serie Oro,to je po mom misljenju jedan od najboljih metaka na nasem trzistu.Punjen je sa 35 grama sacme sto je vise nego sto je dovoljno ali je pravi lovacki metak,sa normalnim trzajem i ima varijantu FIBRE,to je zuta kutija i zuti metak,koja brze rasipa zbog filcanog cepa i idealan je kao prvi,a druga 2 crni sa casicom.Ekstra kombinacija!Ja ga vise ne pucam jer je cena otisla bas visoko ali ko moze da ga priusti,nema bolje!
Predlazem ti da predjes na Serie Oro,a magnum ostavis za predatore,imaces ugodniji lov,mnogo brzu municiju i sto je najbitnije lepog,citavog fazana na visku ili zeca u torbi.Na kraju,meso lakse za obradu pa neka corbica ili gulas,ukusno bas! |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 17.03.2011. 17:30
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Nevidim razlog za magnum municijom na sitnu divljac,ajde lisicu,sakala i gusku na vecoj visini. Ja iz MP 153 12/76 iskljucivo pucam krusik special 12/70 i to :za prepelicu kvalju 28gr,fazana 10(3mm) 34gr BK,patku 8(3,5) sa korpicom i zeca 6(4mm)prvi BK a drugi sa korpicom.Dosada sam prezadovoljan ovom municijom neprlja mnogo pusku dobar posip i solidna brzina.A sa kvaljom sam i vise nego prezadovoljan odlicna brzina i posip za lov prepelice i africkih grlica odlican metak u kombinaciji sa 1/4 coka! |
|
|
|
aleksa |
Objavljen 17.03.2011. 18:49
|

Veteran

Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
Kolega Tomo,koliko vremena vec pucas Krusikovu municiju i da li je bilo perioda kada si imao problemesa njom.Pitam zato sto postoji mnogo lovaca koji navode lose iskustvo sa ovom municijom i mozda zbog toga nikada nisam kompletnu sezonu pucao sa njom i nemam neko iskustvo a imam odbojnost.
Inace,cenim doslednost i ponekad pozelim da pocnem sa pucanjem upravo Krusika i da se specijalizujem sa njim.Uzgred,imaju raznovrsnu ponudu i vrlo je povoljna cena.Ali,uvek pred lov uzmem nesto strano. |
|
|
|
misa 71 |
Objavljen 17.03.2011. 20:59
|

Veteran

Upisa: 649
Pristupio: 02.02.2011. 09:47
|
Aleksa druže probaj Krušikov KING izuzetan metak.
I najsporiji sa ciljem su brži od najbržih bez cilja. 
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 17.03.2011. 21:01
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Tomo također koristim municiju koju si naveo i u potpunosti se slažem sa tobom B) King sam koristi nekoliko puta i uspeh također nije izostao!! Za prepelice koristim FIOCCHI TORDO i sa njim sam jako zadovoljan!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 17.03.2011. 21:57
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Najduze koristin kvalju kada je prvi put izasla i bila samo u cal 16 i nastavio sam da je koristim u cal12 i dok je god budu pravili,a u zadnje 2 god. konstantno koristim krusik special i do sada nisam imao ni jedan zastoj pogotovo sto je pucam iz PA nekada sam iskljucivo pucao bornagi dok ga je bilo.Najbitni je mi je da kada rastavim PA da gasni cilindar,cev i ostali mehanizam nebudu puni nesagorelih barutnih plocica a ujedno posto pucam i BK da nema poolovljavanja unutrasnjosti cevi a krusik mi sve ove kriterijume zadovoljava i sve dok bude ovako pucacu ga i dalje! |
|
|
|
mirko knezevic |
Objavljen 18.03.2011. 14:26
|

Lovčina

Upisa: 1063
Pristupio: 02.08.2010. 15:40
|
Samo prve sezone kad sam kupio pusku koristio sam magnum municiju,i to mozda dve nedelje samo dok se ne razradi mehanizam tako mi je prodavac rekao,al nisam pucao na fazana u poletanju pustao sam ga dosta da odleti,da sam ga pogadjao onom sisarkom od patrona ostali bi samo dugmici... Sad pucam municiju od 32 do 36g,mislim da je sasvim dovoljno da nema potrebe za necim vecim,al ko voli neka kupuje nemam nista protiv sve je napravljeno da bi se prodavalo i kupovalo. A od proizvodjaca municije mislim da je RC i Krusik onako prava municija i odlicne cene...
Srbija do Tokija!

|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 18.03.2011. 15:29
|

Lovčina

Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Krusikov KING je dosta dobar metak... 4mm i 4,5mm zakon B) |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 18.03.2011. 20:24
|

Lovčina

|
Kolega šta loviš sa 4,5 mm?
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 18.03.2011. 20:29
|

Lovčina

|
Podunavac kaže:
Kolega šta loviš sa 4,5 mm? sve sto je dozvoljeno loviti kolega B) zasto ti je cudno?? |
|
|
|
Lala |
Objavljen 18.03.2011. 20:30
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Hehe, baš me zanima na šta liči fazan kad dobije pun šus 4,5 mm sačme , a i zec na 25-30 metara.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 18.03.2011. 20:32
|

Lovčina

Upisa: 1235
Pristupio: 23.12.2010. 22:12
|
Predpostavljam zeca, i ovde u jednom susednom društvu kada sam otišao u lov sa osmicom sačmom bio sam hendikepiran i nisam imao ni priliku da pucam, lovilo se u potkovicu uz urnebesnu graju i čim bi zec digao uši započo bi ceo streljački stroj da puca i na preko 50 m svi redom sa sačmom 4 i 4,5mm. Možda i kod njega tako, jednostavno sa sitnijom sačmom za uspešan hitac ne možeš dovoljno blizu da priđeš zecu, u glavnom sve strije lovce koje znam čak i u svom društvu pucaju isključivo sa krupnom sačmom.
Cucić će biti sasvim dovoljno.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 18.03.2011. 20:34
|

Moderator

|
Sto ljudi, sto ćudi. Možda zavisi od terena? Pa koliko onda tu bude ranjavanja divljači?
U ravnici nema potrebe za previše krupnom sačmom. Fazan 3 mm, zec 3,5 ili 4, max.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 18.03.2011. 20:36
|

Lovčina

|
Lala kaže:
Hehe, baš me zanima na šta liči fazan kad dobije pun šus 4,5 mm sačme  , a i zec na 25-30 metara. Lalo bolji je veruj mi nego kada ga napunim sitnom sacmom 3mm prepun je olova... ovako ga zveknu nekoliko kuglice i exstra je. cak i jedna jedina kada ga pogodi ubija ga garantovano. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 18.03.2011. 20:39
|

Moderator

|
hamerles kaže:
Lala kaže:
Hehe, baš me zanima na šta liči fazan kad dobije pun šus 4,5 mm sačme  , a i zec na 25-30 metara. Lalo bolji je veruj mi nego kada ga napunim sitnom sacmom 3mm prepun je olova... ovako ga zveknu nekoliko kuglice i exstra je. cak i jedna jedina kada ga pogodi ubija ga garantovano.
Sitna sačma retko kad udje dublje ispod kože. Divljač ne bude razbijena, a 4,5 mm ga izuva i samelje skroz. Govorim o dobrom pogotku, ne o jednoj kuglici.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 18.03.2011. 20:39
|

Lovčina

|
LU Aleksandrovo kaže:
Predpostavljam zeca, i ovde u jednom susednom društvu kada sam otišao u lov sa osmicom sačmom bio sam hendikepiran i nisam imao ni priliku da pucam, lovilo se u potkovicu uz urnebesnu graju i čim bi zec digao uši započo bi ceo streljački stroj da puca i na preko 50 m svi redom sa sačmom 4 i 4,5mm. Možda i kod njega tako, jednostavno sa sitnijom sačmom za uspešan hitac ne možeš dovoljno blizu da priđeš zecu, u glavnom sve strije lovce koje znam čak i u svom društvu pucaju isključivo sa krupnom sačmom. U mom kraju lovci ne koriste nista ispod 3,5mm i ta osmica se koristi samo za fazana i jerebicu,svrake itd. cak i za fazana je ne koriste vec se puca 4mm sestica... tako je od pamtiveka nisam ja sada to izmislio.  |
|
|