Gledao sam jednu emisiju na nacionalnoj geografiji, a gde se radi o prenamnoženosti Kojota!!..sad priča ko priča donosi obilje podataka o tome kako se ta vrsta adaptirala na novonastale uslove staništa u kome je čovek sve više prisutan i gde su već u velikom broju kvartova oformljeni potpuno divlji čopori kojota koji obitavaju u ljudima naseljenom području!! E sad nedavno 2007 godine je zablježen prvi i zasada jedini napad na čoveka, gde je smrtno stradala jedna devojka, a slučaj se desio na istočnoj obali SAD-a!! Normalno to je alarmiralo sveukupnu javnost, pa su se sve više počela vršiti ekstremnija ispitivanja uz pomoć kamera, DNK-a analiza i GPRS ogrlica na nekim jedinkama. Nakon nekoliko godina istraživanja došlo se do zaključka, da se kojoti na istoku SAD-a znatno drugačije, da kažemo smelije ponašaju od kojota srednjeg i krajnjeg zapada SAD-a,a DNK analiza je pokazala da je isti hibrid Kojota i VUKA!!...nakon dugih ispitivanja mogućnosti ukrštanja ta dva smrtna neprijatelja u slobodnoj prirodi, došlo se do zaključka da je početkom prošlog i krajem 19 veka došlo do gotovo potpunog istrebljenja Vuka na isotku SAD-a, a Kojot koji je odmah tu iza njega po karakteristikama i hranidbenom lancu, ali sa manjim prohtevima i "većom lukavošću" uspešno je zauzeo te prostore, a preostali Vukovi su se jednostavno ukrstili tj. stopili sa populacijom kojota. Ti hibridi sa istočne obale imaju znatno jače zubalo i masivniji skelet, kao i masu koja se procenjuje na nekih 30 do 35 kg, iako je najteži odstreljeni primerak težio 23 kg. Što opet nije malo??!! Uglavnom činjenica je da svojim načinom života, definitivno utičemo i na stvaranje novih vrsta životinja, pa je dobro da se što pre upoznajemo sa njima!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Zemljace,znas to i sam da je po DNK analizama crveni vuk(C.rufus) nastao nastao ukrstanjem vrsta koje spominjes,tako da si verovatno dobro zakljucio da svako talasanje u prirodi povuce lancane reakcije.
nenadx kaže:
Zemljace,znas to i sam da je po DNK analizama crveni vuk(C.rufus) nastao nastao ukrstanjem vrsta koje spominjes,tako da si verovatno dobro zakljucio da svako talasanje u prirodi povuce lancane reakcije.
Zemo jeste Crveni Vuk nastao i postao morfološki definisana vrsta. Doduše tu je pomogla i izoliranost staništa gde je ta vrsta živila (ako se nevaram to su tereni Teksasa, Novog meksika, itd..teški, skoro pustinjski uslovi staništa), ali se ovde radi o novom hibridu, koji ima još uvek sve odlike Kojota, osim u težini, jačini čeljusti (tačnije masivnije zubalo) i smelosti za napadanje krupnijeg plena!!.znači svedoci smo nečeg novog!!..no sad opet kad pročitam ove naše upise ponavlja se uvek termin USLOVI STANIŠTA..i u tome je sva tajna, jer stanište određuje daljni tok razvoja vrsta i živog sveta uopšte!!??
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Vuka u Crnoj Gori ima mnogo više nego ranije. Statistike i procjene LD ne čitam jer su u potpunosti nepouzdane. Posledice njegove prenamnoženosti se vrlo brzo osjete u samom lovištu ali i u prirodi.
Nikako ga ne treba svrstavati u ugroženu divljač iako ga mnogi progone.
Njegov opstanak je osiguran njegovim dobrim adaptivnim osobinama, prirodnom inteligencijom i strahovitim fizičkim svojstvima.
Vuka ne treba istrebljivati ali ga ne treba ni,previše, štititi...
duskov kaže:
Vuka u Crnoj Gori ima mnogo više nego ranije. Statistike i procjene LD ne čitam jer su u potpunosti nepouzdane. Posledice njegove prenamnoženosti se vrlo brzo osjete u samom lovištu ali i u prirodi.
Njegov opstanak je osiguran njegovim dobrim adaptivnim osobinama, prirodnom inteligencijom i strahovitim fizičkim svojstvima.
Slažem se u potpunosti kolega!! Ja sam također slićnog mišljenja i želio bih da se raspravi i razvija u pravcu kako gazdovati Vukom tj. stvoriti od njega "lovački brend" ovih naših prostor, jer mislim da bi to imalo perspektivu!!??
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Ukratko na ono ranije, ta genetika je meni do nekle jasna,a odnekle mrak.Pazi sad ovo- Ako su vam se preci sa babine slovenske strane sparivali sa nekim od ilirskih starosedelaca, a uz to bili i sa Vikinzima koji su odnekud banuli u naše krajeve, dok su se dedini germanski preci u dokolici petljali sa Feničankama i keltskim ženama, zadovoljavate sve najnovije genetičke uslove da se deklarišete kao Srbin. Ali, ako je neko od vaših predaka odlazio u švaleraciju među Hune ili Tračane, ne zadovoljavate kad se pažljivo pogleda, i bez DNK analize je bilo očigledno da niste rasno čisti na odgovarajući način.. Geografska raspodela omogućava proučavanje istoriskih i demografskih događanja pa se razlikovanje mtDNK sekvenci može koristiti za datum odvajanja filogenetskih grupa. Istraživanje fragmenta citokrom b (cytb) mogu se identifikovati linije,nastale specificnostima podneblja I sredine u kojoj su se razvijale podvrste ili nastale vrste,a neke vrste ili rodovi mogu biti izvrstan model za istraživanje uticaja istoriskih i evolucijskih događaja na diversifikaciju.Malo zezanja,ali malo I zbilje,a sutra ili kasnije ako Nole brzo ucuka ovoga pisemo dalje,u vezi ovog prethodnog sto rekoste.
Ma koliko to po danasnjim shvatanjima delovalo kao jeres,misljenja sam da vuka netreba posebno stititi od lovaca-bar ne na nasim prostorima.Samo bih se jos jednom osvrnuo na ovo,pa da se prica o nacinu gazdovanja(sto se ranije malo zakacilo).Potreba za prisustvom vuka je iz razloga ocuvanja prirodnog lanca ishrane I ekonomska-radi stvaranja finansiske dobiti.Ovo prvo neke zemlje nece dozvoliti na njenim prostorima,(doduse ne znam ni koja bi) za sta možemo naci uporiste u analizi vremena pojave vuka na tim nekim prostorima,zatim prehrambenih uslova I realnim sagledavanjem prirasta vuka.Po tim pokazateljima bi vec trebale imati vrlo stabilne populacije,sto možemo potkrepiti podacima . Recimo povezanosti brojnosti populacija vuka I jelena isl.
U delovima Severne Amerike(na zapadu SAD i Kanade) su dosta fragmentisane populacije jelena,a gde su zveri uklonjene, jelen je čest i populacije se kontrolisu rekreativnim lovom. Vuk je 1995.god reintrodukovan u Yellowstone (YNP) i susednom Ajdahu, Samo četiri godine nakon njihovog unosenja u park sa dosta jelena, jedan copor se povecao na 27 sa rođenjem 21 štenca od tri ženke Populacija u JNP, Montani i Ajdahu procenjuje se na oko 800 i raste Clanovi projekta (naseljavanja u YNP) su 2000.god.otkrili ubijena od strane vukova 286 jelena (88,5%), 10 bizona (3%), 4 losa (1%), 4 kojota (1%), 1 vuka, i 17 nepoznati plen (5%), a u medjuvremenu sve vise stradaju mladunci,ali I odrasli medvedi,pa ce se vukovi redukovati Znaci covek opet stiti nekoga od nekoga.Zasto,ako to treba da cini priroda. A u Jeloustonu je zarada, zbog povećanih poseta parku,(zbog vuka) bila veća za 3 miliona dolaraZnaci ogromna Amerika može sebi dozvoliti vuka,ali na odredjenim prostorima pa I tada kontrolisano,uz odredjeni profit. Tokom protekle decenije svake godine se lovi 11 do 20 % vuka ( Aljaske populacije),a studije pokazuju da vukovi mogu izdržati godišnji odstrel od 30 do 40 % bez smanjenja populacije.
U Nemačkoj postoje izveštaji o godišnjim ulovima od 60.000 jelena. Najnoviji podaci upućuju na veličinu populacije od 150,000-180,000(nemaju vuka,ili bese nekoliko). Do 1850 jelen je skoro potpuno nestao iz Švajcarske.Naseljavanje je počelo prirodnom migracijom 1870 god, iz Montafona u Austriji. 1926 su se preselili dva jelena i tri košute u Val Ferret (Valaisu). U međuvremenu, brojnost se povećala i siri se,da bi 2005 bilo oko 26.000 jelena u Švajcarskoj.Svemu ovome doprinosi istrebljenje velikih zveri,sto potvrdjuju zanimljive zvanicne recenice -Šta više, brojnost jelena se u prethodnom veku povećala, ponajviše zahvaljujući istrebljenju vuka, njihovog najvećeg prirodnog neprijatelja Kod nas najvise jelena ima tamo gde nema vuka,prim.u lovistu Kozara je brojnost 12 grla na 100ha(oko 1500)a bilo je I vise( 1992 - 2000 jedinki)da bi se zaklucilo da ih treba smanjiti..Na onim najkvalitetnijim stanistima,lako možemo imati 10 puta vise za pocetakZnaci u kontrolisanim uslovima,sve se može postici,sto je verujem receno ili nagovesteno u vecini prethodno pomenutog.
Ako gresim u vezi sa vukom nije strasno,jer se u najgorem slucaju možemo spustiti na nivo zapadne Eu.Usput dokumentarni filmovi o životu zveri su sve češći, kvalitetniji i gledaniji na televiziskim programima. Istraživači zaštitari se sastaju na svetskim skupovima za svaku vrstu posebno, a kongresi o vraćanju predatora u zaštićena područja (Italija), kao i dva svetska simpozijuma o "Koegzistenciji velikih zveri i čoveka" (Poljska i Japan). U skorijem periodu samo o vuku organizovani su skupovi u Nemačkoj (u Oberammergau gde je odnovljana Evropska organizacija za vukove), Španiji(Leon), SAD-u (Duluth) i Švajcarskoj (Neuchatell). Posebno je aktivna Inicijativa za velike zveri Evrope /WWF-a koja je izradila -Vodiče za izradu planova gazdovanja velikim zverima i akcione planove. Suštinski, zajednička je odlučnost da se vuk treba spasiti,sto rekao bih nije pitanje za nas,pa ga netreba ni uvoziti,niti potencirati.Glavno pitanje bi možda bilo,sto rece Zoran,jos na pocetku-gazdovanje,ali se moralo po nesto razjasniti pre toga,jer kako uraditi procenu oprimalne brojnosti koja bi zadovoljila koegzistenciju sa ostalim vrstama(na samo plenom,vec I kon****ntima u ishrani,sto nije spominjano-a bitno je),pa I covekom.
Kolega zemo sve je to dobro što si napisao , ali tu su konkretni podatci sa terena, a mi.....mi baratamo sa brojnošću vuka, odnosno podatcima od pre dvadeset godina, a da nepričamo o praćenju i evidentiranju stvarnih šteta koje je on počinio ili o praćenju populacije u celini!!..za takve se stvari treba zalagati, a onda još malo matematike i sve je jasno ko dan!!!B)..na takav se način dolazi do zaključaka, a ne e sad ovakav zakon, a sad onakav..a realno stanje nezna niko osim par lokalnih stočara, lovaca ili najobičnijh žitelja nekog kraja..mada često i to nisu pouzdane informacije, jer je vuk ipak životinja sa velikim radijusom kretanja i sa mnogo drugih sposobnosti koje svakako treba uzeti u obzir!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Zemo,ja to vidim ovako,Da bi smo znali sta I kako dalje sa vukom,moramo imati pored ostalog sve dostupne podatke o stetama I koristima,tj njegovom uticaju na okolinu. Hteli mi ili ne podaci o ovome kod nas su nam nedostupni ili ih nema dovoljno,te sam iz tih razloga navodio sve ranije,sa kojima naravno zavrsavam. Skoro se malo u sali,a vise ironicno reklo kako neznamo ni dan danas broj stradalih ljudi u bombardovanju 1999. koji su negde zavedeni,sa LK,pa kako da ocekujemo br.vukova
Uticaj vuka na okolinu se prati brojevima,ali I raznim okolnostima,pa u vezi sa tim I monitoringom u dužem periodu desavanja.Recimo skoro sam citao jednu rusku studiju,gde je prikaz pracenja vuka u periodu od zadnjih stotinak godina,pa I mnogo dužekoja im daje mnogo potpuniju sliku u shvatanju ove zverke.Znaci uz biologiju, pracenje brojnosti vuka,ali I njegovog plena(vrsta I brojnost)pre svega,nam daju dragocene podatke o buducem gazdovanju.Ili recimo broj odstrela vuka takodje je bitan,ali nedovoljan ako se ne zna polna i starosna struktura odstrela.Naime nije svejedno da li je odstreljen alfa mužijak ili ženka ili mlad primerak iz nekog copora,kao sto nije svejedno da li je primecen copor I od koliko primeraka ili samac mužijak ili ženka I njihova starostSve ovo upucuje na desavanja I daljnja predvidjanja.Itd,itd,nemoramo sve da navodimo ovdeEto zalaže se za gazdovanje sa vukom,ali jos nevideh racionalan analiticki pristup toj temi kod nas,sem uopsteno trebalo bi,moralo bi isl. Najjace sto sam cuo je imacemo finansisku korist,kroz cenu odstrela vuka I usluga koju korist,pa I poljoprivrednik na njivi izracuna ulaganja,pa vidi ima li dobiti.U krajnjoj liniji voleo bih da ako neko ima bar nacela gazdovanja sa vukom ovde iznese,(pre svega one napisane od strucnjaka,sa ciljem prosvetlenja)do tada pozdrav.
Morao sam ovo da napišem momci inače bi se na laktu poderao. 99% stvari koje radimo i koje pitamo trebali bi imati stručnu pomoć "stručih službi LSS" u saradnji sa univerzitetom
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Ono što, svakako nije dobro, jeste, kopirati one koji nam nameću i ono što im ne tražimo. Vuk može biti rijedak, može biti napast i štetočina ali se sve to može regulisati pametnim lovom. Ne istrebljenjem. U lovištima je sve više srneće divljači, zeca i planine sve više oživljavaju. Sve to udvostručava šansu vuka da opstane. Ako su mu na meniju srne, zečevi, žive i crkle ovce (stoka) ako ulovi po kojeg psa, onda je njegov život sve lakši...
A što se tiče ljudske genetike tiče, mnogo široka priča i mnogo komplikovana.
Često se osjećam kao Viking. A babu ne mogu da pitam...
Dusko ja se osecam kao indijanac,pa se pitam sta li su ovi moji radiliTo sam naveo neku studiju Svajcaraca u sali....Problem je sto se namece pitanje zastite i gazdovanja ovom zverkom i sad se postavlja pitanje nije li to presedan,koji ce postati model....Naime nema logicnog razloga da se sa tom praksom nenastavi i spisak produži na lisicu,sakala...I ranije su se ugrožene vrste stitile lovostajem isl. i nije bilo vecih problema,medjutim sada se kaže gazdovanje.Ta rec daje potpuno novi vid sagledavanja sa ovom i buducim vrstama koje ce doci na spisak,a nanece mnogo problema u praksi....E u javnosti nema prikaza nacina kako ce se to raditi,pa mi ovde pokusavamo da isprovociramo nekoga da se to kaže.(možda onaj Dakijev,sto se smeje i okrece)Znaci nije nekome tesko da kaže hocemo-ali kako cemo???Ili recimo,ako neko kaže od tada do tada vuk se nelovi,to nije gazdovanje vec kalendar lova...
nenadx kaže:
Ili recimo,ako neko kaže od tada do tada vuk se nelovi,to nije gazdovanje vec kalendar lova...
Upravo tako zemara!!!B) Evo i jednog laičkog primera!! Pre dva dana dnevnik HRT-a, reportaža iz nekih sela na Baniji gde Vukovi napadaju ovce, u jednom slučaju samotnjak u drugom čopor!! Napad samotnjaka kroz električnu ogradu, a čopor preskače ogradu visne 1.40 cm!!
Znači Banija koja nije klasična "zemlja Vukova" nikada bila, ali su se znali pojavljivati s vremena na vreme...sada ima problem, a problem je TRAJNO zaštićen Vuk!!!..znači što kaže Zemo nemože od tog datuma do tog datume, nego gazdovati, sa to znači pratiti, evidentirati, prodati, zaštiti, planirati, itd, itd...ali nemožemo to mi..nego onaj ko prima platu za to!!!...ili dajte dobre plate Zemi i još nekolicina nas...pa da se okušamo..ko zna možda nešto i napravimo!!!??
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Nenade, gazdovanje i zaštita nije baš isto!
Uostalom ti to dobro razdvajaš.
Šta ja hoću!
Hoću da se ljudi ne miješaju baš u potpunosti posebno u pasivnijim krajevima gdje je priroda poprilično očuvana. Ostavimo neštp njoj da sama reguliše, neke svoje procese. Navoditi suštinu priče u liniju gazdovanja sa vukom je veoma rizičan i pomalo nezahvalan posao. Ubijeđen sam da vuk ne može biti, bio krvoločniji više nego jeste, razlog za istrebljenje drugih vrsta u lovištu. Štetu može nanositi ali sve to kontroliše, kao što rekoh, sama priroda.
Prije svega treba iznaći način i metodologiju utvrđivanja brojnog stanja vuka na određenom terenu. Pa onda pratiti brojnosti za određeni vremenski interval, pa onda...
Ostaviti vuka van kalendara lova je, na duže staze, loša odluka. Gazdovati sa njim je formula kojom se može riješiti problem. Ali kako junače!? Odnosno Nenade!
Zemo to cemo doživeti malo sutra,a ostatak prekosutra..ali eto imamo Srbijalov,pa možemo iznositi stavove, a videcemo sta ce prihvatiti od nasih pisanja,pa hajde da im pomognemo hahaha- ne zbog njih, vec zbog lovaca.Da se samo na kratko nadovežem na tvoje pisanjeSve je u lovi,vidi kako se polako okrecu stvari-od nadoknade kao nagrade za odstrel vuka,preko neke polovicne varijante,doci ce se do placanja pune cene,pa plus uložen trud I sredstva u trofejVuk se polako siri na nove prostore,pa cekam zimu kada ce javiti da su masovno stradale srne u Vojvodini od zalutalih copora prevazici ce oni u odredjenim uslovima stit i kontrolu ali o tom potom.
Dusko,ako sam nekada I bio junak vise nisam.Inace pri sagledavanju lovne divljaci,bliži sam prirodnim zakonitostima od gazdinskih,ovakvih kakvi su,pa se možemo složiti u tom pogledu,a i da vuk nece istrebiti neku vrstu koja mu predstavlja plen i hranu.Problem je sto ako prepustimo prirodi da regulise desavanja,lovcima ostaje malo prostora za upražnjavanja njihovih potreba-strasti (napomenuo bih da nemam licnih interesa,jer u lov izadjem par puta godisnje,vise volim da osmatram I pametujem). Potreba za gazdovanjem se javlja iz razloga nametanja tretiranja vuka na novoj osnovi,koja ga podrazumeva kao deo zaokružene prirodne celine te kao takvog potrebnog u nasem okruženju,sto je u najmanju ruku neprincipijelno I stavljanje u položaj Afrike ovih nasih prostora.Da bi se to ostvarilo,netreba pameti-zapravo nije potrebno ni gazdovati sa njim.Dovoljno je prepustiti se desavanjima I priroda ce sve sama regulisati.Linearno u tom slucaju netreba gazdovati ni njegovim plenom (ta aktivnost postaje bezpredmetna),jer se I tako mesa u prirodna desavanja I cak deluje selektivno,pa se recimo srna,jelen cuvaju,prihranjuju za hranu vuku,risu,pa I sakalu-malom vuku iz trskara sto da ne.Sarkasticno,ali istinito.Da bi se to izbeglo moramo znati sta hocemo I usput priznati da hteli ili ne priroda isuvise zavisi od ljudske volje,delovanja ali I interesa,a to pravo se nemože oduzeti samo lovcima (opa doguracemo do ugrožene manjinske grupe,NVO).U tom pravcu mogu se izneti razmisljanja o pravcima delovanja-mada po meni malo je opsirno, pa neznam samo koliko ovde zanimljivaali možemo, ja sam za(samo da nisam dosadio ostalima).
Uz strepnju da ne prećeramo sa pričom zbog onih koji sve ovo prate nijesam baš siguran da ćemo stvar(vuka) , u neku ruku, istjerati na čistac.
Naime, kada govorim da će "priroda sve regulisati" uzimam u obzir, Nenade, da su posledice čovjekovog prisustva nešto što nikako nije za raspravu. To se podrazumijeva a ti potvrđuješ i svojim stavom. To što kažeš:"tretiranja vuka na novoj osnovi,koja ga podrazumeva kao deo zaokružene prirodne celine te kao takvog potrebnog u nasem okruženju,sto je u najmanju ruku neprincipijelno I stavljanje u položaj Afrike ovih nasih prostora.Da bi se to ostvarilo,netreba pameti-zapravo nije potrebno ni gazdovati sa njim.Dovoljno je prepustiti se desavanjima"...
I čovjek je sastavni dio zaokružene prirodne cjeline! Njegovo mjesto, kao ni vuku ili bilo čemu, u prirodi, ne možemo apstrahovati.
Ako uzmemo u obzir i činjenicu da je lovac ili prosto rečeno čovjek najsavrešeniji predator, ali je, ipak i on sam dio prirode. Zato moj stav "da treba prepustiti prirodi neke stvari i dešavanja" znači to podrazumijeva i ljudsko prisustvo u samoj prirodi.
I tu se naši stavovi poprilično podudaraju.
Teorijski posmatrano, čovjek na prirodu utiče kao sila koja na svaki način želi da je potčini svojim potrebama. Razvijanjem industrije i svih drugih vidova života čovjek na prirodu utiče kao zagađivač i ekploatator i vrlo često je destruktivan. Ne želim da idem dalje kako bih analizirao promjenu prirodne sredine, uništenje čitavih prirodnih areala... pa i biljnih i životinjskih vrsta...
Ne postoji teorijska mogućnost da čovjek ne kontroliše i direktno ne utiče na samu prirodu.
Stepen destrukcije čovjeka nad prirodom ima svoje granice. Jer čovjek uništavajući prirodu uništava sebe samoga.
Upravo zato ja želim da vuka što više vratim prirodi. Hiljadama godina opstaju srne, jeleni, zečevi... i sve ono sa čim se vuk hrani iako tada čovjek nije reagovao da zaštiti jedan dio prirode a drugi da uništava, kao naprimjer sada.
Nažalost, mislim da ljudi u principu rade sve na svoju štetu.
Ako je Nenade tvoja intencija da se vuk pretvori u lovnu divljač, protiv toga nikada nijesam ni bio.
Adrenalin najboljim lovcima neka ključa loveći vuka, u to nema nikakvog spora. Uloviti vuka, naravno ako nije slučajno ili automobilom, jeste vrhunac lovne vještine i iskustva. Pa naprijed!
Strahovito mi smeta i to što pojedina društva Zelenih dižu galamu bez ikakve argumentacije. Vrlo često bez ikakvog razloga ali i bez ikakvog pozitivnog efekta.
Ovi i ovakvi vuku ne mogu pomoći ali mogu nauditi! I vukovima i lovcima!
Pozdrav!
Verujem da zemo(zoranp)nije ni slutio koliko ce ova tema izazvati interesovanja,kada je postavljao.Inace potpuno se slažemo da je covek nedeljivi deo prirode,pa se treba adekvatno odnositi prema njoj,a pritom su lovci zadnja stavka negativnih uticaja na nju. Izgleda da se i vecinski slažemo,nakon svih ovih upisa da je vuk nasa omiljena(nacionana) zverka.Suprostavljeni stavovi su uglavnom povezani sa stetama koje cine gajenim vrstama I stocarstvu.Ovo je glavni I trenutno jedini razlog glavobolja I tretiranja pitanja gazdovanja vukom.Na papiru se može staviti svasta I parcialno opravdati,ali u praksa je sto rece Dusko tesko doci do pametnog resenja,koje bi zadovoljilo sve zainteresovane strane.Ipak optimalno resenje je moguce,a netreba srljati,vec uložit nekoliko godina u odredjene aktivnosti.Pojednostavljeno akcenat bi trebao biti na recimo 3 tacke(naravno):
1-Sto siru edukaciju u upoznavanju vuka (teritorijalnost, udruživanje, hijararhija,nacin lova)
2-Utvrdjivanje brojnosti I rasprostranjenosti. Evidentiranje živih jedinki(copora,populacija) I stradalih vukova.Ali I njihovog plena,kao I kon****nata u ishrani.
3--Odnos(medjusobni uticaj)- vuk/plen/covek/ostale zveri.
Nadalje se ove sastoje od vise podtacaka,koje ustvari treba racionalno,sistematski da daju odgovor na zadatu temu. Pritom strucnu,logisticku,finansisku pomoc mogu dati,oni koje svi volimo da spominjemo u negativnom kontekstu(LSS) zatim razna svetske I Eu institucije(IUCN,WWF,JP .sume, ministarsvozeleni(sto da ne) Eto da pocnemo pricati malo konkretnije.Pri istraživanju se nemože ispitivati samo vuk.Recimo glavni cilj bazicnih istraživanja je sto preciznije proceniti rasprostranjenosti i relativnu gustinu populacije vuka,njegovih kon****nata za prostor kao i potencijalnog plena. Utvrdjivanje brojnosti vuka je otežano zbog specificnosti njihovog stanista,ali I nacina života,pa se treba pristupiti I drugim metodima,a kombinacijom bi se doslo do relevantnijih I dodatnih podataka.. Praćenje i identifikacija tragova je na snegu gde se očekuje prisustvo vuka, risa plena. Istraživanje populacija I jedinki bi se obavljalo u kontinuitetu nekoliko godina,sto bi dalo celovitiju sliku o vrsti I desavanjima.Takodje skupljanjem I analizom izmetaOvo se sprovodi preko lovaca, šumarskih radnika,stocara, planinara,biologa popunjavanjem formulara koji sadrže pitanja o prisutnosti,brojnosti itd(da neiznosim sve) Pracenje se vrsi I metodom foto-zamke.Svrha ovog istraživanja je da se procene kvalitet, kvantitet i prisutnost pomenutih vrsta vuka,risa, medveda, , .ali I njihovog plena,cime se dobijaju dopunski potrebni podaci . Foto zamke se sastoje od jedne analogne kamere smešten u zaštitnu kutiju spojene na senzor toplote ili pokreta koji aktivira kameru Kao mamac se koristi lesina,klanicni otpadekstrakt valerijane koji privlači mačke.Spominjem kon****nciju-posebno risa,jer njega takodje hocemo I stitimo,a medjusobni I zajednicki uticaj na plen može biti veoma znacajan I dovesti do nestanka risa,a u medjuvremenu znacajnog pada plena...Zatim radiometriskim ogrlicama se mogu dobiti važni podaci o kretanju copora I jedinke kao njenog dela(Zorane video si onaj deo studije o pracenju copora)I jos dosta toga..A sve zajedno može dati smernice o buducim odstrelima vukaBroj odstrela,struktura odstrela.Kako to sprovesti- potpuno novim sagledavanjem I sprovodjenjem lova??? E sad da li da jos pisemo ili odmah navedemo kako zamisljamo buduce gazdovanje.
To sam napisao počinjući sa ovom temom.
Da ne bih u nedogled produžavao priču, iako sam pročitao mnogo korisnih stvari, postao sam kudikamo bogatiji.
Svaka čast posebno Nenadu!
zemara drago mi je da je ova tema posećena i poprilično lepo komentarisana kvalitetnim tekstovima!!B)
Dule iako je Crna Gora po mnogo čemu idealno stanište Vuka, kao i delovi Like i Dalmacije odakle i ja i zemo potičemo, mislim da namožemo generalizovati stav prema Vuku, a na osnovu samo jednog biotopa!! Treba diskutovati i ići malo dublje,a aza to treba i sredstava i mišljenja onih kojih nažalost ovde nema ili neće da se oglase!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Ne mogu dati neko stručno tumačenje o Vuku kao kolege u prethodnim upisima, ali mogu potvrditi da je i te kako prisutan na prostorima gde lovim i to verovatno u većem broju nego ranijih godina. Juče smo se sreli sa domaćinom koji je za dve noći ostao bez 19 ovaca-selo Arbanaška, zaseok Duboka Dolina, nalazili smo putem i kroz sumu parčiće koža, vunu i prepoznatljiv izmet vuka, prošlog vikenda slična priča-selo Rgaje, zaklane dve ovce i pas koji je čuvao dvorište, u toku zadnjih dva meseca u mestu Šumljane iznad Glasovika, vuk jurio stado ovaca dok ih je ovaj moj prijatelj vodio na ispašu, a posle neuspelog pokušaja preko noći mu zaklao prase od tridesetak kg, skoro svake noći sliša njihovo zavijanje, par noći posle toga stradala još jedna svinja u njegovom komšiluku. Malo sam se ubedjivao sa njim da mozda to nije vuk nego šakal, jer mi ta jurnjava po stadu u sred bela dana ne liči mnogo na ponašanje vuka, ali je bio ubedljiv jer zna kako izgleda vuk.
U toku prošle godine u ataru iznad sela Kožince, Glasovik, stradalo 6-7 lovačkih pasa, isto toliko u blizini sela Toponica i Smrdan... To su podaci koje ja znam, a verovatno ima i dosta većih šteta pričinjenih od strane vukova, tako da ne verujem da je ugrožen, pre bih rekao da je njihova brojnost u porastu.
Kruže priče da su vidjani i dosta niže prema urbanim sredinama, okolina Žitoradja, Jasenice, Mekiš, ali za sada još uvek samo priče.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.