Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na Fazana

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na Fazana
MMilos
 A ti si iz Nis? Smile Bye
Svaka cast na gazdovanju...Bravo 2
Kod nas ima divljaci i za vise, mozda cak i neki kalendar slican vasem, ali se prekida ranije od kad lovim, tj od kad znam...
Sto mozda i nije lose.

kimi
 Nisam iz NišNjanjanja
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

MMilos
 Nego?
Meni nešto u glavi da su nam Nišlije donirale fazančiće...Confused

mrwa22250
 Sad u nedelju 16.10.i mi u Ridjici otvaramo sezonu na fazana(tacnije fazanskog petla jer su sve redji shoopci koji i pored zabrane odstreljuju koke).
Utisci pred pocetak sezone pomesani.Fazana jako puno,skoro kao neverovatne 2014-te kada smo podizali i po 60-70kom po izlasku.Godina izuzetno povoljna za reprodukciju ove prelepe ptice rezultirala je leglima od 7-8 do cak11-12 vec odraslih fazancica,a pilici ispusteni iz volijere brzo su se spojili sa divljacima i sad se u mesovitim jatima poznaju samo po nesto kracim repovima i po tome sto su ipak manje oprezni od svojih divljih rodjaka.Ova sezona ce po svemu sudeci potvrditi izreku koja kaze,kad ima skakavaca bice i fazana,jer je skakavaca ove godine bilo u ogromnom broju sto su fazancici iskoristili da u jednom zalogaju dobiju i proteine i vodu.Sta bi se samo desilo da se ozbiljnije uhvatimo u kostac sa predatorima?Tek tada bi videli pun potencijal ovakvog,za Vojvodinu retko kvalitetnog stanista.
Gorak ukus u ustima ostavlja sve veci nerad u lovackim redovima pa cu izgleda i ove sezone uz pomoc porodice obnavljati i popunjavati hranilista sam.Jbg.sta se voli nije tesko.Potpuniji izvestaj u nedelju(ako ne budem radio).
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

kimi
 Dosta kvalitetan upis od Mrve, kao i obično ali ne bih se baš u potpunosti složio. Mišljenja sam da u početku sezone treba loviti i koku pogotovo u bogatim lovištima. Dobar deo njih neće preživeti zimu pa je bolji izloviti ih.

Teren u mojoj sekciji je podeljen u 4 dela(4 grupe u sekciji koje svake nedelje rotiraju teren) i jedan deo je poligon na kome se naravno lovi i koka. Iskreno u tom delju ne manjka divljači iako se u početku lovi koka.

Pošto si spomenuo volijeru, kako regulišete papirološki jer po zakonu sve što si uneo u lovište moraš i izneti odnosno ako ste uneli 300 kom fazanske divljači trebalo bi da imate odstreljenih cca 150 koka-bar papirološki.

Inače samo da napomenem da moja sekcija svake godine ostavi određeni broj koka i po nekog petla i mi to ispuštamo negde u februaru ili martu, znači posle lova, nešto kao matično jato.

Što se tiče hranilišta za sitnu divljač svaki deo terena duži jedna grupa i u svakom delu treba da ima 4 hranilišta(4x4=16 hranilišta). Ako hranilišta nisu sređena i napunjena do 01. oktobra za tu grupu nema lova.
i64.tinypic.com/w0kmsy.jpg

mrwa22250
 Kimi,generacijo-svakako da jedan deo populacije nece preziveti zimu i u zavisnosti od meteo uslova,brojnosti predatora,stanisnih uslova.......taj broj moze u procentima biti od 10 do cak preko 50%.Uzmimo za prosek 20%.Ako ja ne dozvoljavam odstrel koka u svom reviru,ili ih lovim jedan izlazak odnosno manje od 5%ucesca u ukupnom odstrelu,na kraju sezone mi ostaje cca 150 koka.Ako su gubitci u toku zime i 50%imam za reprodukciju 75 koka koje ce mi uz prirast od 2 othranjena pileta po koki omoguciti 75 petlova iduce jeseni za odstrel i dodatnih 75 koka.Kada naidje sezona kao ova gde su zimski gubitci usled blage zime i redovne redukcije predatora bili minimalni,a prolece i leto bili idealni za reprodukciju pa imam prosek od 5+pilica po koki desava se da fazani polecu u jatima po 10-15 pa cak i 20kom od jednom,a kolege koje su lovile kod mene mogu ti potvrditi.
Sto se tice fazana iz volijere,sto se mene tice to su svake godine bacene pare.Dve godine sam ih prstenovao na ispustanju i odstrel je bio 0 od 60 i iduce godine 0 od 75 komada.Ne tvrdim da nista nije prezivelo ali je sansu da ucestvuju u reprodukciji imalo manje od 5%ispustenih fazancica.Tamo gde su stanisni uslovi losi i fazan se unosi samo iz volijere,najbolje je to ciniti pred sam lov jer u suprotnom nenaviknut na zivot u prirodi postaje lak plen svim vrstama grabljivica.U nasem slucaju,novac bacen na kupovinu i odgoj fazancica iskoistio bih za poboljsanje stanisnih uslova i redukciju broja predatora.
Sto se hranilista tice i kod nas su pravila identicna,skupstina potvrdila predlog izvrsnog odbora i prve godine svi napravili.Sada vec trecu godinu zaredom ne radi niko nista.
Napominjem da su ovo iskustva iz lovista sa izuzetnim stanisnim uslovima za fazansku divljac.Nazalost za vecinu lovista,narocito u Vojvodini jedino isplativo je odstreliti sve sto se unese jer bez dobrog stanista nema fazana iz prirodne reprodukcije.

golf071
 Mi pocinjemo u nedelju.Koku lovimo otprilike samo jednu nedelju mislim jedan izlazak ukupno.I nista se ne menja,svaka godina je sve losija i losija.
Novine

Acke

golf071 kaže:

Mi pocinjemo u nedelju.Koku lovimo otprilike samo jednu nedelju mislim jedan izlazak ukupno.I nista se ne menja,svaka godina je sve losija i losija.

Siniša, šta stručna služba navodi kao razlog za lov koke?

mrwa22250
 Golfe druze,niste jedini kojima je sve gore iz sezone u sezonu.I pored ociglednog pada brojnosti imate u planu jedan izlazak na kokuJaooo.To ne da nije logicno vec se razilazi sa zdravim razumom.Rekoh prosle godine da su jedno vreme i kod mene kad nema dovoljno petla,lovci insistirali da odstreljuju koku ali to je najveca greska koju u toj situaciji mozemo napraviti.Cemu moze da se nada loviste koje u nedostatku divljaci resi da lovi koku.Rezultat je to sto imate,svake godine sve manje fazana.Ne znam na kakvom terenu lovis i kakva je situacija sa predatorima,ali na ovaj nacin mozete ocekivati potpuni nestanak fazana iz lovista.
Pretpostavljam da kao i vecina lose stojite i sa zecom,pa je nekontrolisani izlov fazana truli kompromis vase uprave,koja je kao i mnoge druge zaboravila da je loviste dobila na gazdovanje.U situaciji kad je lov sve skuplji,nezadovoljno clanstvo trazi da lovi bez obzira na stanje na terenu.Vecina uprava mora da im izadje u susret kad su se odlucili na model opstanka zahvaljujuci parazitiranju na clanarinama.Kad ionako staro clanstvo pogodi novi ZOM,a uz njega i lekarski i obuka za rukovanje oruzjem,taj ce im se sistem raspuknuti kao balon od sapunice i mnoga LU naci ce se pred bankrotom(neka su vec stigla).
Najvecu cenu ovakvog"gazdovanja"placa divljac i dok se fondovi fazanske divljaci lako mogu obnoviti zahvaljujuci vestackom uzgoju,sa zecom,a posebno jarebicom to nece ici tako lako.
Posle cemo verovatno,inficirani"Kalimero" sindromom,kukati kako nam je lov obustavljen zbog zelenihKoTuKoga

Acke
 Mrwa, sasvim realno viđenje situacije.
Jedino se ne bih složio sa pretpostavkom da se fond fazanske divljači lako oporavlja. Iako je sigurno da je to lakše nego sa zecom i poljskom jarebicom. Pre svega jer postoji veštačka proizvodnja fazana.
Problem je što će udruženja takvim 'podilažućim' gazdovanjem dovesti lovišta i fondove u stanje koje smo imali na prelazu 19. u 20. vek. S tim što je tada broj predatora bio manji, šakala nije bilo kao pleve. Psi i mačke bez kontrole vlasnika kao takva kategorija nisu postojali. Mehanički i hemijski uslovi u poljoprivrednoj proizvodnji su bili mnogo 'naklonjeniji' divljači.
Opet, sve zavisi od lovišta do lovišta, od toga koliko neko ulaže rada i truda u nešto, ali sam mišljenja da je konstantno izlovljavanje koka, makar i jedan lovni dan, u lovištima koja nemaju problem sa prenaseljenošću fazanske divljači jako opasno.

lovac junior
 ja se u potpunosti slazem sa kolegom Mrwom.Kazete da koke treba loviti jer dosta njih nece prezivtei zimu,a ja vas pitam kako vi znate koje hoce,a koje nece preziveti?Ako vi izlovite koke i plus na to dobar deo ne prezivi zimu pa sta ostaje onda?Ostaju prazna lovista.Pa ljudi moji to se granici sa ljudskim razumomKoTuKoga.Ja licno smatram da koke treba da love samo udruzenja koja imaju veliku broj fazanske divljaci koja ugrozava jarebice,a ostala udruzenja NE!Recept za bogato loviste,izloviti predatore i redovna prihrana divljaci i naravno ne loviti koke.Moje misljenje,mozda gresim.Ovde smo da diskutujemo,rado bih cuo objasnjenje zasto nisam u pravu.

No...mi sutra otvaramo lovnu sezonu.Teren je zelen,lisce nije spalo sa drveca,krs,kukuruz na polju i mnogo ljudi u lovistu,jos javljaju i kisu.Kako ce biti videcemo.Jedino sigurno je prasence posle lova.Za sada sam zadovoljan fazanima koje sam video dok sam setao kerove ili samo prolazeci.Uvece se cuju kad nasedaju i reklo bi se da ih ima bas dosta.Najvecim delom je to prirodna reprodukcija.I za razliku od mnogih lovista nemamo potrebe da se zalimo.No sutra ce sve biti jasnije.Dobar pogled kolege!iveli
Kinologija ZivioRodjoTri prsta 2
Elmermarkafazan

golf071

Acke kaže:

golf071 kaže:

)
Siniša, šta stručna služba navodi kao razlog za lov koke?
Neznam druže šta stručna služba kaže za koke ali znam da mi generalno nemamo divljači.Ja da se pitam ja bi izvšio pritisak na predatore.Mi za jedan dan lova na koke prošle godine neznam da li smo i jednu odstrelili.Nisam siguran. Mi smo na zeca imali zabranu lova tri četri godine i ništa time nismo dobili.Naše lovište je pored Dunava i hrane ima u izobilju.Mislim da je glavni problem lisica i šakal i hemija.Moje mišljenje,možda grešim.
Novine

golf071
 Sutra počinjemo pa čemo videti.Jedino kiša može da nam napravi problem.Ko lovi sutra dobar pogled i mirna ruka.OdobrenoPasiveli
Novine

Acke
 Ma da, sama zabrana, bez definisanja i otklanjanja negativnih faktora je prilično uzaludna.

Dobar pogled!

Tomash
 Danas po drugi put ove sezone, prelep lovni dan na fazansku divljač. Fantastičan rad kerova je obezbedio da se do doručka svi namirimo, a polovina ulova su bili stari fazani i koke, divljaci koji su baš baš onako krupni i pregojeni. Ulovljena i je i najveća fazanska koka koju sam u životu video, ko domaća!

Posebno raduje oporavak jarebice, i na današnjem terenu je bilo lepih marki i podizanja u tri navrata ovih prelepih koka.

Jedina tužna vest je bila na zbornom mestu na početku lova, kada nas je naš grupovođa Laza obavestio da je po povratku iz prošlonedeljnog Lova Uginuo naš verni drugar BOLE, labrador, i ker kojeg su svi koji su ikada lovili sa nama jako voleli. To je bio ker bez kojeg se nije mogao zamisliti lov na patke, a najviše njegovom zaslugom, godinama u nazad, grupa nije imala nepronađene ili ranjene divljači....

Bole neka ti je laka zemlja druze...
Tomash priložio:
bole.jpg

AcaNik
 Отворисмо јуче сезону на фазане и код нас. Време тмурно цео дан али срећом није падала киша док нисмо завршили са ловом. Блато присутно. Не планирано смо уместо лаке шетње прешли баш пуно. За дивно чудо фазана има у великом броју. Кока има многоо више него петлова. Зеца има доста и то младих са ушима ко у лепезе Smile
Било је и лепих промашаја, па и из марке Smile Ерос је био стандардно одличан. 6 комада. Прави мали змај SmileПосебно када се узме у обзир да је био на боловању 3 недеље и никуда није мрдао из куће. Изгледа да она хемотерапија стварно делује. Чичка на тоне Sad Пуну шерпицу чичка сам скинуо са њега.
Сви намирени са дивљачи.
i206.photobucket.com/albums/bb12/aleks34/20161016_085206_zpstfm5scuq.jpg

Danci
 Pozdrav
Jucer sam trazio po polju trava je visoka 50-60cmm i trrazio sam fazane 3-4 sata i nigde nije bilo fazana
Preporucite mi gde da trazim na kakvome polju u šumi ???? Smile
Mlad lovac

Tomash
 Jesi tražio sam ili sa kerom?
Ako tražiš sam, može se desiti da prođeš pola metra pored fazana, a da ga ne vidiš. Ako imaš kera, evo ti savet gde da ga vodiš:

Fazana obično ima tamo gde ga lovci love, a najčešće u ovo doba godine u parcelama sa kukuruzom, obraslim međama između dve parcele koje su požnjevene, zaparloženim parcelama (obrasllim u travu i korov), bagremicima i manjim šumarcima u ataru.

kimi
 Trenutno ga možeš naći i u soji, detelini, po polusuvim kanalima, trsci, zapuštenim voćnjacima, volijerama...

Danci
 Ok.
Poslusa cu vase savjetefazan
Mlad lovac

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,461
Najnoviji član: Cikazuba

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,544,916 posete www.srbijalov.com