|
baikal 153
|
| Joe the hunter |
Objavljen 04.01.2011. 21:43
|

Veteran

Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Lala kaže:
Kod nekih inercionih PA, u kundak je ugradjen sistem za amortizaciju udara. Ne znam za starije modele, ali kod novijih to radi npr. Benelli, njihov Comfortech kundak.
Možda je u tvom Browningu, Joe, ugradjena neka slična spravica?
Što se tiče ovog pitanja oko pozajmice gasova i trzaja zatvarača: inercioni PA rade na principu akcije i reakcije (gasovi i snop sačme idu unapred, puška trza unazad), dok gasni direktno uzimaju deo gasova iz cevi, kroz rupice u cevi, povezane sa gasnim cilindrom, da bi pokretali klip koji je preko šina povezan sa zatvaračem i guraju ga unazad. Malo si se nespretno izrazio, ne amortizuje cev trzaj, nego opruga na cevi, koja je vraća u prednji položaj. Cev je cev, čelik ljuti, ne može da amortizuje ništa.
Inercioni PA moraju da imaju jaču povratnu oprugu od gasnih, da bi amortizovali udar. Kod mog Franchija je ta jaka i debela opruga smeštena u samom zatvaraču, oko opruge udarne igle, i to je jedan sistem za ublažavanje udara. Povratne opruge na tubularnom otprilike su jednake na oba moja PA.
Dobri moj Lalo mislio sam da ces razumeti da se salim jer ste u ranijim postovima koristili izraz SISTEAM TRZAJA ZATVARACA pa sam se naslio da mi odjasnis koji je to sistem(osim trzaja cevi i pozajmice gasova).Zao mi je sto sam te natero da mi objasnjavas principe rada jer veruj da odlicno znam kako funkcionise i jedan i drugi sistem.A sad malo o ublazavanju trzaja kod sistema sa trzanjem cevi.Znaci pri opaljenju cev krece unazad i potiskuje zatvarac ali istovremeno i prima deo opsteg trzaja celog oruzje pa samim tim odnosi i deo trzaja koji bi se inace da je nepokretna preneo na kundak i rame.To je princip kao kod topa gde cev svojim kretanjem unazad prima kompletan trzaj pa lafet ostaje gotovo nepomican.Inace i kod sistema sa pozajmicom gasova se dosta razlikuje trzaj u zavisnosti od toga gde se nalazi otvor na cevi(blize ili dalje od usta cevi) zatim od sistema bravljenja zatvaraza i slicno.Dobar pogled |
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 04.01.2011. 22:07
|

Lovčina

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Nema veze, Joe, upecao sam se na šalu, 1:0 za tebe , a ja još mislim kako da ti to pitaš, a ranije si baš imao stručne i kvalitetne postove.
Ali nije loše povremeno ponoviti šta je koji sistem, ima dosta novih članova-mladih lovaca, koji tek treba da uče.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| Joe the hunter |
Objavljen 04.01.2011. 22:41
|

Veteran

Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Ma malo sale nije na odmet.Ovo za ponavljanje si potpuno u pravu.Srecna ti nova godina i svim kolegama dobar pogled i u ovoj godini |
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 04.01.2011. 23:03
|

Lovčina

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Srećna i tebi Nova godina, kolega! A za šalu i zezanje, tu sam u prvim borbenim redovima, makar i na moj račun! 
Dobar pogled!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| marijan |
Objavljen 10.01.2011. 19:18
|

Mlađi član

Upisa: 48
Pristupio: 24.11.2010. 19:08
|
Jel istina da ne moze svu vrstu municije da izbacuje ?Tj da se zna zaglaviti?  |
| |
|
|
| Dalibor89 |
Objavljen 10.01.2011. 19:36
|

Stari član

Upisa: 293
Pristupio: 09.12.2010. 13:12
|
ako kupujes municiju pa ce ti svaku izbaciti sad zavisi jedino koju gramazu pucas, ali to namestis lako na gasnom ventilu ako ti nece hteti da izbaci onu laksu municiju- odnosno koja je od 30 grama pa na nize. a ako punis sam municiju kuci tu ti nece svaku izbaciti uvek ce se zaglavljivati patrona. ja kupujem pa sa time nema problema a isto imam mp 153, i samo sibas  |
| |
|
|
| marijan |
Objavljen 10.01.2011. 19:40
|

Mlađi član

Upisa: 48
Pristupio: 24.11.2010. 19:08
|
Jesi li zadovoljan sa puskom?Koliko je dugo imas? |
| |
|
|
| Dalibor89 |
Objavljen 10.01.2011. 20:16
|

Stari član

|
nemam je jako puno jedno mesec ipo dana, ali prezadovoljan sam do sada, za toliko para uhhh. ali nikada nemoj da stavljas u nju punjenu municiju bilo da ti pravis ili ti neko drugi napravi. nece ti svaku izbaciti samo ce ti zaglavljivati pa ces se nervirati, a na kraju ces i pusku razdrndati.B) ja imam sve za punjenje i olovo i barut i kapisle ma sve sto treba ali za poluavtomat necu praviti sigurno, jedini kad nekad kupim obicnu sacmaricu pa cu mozda tad da pravim. |
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 10.01.2011. 20:28
|

Lovčina

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Dalibor89 kaže:
nemam je jako puno jedno mesec ipo dana, ali prezadovoljan sam do sada, za toliko para uhhh. ali nikada nemoj da stavljas u nju punjenu municiju  bilo da ti pravis ili ti neko drugi napravi. nece ti svaku izbaciti samo ce ti zaglavljivati pa ces se nervirati, a na kraju ces i pusku razdrndati.B) ja imam sve za punjenje i olovo i barut i kapisle ma sve sto treba ali za poluavtomat necu praviti sigurno, jedini kad nekad kupim obicnu sacmaricu pa cu mozda tad da pravim. 
A objasni mi kolega zasto da ne stavlja punjenu municiju u pusku ???? moja puska sa mojom municijom rucno punjenom ne glavi da ne bude zabune puska je mp -153 12/89 tebi mozda glavi zato sto ne kalibriras caure pre punjenja a to nije do puske i municije nego treba da napunis kako treba a onda ne glavi bas bi voleo da cujem misljenja i ostalih kolega koji pune lovacku sacmenu municiju dali koriste istu u poluautomatima i kako se ponasaju sa rucno punjenom municijom moj puca bez problema punjenu municiju
|
| |
|
|
| Dalibor89 |
Objavljen 10.01.2011. 20:46
|

Stari član

|
Sniper Hunter ja ne punim i nisam probao samo sam cuo. ali zavisi dali kupujes prazne caure ili koristis jedne te iste. ma koliko god ti provlacis kroz kalibrator patrona nece nikada da bude ista kao ona iz fabrike. nije to samo uzeti i puniti, mora tacno da ide baruta koliko treba i koliko sacme. oni u fabrici kad naprave jedan novi metak pa ne bezveze ispucaju par hiljada metaka da vide sve kako valja. i onda tek taj patron pustaju u trgovinu. ali kako je tu je, neka proba da puni ja ga necu odbijati da nepuni da mora da kupi sam novu, neka proba pa ce svako videti dali mu odgovara ili ne. malo smo skrenuli sa teme. |
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 10.01.2011. 20:53
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Sniper, nemoj se jediti! 
Kolega Dalibor je, po nick-u, izvesno mladjan, pa za nashe savremene metode i ne zna. Predlazem mu da pogleda malo temu "Alat za punjenje sacmene municije", pa neka ondaK komentarishe, a pogotovu neka ondaK kaze da li ima "ma sve shto treba".
Dalibore, konkretno ja punim PRESOM, kao shto Bog zapoveda, i naravno da tje SVAKI automat da radi!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 10.01.2011. 20:58
|

Lovčina

|
Kolega to sto si cuo rekla kazala ne veruj svakome , ovako moja puska guta svu municiju koju ja punim i punim ispaljene caure bez problema i garantujem da ce svaka m 153 da radi sa mojom rucno punjenom municijom bez problema naravno sa plasticnim caurama a imam vise poverenja u moju municiju nego u bilo koju fabricku ne potcenjujem fabricku ali imam bolja punjenja od mnogih domacih fabrika a i stranih bez lazne skromnosti koristim dobre komponente i to kalibriranje se odradjuje sa dobrim kalibratorom bez problema voleo bih samo jedno da ti dam nekoliko mojih patrona pa da te razuverim pozzzzB)
|
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 10.01.2011. 21:01
|

Lovčina

|
sheytan kaže:
Sniper, nemoj se jediti!
Kolega Dalibor je, po nick-u, izvesno mladjan, pa za nashe savremene metode i ne zna. Predlazem mu da pogleda malo temu "Alat za punjenje sacmene municije", pa neka ondaK komentarishe, a pogotovu neka ondaK kaze da li ima "ma sve shto treba".
Dalibore, konkretno ja punim PRESOM, kao shto Bog zapoveda, i naravno da tje SVAKI automat da radi! 
ma ne jedim se djavolcicu nego ne mogu da dozvolim da nam neko kvari omladinu tamo nekim pricama treba edukovati mladi narastaj
|
| |
|
|
| Hunter forever |
Objavljen 10.01.2011. 21:05
|

Lovčina

Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Kad sam citao da je Dalibor napisao da mp153 nece da guta rucno punjenu municiju odma sam pomislio na Sniper Huntera zato sto sam znao da on puni patrone i da njegova bajkalka nema nikakvih problema sto se tice toga.B)
 Engleski poenter 
|
| |
|
|
| Dalibor89 |
Objavljen 10.01.2011. 21:35
|

Stari član

|
nisam ja rekao da nece da guya, nego ume da zataji kod pravljene. moja jos nije zatajila mp 153 jer ja ne koristim punjenu. dobro verovatno gresim jer ne koristim i kako sam cuo tako sam i rekao. probacu jednog dana pa cu se uveriti. |
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 10.01.2011. 21:41
|

Lovčina

|
^ Prvo probaj da prochitash pomenutu temu:
http://www.srbija...ead_id=234
pa da vidish kako ozbiljno punjenje izgleda, pa zatim trazi da ti pokazu ti tvoji "punjachi" kako oni punU...
DOBAR DVOGLED!!!
|
| |
|
|
| Jastreb |
Objavljen 10.01.2011. 22:26
|

Član

Upisa: 83
Pristupio: 04.02.2010. 03:27
|
moja MP153 odavno nije probala fabricku municiju... i ni jednom nije zatajila.. |
| |
|
|
| Hunter forever |
Objavljen 10.01.2011. 22:49
|

Lovčina

Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Dalibore nista ti nisi pogresno rekao mozda u nekim slucajevima i zataji ko zna,svaka puska je razlicita i svaki metak je razlicit.Tako da sto ljudi sto cudi
 Engleski poenter 
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 10.01.2011. 22:53
|

Lovčina

|
^ Hunter, mojne da ga branish bez potrebe, NISHTA on nije tachno rekao, a u prichu se ne razume uopshte, pa ga Sniper hunter i ja najdobronamernije poqshavamo usmeriti i lechka edukovati...
DOBAR DVOGLED!!!
|
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 10.01.2011. 22:58
|

Lovčina

|
sheytan kaže:
^ Hunter, mojne da ga branish bez potrebe, NISHTA on nije tachno rekao, a u prichu se ne razume uopshte, pa ga Sniper hunter i ja najdobronamernije poqshavamo usmeriti i lechka edukovati... 
Tako je kolega ali je mlad ima vremena "nauthitche"
|
| |
|