Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Jedinstveno lovacko udruzenje ili podela?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Jedinstveno lovacko udruzenje ili podela?
Lala
 Pa to može da bude problem, slažem se. Jednostavno ne zakažu skupštinu, i gotovo. To mi nije ranije palo na pamet, da može da se na taj način odigra, i da se ignoriše stav jednog dela LU, a da opet sve bude u okviru statuta i propisa.
To će i biti problem, naročito tamo gde su redovne godišnje skupštine već održane.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Sremac75
 Mislim da je svaka odluka o cepanju LU, pa makar bila i jednoglasna, pogubna sve dok ne budu ustanovljena i dodeljena lovišta!

1. Cepanjem LU isto prestaje da postoji
2. Samim tim više i ne važi ugovor sa LSS na osnovu kojeg se gazdovalo lovištem
3. Tačno je da su sva LU nastala cepanjem pravni sledbenici starog LU ali ni jedno od njih nema pravo da gazduje postojećim lovištem, jer ne može više LU gazdovati sa jednim lovištem
4. Postoji opasnost da ta pocepana LU ni ne love ove godine ukoliko se ne ustanove nova lovišta i ukoliko im se ta nova lovišta ne dodele na korišćenje

Najjednostavnije je ostati u okviru starog LU, sačekati ustanovljenje lovišta, podneti zahtev za dodelu novog ili novih lovišta starom LU na korišćenje, i tek onda ako postoji želja i mogućnost podeliti postojeće Lu na više novih Lu za svako novoustanovljeno lovište!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

LU Aleksandrovo
 Upravo kako Sremac kaže, u svoje 4 tačke, i sasvim je normalno da na to niko neće pristati a nije ni logički da se traži podela udruženja pre dobijanja lovišta na gazdovanje.
E sad ako se ne podnese zahtev za formiranjem lovišta sekretarijat će postojeća lovišta izdeliti spram svog nahođenja, što će stvoriti haotičnu situaciju, a obzirom da će postojeće udruženje konkurisati za sva lovišta, o nekom odvajanju u kasnijem periodu, neće biti ni govora, dok će se odnosi u takvim udruženjima dovesti do usijanja, jednom uznemirene duhove niko više neće smiriti, a despotsko upravljanje ničemu neće voditi do propasti celog udruženja.
Mislim da se reči pokrajinskog sekretara odnose na to, da se unutar lovačkih udruženja mora namestiti dogovor, samo po pitanju buduće podele lovišta, bez obzira hoće li se udruženje kasnije razići pa svako konkurisati za svoje nofoformirano lovište, ili ostati jedinstveno i konkurisati za sva novoformirana lovišta, zadržavajući na taj način u oba slučaja prednost za dobijanje lovišta na gazdovanje.

Cucić će biti sasvim dovoljno.

Sremac75
 To je tačno, ali mislim da neće moći baš svaka želja da se usliši.
Moraće se voditi računa i o kriterijumuma iz Pravilnika!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

LU Aleksandrovo
 Da to je u razgovoru sa Sekretarijatom potvrđeno, ali u glavnom autoputevi i reke, što ne znači da se možda i veći kanali i međunarodni putevi neće uzimati u obzir prilikom formiranja lovišta, niko ništa baš čvrsto ne obećava.
U svakom slučaju što se ovo bude dužilo sindrom deljenja udruženja će se samo uvećavati, ajd što se to manifestuje u Vojvodini koja je tradicionalno imala lovišta po katastarskim opštinama, nego se to sada prenosi i na centralnu Srbiju, sinoć sam zvan od jednog društva da im dostavim statut, mislim da se lavina počela sve brže kretati.

LU Aleksandrovo
 Evo odgovora koji je PSPVŠ uputio svima onima koji su samostalno podneli zahtev za lovište a ne preko svojih udruženja.
LU Aleksandrovo priložio:
001_6.jpg

Lala
 Pitaj delegata, Cuciću Grin garant će da ti kaže.
Mada, ako ga lepo zamoliš, možda ti i kaže, ali na parče, ne mora ti sve da znaš.Frown

LU Aleksandrovo
 Hm. Pa i reko mi, al ne sve, pitanje je da li je on i slušao sve ili ono što je samo njega zanimalo, biće veselo, PSPVŠ pere ruke i prebacuje loptu na udruženja da se mi sami između sebe dogovorimo, (iskoljemo) pokvarimo još ovo malo međuljudskih odnosa što je ostalo, mada generalno uzeto nisu oni krivi niti merodavni da sude, oni će jednostavno kad isteknu rokovi presuditi, opet stižemo do onoga o čemu oboje pričamo a to je da se udruženja moraju početi brinuti sama o sebi, i da više neće biti da nam drugi pomaže, to se vidi i iz primera LSS i LSV, mogu li oni biti posrednici, po meni ne mogu, jer su udruženja samostalna, počinje da se otvara Pandorina kutija, samo polako, tek se omot sa nje skinuo.

Lala
 Pa to je to, otprilike. Od saveza, u vezi dodele lovišta, ne očekuj puno. Savez se tu ne pita.
Čekaju te vrlo zanimljivi razgovori u tvom LU. Nabavi neke priručnike za diplomatiju, valjaće ti Smile

LU Aleksandrovo
 Sigurno da oće, zanimljivo da nas sekretarijat ne vidi kao matično društvo, pa mi jesmo matično, nije meni udruženje nova crnja matično, valjda sam i ja trebao biti pozvan na sastanak, ali nisam. Po malo sam se našao u čudu, ali opet mislim da je pismo napisano tipski jer su još neki koje sam danas kontaktirao dobili identično mom.

paninm
 neznam da li je moje udruzenje bilo na razgovoru,valjda jeste.

Lala
 Pa normalno da je tipski, sekretarijat ima isti stav prema svim novoformiranim LU.
To je u skladu sa onom decembarskom (čini mi se) preporukom LSV da se sve promene u organizaciji LU ostave za vreme posle ustanovljenja lovišta.
Ako ja dobro kapiram, vi ste tražili da se ustanovi lovište na površini vašeg lovnog revira dosadašnjeg lovišta? Ili grešim?

LU Aleksandrovo
 Da upravo tako, ali kakvo će lovište biti ustanovljeno, u kojim granicama, koga će spojiti a koga razdvojiti, nema logike, da se takve stvari rešavaju nakon ustanovljavanja lovišta, šta će se desi ako jedno lovište pokriva dva društva, jedni hoće recimo brojniji posebno a drugi manjina da ostanu u takozvanom matičnom udruženju, po zakonu dobiće ga matično udruženje, hoće li ono moći gazdovati tim delom i plaćati dažbine bez priliva sredstava većine, svašta će se tu još izroditi, a najviše kolko vidim mržnje i netrpeljivosti.

Lala
 U pravu si Cuciću, biće zaguljeno. Ako nema dogovora, onda kako god da nadležni postupe oko dodele lovišta, neko će biti nezadovoljan, i biće netrpeljivosti, ne bih rekao da će biti mržnje, ali da će biti problema, biće. Najgore će biti, ako krene inat, tuk na utuk, unutar nekog LU. A vidim da toga već ima, na više mesta.
Razgovor i dogovor, uz obostrane ustupke, i prilaz razgovoru normalno, a ne sa visine. Kompromisi, gde je moguće. Pa makar razgovarali 5 dana non stop.

LU Aleksandrovo
 Iz tvoji usta u božije uši Lalo, razgovori ako se budu vodili će sigurno doneti rešenje, najgore će biti ako ne bude razgovora, a mislim da će tu mogućnost upravo koristiti jedna strana, gledajući da prolongira vreme, koje koliko vidimo i nije nešto posebno dugačko, postojeća udruženja već počinju da se ponašaju monopolistički, oslanjajući se na zakon to jest na pravo sledbenika.
Žao mi je što pokrajinski sekretarijat nije naložio svim LU da do jednog određenog roka dostave svoje odluke ili preporuke po pitanju lovišta na svom terenu, to bi svima uskratilo mnogo neprijatnosti, i nedoumica, a sam sekretarijat bi imao jasnu sliku sa terena. Pedesetak pisama ne bi bio nikakav problem za sekretarijat, isto kao i donošenje takve odluke, no ko sam ja da predlažem.

Indjijanac
 evo da se i ja malo ovde uključim. po meni sve bi trebalo da rešimo ove godine do ustanovljavanja lovista dok voz nekrene sa stanice,a kad krene svako je u onom vagonu gde je usao,a voz je brzi i nestaje često na stanicama pa da može da se preseda svaki čas.evo da vam kazem i kakav je stav mog ld koje je sa jos jednim formiralo novo udruženje mi smo doneli odluku da se dva ld izdvoje u jedno udruženje (normalno skupstinsku),osnovali to novo udruženje i podneli zahtev za lovište u PSŠIV i LSV,voljni smo da platimo samo deo za vise saveze kao i dosad starom udruženju,ali neželimo nista više da im dajemo jer mi sve već posedujemo što je potrebno za funkcionisanje po novom zakonu pa i više od toga.SPREMNI SMO I NA SOLUCIJU DA NELOVIMO OVE GODINE,ali nećemo da danas skupljamo novce u udruženje koje postoji 18 godina i nema nista sem lovačkog karabina i polurashodovanog lovočuvara,a sutra kad se razdružimo da to isto delimo verovatno i preko suda.

Lala
 Znate, teranje inata ne valja. Evo ovo sad u Indjiji, kolega što piše: kako na silu da se zadrži deo članova, ako neće? Ljudi su spremni čak i da ne love, ej bre, da bi isterali svoje! Pa ako ti ljudi odluče da ne plate članarinu starom LU, džaba onda starom LU lovište, kad će bankrotirati, jer neće moći da plate obaveze koje moraju da plate, ili će ostatku članova morati da zecepe takvu članarinu, da će im se zavrteti u glavi.
Meni se čini, da stara LU teraju inat, štiteći svoje neke interese (da li lične ili grupne, ne znam), a da ovi koji hoće da se odvoje, mogu da vrše opstrukciju prema starom LU. Svi u minusu. Negde sam već napisao, da sam čuo neproverenu priču, da ako ne bude kako lokalni lovci traže, da će onda, lovnim danima, ljudi isterivati traktore na njive, kao da rade nešto, sedeće na traktorima ili se vozati po svojoj njivi, pa će time onemoguće lov na tim terenima. I onda su svi u gubitku, nit će ko da lovi normalno, nit će ko imati prihode od članarine, niti od lova. Najgore rešenje za sve.

LU Aleksandrovo
 Već nekoliko puta sam pomenuo pokvarene međuljudske odnose, i sam stav kolege iz Inđije to jest stav njegovog lovačkog društva ukazuje da tu više nema šta da se traži niti da se posreduje na nekoj budućoj celovitosti, ljudi su svesni da to neće ići i jednostavno žele mirno razdruživanje. Slažem se da će sekretarijatu biti puno lakše da podeli lovišta ako postoji sporazum u samom udruženju koje se deli, ali sekretarijat mora gledati da bude pravedan i u onim slučajevima gde takvog sporazuma ne postoji. I LSV bi mogao da zasuče rukave te da predoči sekretarijatu pravo stanje na terenu i među svojim članicama, mogli su na kraju poslati jedan upitnik po tom pitanju, ne smatram da trebaju da sede i čekaju da im se članstvo isvađa a sekretarijat donese već šta donese. 

Indjijanac
 prošle godine članarina u našem udruženju je bila 3000 a u lovačkom drustvu ukupno 8000, ove godine mi zelimo da clanarina ostane isto 3 hiljade ali udruženje traži nekih 14000 iako su za sada svi uslovi za funkcionisanje na nivou prošlogodinjih,a ako dodje do nekih novih momenata rešice se ljudski.nevidim razlog zasto bi članarina za 2011 bila 5 puta veća od prošlogodišnjeKoTuKoga

Lala
 Ima novih momenata, još kako, kolega.
Morate da zaposlite u radni odnos lovnika i lovočuvara, da obezbedite uslove za lovočuvara (predvidjena oprema, pravvilnik izlazi ovih dana), morate da obezbedite onu prostoriju za prijem odstreljene divljači (lepa cifra za investiciju), pa kad dodje dodela lovišta, onda mora da se položi garancija za fond divljači... Puno se promenilo, nije uopšte isto kao lane.
U mom LU članarina bila 8000, sada je 11500. A koristiće se za funkcionisanje neka sredstva koja smo uštedeli lane, da ne bi bila višlja članarina.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,619,561 posete www.srbijalov.com