RC
|
darkon |
Objavljen 28.10.2014. 18:25
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
Ja se u Magnumu i snabdevam, pošto sam Jagodinac, ali trenutno nemaju u granulaciji 3,5mm, ili 3mm, ima šestica, ali nju nikad nisam koristio za zeca i fazana, pa neću ni na dalje.
Metak je bio 60dinara, jeste malo skuplji od većine, ali navikao sam na njega, i sa prelaskom na drugu municiju imam negativna iskustva.
Probao sam raznu, i tu malo jeftiniju, ali me ispada skuplje, veruj mi, kad sam imao te probe, imao sam i promašaje "za priču", i od tad... :-D
Ne kažem da ta jeftinija nije dobra, ali meni jednostavno ne leži, verovatno zbog brzine...
Videćemo kako ću proći sa Lambrom, jer sam bio prinuđen da njega kupim u nedostatku RC-a, a dosad ga nisam ni kupovao, ni pucao. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 28.10.2014. 19:24
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Najgora stvar je menjanje municije kada se na jednu određenu navikne. I meni se to dešava sada već treću sezonu, jer teško nalazim municiju koju sam do sada koristio. Sa RC-om sam bio zadovoljan, ali gledam da je cena kutije patrona oko 10 evra. Premda ću izgleda morati da menjam kriterije. Pošto ne želim da snižavam kriterije kvalitete, moraću da povisim kriterije što se cene tiče. Koju si tačno Lambro municiju kupio i koja joj je cena?
|
|
|
|
stefan092 |
Objavljen 28.10.2014. 19:31
|

Stari član

Upisa: 305
Pristupio: 31.05.2013. 16:57
|
Ja sa danas kupio LAMBRO FELTRO 34gr 2.9mm po ceni 50din/kom. U nedelju kod nas pocinje lov na zeca i fazana, tad mogu da prenesem iskustva. |
|
|
|
Predator |
Objavljen 28.10.2014. 19:33
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
darkon kaže:
Ja se u Magnumu i snabdevam, pošto sam Jagodinac, ali trenutno nemaju u granulaciji 3,5mm, ili 3mm, ima šestica, ali nju nikad nisam koristio za zeca i fazana, pa neću ni na dalje.
Metak je bio 60dinara, jeste malo skuplji od većine, ali navikao sam na njega, i sa prelaskom na drugu municiju imam negativna iskustva.
Probao sam raznu, i tu malo jeftiniju, ali me ispada skuplje, veruj mi, kad sam imao te probe, imao sam i promašaje "za priču", i od tad... :-D
Ne kažem da ta jeftinija nije dobra, ali meni jednostavno ne leži, verovatno zbog brzine...
Videćemo kako ću proći sa Lambrom, jer sam bio prinuđen da njega kupim u nedostatku RC-a, a dosad ga nisam ni kupovao, ni pucao.
Ne znam kako ćeš se ti sa Lambrom snaći, ali Lambrovim disperzantom kolega je pretprošle nedjelje sam fazanom podmirio skoro cijelu grupu. Mislim da je "desetka" bila u pitanju.
|
|
|
|
darkon |
Objavljen 28.10.2014. 20:31
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
Podunavac, ne bi menjao ja ništa sad, posle ranijih iskustava, al' ne mogu bez džebanu, pa morao nešto u zamenu da kupim.
Uzeo sam ovaj što kolega Predator pominje, disprerzant, a za cenu nisam siguran, oko 45dinara. Ima ga u 2,9mm(oznaka 5), i u 2,4mm(7). Ja uzeo ovu ovu "desetku". |
|
|
|
velja |
Objavljen 29.10.2014. 12:54
|

Stari član

Upisa: 279
Pristupio: 08.02.2013. 12:30
|
darkon kaže:
A meni taj fibre nije legao, dok RC4 "oro" koristim već godinama i to mi je metak br. 1 za zeca i fazana, ali ove godine ga nisam našao u granulaciju (3,5mm) koju koristim...
U kojim prodavnicama ga kupujete, i po kojoj ceni, pošto ću prve nedelje bez njega, ali kasnije ću morati da ga kupim?
Sad sam uzeo neki Lambro disperzant, pa ću videti kako će se pokazati, pošto volim da pucam disperzant iz manje čokirane cevke, a onaj koji sam godinama koristio i navikao na njega (nobel sport disperzant), ni njega ne mogu da nađem u prodaji... neznam,ja koristim polozaru merkel suhl 8,i patron rc fibre,u ova 2 izlaska sam njime odstrelio 4 zeca,prosle godine sam takodje koristio fibre i imao sam 7 zeceva....i necu ga menjati dok god ga bude bilo kod nas...a koristio sam i oro,rotweil takodje,rio,mirage....RC je kod nas u blacu 75din.a tolko je i rotweil....
8x57js
|
|
|
|
velja |
Objavljen 30.10.2014. 10:49
|

Stari član

|
!
8x57js
|
|
|
|
velja |
Objavljen 02.11.2014. 18:15
|

Stari član

|
i ponovo FIBRE
8x57js
|
|
|
|
ultras035 |
Objavljen 05.11.2014. 20:00
|

Član

Upisa: 180
Pristupio: 04.05.2010. 09:22
|
Kolege koristio sam godinama uspesno ovaj RC4 ORO FIBRE od 2,9mm 35g ali ga sad nisam nabavio na vreme i nemam ga gde kupitiu JA i okolini, totalno je nestasica svega sto vredi, a pokusavaju uvaliti nesto novo....
Danas sam kupio RC4 ORO ali sa korpicom...on je super, ali ovaj je...
Molim Vas da mi ako ne ovde , onda u pp pomognete gde ga mogu kupiti i koliko kosta (manje bitno jer nemam izbor...)HITNO!!!
"Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!"
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 05.11.2014. 21:38
|

Lovčina

Upisa: 3229
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Predpostavljam da ga odlikuje velika brzina kao i sve ostale RC-ove? Vidim samo reci hvale za ovaj metak tako da nisam pogresio sto sam kupio jednu kutiju na Beogradskom sajmu...
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 06.11.2014. 02:20
|

Lovčina

|
Evo po ko zna koji već put ponavljam (pišem) kao papagaj da korpicu ne treba izbegavati i da je bolja od filcanog čepa. Mnogi lovci izbegavaju municiju sa plastičnom korpicom jer misle da takva municija im gušći posip na većim daljinama. Ali to je potpuno pogrešna pretpostavka. Korpica prvenstveno služi da se periferne kuglice sačme prilikom prolaska kroz cev ne oštete tarući se o unutrašnje zidove cevi. Takve oštećene kuglice imaju veći otpor vazduha i utiču na ravnomernost gustoće posipa. Municija sa korpicom manje poolovljava cev (naročito u zoni čoka) i samim tim olakšava čišćenje puške. Korpica pozitivno utiče i na rasturanje sačmenog snopa, jer ne dozvoljava vrelim barutnim gasovima koji prilikom izlaska iz cevi deluju na sačmu i razbijaju joj poredak. Korpica ne utiče ne gustoću posipa nego isključivo čokovi na puški. Korpica se odvaja od sačme odmah nakon izlaska iz cevi jer je mnogo lakša i otpor vazduha je zadržava. Savremena municija se pravi sa plastičnom korpicom čak i za disperzivnu municiju, samo što je sačma u njoj podeljena na četiri dela krstastom plastičnom pregradom. Filcani čepovi se prave još samo zato što u pojedinim državama postoji zabrana upotrebe plastičnih korpica (i čepova) iz ekoloških razloga, a filcani čep je bio razgradiv. A u pojedinim država ih lovci (filcane čepove) smatraju i delom tradicije. Ali takvi tradicionalni lovci ne love sa PA i bok sačmaricama i ne nose maskirna odela. I vode računa o još mnogo toga, pa uopšte ne mogu da se porede sa našim lovcima.
|
|
|
|
velja |
Objavljen 06.11.2014. 17:04
|

Stari član

|
Podunavac kaže:
Evo po ko zna koji već put ponavljam (pišem) kao papagaj da korpicu ne treba izbegavati i da je bolja od filcanog čepa. Mnogi lovci izbegavaju municiju sa plastičnom korpicom jer misle da takva municija im gušći posip na većim daljinama. Ali to je potpuno pogrešna pretpostavka. Korpica prvenstveno služi da se periferne kuglice sačme prilikom prolaska kroz cev ne oštete tarući se o unutrašnje zidove cevi. Takve oštećene kuglice imaju veći otpor vazduha i utiču na ravnomernost gustoće posipa. Municija sa korpicom manje poolovljava cev (naročito u zoni čoka) i samim tim olakšava čišćenje puške. Korpica pozitivno utiče i na rasturanje sačmenog snopa, jer ne dozvoljava vrelim barutnim gasovima koji prilikom izlaska iz cevi deluju na sačmu i razbijaju joj poredak. Korpica ne utiče ne gustoću posipa nego isključivo čokovi na puški. Korpica se odvaja od sačme odmah nakon izlaska iz cevi jer je mnogo lakša i otpor vazduha je zadržava. Savremena municija se pravi sa plastičnom korpicom čak i za disperzivnu municiju, samo što je sačma u njoj podeljena na četiri dela krstastom plastičnom pregradom. Filcani čepovi se prave još samo zato što u pojedinim državama postoji zabrana upotrebe plastičnih korpica (i čepova) iz ekoloških razloga, a filcani čep je bio razgradiv. A u pojedinim država ih lovci (filcane čepove) smatraju i delom tradicije. Ali takvi tradicionalni lovci ne love sa PA i bok sačmaricama i ne nose maskirna odela. I vode računa o još mnogo toga, pa uopšte ne mogu da se porede sa našim lovcima. .
kolega podunavac duboko postujem ono sto Vi pisete na ovom forumu,i cenim vase znanje iz ove oblasti...lovim sa polozarom Merkel SUHL mod.8...koristio sam dugo rotweil municiju sa korpicom,pucao sam i sa krusikom,belotom,RC 4 serie oro sa casicom,koristio sam i mirage, meni najbolje pokazao RC FIBRE,patron je jako brz,brzo siri snop,bas zbog filcanog cepa,RC FIBRE koristim u 2,9mm,meni idealan za zeca fazana...imao sam 5 zeca i 4 sam pucao sa jednim patronom,jedino sam jednog pucao 2 puta...sto se mene tice koristicu ga dok ga god bude bilo u nasim prodavnicama...a sto se tice poolovljavanja cevi to nije problem,svako ko iole ceni i voli svoje oruzje ocistice ga posle lova,podmazati i sacekati naredni izlazak spreman,slazem se sa Vama da puno nasih lovaca ne odrzavaju oruzje,nose sajkace i maskirne uniforme iz JNA,kao kakve paravojne formacije pucaju na zeca sa 4,5mm,00,pa neko i sa PP-om....takva je kultura pojedinaca...ne svih
8x57js
|
|
|
|
Huntr |
Objavljen 06.11.2014. 17:40
|

Član

Upisa: 53
Pristupio: 05.07.2013. 14:12
|
podunavac slazem se sa tobom donekle,ali kroz kvalitetan filcani cep nema sanse da barutni gasovi dodju u kontakt sa sacmom.
a deformacija nije drasticna ako je sacma dovoljno tvrda,sto nazalost kod nas nije slucaj.
u tvrdocu sacme kod RC-a uopste ne sumnjam.
bez obzira na sve za pucanje do 25 metara,filc je zakon i ne moze da mu pridje blizu nista plasticno.
a sto se tice ovih maskirnih tu ima svega od komada budale do pravih majstora lova kojima skidam kapu za lovacku vestinu.
onome ko je izgubio mnoge stvari u zivotu u tranziciji drustva ne pada mi napamet da sudim zbog toga sto ga boli za zelenu coju.
kad se lov svede samo na odstrel tada ga treba zabraniti
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 06.11.2014. 21:44
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
^
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 06.11.2014. 23:56
|

Stari član

Upisa: 362
Pristupio: 16.11.2009. 23:02
|
Jedan deo barutnih gasova prolazi pored casice i olova bez obzira na vrstu cepa i krece se brzinom 5-6x vecom nego sto je trenutna brzina olova tj casice u tom trenutku dok se krece kroz cev. To se desava u procesu pirodinamike(proces desavanja za vreme kretanja projektila kroz cev) i smatra se generalnom manom oruzija sa neolucenim cevima. Savrsenstvo bi bilo kada bi se ceo proces desio u samom lezitu patrona tj u procesu pirostatike, da barut ostvari maximalno sagorevanje u komori patrona a da pri tome ostvari sto manje pritiske sto do sada nije ostvareno. Iz tog razloga se kod oruzja sa neolucenim cevima koriste baruti koji brzo sagorevaju a i sami proizvodjaci su radili razne komore za barut unutar caure kako bi sto vise iskoristili sagorevanje unutar caure npr gordon sistem kod B&P. Sad koji cep ce u prvih 30cm sagorevanja ostalih barutnih cestica koje ne sagore u komori caure vise pokupiti tj zadrzati pritiska ne znam da je neko ispitivao. Sam patron sa filcanim cepom bi trebao da ima dosta tvrdju sacmu nego patron sa pvc korpicom i zbog toga bi trebao da bude skuplji no bez obzira na tvrdocu sacme dolazi do poolovljavanja cevi, sledeca mana mu je sto brze gubi masu pri izlasku iz cevi u odnosu na patron sa korpicom te mu brze i brzina opada ali da ima dusu ima a ima i razlike u posipu no valja uraditi test. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 06.11.2014. 23:57
|

Lovčina

|
Kolege pogrešno ste razumeli deo mog upisa. Kada sam rekao maskirna odela nisam mislio na lovce nižeg imovinskog stanja u maskirnim odelima ostalim od vojske. Nego sam mislio na moderne lovce koji se povode za modom koja dolazi iz amerike i koji nose razne vrste maskirnih uniformi u šumskim, pustinjskim, snežnim i drugim šarama. Lovce koji imaju materijalne mogućnosti da si priušte bilo koji deo lovačke opreme, ali se umesto evropskoj tradiciji priklanjaju pekookeanskoj modi.
Što se tiče filcanog čepa ja nemam ništa protiv njega i ne namećem nikome svoje mišljenje, samo sam izneo činjenice gledano sa tehničke strane upotrebe različitih materijala. Bez obzir na filcani čep sačmeni snop reguliše čok na cevi i tamo gde je potreban širi posip sačme to se postiže ili manjim čokom (puške sa izmenjivim čokovima) cilindar i 1/4 čok, ili disperzivnom municijom (puške sa fiksnim čokovima) gde je opet plastični čep sa korpicom preuzeo primat nad filcanim čepom.
Kolega Huntr, koliko god sačma da je tvrda (a olovna sačma i sa postotkom antimona i arsena ne može da bude jako tvrda) ona se prilikom prolaska velikom brzinom kroz čeličnu cev mora malo oštetiti tamo gde na nju naleže. To je neminovno. Svaka ta kuglica koja je sa jedne strane sastrugana ima veći otpor vazduha i zaostaje za neoštećenim kuglicama. Naravno da je ova pojava kod kvalitetne sačme (otvrdnute antimonom) daleko manja nego kod meke sačme. Što se tiče prodiranja barutnih fasova oni ne prolaze kroz čep, nego oko čepa. Na ovoj slici se vidi razlika prilikom upotrebe filcanog čepa, običnog plastičnog čepa i plastične korpice.
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 07.11.2014. 11:06
|

Lovčina

Upisa: 3229
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Evo ga Podunavac opet cok pa cok
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
milosajac |
Objavljen 19.11.2014. 21:35
|

Mlađi član

Upisa: 16
Pristupio: 05.07.2011. 00:39
|
Moze li neko da mi objasni kako cok uopste uspeva da deluje na metak sa korpicom? Gledam kutiju od b&p winter i ima tabela dokle koji cok koristiti, a metak sa korpicom. Ali citao sam i test jednog balisticara gde je ispalio vise hiljada metaka i utvrdio da ne postoji statisticki znacajan uticaj coka na posip. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 19.11.2014. 23:10
|

Lovčina

|
Bez obzira što je sačma u korpici prilikom prolaska kroz čok ona se sabija i formira isto kao i bez korpice. A taj balističar je jedinstven u svetu. Svi priznaju uticaj čokova i trude se da ih unaprede različitim bušenjem, dužinom čoka i dužinom prelaznog konusa, jedino on genijalac tvrdi da čokovi nemaju uticaj. Baš bi voleo da vidim dali on lovi guske i patke puškom sa cilindričnim cevima. Naravno pod usloom da ne koristi posebno konstruisan kontejner (korpicu) za sačmu (kao na primer K100). Svako može da proveri uticaj čokova (posip) kod svoje puške jednostavnim testom. A posip u odnosu na čokove varira od 40 do 70 %. A samim tim i koristan domet od 25 do 55 m.
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 20.11.2014. 08:14
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Ма у праву је 100% човек! То нас произвођачи зајебавају са тим чоковима да размишљамо који да ставимо и да њима буде скупља производња ;)
ко није испалио више хиљда метака? Па велика већина вероватно јесте а да то и не зна јер им није било битно да броје. Колико ли су тек испалили они који пуцају глинене голубове? |
|
|