Miroslaw kaže:
Kupiranje repova kod pasa nije radjeno radi estetike vec iz potrebe, kada lovaci pas npr NKD ili NOD za koje je specificno da u toku rada dosta masu repom da se tako izrazimi pri tome pas radi u vrzini, trnju i ostalom rastinju i ima dug rep dolazi do posekotina na repu pa zatim do infekcija i golemih komplikacija pogotovo ako pas lovi dva ili vise dana za redom u obraslom terenu.
Ovo potpisujem.Kolega iz grupe ima vizlana kome su svaki lovni dan do dorucka bokovi potpuno crveni od krvi koja kaplje sa repa.Teren koji lovimo je tezak sa dosta trske,sipka,trnja....Jos da dodam da njegov vizlan(po svojoj prirodi,spor,kratak pas)ne odradi 15% terena koji odradjuju moja dva nemca.Da im repovi nisu kupirani,morali bi na infuziju posle svakog lova.
Sto se tice ovog teksta koji postavi Nidza,interesantna je kazna za poljskog misa,a do pre neki dan svi se upljuvali kako se moraju protiv istih boriti svim sredstvima(pa cak i cink-fosfidom).Cak je jedan majmun sa jedne televizije porucio paorima da u slucaju velike najezde rasipaju otrov rasturivacima za ves.djubrivo.
EEE Srbijo,da te nema,glupost se nebi imala gde sakriti.
Miroslaw kaže:
Treba organizovati sluzbu za popis i prebrojavanje mrava, kakav je to nacin radi se na ne zna se brojno stanje.
Zovi kolega one pametnjakoviće iz DZPPS-a oni sigurno znaju , dokazano su prebrojali prepelice i utvrdili da su ugrožene, ako oni ne znaju neka pitaju mentore šveđane, pa kada ti objasne sistem brojanja , javi nam da brojimo mrave
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
[xhide] Daki, nema tu pameti ni do podne. Ali kada bi mi imali neku sluzbu koja stiti interese lova i lovaca i da se ta sluzba zove npr Lovacki Savez Srbije pa gde bi nam bio kraj!!! Ejjjjjjj pa oni bi nas zastitili pa bi rekli dupeglavcima da ne lupaju gluposti bez argumenata, pa bi predlozili izmenu zakona o dobrobiti zivotinja, ali sta da se radi nema takve sluzbe i mislim da je treba izmisliti.[/xhide]
Kako vuk u isto vreme može biti i na spisku zaštićenih vrsta i na spisku životinja čiji odstrel je dozvoljen? Kao da imamo dve države i dve vlade, pa svaka donosi svoje zakone. I koja budala je stavila vranu na popis zaštićenih životinja i zbog čega? A da ne komentarišem ovo za žabe, pijavice, puževe, miševe, mrave... Ne zna se ko je veći idiot. Onaj ko je ovaj zakon predložio ili oni koji su ga izglasali. Ali zato ljudi nemaju nikakva prava. Banke uzimaju ljudima kuće i stanove zbog ogromnih kamata, tatini sinovi ubijaju decu u saobraćaju sa svojim skupim i brzim kolima, privatnici sa radnicima rade šta hoće i kako hoće i tu nema ni zakona ni pravde.
[xhide]Da ti objasnim kolega Podunavac kako to funkcionise kod nas, ti sto sto prave ovakve zakone i glasaju za iste su ljigavi kao zabe, lepe za vlast kao pijavice, veci deo godine spavaju kao medvedi a kada rade nesto to rade kao puzevi, budzet jedu kao glodari, narodsko meso kidaju kao vukovi, narodske pare iznose kao mravi, namesteni su i lepo obuceni kao labudovi, imaju kuce, stanove i vile na posebnim mestima kao rode, ako probas da dodjes do njih uvuku se u oklop kao kornjace i obavezno bodu kao jez ako im zasmeta koja negativna a ako dopres do njih sa nekim pitanjem gledaju te cudno kao vrapci, razmisljaju kao guske, otrovni su kao sarke, rovare kao krtice, vodu uvek usmere na njihovu vodenicu kako njima odgovara kao dabrovi, gde vide da ima koristi skupljaju se kao vrane i uvek su spremni da prelete u drugu stranku kao orao. To je uratko receno ako sam sta zaboravio oprostite. [/xhide]
Miroslaw kaže:
[xhide]Da ti objasnim kolega Podunavac kako to funkcionise kod nas, ti sto sto prave ovakve zakone i glasaju za iste su ljigavi kao zabe, lepe za vlast kao pijavice, veci deo godine spavaju kao medvedi a kada rade nesto to rade kao puzevi, budzet jedu kao glodari, narodsko meso kidaju kao vukovi, narodske pare iznose kao mravi, namesteni su i lepo obuceni kao labudovi, imaju kuce, stanove i vile na posebnim mestima kao rode, ako probas da dodjes do njih uvuku se u oklop kao kornjace i obavezno bodu kao jez ako im zasmeta koja negativna a ako dopres do njih sa nekim pitanjem gledaju te cudno kao vrapci, razmisljaju kao guske, otrovni su kao sarke, rovare kao krtice, vodu uvek usmere na njihovu vodenicu kako njima odgovara kao dabrovi, gde vide da ima koristi skupljaju se kao vrane i uvek su spremni da prelete u drugu stranku kao orao. To je uratko receno ako sam sta zaboravio oprostite. [/xhide]
Dosta dugo ova tema je (nezasluženo) neaktivna.
U poslednjih par nedelja počela su šuškanja o mogućem pokretanju procesa za izmenu važećeg Zakona o dobrobiti životinja, tj. izmenu nekih odredbi (daj Bože!) koje posebno pogadjaju lovce.
U vezi sa tim od jednog vrsnog stručnjaka za lovstvo (kojeg za sada neću imenovati) sam dobio već pripremljene predloge izmena važećeg Zakona, pa bih da taj predlog podelim sa vama kolegama, i da čujem vaše mišljenje.
Preneću samo obrazloženje pojedinih izmena, a ukoliko neko ima nešto da doda, neki pametan predlog, ne bi bilo loše.
Evo nacrta izmena:
IV ПРЕГЛЕД ОДРЕДАБА ВАЖЕЋЕГ ЗАКОНА О ДОБРОБИТИ ЖИВОТИЊА КОЈЕ СЕ МЕЊАЈУ, ОДНОСНО ДОПУЊУЈУ
Члан 7
Забрањено је:
...
6) користити техничке уређаје или друга средства којима се животиња кажњава и којима се утиче на њено понашање, укључујући бодљикаве огрлице или средства за обуку или гоњење употребом електричне енергије или хемијских материја, осим у обуци службених И ЛОВАЧКИХ паса;
...
11) користити живе животиње као мамце за лов или обуку животиња, ОСИМ У ОБУЦИ ЛОВАЧКИХ ПАСА;
31) ловити изгубљене и напуштене кућне љубимце, ОСИМ ОНИХ КОЈИ УГРОЖАВАЈУ ДРУГЕ ВРСТЕ ЖИВОТИЊА ;
Члан 14
Забрањено је обављати интервенције на животињама ради промене њиховог идентитета, прикривања телесних мана и старости, као и делимичну или потпуну ампутацију појединих делова животињског тела, а нарочито:
...
Интервенције из става 1. овог члана изузетно се могу обављати:
....
5) КОД ЛОВАЧКИХ ПАСА КОД КОЈИХ ЈЕ СКРАЋИВАЊЕ РЕПА ПРЕДВИЂЕНО МЕЂУНАРОДНИМ СТАНДАРДИМА.
Члан 82
Новчаном казном од 100.000 до 1.000.000 динара казниће се за прекршај правно лице, ако:
...
7) користи техничке уређаје или друга средства којима се животиња кажњава и којима се утиче на њено понашање, укључујући бодљикаве огрлице или средства за обуку или гоњење употребом електричне енергије или хемијских материја, осим у обуци службених И ЛОВАЧКИХ паса, супротно члану 7. став 1. тачка 6) овог закона;
...
12) користи живе животиње као мамце за лов или обуку других животиња, ОСИМ У ОБУЦИ ЛОВАЧКИХ ПАСА (члан 7. став 1. тачка 11);
...
30) лови изгубљене и напуштене кућне љубимце, ОСИМ ОНИХ КОЈИ УГРОЖАВАЈУ ДРУГЕ ВРСТЕ ЖИВОТИЊА (члан 7. став 1. тачка 31);
...
V АНАЛИЗА ЕФЕКАТА ЗАКОНА
На кога ће и како ће највероватније утицати решења у закону
Решења у Предлогу закону о изменама и допунама Закона о добробити животиња имаће позитиван утицај, пре свега на квалитетно и комплетно спровођење одредби Закона о дивљачи и ловству и на подизање нивоа ловства као привредне гране која има значајан туристички потенцијал.
Позитиван утица оствариће се и на бројно стање дивљачи, као природног богатства и имовине Републике Србије, али и на домаћу стоку.
Одредбом члана 1. став 2. Закона о дивљачи и ловству, утврђено је да је дивљач природно богатство и имовина Републике Србије која се користи под условима и на начин предвиђен тим законом.
Ловачки пси дефинисани су одредбом члана 4. став 1. тачка 13) Закона о дивљачи и ловству, а њихово коришћење уређено је одредбом члана 74. истог Закона.
Предлог омогућава комплетну обуку ловачких паса по свим правилима струке, чиме се постиже добијање максималног квалитета ловачких паса који учествују у лову.
Исто важи и за омогућавање смањењења броја паса који се без контроле крећу ловиштем, (означени су Закону о добробити животиња као “изгубљени и напуштени кућни љубимци”), јер представљају битан негативан фактор који утиче на смањење броја дивљачи у ловишту, (нарочито подмлатка).
Поред овога, имаће позитиван утицај и на сточарску производњу, је пси без контроле, нападају и причињавају штету и на домаћој стоци на испаши.
Промена Закона неће створити никакве трошкове грађанима и привреди
Meni lično ovi predlozi izmena sasvim 'piju vodu'. U vezi sa ovim, podsećam kolege da nadležni Ministar u skladu sa ZODL još uvek NIJE doneo Uputstvo o uklanjanju napuštenih pasa i mačaka iz lovišta, a kada će, ne zna se!
Ако усвоје ове измене онда је то одлично! Барем мени тако делује. Само можемо да подржимо ове измене и да се надамо да је ветар почео да дува и на нашу страну.
Штета што не убацише за крађу ловачких паса. Нешто као мин 15година или вешање. Тако некако. Е да, могло је рецимо и за вађење чипа рецимо ампутација руке уз забрану рада.
Lalo, u sustini, ovo je, po mom misljenju, jedan odlican predlogCestitaj u moje ime onome koji je ovo pisaoPosto ti rece da damo svoje predloge, ja imam tri, a oni su sledeci:
Prvo, clan 7, stav 11 kaze da je zabranjeno koristiti zive zivotinje kao mamce za lov...Mislim da nema potrebe za postojanjem ovakve zabrane.Ako, recimo, neko lovi predatore, zasto mu ne dozvoliti da ih lovi tako sto ce kao mamac da koristi zivu zivotinju...smatram da nema razloga.
Drugo, clan 14, stav 1...o skracivanju repa...govori o LOVACKIM psima cije je skracivanje repa predvidjeno medjunarodnim standardom.I to je u redu!Ali, posto Zakon o dobrobiti zivotinja ne obuhvata samo lovacke, vec i druge pse, smatram da bi trebalo pored lovackih pasa tu uvrstiti i pastirske pse!Na primer, ja ni na jednoj izlozbi, uglavnom na televiziji, Zov-u, i na you tube, a redje uzivo, ne videh azijata sa repom i usima, vec sa kupiranim (amputiranim) repom i usima.Mislim da ne bi bilo lose to dodati...
I trece, i po meni ono trenutno najvaznije, clan 7 stav 31..."Lovi izgubljene i napustene kucne ljubimce, OSIM ONIH KOJE UGROZAVAJU DRUGE VRSTE ZIVOTINJA", a zatim se konstatuje ono o psima koji napadaju stoku na ispasi, sto je sasvim na mestu!Moj je stav da ovo sve treba malo precizirati, da posle ne bi bilo tumacenja ovakvih i onakvih...Recimo, u starom zakonu je stajalo da lovac moze da odstreli lutalicu ako se nalazi najmanje 200 metara udaljena od zadnje kuce u naseljenom mestu.I tu nema nikakvih tumacenja, sve je jasno!A ovo je ipak maglovito, iako odlicno zamisljeno!Zatim, moze da se zadesi neki zeleni koji ce da postavlja pitanje da li su te druge vrste zivotinja zaista bile ugrozene, "ili je jadna lutalica samo htela da se igra sa ovcama", a nijedna nije zaklana, jer je neko blagovremeno reagovao.Na primer, da je Rancer pucao na lutalice kad su mu ono napali ovce, i tako sprecio da mu bude zaklana makar i jedna ovca, onda bi ona Jelena Tinska sigurno rekla da su psi odstreljeni bez razloga, jer napad nije usledio...A rekla bi, verujte!Sto samo znaci da treba ovim izmenama omoguciti preventivno delovanje!To da li su druge vrste zivotinja zaista bile ugrozene ili ne, uvek moze od strane dokonih zelenih da se dovede u pitanje, u konkretnom slucaju!Zato mislim da bi bilo bolje da stoji da je dozvoljeno odstreljivati pse lutalice ako ugrozavaju domace zivotinje, i ukoliko se nadju u lovistu bez kontrole vlasnika, bez obzira da li ugrozavaju ili ne ugrozavaju druge vrste zivotinja;)
Jos bih dodao i to da smatram da lutalice ne treba smatrati napustenim i izgubljenim kucnim ljubimcima, jer ker koji je na svet dosao u divljini ili na asfaltu nije niti napusten, niti izgubljen, vec stetocina, a stvari treba nazvati pravim imenom...Krace receno, smatram da umesto termina "napusteni i izgubljeni kucni ljubimci" treba koristiti, u najmanju ruku, termin "psi i macke lutalice".
neca90 kaže:
Lalo, u sustini, ovo je, po mom misljenju, jedan odlican predlogCestitaj u moje ime onome koji je ovo pisaoPosto ti rece da damo svoje predloge, ja imam tri, a oni su sledeci:
....To da li su druge vrste zivotinja zaista bile ugrozene ili ne, uvek moze od strane dokonih zelenih da se dovede u pitanje, u konkretnom slucaju!Zato mislim da bi bilo bolje da stoji da je dozvoljeno odstreljivati pse lutalice ako ugrozavaju domace zivotinje, i ukoliko se nadju u lovistu bez kontrole vlasnika, bez obzira da li ugrozavaju ili ne ugrozavaju druge vrste zivotinja;)
Neco sokole, dopada mi se kako razmišljaš i ne kažem ti ovo prvi put.
Samo u vezi ovog stava o ugroenosti životinja, ako mogu neki 'zeleni' da ospore ugroženost, isto tako i mi lovci imamo pravo da tvrdimo da ugroženost postoji. Pa onda neka zeleni dokazuju koliko hoće da ugroženosti nema, baš bih voleo da vidim kako će to da izvedu?
Ovo me podsetilo na onaj vic o Lali: za vreme II sv. rata zarobe Švabe Lalu, prete mu, muče ga da prizna gde su partizani. Lala ćuti, ne priznaje ništa. Onda kažu Švabe da će pustiti Lalu na slobodu ako im kaže koliko tačno zrna pšenice ima na njegovoj njivi. Lala kao iz topa odgovori: 'Ima tačno 7.389.964.332 zrna pšenice, a vi ako ne verujete, prebrojte!'.
E tako isto i zeleni, ako ne veruju neka provere i dokažu ako mogu da ugroženosti nema!
Mislim da je samo prisustvo pasa lutalica u lovištu dovoljno da divljač bude ugrožena , možda ne u trenutku kada je viđena lutalica , ali pre i posle toga sigurno , jer i lutalice moraju da jedu . Siguran sam da nisu krenuli da džogiraju radi viška kilograma. Smatram da neprecizna definicija može da se obije o glavu lovcima , jer setite se koji je postupak policije posle podnesene (makar i netačne) krivične prijave protiv lovca. A zeleni će, da bi odbranili svoje nakaradne stavove podnositi prijave , ako ništa drugo , ono da opravdaju dobijena sredstva od sponzora.
да поднесу пријаву могу само у случају да имају доказ. ако га немају могу да попију пријаву за омаловажавање и повреду части, или како се већ то зове. оружје ће бити враћено, а зелени ће морати да плаћају судске трошкове.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
Ja mislim da ovi što imaju Azile za ta kučišta, ponekad nemaju dovoljno sredstava da im obezbede hranu, pa malo zaborave da zatvore kapiju kada idu sa posla kući??
100% sam ubedjen.
Jer kad u terenu nemas lutalica, a i ako ih ima onda su po obodu sela(seoskih nemarnih vlasnika), i od jednom u sred atar vidiš čopor od 10-ak komada, onda je sve jasno odakle su došli??
ssekir75 kaže:
да поднесу пријаву могу само у случају да имају доказ. ако га немају могу да попију пријаву за омаловажавање и повреду части, или како се већ то зове. оружје ће бити враћено, а зелени ће морати да плаћају судске трошкове.
Postoje i anonimne prijave. Sasvim dovoljno za neprijatnosti , a posebno kada se u prijavi napišu imena ili se čak i zeleni potpišu na prijavu navodeći "svoj opis" događaja, pa dok prođe istražni postupak , pa suđenje , protekne i dve godine a za to vreme lovac nema oružije i ne lovi a ponekima se sve toliko zgadi , što zbog neprijatnosti ili natpisa u novinama željnih senzacija , koje žude da satanizuju lovce. Ne bi bilo prvi puta ! Setite se kolege koji se slikao sa ulovom prepelice , cele grupe. Posle se dve godine povlačio po sudovima , i nije lovio. A što se tiče sudskih troškova , ne sekirajte se sve je to sponzor uračunao i finansirao.
ssekir75 kaže:
???
Nadimaknjače, ti pričaš o oduzimanju/vraćanju oružja, kao da ti neko oduzme/vrati kemičnu olovq, npr.! Ma, neću jednu seqndu da moje sqpo plaćeno, teško zaradjeno, s ljubavlju održavano oružje MINUT provede van mog sefa!!!
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
Hunter_lovac Offline
· 25.07.2025. 12:56
Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6