Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Zabrana lova

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Zabrana lova
Lala
 Pa čovek duboko zabrinut za stanje divljači u lovištu, opterećen problemima, kako unaprediti lovstvo u BAP, nije lako takvo breme nositi, moj GEDZO! Ne razumeš ti brige koje more odgovorne ljude, lako se tebi zamlaćivati po forumu, dok jadni fazani ne znaju gde da se skriju od ove kišurine, a rukovodioci brinu, san im neće na oči... A tek novčani tokovi? Pa koliko samo pažljivo treba raditi, da sve bude u redu, i da se vodi računa o propisima i zaprećenim kaznama za eventualne prekršaje propisa... 
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Sremac75
 Upravo je to jedan o problema.
Niko od naših rukovodilaca ništa drugo u životu ne radi osim što smišlja kako da njemu lično bude bolje i kako da zastraši one što ukazuju da mu je previše dobro od nerada.
A mi svi imamo svo posao, porodice, druge probleme kao i svi normalni ljudi, pa sad još i problemi u lovu gde smo se do sada opuštali i nalazili ventil za pražnjenje.
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Lala
 E Sremac, ko je tebi kriv što misliš na posao svoj, na struku. Mogao si da misliš i na lov kao na biznis. Shock

Alezi
 pa da se i on nađe kao negativac na forumu.ne ne samo se ti sremac drzi istine i nema zime

Sremac75

Lala kaže:
E Sremac, ko je tebi kriv što misliš na posao svoj, na struku. Mogao si da misliš i na lov kao na biznis. Shock

Tužno je to što sve ovo što se dešava u lovstvu u poslednje vreme ima najviše veze sa mojom strukom.
Počev od isterivanja stvari na čistac, progona lopova, pa do novih zakona i pravilnika.
Ja se uopšte ne čudim što lovci malo znaju i razumeju ono što im država nameće.
Tu ima toliko toga nejasnog i nedorečenog i za mene kao pravnika, a mogu da mislim koliko je sve nejasno, da kažem običnim bez uvrede, ljudima, koji svakoga dana moraju da brinu o tome hoće li ostati bez posla, kako će platiti račune i izdržavati porodicu. Ne mogu oni da se opterećuju i problemima oko lova i ja ih razumem.

E tu se stvara prostor za manipulacije i lov u mutnom, od strane "profesionalnih lovnih autoriteta" počev od najnižeg (LD i LU) pa do najvišeg nivoa (LSS i LSV).
Pa ljudi moji, oni ništa drugo ni ne rade osim što smišljaju strategiju za budućnost, i to strategiju u koju će uveriti neobaveštene lovce, i koja će biti usmerena ka tome da su oni i dalje "neprikosnoveni lovni autoriteti" sa kojima na čelu će svim lovcima "cvetati ruže".

PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Lala
 Kada bi obični lovci imali makar osnovnu predstavu, koliko se para od divljači i od lovaca mazne na kojekakve načine, digli bi revoluciju. Ovako, blaženi u svom neznanju i neinformisanosti, članovi LU svečano dočekuju premudre rukovodioce, organizuju im besplatne lovove, krkaju se paprikaši, a za to vreme 'zaslužni' vode brigu kako da napune svoje džepove.
Ovo je moje mišljenje, sloboda mišljena je garantovana Ustavom, jel tako, Sremac? Smile

pescarac

Lala kaže:
Pa čovek duboko zabrinut za stanje divljači u lovištu, opterećen problemima, kako unaprediti lovstvo u BAP, nije lako takvo breme nositi, moj GEDZO! Ne razumeš ti brige koje more odgovorne ljude, lako se tebi zamlaćivati po forumu, dok jadni fazani ne znaju gde da se skriju od ove kišurine, a rukovodioci brinu, san im neće na oči... A tek novčani tokovi? Pa koliko samo pažljivo treba raditi, da sve bude u redu, i da se vodi računa o propisima i zaprećenim kaznama za eventualne prekršaje propisa...

Danas je kod mene u udruženju bila inspekcija generalnog inspektorijata, dobih zabranu lova za udruženje zbog velikih nedostataka, nedokučivih običnom lovcu. A ti nedostatci:
brojanje je Ok, medjutim pri izradi GPG prosečan broj zeca umesto da se pomnoži sa lovnoproduktivnom površinom za zeca, pomnožen sa ukupnom površinom lovišta - razlika 1800 hektara na broj zeca izbrojanog po oglednoj površini razlika je 100 kom. u brojnom stanju ili na odstrelu 8 komada, što bi se reklo manje od 2%, ali se ne slaže, nema veze što smo smanjili i broj odstrela zečeva po preporuci LSV, ista situacija i sa fazanom, bez obzira što ga unosimo u lovište i lovimo onoliko koliko ga unesemo, sa jarebicom razlika po istom principu 30 kom iako je ne lovimo i nije ni predvidjen lov. Takodje iz razloga što nismo u cenovniku za odstrel divljači predvideli tj. doneli cene za odstrel srneće divljači (trofej i meso) i jarebica (iako ni jednih ni drugih nema predvidjenih za odrstrel ni u lovnoj osnovi ni u planu gazdovanja), pa ne utiču na plan gazdovanja. Takodje u GPG ne postoji evidencija o brojnom stanju trajno zaštićenih vrsta divljači (orlovi, jastrebovi, sokoli, vidre, ptice pevačice, sove itd.) Do otklanjanja ovih nepravilnosti doneta je zabrana lova.
Ne pomaže ni moje moljenje da su danas sleteli na aerodromu inostrani lovci turisti koji treba sutra da love zeca, ni da ćemo imati veliki problem u narednom periodu ako zabrani njima lov, ne pomože ni moje moljenje da bar njih pusti da love, a da zabrani lov članovima udruženja do otklanjanja nepravilnosti, a koje po meni nisu takve da se treba potezati zabranom lova.
Moja čaša je večeras napunjena, nema mesta ni za šta više, treba samo da u nju upadne ona jedna kap i da sve oteram do vraga.
Ne znam koliku ću kaznu dobiti niti ja, niti udruženje. U zakonu piše da se ovo mora imati, zato što nemaš ti si u prekršaju, trebamo i mi napuniti budžet republike.
Ovo je po meni početak treniranja strogoće i našeg ili dovodjenja u red, ili odustajanja od gazdovanjem lovištem

Lala
 Auuuu Peščarac!!! Tebe baš krenuo maler!
Mislim da stvarno nema smisla ovako grub nastup inspektora. A štetu koju su naneli zabranom lova za ino turiste - pa to je van pameti! Kako smo mi stručnjaci da sami sebi zavučemo, ma niko nas ne može bolje zeznuti od nas samih. Jel ima iko od njih zrno pameti, pa da barem ispoštuje ugovoren lov za strance? Kakva blamaža!

Da li će podneti prekršajnu prijavu? Ako to urade, ima da vas ojade za pare, i LU i tebe.
Ne znam gde ovo sve vodi, majke mi!

pescarac
 vremena se menjaju Lalo, i to naglavačke.
Ja sam u "Slobino" (zlo) vreme radio kao inspektor finansijske policije (pre skoro 15 godina). Prvo što su me učili u to vreme je da utvrdimo četiri stvari: tok robe, tok novca, tok dokumentacije I NAMERU i prema tome i da postupamo.
Danas se sve svodi na efekte, efekte i samo efekte. Inspektor mora novcem (kaznama) da opravda svoje radno mesto, nema više socijalizma, utvrdjivanja da li je šteta nastala ili ne i prema tome odredjivati mere, danas ili jesi ili nisi i kraj

Sremac75

Lala kaže:
Kada bi obični lovci imali makar osnovnu predstavu, koliko se para od divljači i od lovaca mazne na kojekakve načine, digli bi revoluciju. Ovako, blaženi u svom neznanju i neinformisanosti, članovi LU svečano dočekuju premudre rukovodioce, organizuju im besplatne lovove, krkaju se paprikaši, a za to vreme 'zaslužni' vode brigu kako da napune svoje džepove.
Ovo je moje mišljenje, sloboda mišljena je garantovana Ustavom, jel tako, Sremac? Smile

Naravno,gde još da nam zabrane i da mislimo???
Problem je što pravi lovci žele da se, kada odu u lov, opuste, a ovi drugi to koriste za svoje lične interese.
Ali da se krkalo, krkalo se!!!
PraviloPraviloPravilo
Palica

Lovac Stari
 Pescarac da nije to nasledstvo od bivseg upravnika?

Lalo barem je to lako, das obicnim lovcima da love po kalendaru do kraja(imalo-nemalo) i nece se setiti da zaviruju u papire ili postavljaju neugodna pitanja!
Lako je biti blagajnik sa tudjom lovom.
Dobar pogled.

Lala
 Samo dobra informisanost članova lovaca omogućava kontrolni mehanizam unutar LU - i korigovanje grešaka koje rukovodstvo napravi, a uvek će nešto da napravi, živi smo ljudi svi, i grešimo. Peščarac, ja sam privatnik 22 godine, i znam dobro kako su radile inspekcije ranije, a kako danas. I znam da se danas radi na osnovu depeša, ko, šta i kako da se kontroliše. Gleda se da je forma zadovoljena, a za suštinu, koga briga. I naravno, traži se efekat - LOVA, druže, lovu na sunce!
Složićeš se sa mnom da su sve inspekcije, pa i lovna, po svojim ovlašćenjima moćno oružje da se harači, da se disciplinuju 'glasni' pojedinci koji umeju i znaju, ali hoće i da propitaju štošta, da se sprovodi politika 'razvoja' (umlatiš neko LU koje ti iz nekog razloga smeta, bez obzira što dobro radi, a drugo LU koje sluša i bezpogovorno postupa po nalogu odozgo, amnestiraš od bilo kakve kontrole).
Simptačan mi je ovaj deo, gde su vam stavili primedbu: 'Takodje u GPG ne postoji evidencija o brojnom stanju trajno zaštićenih vrsta divljači (orlovi, jastrebovi, sokoli, vidre, ptice pevačice, sove itd.)'. Jel to lovci treba da broje? Da jurim sove po tavanima salaša? Ptice pevačice? Pa nisam ja ornitolog, jbt.! Eno im ministarstvo ekologije, pa neka prebrojava ptice. Šta ja kao lovac imam sa pticama pevačicama, koje nit su lovne ptice, niti koga zanimaju u lovu? Jarebice su odavno pod trajnom zabranom lova u Vojvodini, pošto su skoro iskorenjene zbog prekomernog korišćenja hemije u poljoprivredi. Jel sad treba štreberski da u GPG unosiš plan odstrela NULA, pa da forma bude zadovoljena? Kod nas u lovištu ih praktično ni nema, barem ja ih nisam video nikad! A kamoli da sam nekad lovio jarebice - vidjao sam ih u nekim drugm lovištima u Vojvodini, po nekoliko parova, i to je sve.
Nadobudni inspektori očigledno traže dlaku u jajetu. Floskula 'tako piše u zakonu' mi je poznata, zato su nam i takvi propisi, erlavi, nejasni, nedorečeni, dozvoljavaju 'kreativna' tumačenja, ostavljaju prostor da je 'glava uvek na panju', pa od dobre volje nekog baje zavisi da li ćeš nagrabusiti ili nećeš. Kancelarijske kontrole papira neće doneti boljitak, papir trpi sve, terenski rad je uslov dobre kontrole. Ali teško je navući čizme, i bez kravate upasti u lovište kad je lovni dan, i kontrolisati, ili sačekati lovce na zbornom mestu u povratku iz lova, sa odstrelom. Pa kad vidiš brljotine na terenu, paralelno raditi i kontrolu papira. E tek tu bi isplivala prava slika. Kad je neko od LU imao npr. kontrolno brojanje divljači? NIKAD! Pa da se na terenu uporedi stanje sa onim što piše u papirima. Kad ti je brojanje pogrešno, onda je i sve drugo loše. Ovako, sve se svodi na matematiku, pa sad, ako nisi dobro pomnožio, sabrao i oduzeo, onda imaš grešku. Kao na pismenom u srednjoj školi. A u praksi u lovištu zlo i naopako, nema veze, važno je da su papiri OK. Nigde u propisima nisam našao da Inspekcija treba da pored kažnjavanja malo radi i na edukaciji, da pomogne upravama LU oko papirologije, a ne samo 'peri-deri' sistem. Da inspektori i ako naidju na neke manje nepravilnosti, upozore, pa ako ni onda ne bude ispravljena greška, e onda bato opleti debele kazne, pošto se onda radi o bezobrazluku. Ma kakvi, ovi odmah zabranu lova, onda se lovci bune na rukovodstvo LU što ne mogu da love, kad dodje kazna, onda frka kako to platiti, onda se opet članovi bune što nema novaca, i krene svadja i razdor unutar LU, država uzme lovu sa računa, i ostavi razbucano LU. Onda se promeni rukovodstvo, koje opet iz neiskustva i neznanja napravi greške, pa opet ista priča u krug. Sjajan rezultat. Posle treba godinu ili dve ili tri, da se LU oporavi.

Iz ovih, ali i iz nekih drugih razloga, nisam hteo da prihvatim u mom LU da budem u upravi, odbio sam, iako su me birali. Svaka čast onima, koji pod ovim uslovima imaju petlju da prihvate. A mnogi od onih koji su se prihvatili, ni ne znaju u šta se upuštaju. Tu ne mislim na tebe, Peščarac Smile.

Sremac75
 Peščarac, mislim da niko ne obraća pažnju na osnovno pitanje:
Ko vam je pravio GPG?
Taj je morao da zna tehniku izrade GPG i šta sve GPG mora da sadrži!!!
Ako je sve to na šta se poziva inspekcija zaista i piše u zakonu, to je morao da zna i onaj koji je pravio GPG!
PraviloPraviloPravilo
Palica

Lala
 Interesantno pitanje je postavio Sremac.
Ko će sad da odgovara, ako ste naručili izradu GPG, pa inspekcija utvrdi da to ne valja? Stvarno, ko je radio taj planski dokument?

GEDZA
 Možda baba Stojana ?????

Limun
 Lalo kod mene se svake godine vrši prebrojavanje divljači,ali se to ne radi u delovima lovišta gde će se loviti nego u delovima koji su određeni za rezervat. Možda grešim,možda to tako treba.
Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

Lala
 Pa na osnovu brojanja iz rezervata, donosite plan odstrela u ostatku lovišta?$aAa To su radili, da bi im plan odstrela bio što veći. Smile
Teško da će po novom zakonu da se isplati LU da tako radi, kad treba da plati naknadu za odstrel 10%, i da obezbedi garanciju za početni fond divljači. 

Limun
 Moram opet da postavim ono pitanje: Kako će da im uspe da toliko smanje plan otstrela u odnosu na prošle godine i ko će u to da im poveruje? Sve sam više ubeđen da će zarad očuvanja radnog mesta lovnika i pozicije precednika LU morati da plate svi lovci tj. verovatno će se ići na povećanje članarine da bi se što manje menjao plan otstrela.
Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

Lala
 Ne znam odgovor na to pitanje, Limun Confused
Videćemo na proleće.

Sremac75
 Ili će biti da je divljač migrirala-napustila lovište!
Baš sada!
Veselo
PraviloPraviloPravilo
Palica

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Beogradski sajam lova, ribolova i nautike LOVAČKI SAJMOVI 89 17.05.2024. 14:07
Umetnost na temu lova, slike i ostalo. GALERIJA TROFEJA I UMETNIČKIH DELA 102 26.04.2019. 17:04
Smešni video na temu lova SVAŠTARA 314 24.02.2018. 01:43
Umetničke slike na temu lova SVAŠTARA 47 09.08.2017. 22:40
Metode i načini lova kod drugih... METODE LOVA 45 24.12.2016. 20:26
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,622,939 posete www.srbijalov.com