Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Univerzalni kalibar kod karabina

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Univerzalni kalibar kod karabina
sheytan
 9.3x62!!! Ne znam zašto ga nisi uvrstio, ništa lošiji neće biti za ostalu divljač do 200m od 30-06 sa teškim zrnom...

Od predloženih - 30-06 sa najtežim mogućim zrnom(za krmad), a za ostalu divljač - 11.7 SP PPU! Smile
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

vlada lovac
 Slazem se, a i metak dosta jeftiniji od ostala dva pomenuta

davidovic6
 Slazem se sa She. Mislim da bi kolega trebao da razmislis o varijanti 9,3x nesto (62, 74R). Ako je u ptanju DS bolji ucinak definitivno sa ovim kalibrom nego sa pomenuta tri 7remmag 30-06(7,62mm) i 300WinMag (7,62mm). Nekako su mi 300WinMag i 7remmag za neke Americke predele gde se trazi velik domet itd... Mada je 8x57 po mom misljenju super, na stranu sta drugi kazu i koliko ga osporavali

Max011

davidovic6 kaže:
Pazi sad ovu pretpostavku!
Upucas karabin na 22 stepena. Dodje zima i ti si na ceki. Gadjas cilj na 200m i imas bocni vetar od nekih 5m/s(skoro 20km/h). Temperatura je -5. Sta onda?
Pad metka se povecava za jos 3 sm i imas zanos zrna od celih 15cm sto je priznaces puno.
Zato sam vise pristalica da pod takvim okolnostima treba konsultovati ovakvu aplikaciju. A ne kosta nas ni pred lov pre nego i krenemo da bacimo pogled na termometar, i da pogledamo balisticku tabelu u inkrementima od po 20m.
srbijalov

Ovom kompleksnom matematičkom zadatku nedostaje veličina vitalne regije divljači kod vrsta koju je lovac nameran loviti? Ako se radi o domaćoj najčešće lovljenoj krupnoj divljači onda je vitalna regija odprilike veličine osrednjeg lavora tako da prosečan lovac baš i ne mora da se bavi matematikom. Takođe diskutabilan je i faktor koji nije takođe uzet u obzir a tiče se iskustva i kvaliteta tj tvrdoće pripadajućih belih bubrega lovca koji je spreman da puca na tih tričavih 200m. Dakle dragi odlikaši B) i deco sa dodatne nastave Stidljiv samo napred u rešavanju složenih zadataka.
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

sheytan

vlada lovac kaže:

Ne razumem - su čim se slažeš i koji je dosta jeftiniji?

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Planinko011
 Dakle dragi odlikaši B) i deco sa dodatne nastave Stidljiv samo napred u rešavanju složenih zadataka.[/quote]

E moj Max-e i ti si mi zavrsio PMF a neces da resavas zadatke? Bilo bi lepo da se kolega upozna sa nasim dragim pametnjakovicem pa bi se igrali matematike i balistike do penzije, ni u lov ne bi stigli da oduSmeko Ovaj nas je nosio i lap top u lovu na srndaca cini mi seComp

Planinko011

pavikpavlovic kaže:
Pitanje za iskusnije kolege:
7mm RemMag, 30-06 ili .300 WinMag, treba da bude jedan za sve, ali najviše DS?

Prvo mladi kolega ako ne dodas, makar i samo formalno u listu, i 8x57 rizikujes ozbiljne prekore pa cak i mozda gnusanje Glavu o zid. Pa, ako si strelac u granicama osrednjeg ili normale i pucas na svinje od 50-150m onda od ovijeh ponudjenih ja glasam za 30-06Stari. Ako si fenomenalan strelac na DS sa pretenzijom da ih pucas od 250-300m a nazimad na 500m Shockonda nesto od ova dva preostala a ako planiras da pucas na celo krdo zaredom od 7-Rem ce manje da te bole usi i glava.
Salu na stranu ako lepo otpucas valja svaki od tih pa i desetak nepomenutih kalibara.

kempi
 Kolega ako imas vise od 80kg drzi se ti 300wm, mani se 30-06

Cvele

kempi kaže:
Kolega ako imas vise od 80kg drzi se ti 300wm, mani se 30-06

Sta ce mu 300wm ako puca na blizu? Kol'ko znam ovaj kalibar, kao i 7mmrm su pravljeni za daljine preko 100 metara, tek tada imaju pravu vrednost...
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

vlada lovac

sheytan kaže:

vlada lovac kaže:

Ne razumem - su čim se slažeš i koji je dosta jeftiniji?

Sa predlogom za 30.06 i sto tezim zrnom sa krmad, a za manje zivuljke nesto lakse, mozda cak pre 9,7g od 11,7g ili Grom, zavisi sta bolje legne i od potreba.
Ostala dva magnuma su skuplji, a 9,3 nisam komentarisao

Podunavac
 Ako se držiš lovačkog kodeksa (i zdravog razuma) od ova tri ponuđena kalibra najbolji izbor je 30-06 Spr. Za većinu naših lovišta magnum kalibri nisu potrebi. A i tamo gde su potrebni nije potreban tako veliki kalibar. Pucanje na divljač na 300 m po meni može da se opravda samo u lovu na divokozu u planinskom lovištu, a za tu namenu su podesniji oni iz manje kalibarske grupe, kao što su 25-06 Rem. i 6,5x68.
Stim da za pucanje na tim daljinama treba kvalitetna puška, municija, optika, montaža i oslonac. A uz sve to i dosta iskustva i treninga. Znači brdo para da bi se svi ovi uslovi ispunili.
Tri prsta 2Kolce

suci

Podunavac kaže:
Ako se držiš lovačkog kodeksa (i zdravog razuma) od ova tri ponuđena kalibra najbolji izbor je 30-06 Spr. Za većinu naših lovišta magnum kalibri nisu potrebi. A i tamo gde su potrebni nije potreban tako veliki kalibar. Pucanje na divljač na 300 m po meni može da se opravda samo u lovu na divokozu u planinskom lovištu, a za tu namenu su podesniji oni iz manje kalibarske grupe, kao što su 25-06 Rem. i 6,5x68.
Stim da za pucanje na tim daljinama treba kvalitetna puška, municija, optika, montaža i oslonac. A uz sve to i dosta iskustva i treninga. Znači brdo para da bi se svi ovi uslovi ispunili.

Bravo 2 Bravo 2 Bravo 2

Od ponudjenih definitivno 30-06. A po mom misljenju 8x57 i ne beri brigu,odlican za svu nasu divljac a pogotovo za DS.

ssekir75
 сељаOdobreno
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

davidovic6

Max011 kaže:

davidovic6 kaže:
Pazi sad ovu pretpostavku!
Upucas karabin na 22 stepena. Dodje zima i ti si na ceki. Gadjas cilj na 200m i imas bocni vetar od nekih 5m/s(skoro 20km/h). Temperatura je -5. Sta onda?
Pad metka se povecava za jos 3 sm i imas zanos zrna od celih 15cm sto je priznaces puno.
Zato sam vise pristalica da pod takvim okolnostima treba konsultovati ovakvu aplikaciju. A ne kosta nas ni pred lov pre nego i krenemo da bacimo pogled na termometar, i da pogledamo balisticku tabelu u inkrementima od po 20m.
srbijalov

Ovom kompleksnom matematičkom zadatku nedostaje veličina vitalne regije divljači kod vrsta koju je lovac nameran loviti? Ako se radi o domaćoj najčešće lovljenoj krupnoj divljači onda je vitalna regija odprilike veličine osrednjeg lavora tako da prosečan lovac baš i ne mora da se bavi matematikom. Takođe diskutabilan je i faktor koji nije takođe uzet u obzir a tiče se iskustva i kvaliteta tj tvrdoće pripadajućih belih bubrega lovca koji je spreman da puca na tih tričavih 200m. Dakle dragi odlikaši B) i deco sa dodatne nastave Stidljiv samo napred u rešavanju složenih zadataka.

OK kapiram duhovitost u ovom pojasnjenju oko preciznosti. Odobreno
Cilj mi je bio da priblizim taj momenat kad covek treba da povuce oroz i momenat kad iscekuje rezultat. To je kratko vreme velicine pa recimo 1 sekunde (ne mora da ga cepidlacimo). Stvar je u tome da budemo svesni sta se sve moze desiti i sta sve od fizickih pojava utice na trajektoriju zrna metka sve do cilja. E kad smo svesni da shvatimo sustinu uz pomoc aplikacije koja staje u dzep - ne veceg za paklo cigareta i gde vam je potrebno 15-ak sekundi da odredite parametre, onda ce svako da razmislja o tom momentu povlacenja oroza. Njegova slika ce biti sira, nece nisaniti samo pravo. Ovako je dobro provezbati i zauzeti parametre i da covek ne ide u lov, nemora ni da puca, dovoljno je da osmatra i zauzima parametre. Ocitavanjem vrednosti bice mu sve mnogo jasnije. Isto vam je i sa kompjuterom. Neko ima kompjuter za Fejsbuk, neko cita novine na njemu a neko maze pare. A sad ako neko misli da je to nerealno u lovu, i ja cu se sloziti sa njum samo donekle (pogon DS, stariji covek koji je izaso da se izluftira, beg u prirodu od posla i guzve u gradu itd...)
P.S. Kako je mene moj stari instruktor voznje ucio. Ja ga pitam, pa dobro bre sto me zezas da okrecem glavu levo i desno kad dajem zmigavac, vidis da nema nikog iza mene. A on ce meni. E sine moj! Nauci ti pravilno da vozis a kasnije kako zelis.

Planinko011
 Pa ova dva magnuma u odnosu na 30-06 imaju prednost tek recimo od 200m a dotle su srednjaci (30-06,8x57 i 7x64 svejedno) u prednosti zbog sporijeg prolaska kroz telo divljaci i pravilnijeg otvaranja zrna u pecurku.

Ja sam sa 30-06 i PPU zrnom 9.7 grama na daljinama od 150m sa JEDNAKIM USPEHOM (ili neuspehom) obarao veprove od 150-200kg i odraslu jelensku divljac koja jace vuce pogodak od DS, kao i sa 8x68s i zrnom od `em li ga 12-tak grama i to RWS EVO i Blaser CPU (stalno se ceskam sta je zrno a sta ona svapska partija CDP) -znaci em firmirano em renomirano em s(t)ranjsko.
Cak, ajd da izvalim, prolaz kroz telo i krvni trag bolji sa PPU a ova dva pomenuta po pravilu pravilna pecurka ali ostaju pod kozom sa druge strane pa da ode dalje problem sa krvnim tragom jer na ulazu slabije krvari nego na izlazu.
A 8x68 sigurno nije inferioran u odnosu na 300win mag ni po putanju, ni po brzini a ni po energiji.
E sad stvarno, da se ponovimo stoti put, tesko je u lovu pirsom biti momentalno spreman za odgovor na situaciju: tip zrna-vrsta i masa divljaci-daljina gadjanja.

sheytan
 PPU je u srednjacima MAJKA! Odobreno

Svaka čas, koleza Planinko, na edukatziji nas neisqs(tve)nih! iveli 3

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Planinko011
 [quote]sheytan kaže:
PPU je u srednjacima MAJKA! Odobreno

Svaka čas, koleza Planinko, na edukatziji nas neisqs(tve)nih! iveli 3[/quo

Opet sam se za..ao CDP je zrno a CDU je partija.udaranje Bojim se da ce puritanci da zamereConfused. Nego ne znam da lt ti Shey ulazis u te za edukovanje. Ja vise zbog ovim mladijeh magnum momaka sto misle da ne mozes "posao" da obavis i manjim kalibromSmile.
Eto moj drug Max jedva pristo da se ozeni jerbo je mnogo gledo filmice sa "crncima" pa pomislio da nije za zenidbuHaHaHa a sad se ragoropadio na omladinke pod stare dane.
Mozda je manji broj lovaca bio u situaciji da puca jelensku divljac (mislim na europskog) i ne zna koliko ova plemenita dovljac moze da odvuce pogodak tj da je jaci i od krupnog vepra kada pogodak nije idealan pa sude o zrnima samo u odnosu na DS. Nisam imao prilike da pucam na zivotinje cvrsce koze kao sto je zebra i sl. Mozda u nekom drugom zivotu ili ako popunim jednom i taj tiket za loto.

Ono sto je sigurno da ako neki RWS kosta 5 eura onda bi isti PPU trebao da kosta bar 3.5e.

Max011
 Planinko> Eto moj drug Max jedva pristo da se ozeni jerbo je mnogo gledo filmice sa "crncima" pa pomislio da nije za zenidbuHaHaHa a sad se ragoropadio na omladinke pod stare dane.

UTURI TI MENI pred ljudima ... posle ovog šta sam ebo ebo sam , šta sam pis*o pis*o sam . Od sad sam u peMziju Cry

Planinko011
 Iako neke kolege-lovci su na ovoj temi ustvrdili da nema univerzalnih kalibara (a i ja smatram, kao i svaka iskusna snajka, da od viska glava ne boli) ipak bih ja za takve proglasio nase omiljene srednje kalibre i to trojku 8x57, 30-06 i 7x64 (ili ti 7x65r) kao najcesce kalibre a ostale kalibre bih svrstao kao recimo specijalizovane -manje vise. Pa sa ova 3-4 kalibra se na uobicajenim lovackim daljinama moze oborii i najkrupnija evropska pa i svetska divljac a pogodna je i za odstrel predatora i srnece divljaci kao najcesce.
Ako lovac ne lovi cesto divokozu ili ide u africki lov svake godine onda je sasvim DOVOLJNO imati samo jedan od tih kalibara. Mogu se eventualno uzeti dve gramaze zrna ali to bi bilo dovoljno. I bolje je imati jedan solidan karabin prilagodjenog kundaka i okidanja sa odlicnom montazom i optikom nego 2-3 nedoradjene tarabe sa nekim kineskim snajperima pa da se hvalimo u kafani kako veliki lovac ima set pusaka od lisice do bafala koji posjedinacno ispali ni jedan ili do 5 metaka godisnje (ne mislim na papir).

Max011
 www.dodaj.rs/f/2b/h7/4LnSdbvM/vorovo2.jpg

Domaći i afrički seljadin i jedna fina gospoja ika

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kalibar 20 MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 72 29.08.2022. 19:52
Održavanje (čišćenje) karabina KARABINI 165 05.01.2019. 07:20
kalibar 16 MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 323 19.07.2017. 19:47
Kalibar 223 vs 7,62x39 iskustva i mišljenja MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 20 27.06.2013. 13:38
kalibar 5,6x57r MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 4 22.06.2010. 18:47
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,462
Najnoviji član: Lela

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,567,804 posete www.srbijalov.com