Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Pištolji

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Pištolji
Nex357

neca90 kaže:

Nex357 kaže:
Slucajno posedujem i CZ 7.65 , i TT 7.62 a i CZ 99 9 mm para tj dugi (imam jos par kratkih cevi ali oni nisu bitni za pricu) ... i imao sam priliku da pucam na strelistu iz njih jedan za drugim i moja iskustva su da ni 7.65 ni TT ne mogu da se mere sa CZ99 ni pod tackom razno sto se tice preciznosti i grupisanja pogodka... to je tako kod mene ne mora da znaci da je kod svakog isto ... imas ranije postove u ovoj temi u vezi TT-a i CZ99-e pa ako te interesuje procitaj ...

Izvinjavam se ako je licilo na pametovanje , nije mi bila namera ... hteo sam u stvari da pomognem coveku u vezi Vz.50 a nikako mi nije bila namera da se upustam u diskusije ...

Veliki pozdrav

Nex357!Nisam bio ironican kao sto vidim da si me pogresno shvatio i nisam rekao da ti pametujes,jer pametovati i govoriti nesto pametno nije isto!Samo sam rekao da ja necu da pametujem jer znam da ti znas bolje od mene!Bukvalno sam mislio tako,a nije mi ni na kraj pameti bilo da ti kazem da ti pametujes,vec sam naglasio da ja to ne zelim da radim...Sto kaze onaj " 'nemo se ljutis",nista lose nisam mislioZivioRodjo

Pozdrav Neco Grin
daleko bilo da se ljutim na kolegu , ja mislim da svrha ovog foruma nije pokazati da sve znas , nego da saznas nesto sto ne znas ... ima tu par ljudi cije postove rado citam i saznam uvek ponesto novo,recimo kolega Canis (ajd malo i da pohvalimo,sto da ne) koji je i prakticno i teoretski potkovan na ovu temu da se ja i posle 20ak godina bavljenja oruzjem iznenadim nekim podacima,ali zar to nije super B)bar imam koga da pitam kad i meni stane pamet Grin

Mi smo kolege lovci i ljubitelji oruzja i kao takvi moramo i mozemo da komuniciramo pristojno i sa duznim respektom jedan prema drugom u svakoj situaciji pa i na forumu:uF

Podunavac

neca90 kaže:
Cinjenica je da sto je pistolj manjeg kalibra utoliko je njegova preciznost veca.Medjutim,posto planiram Boze zdravlja da se bavim IPSC streljastvom,ovaj pistolj ne dolazi u obzir jer je minimalni dozvoljeni kalibar 9 mm!!!A sto se samoodbrane tice,ne dao Bog,tu je svaki kalibar dobar,samo ako se pogodi tamo gde treba!

Kolega što se tiče tvoje prve izjave apsolutno nisi u pravu. Preciznost pištolja ne mora da zavisi od njegovog kalibra nego od konstrukcije, tolerancija izrade i kvalitete nišana. Pištolj u kalibru 45 ACP može da bude daleko precizniji od nekih drugih pištolja manjeg kalibra. Što se tiče druge izjave potpuno se slažem sa tobom. Dobar pogodak je najbitniji. Mosadovi operativci su eliminisali veliki broj arapskih terorista sa Berettom M 70 kalibra 22 LR. Čuveni američki strelac i stručnjak za oružje Jeff Cooper je jednom prilikom rekao: bolje je pogoditi sa 22-kom, nego promašiti sa 45-icom.

Podunavac

AcaNik kaže:
meni tetejac nikada nije opalio a uvek sam ga nosio sa metkom u cevi. a kakve je sve potrese jadan preziveo. da sam znao da tako lako puca ne bih lomio orahe sa njime i metkom u cevi.
inace on nema klasnicnu kocnicu nego se spusti na prvi zub.

Kolega nošenje TT-ca sa metkom u cevi je veliki rizik. Lično znam za nekoliko slučajeva samoranjavanja pa čak i usmrćivanja zbog nošenja metka u cevi TT-a. Savetujem ti da promeniš ili naviku ili pištolj.

Nex357
 Kolega podunavac apsolutno se slazem da dobar pogodak resava sve B)

ali realno u situacijama samoodbrane npr neko vam je upao u kucu u sred noci iz ovog ili onog razloga , sama situacija , stres , smanjena vidljivost pa i strah su cinioci koji tesko dovode do dobrog pogotka i kod dobro obucenog profesionalca a kamoli gradjanina trgnutog iz snaIznenadjen

tako da opcija neutralisanja napadaca i kod loseg pogodka apsolutno ne sme da se zanemari , o cemu pricam ?? o takozvanom "nervnom soku" (posto o hidro soku nema svrhe raspravljati jer se on postize ultra brzim od preko 800 m/s malokalibarskim projektilima , mada u principu to je to samo ga malokalibarski postize hidraulicnim principom a velikokalibarski mehanicki ) koji se postize masivnim i teskim zrnom , i sto je kalibar manji veca je verovatnoca izostanka "nervnog soka" i nastavljanja dejstva napadaca...
Upravo iz tog razloga se smatra 9 mm kao minimalna granica kod kojeg se jos uvek postize nervni sok i ne preporucuje se upotreba manjih kalibara..

Posto predpostavljam da ima ljudi koji bi zeleli da tacnije znaju sta je hidro i nervni sok ,postavicu u sledecem postu izlaganje gos. pukovnika Saponje na tu temu (mogao sam da ubacim ovde ali ne bih da se kitim tudjim perjem)

Nex357
 Bez obzira da li si lovac ili vojnik cilj ti je da ubijes (ili neutralises) svoju metu.Pod pretpostavkom da si sve ostale elemente gadjanja izveo korektno, ucinak zavisi od dejstva projektila "u zivom mesu".Da na trenutak zanemarimo apsolutno ispravan stav da je od snage kalibra i konstrukcije zrna vaznije mesto pogodka, i koncentrisemo se na ono sto projektil "radi" u telu.Dok hladno oruzje (strela, koplje, mac...) deluje secenjem tkiva i krvnih sudova projektili iz vatrenog oruzja to cine sabijanjem i gnjecenjem tkiva.Ovaj proces se odvija u hiljaditim delovima sekunde pa je najcesci rezultat stvaranje trenutnog kanala (temporary cavity) rane cija je zapremina i do 100x veca od zapremine kanala rane koji ostaje kao stalna posledica prolaska zrna.Ako je brzina projektila pri udaru u cilj veca od 800m/s postoje uslovi na nastane efekat tzv. "hidra-soka" gde telesne tecnosti kao hidraulika prenose silu na osetljive organe, pre svega mozak, jetru i pluca sto rezultira trenutnim onesposobljavanjem cilja.Tako barem kaze teorija.U praksi ovaj i inace precenjeni efekat veoma cesto izostane.Ali trenutno prenosenje sto vece kolicine energije na tkivo svakako moze izavati sok (ili kako ga neko naziva-"nervni sok") ali direktnim dejstvom, a ne koristeci tecnost kao transfer-medijum.Ta pojava svojstvena je velikim i masivnim projektilima dok se hidra-sok vezuje za hiper brza malokalibarska zrna.Inace, po medicinskom tumacenju sok predstavlja nagli otkaz jednog ili vise organa.U svetu se intenzivno radi na razvoju novih tipova zrna, i svakog meseca se na trzistu pojavi poneki nov proizvod.Neretko, ostavi se lovcima da procene efikasnost a zatim se dokazane konstrukcije povuku iz slobodne prodaje i postanu ekskluziva za specijalizovane sluzbe (kao sto se desilo sa francuskim THV, nemackim BAT, americkim "Black Talon"...).Naravno, u zavisnosti od tipa cilja naglasak se stavlja na probojnost, trenutnu ekspanziju zrna i predaju 100% energije ili na kombinaciju ovih osobina.Bez obzira na koncept, cilj je uvek isti: zaustaviti-ubiti prvim metkom, ODMAH u trenutku pogodka!

AcaNik

Podunavac kaže:

AcaNik kaže:
meni tetejac nikada nije opalio a uvek sam ga nosio sa metkom u cevi. a kakve je sve potrese jadan preziveo. da sam znao da tako lako puca ne bih lomio orahe sa njime i metkom u cevi.
inace on nema klasnicnu kocnicu nego se spusti na prvi zub.

Kolega nošenje TT-ca sa metkom u cevi je veliki rizik. Lično znam za nekoliko slučajeva samoranjavanja pa čak i usmrćivanja zbog nošenja metka u cevi TT-a. Savetujem ti da promeniš ili naviku ili pištolj.

tada je bio manji rizik nego ga ne nositi sa metkom u cevi;) sreca da je onda kad je trebalo isto bio metak u cevi. ne koristim TT odavno. ni CZ. skinuo sam uniformu poodavno. sad imam vikinga koji mi da budem iskren vise stoji u ormaru nego sto ga nosim na streliste.
ne sumnjam da su se neki ranili samo kazem ono sto znam iz prve ruke, po meni je TT bezbedan i sa metkom u cevi i nije mi jasno kako moze da dodje do opaljenja ako je spusten na prvi zub. mada zlo nikada ne spava
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

petar
 Pobegli smo dosta od teme, ali moram da se nadovezem na to sto sam napisao i sto ste komentarisali. To sam ja slusao od ljudi koji su ucestvovali u ratovima i koji su meni to pricali. Nisam nikada rekao da li im verujem ili ne. Sto se tice nasedanja na te price nisam taj. Prica kao svaka prica ima svoje mane i prednosti. Ja sam preneo kako su meni ispricali, nije to misao iz moje glave. To je bila prica o zaustavnoj moci oruzja, koje je napravljeno prvenstveno za pucanje u coveka (pistolj). A sad bas da li je 2 m, jbg, tako su ispricali, ja sam samo preneo ono sto sam cuo. B)
Mozda je trebalo da ispod tog posta napisem i svoje misljenje o tome pa ne bi bilo nedoumica...Smile
Just like old times!

DakiNS
 po meni je TT bezbedan i sa metkom u cevi i nije mi jasno kako moze da dodje do opaljenja ako je spusten na prvi zub. mada zlo nikada ne spava[/quote] Kolega 91 u decembru bio sam u Pančevu kao gost mojih ratnih drugara.Posle službenog dela otišli smo u kafić na neslužbeni deo. Da ne bih morao odgovarati na razna pitanja moj TT sam izvadio iz futrole i stavio u džep kombinezona na desnoj butini bio je metak u cevi i na zubu. U jednom momentu dok smo sedeli TT ispadne iz džepa i opali .Kafić je bio dupke pun, pretraživao sam svim čulima da li će neko da počne jaukati ili pasti. U.ro sam se tako me nije bilo strah niti u napadu na položaju pošto tada nema vremena za strah posebno kad vodiš jedinicu. Ne kaže se džaba praznog pištolja se dvojica boje.Sva sreća metak je kroz izlog otišao u nebo.

AcaNik
 stvarno Daki ne znam kako se to desilo. padao je i sta mu se sve nije desavalo i nikada nije opalio. uvek je bio metak u cevi. znas i sam kako je u ratu i sta se sve radi sa oruzjem. bas me cudi da je opalio. sreca da nikoga nije pogodio.
u kafani kod nensija? Smile
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

Podunavac

Nex357 kaže:
Kolega podunavac apsolutno se slazem da dobar pogodak resava sve B)

ali realno u situacijama samoodbrane npr neko vam je upao u kucu u sred noci iz ovog ili onog razloga , sama situacija , stres , smanjena vidljivost pa i strah su cinioci koji tesko dovode do dobrog pogotka i kod dobro obucenog profesionalca a kamoli gradjanina trgnutog iz snaIznenadjen

tako da opcija neutralisanja napadaca i kod loseg pogodka apsolutno ne sme da se zanemari , o cemu pricam ?? o takozvanom "nervnom soku" (posto o hidro soku nema svrhe raspravljati jer se on postize ultra brzim od preko 800 m/s malokalibarskim projektilima , mada u principu to je to samo ga malokalibarski postize hidraulicnim principom a velikokalibarski mehanicki ) koji se postize masivnim i teskim zrnom , i sto je kalibar manji veca je verovatnoca izostanka "nervnog soka" i nastavljanja dejstva napadaca...
Upravo iz tog razloga se smatra 9 mm kao minimalna granica kod kojeg se jos uvek postize nervni sok i ne preporucuje se upotreba manjih kalibara..

Posto predpostavljam da ima ljudi koji bi zeleli da tacnije znaju sta je hidro i nervni sok ,postavicu u sledecem postu izlaganje gos. pukovnika Saponje na tu temu (mogao sam da ubacim ovde ali ne bih da se kitim tudjim perjem)

Nije mi kolega bila namera da nekoga savetujem da koristi 22 LR za samoodbranu, nego sam hteo da kažem da oružje i kalibar ma kako bili kvalitetni i jaki ne rešavaju ništa bez strelca. Svakako se slažem sa tobom da je veći kalibar bolji. Odličan bi izbor bila i 45-ica, iako je kod nas redak kalibar. I revolver u kalibru 357 mag. je odličan izbor. Ali ako bi uzeli u obzir prosečnog čoveka koji nije ekspert za oružje pa još mamuran od spavnja najbolji bi izbor bila sačmarica sa kraćom cilindričnom cevi, napunjena krupnom sačmom.

Nex357
 Vala ,kad razmislim Hmmmtotalno si u pravu za sacmaricuB)Bravo 2Bravo 2Bravo 2 ispod kreveta i zdravo B)

DakiNS

AcaNik kaže:
stvarno Daki ne znam kako se to desilo. padao je i sta mu se sve nije desavalo i nikada nije opalio. uvek je bio metak u cevi. znas i sam kako je u ratu i sta se sve radi sa oruzjem. bas me cudi da je opalio. sreca da nikoga nije pogodio.
u kafani kod nensija? Smile
Interesantno mi je kako znaš ime kafane

canis aureus

canis aureus kaže:
Dosta je već rečeno o CZ99 i uglavnom je sve tako(mada nije baš bolji od SIGa ni u čemu!)
Pravi "službeni"(vojno-policijski) pištolj -robusan, izdržljiv, precizan ... a ima i mane npr glomazan, prilično težak, "slaba" podesivost nišana, ne baš najbolji ugao rukohvata, tvrdo okidanje(što za namenu ovog pištolja i nije neka zamerka), okviri za municiju su najproblematičniji deo CZ zbog loše opruge donosača metaka ...
CZ99 za američko tržište je dosta bolje urađen naročito što se tiče završne obrade, kvalitetnijih materijala svih "potrošnih" delova(udarna igla i sve opruge), nišana sa tricijumskim cevčicama
Sve u svemu za male pare dobro oružje! Ne može da se meri sa Zbrojevkom 75-85, Walterom P99, Glokom, HeklerUndKohom ... ali i cena polovnog je mnogo manja nego pomenutih vojno-policijskih modela.

Lično iz svog CZ99 9mmPara za 15god koliko ga koristim ispucao sam 15-17000 metaka bez većih kvarova i zastoja koji nisu mogli na licu mesta da se otklone!! Još uvek funkcioniše kao kad je bio mlad iako se vide znaci upotrebe!
Što se tiče preciznosti- uspevao sam da na 25m sa 10metaka "otpucam" 96 krugova što je B) i na daljinama od 50 do 100m bez problema oborim metalnu metu veličine "grudne mete" što je opetB)

... tada i tamo rekoh!
i da dodam još
Ni sa ijednom municijom, 9x19mm, mi nije pravio probleme niti zastoje a nema municije ni oblika zrna koje nije probao!! Na SP zrnima se videlo manje oštećenje mekog olovnog vrha, u vidu "zarezane linije", što nije pravilo problem sa uvođenjem metka u cev ... i pogađanjem mete, isto to mi se dešavalo sa punjenom municijom i livenim olovnim zrnima ali kao što već napisah- funkcionisalo i odrađivalo!
Ovaj na slici je taj "matorac" od 15god koji je prošao najgoru torturu i svakojaka testiranja ... "od solunskog do sremskog fronta, Igmanskog marša, Milosrdnih anđela, pustinjskih oluja, zaliva svinja i magaraca"Hmmm ... što je na njemu ostavilo vidne tragove ALI još šljaka k'o iz fabrike da je tek ...Confused
B)
canis aureus priložio:
a_44.jpg

canis aureus

Nex357 kaže:
...

B)
Uz još neke konstrukcije zrna, do kojih sam uspevao da dođem, ovo mi je se pokazalo na testiranjima kao jedno od najboljih!
Za nepoverovati je kakav je učinak ovog metka, zrna na lubenici ili na plastičnom balonu od 5l punim vode! Ja sam se oduševio! Za probojnost nisam najsigurniji kolika je ali tri spojene čamove letve(5x5cm) ukupno 15cm na 20m prolazi kao kroz sir s tim što druga i treća letva budu bukvalno presečene a zrno završi u grudobranu.
Preciznost je odlična i do 25m se ne razlikuje od FMJ, SP ili drugih konstrukcija zrna.
Pošto nemam snimke svojih testiranja eto naišao sam na you tube na nešto slično

http://www.youtub...Q&NR=1
B)
canis aureus priložio:
a_45.jpg

Podunavac
 CZ 99 je sasvim solidan pištolj. Ja sam kupio nov u Snajperu i hromirao ga kod pokojnog puškara Gagija u Beogradu pre 15 godina. Od onda sam ispucao dosta metaka iz njega bez i jednog kvara. Zamerke imam na obarač zbog dugačkog hoda i lošeg oblika (ugla). Imao sam manjih problema i sa oprugama okvira. Nabavio sam jedan sa slisnatom oprugom kapaciteta 20 metaka ali ni sa njim nisam preterano oduševljen. Zastoje sam imao jedino sa municijom koju je hrvatska policija koristila za vežbe gađanja na strelištu dok su dužili pištolje Zbrojovka M 75. Municija je ako se dobro sećam bila češke proizvodnje, a bila je slabijeg barutnog punjenja. I vizuelno je delovala jeftino. Kod korištenja u CZ-u nije imala snage da vrati zatvarač u zadnji položaj i ubaci novi metak u cev, nego sam posle svakog metka morao ponovo da ga repetiram. Sa svom ostalom municijom je radio odlično. Meci SP (soft point) su malo teže ulazili u cev kod repetiranja, ali je prilikom pucanja sve radilo odlično.
Podunavac priložio:
cz_1.jpg

Podunavac
 U zadnje vreme sve manje pucam sa CZ 99, a sve više sa Berettom M 70 22 LR. Municija je jeftina pa mogu da se izdovoljim do mile volje. Sa Berettom sam zadovoljan i nemam nikakvih primedbi na nju. Jedino što nisam dobio dugačku cev i rezervni okvir sa njom. Mislio sam da ću naknadno lako da nabavim i cev i okvir, što se pokazalo greškom. I dan danas ih nemam.
Podunavac priložio:
beretta.jpg

Nex357
 I ja se slazem podunavac za okvire , i ja sam bio stalno nesto nezadovoljan i ja sam dva hromirao , pa sam na kraju zavrsio s magacinom kapaciteta 18 metaka i s lisnatom oprugom (vrlo zgodan ne viri nista vise od pacjeg kljuna)s tim sto i dalje u njemu imam 15 metaka upravo iz razloga pouzdanosti , jer opruga nije maksimalno opterecena i do sada fala bogu radi ok Grin

Da dodam za samo (na temu one municije od kolege kanisa) osim AMIN to je toB) ja licno drzim samo prvi metak u magacinu suplji vrh a resto 14 su mi puna kosuljica , (upravo sto su mi oduvek magacini bila slaba tacka kod CZ99 nisu me ubedili 100%)a jos nisam doziveo da neki metak ne uteram u cev na prvom rucnom repetiranju ...

pozdrav

nemeza
 Moj ljubimac u ručno rađenoj futroli
i55.tinypic.com/33vi1x2.jpg
i53.tinypic.com/10s4yds.jpg

Zlocko
 Dali neko zna dali se za malokalibarske pistolje placa porez?
traktor

270
 Ne plaća se zato jer je u kategoriji sportskog oružija a ne oružija za ličnu bezbednost!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
PIŠTOLJI PRODAJEM 9 27.03.2023. 17:34
PIŠTOLJI KUPUJEM 6 05.03.2019. 12:19
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,471
Najnoviji član: Ivan1969

Poslednje vesti
УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЛСЦС
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,732,769 posete www.srbijalov.com