Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Cal16, vs12 ,vs20

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Cal16, vs12 ,vs20
Sniper Hunter
 Jos jedna zanimljivost proslog leta u avgustu kod kolege sa foruma lovac74 poneo sam moju ZH cal 16 pucali smo glinene golubove posto je lovac74 nabavio masinu za izbacivanje i svi smo pucali sa mojom puskom u cal 16 imao sam sacmu od 2mm punjenje 30g moje rucno i svi su bolje pogadjali nego sa puskama u cal 12 a bilo je razne municije i gramaze ja sam probao tada i cal 20 od mog kolege lovca 74 ali mi nije legao a on je sa cal 20 bio nenadmasanConfused

petar
 [xhide]Nemojte da se zavaravate da je 16 samo za sitnu divljac! No no no Ja koristim iskljucivo 12, ali sam imao prilike da vidim kako covek obara vepra na ne bas tako maloj daljini, u tocak sa 16ticom, kasnije izmeren preko 290kg, tako da, u 'Mandusica Vuka, svaka puska bice ubojita'...Stari[/xhide]
Just like old times!

arnotije
 Evo sta kaze literatura u broju zrna u kalibru 12 i 16

sacma kalibar 16 28gr kalibar 12 32gr
0 34 38
2 40 47
4 52 59
6 74 85
8 111 127
10 117 202
12 307 351
14 425 484

za kalibar 20 nemam podataka ako ima ko neka postavi.
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic

petar
 [xhide]Kad se tako pogleda kako kaze arnotije nije neka ogromna razlika da bismo zapostavili 16-ticu, iako koristim 12-ticu, postujem svacije misljenje i ukus...B)[/xhide]
Just like old times!

mirko knezevic

petar kaže:
[xhide]Nemojte da se zavaravate da je 16 samo za sitnu divljac! No no no Ja koristim iskljucivo 12, ali sam imao prilike da vidim kako covek obara vepra na ne bas tako maloj daljini, u tocak sa 16ticom, kasnije izmeren preko 290kg, tako da, u 'Mandusica Vuka, svaka puska bice ubojita'...Stari[/xhide]

Alal vera tom coveku sto obalio tog vepra... Ma nije kalibar 16 toliko slab samo sto su ga bacili u kraj sve vecom ekspanzijom kalibra 12 i od skoro medijskom pohvalom kalibra 20...
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

hamerles
 16tica! jos ako je Ruska! nema zesceg oruzja u lovistu B)

arnotije
 Rus je rus ;)
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic

hamerles

arnotije kaže:
Rus je rus ;)
neprevazidjeni B) Bravo 2

canis aureus
 ako je MC onda B)
inače i švaba zna da sklepa, i italijan, i belgijanac, pa i francuz, i ...Confused

ohotnik
 Znaju naravno samo su nesto zaboravili zadnjih petnestak godina da prave te puske u kalibru 16 Napravi rus poneku cisto da nezaborave da ih prave.Kalibar 20 odneo pobedu u duelu A proizvodjaci minicije ix podrzali pa i oni neprave nista za kalibar 16 Morali nasi uvoznici posebno da traze od italijana da im naprave trista hiljada patrona da nebude izbor samo na krusiku

dragan345
 16 najskinja je isto tako dobra kao i 12 skinja ja stojim iza toga posto sam dugo vremena lovio sa njom a od nekog vremena ovamo samo sa 12 valjda zato sto se stari haha. dobar pogled
Lov je dusevni lek , jel on podmladjuje Stari

LU Aleksandrovo
 Ima i u tome istine, malo se stari a malo i manje volje za dokazivanjem.
Cucić će biti sasvim dovoljno.

Sniper Hunter
 U Francuskoj je cal 16 bio dosta popularan kao kod nas koliko vidim iz njihovih novina i tamo ima slicnih diskusija na temu sta to cal 16 ne moze sto drugi mogu a trend je cal 20/76 svi ga reklamirajuConfused

milols_lovac_ostrovac
 posedujem i 12 i 16 ali mi je 16 draza,!obe puske su dobre 12 je Franchi bokerica,a 16 je toz 63 orozara,sa njom sam odusevljen nalovio se ko car,lagana.umerenog trzaja,a lovim sve od prepelice do guske>>!

milols_lovac_ostrovac
 LUIGI FRANCHI CAL.12
milols_lovac_ostrovac priložio:
36371_135985473098248_100000603878849_266244_6281570_n.jpg

milols_lovac_ostrovac
 TOZ 63.CAL.16
milols_lovac_ostrovac priložio:
163097_176465475716914_100000603878849_502118_1677611_n_1.jpg

Sniper Hunter
 Ostrovac lepe puske i uloviB)

lovac74
 Hvala kolega Sniper na pohvalama ja drugari posedujem sve tri vrste pusaka .puco sami iz raznih pusaka sve sam probao ali cal.20 za mene je ekstra ,jeste u poslednje vreme je doslo do populacije tog kalibra, a malo je bacena u zasenak cal.16 veoma mali izbor municije .meni najvise lezi cal.20 lep uzan snop na daleko rusi divlac pada u vatri .sa cal 20 sam isao na divlje svinje obe cevi sam stavio brener od 28g i odstreli sam divlju svinja od 170kg na 45 koraka pala je iz prvog cuga .sa prvim metkom taj mali metak sto svi kazu prosao na drugu sranu, eto ja toliko o kalibru 20.
lovacPilot

aleksa
 Kalibar 16/70 izumire ali ne verujem da ce potpuno nestati i mozda se vrati kao sto se sada vraca kalibar 20.
A, proizvodjaci su retki iz nekoliko razloga.
Prvo, troskovi proizvodnje pusaka u kalibru 16 su visi nego onih u kalibru 12 i 20.Jeftinije je praviti dve posebne baskule nego tri.Jedna AYA proizvodi sesnaestice ali su skuplje,a u puske kalibru 12 i 20 imaju istu cenu.Da li se nekome isplati da istu pusku plati 350 dolara vise?Mislim da ne.
Drugi razlog je velika raznovrsnost municije pa imamo za kalibar 12 municiju od 28,30 ili 32 grama a za kalibar 20 imamo 28 ili 30 grama cak i 35 grama u kalibru 20/70.28 i 30 grama su standardna punjenja za kalibar 16 i sa promenljivim cokovima se dobija isti efekat sa puskom u kalibru 20 kao sa puskom u kalibru 16.
Na kraju postoji tendencija da su 3 kalibra gotovo nestala jer su njihove performanse pokrivene savremenom municijom i promenljivim cokovima pa tako nestaju 16,24 i 32 kalibri.
Tako da je sasvim logicno zasto trenutno polako nestaje kalibar 16,jednostavno nije vise poseban i njegove karakteristike se mogu dobiti uz nize troskove proizvodnje sa puskom u kalibru 20 a neke i sa puskom u kalibru 12.

tomo vrbas
 Citao sam u jednom broju Kalibra da se nemci opet vracaju dobrom starom cal 16 cak su i u trap pucanje poceli da ih koriste i da prave trap municiju od 24gr.Cak i tornado M90 pravi trap 24gr za cal 16 i to odlican metak dobar posip i odlicna brzina pucao sam ga dosta prosle godine,moj surak kupio za lov prepelice nije mogao djavolju da odstreli ja uzmem njegovu pusku zastavu FN polozaru i sa 6 metaka odstrelim 5 prepelica.Sura odlepio celu sezonu je nosio moj PA sa njim je imao malo vise srece!Inace sa tom 16 je prvi put otisao u lov na DS kaze kad je dosao oko njega sve neki likovi sa PA i ko zna kakvim puskama od grdilo para poceli da ga cimaju u fazonu sta ce sa tom prskalicom,pojesce te svinje i tako neke provokacije kad on u prvom pogonu odstreli DS kazu ljudi pored njega sto su bili i videli pala ko maljem da si je udario!Tako da cal 16 ni u cemu ne zaostaje za 12 ili 20cal od prepelice pa do DS po meni i po mome nekom iskustvu posto sam sa cal 16 lovio 9 god i to iz18e i sada je ponovo vise favorizujem od PA kojeg imam,jedino gde dajem prednost cal 12 je u lovu na guske na vecim visinama!ika

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,624,286 posete www.srbijalov.com