Lov lukom
|
Sniper Hunter |
Objavljen 28.04.2011. 22:06
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Gledao sam klip gde tip gadja metu na cini mi se 180jardi
|
|
|
|
beauceron |
Objavljen 28.04.2011. 22:22
|

Član

Upisa: 52
Pristupio: 01.03.2011. 20:47
|

od danas |
|
|
|
lovostaj |
Objavljen 28.04.2011. 22:29
|

Član

Upisa: 103
Pristupio: 23.04.2011. 20:22
|
beauceron kaže:

od danas 
Svaka,čast,otkud ih samo vadiš......i gdje ih nađeš.... |
|
|
|
lovostaj |
Objavljen 28.04.2011. 22:33
|

Član

|
Sniper Hunter kaže:
U metu da,ali najdalje izbačena strijela je letjela točno 1871m.Riječ je o extremnim lukovima koji služe samo za tu namjenu,serijski "deru"oko 1000m a ubojiti su 200-300m. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 28.04.2011. 22:59
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Negde sam pročitao podatak da strela ima istu snagu na samom početku svoje putanje kao i na kraju. Ako je tako zašto onda nije ubojita i na 1000 m, nego samo do 300 m?
|
|
|
|
lovostaj |
Objavljen 29.04.2011. 08:35
|

Član

|
Sve je moguće pa tako i to da će nekoga ozlijediti a možda i usmrtiti,baš kao i zrno jer se ponaša kao i svaki drugi balistički projektil koji ima masu i ispaljen pod nekim kutem s tim da su joj dodani stabilizatori,kada bi ih zrno imalo letjelo bi 10 km.U povjesti ima jedna zanimljiva bitka,stogodišnji rat engleza i francuza negdje 13.. god.Tu se sukobilo oko 6000 velških strijelaca naoružanih dugim lukovima(long bow)i teškim strijelama(bodkin) i 20-tak tisuća fran. teško oklopljenih konjanika i genovskih samostreličara.Snaga lukova je bila fant. 120#(#oznaka za funtu, libru=0,435 kg).Za usporedbu današnji ljudi vuku 70#.Što su ti ljudi jeli ne znamo.Strijele su imale domet oko 500 m, a učinkovite na 200-tinjak metara,što je bilo puno više od samostreličara.Za ispucane 2 strijele samostreličara streličar je ispalio 12-13 kom. U to vrijeme oklop je probijala jedino bodkin strijela.Rezultat bitke je bio katastrofalan za francuze,preživjelo je 70-tak? oklopnika i nešto samostreličara uz minimalne žrtve engl. jer im se ovi nisu ni približili.U to vrijeme engl. kralj naredio je vježbanje gađanja lukom već od sedme godine života,pa su vjerojatno zbog stalne vježbe mogli vući takve lukove.Naravno da je dolazak baruta uvelike promjenio stvari ali ovo je legendarna bitka. Danas se longbow proizvodi do snage 120#, a u replici do 200#(samo za zid) jer ga nema tko povući.U povijesti su ostali zabilježeni i tatarski,huhski i turski lukovi,mogli bi ih svrstati u današnje zakrivljene lukove,a ti narodi su lov i rat na konjima razvili do savršenstva.
Uh ja se raspisao,a vama možda previše.
Hvala! |
|
|
|
Lala |
Objavljen 29.04.2011. 09:23
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Možda su lukove od 120# natezali nogama? Ne zezam se... Legnu na ledja, nogama upru u luk, a sa dve ruke nategnu strunu, pa ožeži. A iz tog položaja se takodje može lepo naciljati, jer strela stoji tačno ispred glave.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
lovostaj |
Objavljen 29.04.2011. 09:45
|

Član

|
Lala kaže:
Možda su lukove od 120# natezali nogama? Ne zezam se... Legnu na ledja, nogama upru u luk, a sa dve ruke nategnu strunu, pa ožeži. A iz tog položaja se takodje može lepo naciljati, jer strela stoji tačno ispred glave.
Mislim da ne,vjerojatno su imali vrlo razvijenu muskulaturu gornjeg dijela tijela.Poznato je da su u to vrijeme ljudi bili niži rastom ali konstrukcijom tijela bili su"nabildani"iz razloga preživljavanja a i svakodnevni trening pa ne čudi da su mogli to povući rukama.Iako ima jedan klip,ne mogu ga pronaći iz Australije gdje čovjek to radi nogama. |
|
|
|
beauceron |
Objavljen 30.04.2011. 08:27
|

Član

|
Evo jos jedan link kad love losa pa cete vidjeti kako se ponasaju kod drugog je veoma zanimivo kad ga upuca a on kao da nije nista.
http://www.youtub...jTHGq7g3kk |
|
|
|
beauceron |
Objavljen 30.04.2011. 08:31
|

Član

|
Podunavac kaže:
Negde sam pročitao podatak da strela ima istu snagu na samom početku svoje putanje kao i na kraju. Ako je tako zašto onda nije ubojita i na 1000 m, nego samo do 300 m?
Naravno da je to nemoguce kad gubi brzinu gubi i kineticnu energiju manje brzine manje energije tako da to sto si cuo ne valja. |
|
|
|
beauceron |
Objavljen 30.04.2011. 08:35
|

Član

|
lovostaj kaže:
Sniper Hunter kaže:
U metu da,ali najdalje izbačena strijela je letjela točno 1871m.Riječ je o extremnim lukovima koji služe samo za tu namjenu,serijski "deru"oko 1000m a ubojiti su 200-300m.
Kad sam pravio archery safety course je bilo pitane do koje duzine je strjela smrtonosna ako se dobro sjecam toje 400 metara. |
|
|
|
beauceron |
Objavljen 30.04.2011. 08:39
|

Član

|
lovostaj kaže:
beauceron kaže:

od danas 
Svaka,čast,otkud ih samo vadiš......i gdje ih nađeš....
Ovo prase je odstreljeno u ograđenom lovistu jer ide danas na    |
|
|
|
lovostaj |
Objavljen 30.04.2011. 09:12
|

Član

|
beauceron kaže:
lovostaj kaže:
Sniper Hunter kaže:
U metu da,ali najdalje izbačena strijela je letjela točno 1871m.Riječ je o extremnim lukovima koji služe samo za tu namjenu,serijski "deru"oko 1000m a ubojiti su 200-300m.
Kad sam pravio archery safety course je bilo pitane do koje duzine je strjela smrtonosna ako se dobro sjecam toje 400 metara.
Možeš li nam malo pojasniti ar.saf.course,znamo da je riječ o ispitu ali nas zanima što se mora znati,moraš li prilikom izdavanja dozvole donijeti grupu pogodaka odnosno potvrdu archery club-a.Ja imam problem ne ,prase bi prošlo ali zaliti sokom ne, samo ga dobro podmažite jer mislim da je divlje prase presuho.Imam još jedno pitanje,pošto moji u klubu ne koriste lovačke stabilizatore da li lovački stabilizator dobro vrši svoju funkciju i u gađanju meta?
Pozdrav!!!!!! |
|
|
|
beauceron |
Objavljen 30.04.2011. 18:20
|

Član

|
Pa mozda ce ti ove slike odgovoriti, danas je bilo bas ljepo a sada na

|
|
|
|
petar |
Objavljen 01.05.2011. 00:49
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
[xhide]http://www.youtube.com/watch?v=hoPvX8...oPvX8bHt1s
Ovaj video pokazuje kako se pravi tradicionalni lovacki luk. Hteo bih da pitam kolege, lovostaj i beauceron, koliko ovakav rucno pravljeni luk moze da bude delotvoran u lovu? I da li bi se mozda moglo poveriti nekom pravom majstoru da napravi ovako nesto? Pre svega me zanima, da li je ovakva naprava ozbiljno oruzje i da li moze da posluzi u svrhe lova, ili je to obicna igracka, kakve smo svi pravili kad smo bili mali? 
Hvala[/xhide]
Just like old times!
|
|
|
|
lovostaj |
Objavljen 01.05.2011. 07:29
|

Član

|
petar kaže:
[xhide] http://www.youtube.com/watch?v=hoPvX8...oPvX8bHt1s
Ovaj video pokazuje kako se pravi tradicionalni lovacki luk. Hteo bih da pitam kolege, lovostaj i beauceron, koliko ovakav rucno pravljeni luk moze da bude delotvoran u lovu?  I da li bi se mozda moglo poveriti nekom pravom majstoru da napravi ovako nesto? Pre svega me zanima, da li je ovakva naprava ozbiljno oruzje i da li moze da posluzi u svrhe lova, ili je to obicna igracka, kakve smo svi pravili kad smo bili mali? 
Hvala[/xhide]
Pozdrav!
Ovdje je riječ o tradicionalnom luku,nije igračka kakvu smo nekad sami radili. Ako si primjetio radi ga iz višelamelnog drveta zbog snage i izdržljivosti. Estetski su vrlo profinjeni i ima ih različitih vrsta(hunski,tatarski,turski,navaho)sve ovisi o želji.Većinom se proizvode u vrlo malim serijama ili po naruđbi.Čovjek u SLO ih vrhunski radi,nije baš jeftin ali koristi se u kategoriji instinktivno gađanje u metu ili 3D.Kao što smo zaključili,sve ubija.Kad dođemo do lova,službeno snaga luka ne smije biti manja od 40#,i tu dolazimo do problema,ovi lukovi (vlastite izrade)ne mogu postići tu snagu.Da bi se napravio potrebno je ipak poznavati modernu tehnologije,ponašanje drveta,i sl.Npr.napraviš luk,potrošiš vrijeme,novac,jadnom ga povučeš a on trassss.Zatim upotrijebiš drvo koje će biti teško vući a strijela ode 10m.To su sve problemi iz prakse,mislim da je neisplativo osim u smislu postaviti na zid.U lovu Madžari koriste tradicionalni hunski luk,naravno moderno izrađen.Mala snaga u lovu znači da ćeš ozlijediti životinju ne izazvavši hemoralgiju(obilno krvarenje)odnosno probojna moć je vrlo mala a moramo priznati da vepar ima debelu kožu.Ali na kraju zašto ne pokušati?
Pozz..... |
|
|
|
petar |
Objavljen 01.05.2011. 12:26
|

Lovčina

|
[xhide]Aham, pa dobro, hvala kolega lovostaj na objasnjenju. Znaci vise ukrasni lukovi (za na zid) nego primenjivi u lovu, zbog male snage...
Sto se tice vepra, naravno, nekad ga ne ubije metak, a jos teze ce ova strela...ali recimo sitna divljac, u nekom ogradjenom lovistu, kao sto ameri love, curke, kunice, patke, moramo li ovim lukom loviti krupnu divljac, bi li mozda bio primenjiv u lovu na navedenu sitnu divljac? [/xhide]
Just like old times!
|
|
|
|
lovostaj |
Objavljen 01.05.2011. 15:39
|

Član

|
petar kaže:
[xhide]Aham, pa dobro, hvala kolega lovostaj na objasnjenju. Znaci vise ukrasni lukovi (za na zid) nego primenjivi u lovu, zbog male snage... 
Sto se tice vepra, naravno, nekad ga ne ubije metak, a jos teze ce ova strela...ali recimo sitna divljac, u nekom ogradjenom lovistu, kao sto ameri love, curke, kunice, patke, moramo li ovim lukom loviti krupnu divljac, bi li mozda bio primenjiv u lovu na navedenu sitnu divljac?  [/xhide]
Kada uspiješ napraviti takav luk pa još k tome nešto i pogoditi ekipa te gleda s strahopoštovanjem.Pitaju te smiju li samo pipnuti luk. Takvi lukovi su prvenstveno remek dijela. Kod izrade najteži dio posla je odrediti težište,kod kupovnih je to riješeno,tako da u punom nategu luk držiš samo utorom palca i kažiptsta da bi dobio težište i bio okomit na podlogu.Još jedan manji problem je odrediti nocking point,mjesto postavljanja strijele na tetivu(uvijek na isto mjesto).Zadnji problem,tetiva,za takve natege koristiš upredenicu(od čega),obične špage pucaju nakon par pucanja,dacron cca 10E. Majstori stolari moraju biti entuzijasti u tom segmentu,poznavati terminologiju itd. Lov može kad upoznaš luk,ubojit je svakako, veći je problem kako pogoditi uz vježbu se sve riješi.
pozz.... |
|
|
|
beauceron |
Objavljen 01.05.2011. 16:24
|

Član

|
Ovaj los je upucan samo 41 funti tako da moze se loviti i sa takvim lukovima
 |
|
|
|
petar |
Objavljen 01.05.2011. 16:30
|

Lovčina

|
[xhide]Znaci moze...inace sam se pitao, kako su ljudi lovili bizone, jelene, divlje svinje, antilope, pre otkrica baruta...lukovima, koji su logicno bili slabiji nego ovi moderni danasnji...ali je isto i uspeh u lovu bio daleko slabiji, sa verovatno mnogo vise ranjene divljaci koja je otisla sa mesta pogotka i uginula u mukama ...[/xhide]
Just like old times!
|
|
|