Lov na Fazana
|
Lovac-80 |
Objavljen 25.05.2016. 23:09
|

Mlađi član

Upisa: 39
Pristupio: 12.10.2013. 10:29
|
U celoj prici najvazniju ulogu ima strelac(lovac),promer sacme i marka patrona su manje bitni.Ja licno koristim kal.12 Mirage T4 36 gr. 3.5 mm. nepucam dalje od 40-50m i prosle sezone sam imao cinimi se 2 promasaja i oko 11-12 odstrela.Licno mislim da bi 34 gr bila idealna tezina za lov fazana ali meni nekako nelezi Mirage metak og 34 gr.To je neko moje licno iskustvo nemora znaciti da vazi za svakog. Samo nek bude dovoljno fazana ove godine i bicemo svi zadovoljni. |
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 26.05.2016. 01:04
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Dozvoli da te ispravim kolega,ali u lovu fazana glavnu ulogu igra pas.On je taj koji ce ti omoguciti pronalazak ove izuzetno lukave ptice,a bez toga dzaba sva municija ovog sveta.
Sto se municije tice,pocetak sezone 2,5-3,0mm,kad zahladni 3,0-3,5mm.Ne bih posebno isticao nijednog proizvodjaca,bitno je ne menjati cesto vrstu municije.Ja licno preko 40metara pucam iskljucivo na vec ranjenog fazana,ne zato sto na toj daljini pogodak nije moguc,vec zato sto su ranjavanja cesta jer je snop vec poprilicno supalj.Veoma cesto divljac ne pokaze pogodak i mi ga,ubedjeni da smo promasili,ostavljamo da propadne u lovistu.
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
Lovac-80 |
Objavljen 26.05.2016. 10:13
|

Mlađi član

|
Tu si kolega u pravu 100% bez dobog psa nema pravog lova bar za mene jer i ako podignes fazana nekako sam(mada je jako tesko skoro nemoguce) nije to to.,ipak dok pas radi uzivanje je gledati.
Psa sam namerno izostavio jer sam temu razumeo kao uspesan odstrel tako da smatram u samom cinu odstrela da je strelac mnogo vazniji od vrste municje i granulacije.
Daljine su dosta kopmpikovan stvar cinimi se da i nije lako proceniti i ubedjen sam da sam ja a i drugi lovci nekada pucali i bili ubedjeni da nije dalje od 40m a ipak je bili preko 50m ipak je to procena od oka i tesko je oceniti sve zavisi od situacije.
Svakako je bolje cist i castan promasaj uz smeh i za nciju neko i najmanje ranjavanje gde je jako tesko pronaci divljac i sa najboljeim psima. |
|
|
|
Bigman86 |
Objavljen 26.05.2016. 11:47
|

Član

Upisa: 159
Pristupio: 06.10.2012. 14:28
|
Prošle sezone pucao Vušir 3.0mm i 3.5mm mislim da je bilo oko 34gr.
Sa 3.0mm sam više ranjavao pa je posle bilo malo potrage ali srećom imamo par solidnih kerova u grupi pa smo našli skoro sve što je bilo ranjeno.
Sa 3.5mm gde padne, odatle ga ker donese. Malo pustim da odmakne dalje kako ga ne bih razbio i gde padne tu i ostane.
Tako da ove sezone samo 3.5mm tj. 8-ica.
Inače sam i zeca lovio sa ovim metkom sasvim uspešno. |
|
|
|
stefan092 |
Objavljen 26.05.2016. 12:47
|

Stari član

Upisa: 305
Pristupio: 31.05.2013. 16:57
|
Kada lovim 12-ticom onda koristim Lambro FELTRO 34g sacma promera 3,1 mm i meni se super pokazala.
A kada je u pitanju 20-tica onda RC camouflage 30g sacma isto 3.1 a ako u novembru bude bas hladno onda 3,3 mm. Preko 40 m ne pucam nikad. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 26.05.2016. 19:49
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Ovde je uglavnom već sve rečeno, ali kako sam ja shvatio kolegino pitanje evo još malo opštih podataka i nekih iz ličnog iskustva.
Fazan se lovi granulacijom sačme od 2,7 mm do 3,5 mm. Težina sačmenog punjenja za kalibar 12/70 varira od 28 do 36 grama. Maksimalna daljina gađanja je 50 m. To je nešta općenito što je prihvaćeno u celom svetu.
E sad moje lično iskustvo. Na početku sezone fazana lovim granulacijom sačme 3 mm, a kada zahladi (temperature padnu ispod nule) pređem na granulaciju 3,5 mm (i sa istim metkom lovim i zeca). Municiju koristim Mirage Clever. Do sada sam koristio Standard Game T3, ali od prošle godine sam prešao na H.V. Game. Pošto imam, izmenjive čokove na početku sezone kombinujem 1/4 čok i 3/4 čok, a kasnije 1/2 čok i pun čok. Ali kombinacija čokova zavisi i od kerova sa kojima lovim u grupi. Ako su kerovi dobro obučeni i disciplinovani pa se puca se iz marke dovoljni su slabiji čokovi. Ali ako kerovi dižu divljač ispred lovca bez čekanja na komandu potrebni su jači čokovi.
Izbor same municije je lični stav svakog lovca. I svaki mladi lovac treba da isproba nekoliko različitih proizvođača dok ne vidi koja mu municija najbolje leži. Osim navikanih stranih proizvođača i domaća municija je dobra i upotrebljiva, prvenstveno Belom i Krušik. Lovio sam sa Belom municijom i imao isti učinak kao sa Mirage municijom samo je više prljala cev. Ali ako hoćeš kvalitetnu municiju umerene cene onda je moja prepruka italijanska municija, B&P, RC, Mirage ili Nobel Sport.
|
|
|
|
Tomash |
Objavljen 26.05.2016. 21:19
|

Veteran

Upisa: 740
Pristupio: 04.02.2012. 17:44
|
Prvo dobar ker(vise njih), ako to imate u grupi...nema brige, ako ne skines ti, ne brini skinuce neko drugi, ili ce vam ga kerovi pronaci ponovo za popravni 
E sad, municija....
To zavisi od puske kakvu koristis i cokova.
Ja sam eksperimentisao poooodosta, i od sada za fazana, zeca i patke ne koristim nista krupnije od 3mm (desetka).
Puska mi je jako cokirana, u prvu cev ide disperzante 2,7mm a u drugu tricolor (filcani cep, 36gr), ili eventualno long range ako ga ostalo od izlazaka na patke, ali isto sitno, nikako preko 3mm.
Prvi patron pucam, drugim popravljam, ili eventualno (posto imam dvocevku, pa mogu da biram redosled opaljenja) opalim drugom kada se podigne daleko.
E sad to daleko....sta je to daleko....
Prilikom nisanjenja, vecina lovaca (pa i ja) nisane jednim okom, a gledanjem jednim okom covek nema percepciju dubine, i tesko se odredjuje daljina. Tako sam prosle sezone na otvaranju ostrelio koku, i po pravcu pucanja smo je trazili(i pravac je bio dobar), a moja procena gde je pala nije bila dobra, akoka je bila 20m dalje nego sto sam mislio, jer sam kao i vecina gledao desnim okom preko sine
Opet, nasao ker 
Tako da te procene daljine, najmanje samom sebi verujem... |
|
|
|
Voganjac |
Objavljen 29.05.2016. 23:19
|

Član

Upisa: 160
Pristupio: 07.09.2012. 22:09
|
Prosle godine nisam lovio a nemogu ni ove toliko mi je tesko to sve da cu poludeti...
Neznam dal cu imati srecu sledece godine da dobijem nabavnu pa da kupim novu pusku,posto mi je stara oduzeta zbog nekih gluposti koje sam imao u Austriji 2001,e....
Eto moje muke strasno.....
Lovac sam jos od 1983,e...
Pozdrav za sve kolege....!!!!!!!
Voganjac
|
|
|
|
Lovac-80 |
Objavljen 27.09.2016. 09:38
|

Mlađi član

|
Kolege da malo probudimo ovu temu.
Uskoro pocinje lov fazana za mene najatraktivnija vrsta lova.
Ja spreman ko nikad do sad ocekivanja velika a takodje i informacije sa terena obecavaju dosta.Moj novi pomocnik NKD takodje obecava puno.
Kod nas otvaranje u nedelju 02.10 sto ostavlja neka pomesana osecanja kao jedva cekas da pocne a bolje bi bilo da je 20tak dana kasnije zbog vegetacije koja je jednostavno strasna.
Kako je u vasim udruzenjima kad je otvaranje lova fazana? |
|
|
|
kimi |
Objavljen 02.10.2016. 15:03
|

Veteran

Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Kod mene u udruženju danas otvorena sezona. Ukratko, fazana ima, rekao bih i ostale divljači ali temperatura prava letnja. Prosto prevruće a i vegetacija bogami straota božja. Ne može da se gazi, upliću se noge, na pojedinim mestima trava u ardali preko glave. Odstrel ipak nije izostao,grupa je nekako ipak podmirena.
Mislim da kolege koje nisu otvorile još sezonu ništa nisu propustili.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
Tomash |
Objavljen 02.10.2016. 20:43
|

Veteran

Upisa: 740
Pristupio: 04.02.2012. 17:44
|
kimi kaže:
....
Mislim da kolege koje nisu otvorile još sezonu ništa nisu propustili.
Sem rada nasih kerova (koji su se uzvrtili vise nego mi),... sem druzenja, lovackog dorucka, zahebancije u grupi...itd...
Neka ste vi kolega izasli, i neka ste lovili.... |
|
|
|
ProfiHunter |
Objavljen 02.10.2016. 21:22
|

Član

Upisa: 92
Pristupio: 19.09.2016. 21:21
|
Ipak mislim da je malo rano za lov na fazana,iz prostog razloga jer se moze loviti jako dugo i kako dolaze hladniji dani,bice sve bolji lov na njega,kako za nas tako i za kerove.Ipak je moglo jos malo da se saceka da zahladni,al ko pa nama da ugodi u necemo,pa i u lovu
Lako je stici do vrha,mnogo je teze tu i ostati
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 02.10.2016. 21:59
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Moje je mišljenje bilo da ostavimo otvaranje "fazanske sezone" za 17.10 al odnos većine prema manjini i jbga danas je krenulooo...
Taman najavljivadu za'lađenje i mal' vlJažnije dane te bi i vegetacija pala i još bi se ku'ruza obralo ... ne bi bilo ovol'ke iznemoglosti pasa kao danas što je bilo. Psi su bukvalno popadali do kraja lova, do 12h ... 
Odstrela nije bilo da se namire svi lovci a nije da nema fazana ... mož' biti da je gore navedeno jelte uzOrok 
... sreće sam im'o pa do doručka odstreliK jednog baš lepog a do pred sam kraj lova, kad sam već sav mokar od znoja pomišljao da se 'vatam puta i lakše prohodnih terena, odstrelih još jednogA 
Druženje uz ručak i "treće poluvreme" na nivoJu ...
da ne bi ovol'ke vrućine i umora bilo bi i odlično
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
kimi |
Objavljen 02.10.2016. 22:31
|

Veteran

|
Ove sezone imaćemo po kalendaru 18 ili 19 izlazaka, nisam siguran...U većini lovišta sezona će se završiti ranije zbog nedostatka divljači tako da ova sezona nije morala početi ovog vikenda. Ako se dobro sećam prošle godine smo imali 16 lovnih nedelja.
|
|
|
|
ProfiHunter |
Objavljen 03.10.2016. 12:07
|

Član

|
kimi kaže:
Ove sezone imaćemo po kalendaru 18 ili 19 izlazaka, nisam siguran...U većini lovišta sezona će se završiti ranije zbog nedostatka divljači tako da ova sezona nije morala početi ovog vikenda. Ako se dobro sećam prošle godine smo imali 16 lovnih nedelja.
Vi bas dosta nedelja lovite,mi najvise 10, kako koja nedelja odmice sve bolje lovimo,tako da poslednjih nedelja i najbolje prolazimo,tada ostaju oni pravi fazani tj.koji su uspeli da prezive do tada,al i na njih je i lov najbolji.
Mi pocinjemo 23. ovog meseca na petla,a na zeca 6 .novembra.
|
|
|
|
MMilos |
Objavljen 03.10.2016. 12:32
|

Stari član

Upisa: 400
Pristupio: 25.07.2014. 09:42
|
Stvarno puno, do kad vam traje sezona, ceo Januar?
Obrenovac počinje 16.10 pa do 2.1. kada se zatvara i počinju hajke na predatore. |
|
|
|
ProfiHunter |
Objavljen 03.10.2016. 12:37
|

Član

|
MMilos kaže:
Obrenovac počinje 16.10 pa do 2.1. kada se zatvara i počinju hajke na predatore.
I mi zavrsavamo tim novogodisnjim lovom isto,mada sa hajkama pocinjemo u decembru,kada malo vise opadne list i kada sakali i lisice jos nisu se navikli na tu vrstu lova,kasnije kada ucestalimo sa tim hajkama,po neku lisicu ulovimo al sakala jako tesko.Mada i dok lovimo fazana padne po neki sakal uz put onako
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 03.10.2016. 14:22
|

Lovčina

Upisa: 1297
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Mi juce poceli lov fazana za prvi dan i onakvo vreme toplo dobro je i bilo mada su nam taj deo terena gde je nas zapalo da lovimo neki kanalic za navodnjavanje ovi iz vode Vojvodine ocistili skroz na skroz posekli trsku i produbili kanal pa je sada taj deo ostao go,a tu je bilo uvek interesantno pored fazana uvek bi pala i po koja lisica. |
|
|
|
MMilos |
Objavljen 03.10.2016. 14:29
|

Stari član

Upisa: 400
Pristupio: 25.07.2014. 09:42
|
Koliko zavidim svima koji već love, toliko i ne.
Juče sam prošetao pse do obližnjeg ribnjaka, cca 2h šetnje tamo i nazad, i bukvalno sam crkao i ja i psi (doduše, išao sam oko 14h, kad je bilo baš toplo - genijalac ).
Ajd oni se bar okupali, a ja bez vode - skapao!  |
|
|
|
kimi |
Objavljen 03.10.2016. 19:09
|

Veteran

|
MMilos kaže:
Obrenovac počinje 16.10 pa do 2.1. kada se zatvara i počinju hajke na predatore.
Toliko se lovi po kalendaru. Moja sekcija uglavnom lovi do kraja jer ima šta da se lovi, dok ima sekcija u udruženju koje kasnije krenu( udruženje otvori kalendarski lov a sekcije same za sebe odlučuju tj odlažu početak) a boga mi i ranije zatvore lov jer neće da rade pa samim tim i nemaju šta da love. Inače kod mene u udruženju tradicionalno je 01. januar lovni dan.
Samo da napomenem da se ne lovi po svaku cenu, ako procenimo da nema dovoljno divljači lov se prekida.
2014-te sma vam( Obrenovac) donirali 200 fazana, sećaš se... beše to one godine kad su bile poplave, lovačka solidarnost.
|
|
|