Ja sam pre neku nedelju lovio u Zagubici i iznad manastira Gornjak i po mom zapazanju su gonici bolji za vas teren nego lajke iz razloga sto vi imate jako malo srnece divljaci.Lajke su dobre za pogonske lovove (na svinje i predatore) gde ima i srnece divljaci jer ne jure za njima kao gonici po vise sati.Moje dosadasnje zapazanje iz lova sa lajkama je da su odlicni za lov pogonom na svinje i predatore po jako gustom terenu.Za zeca i fazana takodje nisu lose aportiraju ali ne markiraju i posto imaju veci radius kretanja desava se da podizu divljac koja nije na puskomet.
Jako su ostre na predatore i divlje svinje a istovremeno i oprezne tako da se retko desava da ih svinja pocepa,imaju jake reflekse i vrlo su gipke.imao sam priliku da vidim kako lajka ubija ranjenog lisca za par sekundi a da lisac nije znao sta ga je snaslo.uz malo treninga rade i krvni trag.moj keric je sa pet meseci odradio vlecku divljeg zeca kog je tad prvi put video,a sa sedam meseci lajao na DS u gateru(bez kontakta,na zicu) koje je takodje prvi put video.
lisac kaže:
Jako su ostre na predatore i divlje svinje a istovremeno i oprezne tako da se retko desava da ih svinja pocepa,imaju jake reflekse i vrlo su gipke.imao sam priliku da vidim kako lajka ubija ranjenog lisca za par sekundi a da lisac nije znao sta ga je snaslo.uz malo treninga rade i krvni trag.moj keric je sa pet meseci odradio vlecku divljeg zeca kog je tad prvi put video,a sa sedam meseci lajao na DS u gateru(bez kontakta,na zicu) koje je takodje prvi put video.
kume izbaci neku sliku od tvog BELOG Hvali se malo kume!!!!!
Sad ste me bas zainteresovali za ovu rasu psa. Kazete da je dobar tamo gde ima dosta srnece divljaci a lovi se svinja? Posto kod mene u lovistu ima preterano mnogo srnece divljaci, i retko koj gonic nece da podje za njom, tacnije nisam vid'o ni jednog. . .
Po mom dosadasnjem iskustvu su idealne za pogon na svinje i predatore po gustim terenima pogotovu gde ima srnece divljaci.Covek od kog sam kupio stene lovi sa lajkama u konbinaciji sa nod od prepelice do divlje svinje.gledao sam kako njegova lajka aportira fazana,isteruje fazana i zeca i ubija ranjenu lisicu.Sa njima moze celi dan da se tera pogon,to jest vise pogona za dan.U lovistu gde lovim imamo dosta srna i skoro je nemoguce loviti gonicima zbog njih.
Posto moj ker tek stasava ja cu pisati o stecenim iskustvima iz lova sa ovom rasom.za lajke sam se odlucio zbog nekoliko razloga a to su:sto ne odlaze za srnama po vise sati,pokusavaju da svinje drze u mestu a istovremeno su oprezne i retko zarade povredu,ne gube se,oblajavaju kunu i divlju macku na drvetu,drze jazavca u mestu kad ga nadju van rupe,privrzene su i inteligentne.
Covek lepo kazao ``na poklon`` Trka za odgajivacem u Rusiji, (par stotina USD)papirologija, let avionom, puno se covek trudi... Kada na koncu to cudo (pored nase sjajne autohtone gonice ) konacno dodje u nase dvoriste, dodje prvi lovac , sumnjicavo vrti glavom , ne veruje da ima i takvih lovackih pasa... Dodje drugi, treci... onda se nadje neko ko bio u Rusiji te se stvar resi.. Ruzno je nositi napucanog psa sa planine kod veterinara... Toliki trud.... Ipak to nisu psi za nas nacin lova i klimu .Lepo iskustvo, uspomene...
Dikavac kaže: Covek lepo kazao ``na poklon`` Trka za odgajivacem u Rusiji, (par stotina USD)papirologija, let avionom, puno se covek trudi... Kada na koncu to cudo (pored nase sjajne autohtone gonice ) konacno dodje u nase dvoriste, dodje prvi lovac , sumnjicavo vrti glavom , ne veruje da ima i takvih lovackih pasa... Dodje drugi, treci... onda se nadje neko ko bio u Rusiji te se stvar resi.. Ruzno je nositi napucanog psa sa planine kod veterinara... Toliki trud.... Ipak to nisu psi za nas nacin lova i klimu .Lepo iskustvo, uspomene...
Da ih malo ima i da je uvoz sveze krvi skup i konplikovan to je tacno ali nista skuplji i konplikovaniji od uvoza drugih rasa,na forumu ima ljudi koji uvoze poentere,nkd,nop i td. i njih to kosta.Lajke mogu da se uvezu i iz Nemacke tamo postoji i klub uzgajivaca lajki i sve su lovne,cena je kao i za njihove rase.Ja svog psa vodim u lov a isao sam u lov i sa covekom koji lovi sa tri lajke vise od deset godina i jos mu se nije desilo da mu neko napuca psa.Sto se tice upotrebne vrednosti ne stoji vam tvrdnja da nisu za"nas" nacin lova jer ne lovimo svi na isti nacin.Za pogonski lov kroz gustise na svinje i predatore su vrlo upotrebljive a takodje ce da poteraju i fazana,zeca,jazavca i td. Ovi psi sa kojim sam lovio pri prolasku kroz sikare pretrazuju do 100-150 metara od vlasnika ne gube se,ne odlaze za srnama,aportiraju fazana,ranjenu lisicu ili sakala dave,rade krvni trag.Nisu za lov u julu i avgustu zbog vrucine(a neznam ni sta bi lovio tada sa njima) ali pocevsi od lova na zeca i fazana u oktobru i pogonskih lovova na svinje i predatore su odlicne.
A takodje nije bilo problema ni sa prodajom stenadi,covek od kog sam kupio psa je celo leglo prodao po 150 evra komad.Takodje i odgajivac iz Krusevca prodaje svake godine po dva legla.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?