Bok sačmara sa 1 selektivnim ili 2 obarača ?! :)
|
nemeza |
Objavljen 06.02.2011. 23:35
|

Veteran

Upisa: 830
Pristupio: 11.12.2010. 02:10
|
Podunavac u pravu si moja greška što se čokova tiče.
Sniper Hunter mislio sam na kuglu i potkalibarno, nikako na PP. |
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 06.02.2011. 23:38
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Iskren da budem, nisam znao da je izbor cevi iz koje se puca moguc i sa puskama sa jednim obaracem! Ali, i dalje sam za sacmarice sa 2 obaraca, jer se, kao sto kaze kolega Nemeza, moze desiti da se zaboravi redolsed... Takodje je rekao da su u novijim serijama svi kvarovi odklonjeni, u tom slucaju, izbor je nebitan... ko kako vise voli, i sta mu se vise svidja! B)
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
arnotije |
Objavljen 07.02.2011. 07:33
|

Veteran

Upisa: 686
Pristupio: 14.04.2010. 09:28
|
Svako ima svoje iskustvo i neku svoju pricu, moj prijatelj ima iz 27 sa jednim obaracem i pravo da vamkazem ima ogromnu muku, nosio je dok je bila u garanciji na servis oni je kao poprave radi par lovova i opet pocne da zeza, opali dva metka, ili nece redosled koji lovac izabere, tako da sse sad raspitao kod nekog puskara i nosi da je prebaci na dva obaraca. E sad to je njegovo iskustvo, a licno ja bih uzeo sa jednim. Pozzz |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 07.02.2011. 11:18
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
arnotije kaže:
Svako ima svoje iskustvo i neku svoju pricu, moj prijatelj ima iz 27 sa jednim obaracem i pravo da vamkazem ima ogromnu muku, nosio je dok je bila u garanciji na servis oni je kao poprave radi par lovova i opet pocne da zeza, opali dva metka, ili nece redosled koji lovac izabere, tako da sse sad raspitao kod nekog puskara i nosi da je prebaci na dva obaraca...
Za par istih(loših) iskustava sa IŽ27 sa jednom selektivnom obaračom sam i ja upoznat. Dešavali su se isti problemi iako su puške bile nove(još u garanciji). Jedan kolega je četiri puta nosio na popravku i svaki put su mu "deo" zamenili novim i svaki put isto- radi 2-3 izlaska u lov i eventualno dve kutije municije i 'ajd' ponovo u posetu majstoru tako da je zamenio(uz doplatu) za 27cu sa dve obarače koju od tada(6-7god) koristi bez ikakvih kvarova! |
|
|
|
Milos88-Ivanjica |
Objavljen 07.02.2011. 13:23
|

Stari član

Upisa: 472
Pristupio: 05.08.2010. 03:16
|
Kod mene je drugacije iskustvo,ja imam iz27 em1c ,sa jednom selektivnom obaracom,i ispucao sam sigurno 5-6 kutija iz nje bez ikakvih problema,isto sa redosledom opaljivanja iz cevi nisam imao problema,al svako ima dugacije iskustvo verovatno...Inace kod mene je vec 4god.
|
|
|
|
Bata79 |
Objavljen 07.02.2011. 14:31
|

Član

Upisa: 173
Pristupio: 29.12.2010. 17:54
|
Malo je zeznuto pricati o izboru! Ja nosim iz27em sa dva obaraca od 2004g i veoma sam zadovoljan njome, i npr meni je bolji izbor sa dva nego sa jednim ali je to ipak stvar navike. I kad smo kod kvarova mehanizma za okidanje, moje je misljenje da ce se pre desiti kvar kod jednog obaraca. Vec sam video nekoliko slucaja,ali ne kod IZ vec kod Brno 304, i to da ispali oba odjednom! A za brze pucanje sa jednim mislim da nema potrebe pricati o tome, jer ipak za kratko vreme treba svesti divljac na nisan i opaliti! Prema tome imamo dovoljno vremena da pomerimo prst 1cm. |
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 07.02.2011. 17:28
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Bata79 kaže:
A za brze pucanje sa jednim mislim da nema potrebe pricati o tome, jer ipak za kratko vreme treba svesti divljac na nisan i opaliti! Prema tome imamo dovoljno vremena da pomerimo prst 1cm.
B)
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
aleksa |
Objavljen 07.02.2011. 17:50
|

Veteran

Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
Jedan selektivni obarac kod dvocevki bi po mom misljenju trebalo izbegavati osim ako se radi o sportskoj puski i o kvalitetnijem proizvodjacu.Jeftino oruzje sa modernim resenjima treba izbegavati jer uglavnom to nije kvalitetno odradjeno i moze doci do kvara ili opaljenja obe cevi istovremeno sto je i opasno.Drugi razlog su neke prednosti 2 obaraca na primer jednostavnije i brze biranje iz koje ce se cevi pucati pogotovo ako su razliciti patroni u njima.Ili kod lova lisice cekanjem klik prilikom biranja moze je uplasiti i propade lov.
|
|
|
|
milols_lovac_ostrovac |
Objavljen 07.02.2011. 17:59
|

Stari član

Upisa: 471
Pristupio: 19.04.2010. 22:28
|
aleksa kaže:
Jedan selektivni obarac kod dvocevki bi po mom misljenju trebalo izbegavati osim ako se radi o sportskoj puski i o kvalitetnijem proizvodjacu.Jeftino oruzje sa modernim resenjima treba izbegavati jer uglavnom to nije kvalitetno odradjeno i moze doci do kvara ili opaljenja obe cevi istovremeno sto je i opasno.Drugi razlog su neke prednosti 2 obaraca na primer jednostavnije i brze biranje iz koje ce se cevi pucati pogotovo ako su razliciti patroni u njima.Ili kod lova lisice cekanjem klik prilikom biranja moze je uplasiti i propade lov.
evo da se nadovezem i ja na ovu temu moja prva puska je Franchi bok sacmarica u kal.12 sa jednom obaracom i selektorom na kocnici i do sada nikada nisam imao probleme sto se tice opaljivanja.Pucao sam sve moguce patrone i nakada nista se nije desilo,inace puska prilikom opaljivanja trzajem u nazad prebacuje selektor i druga cev je spremna za opaljivanje,kada je zakocena okidac je relaksiran tako da moze slobodno da se povuce puska nema sanse da opali,!nije zakovan kao kkod ruskih pusaka! mada to nesme da znaci jer nikako nesmemo mlatiti u naokolo i imati potpuno poverenje u pusku pa makar ona bila i prazna i najskuplja !! |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 07.02.2011. 18:06
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Aleksa nikakav klik se ne čuje. Ja imam IŽ 27 sa jednim obaračem. Pre ove puške sam imao TOZ sa 2 obarača i belgijsku petlaru. Brzo sam se privikao na jedan obarač i sada više nikada ne bi prešao na dva (osim kod kombinirke). Kada sam prvi put prebacio selektor začudio me taj izostanak zvuka i mehaničkog zapinjanja koje sam očekivao. Mislio sam da redosled nije ni promenjen. Ali kada sam opalio i prelomio pušku ejektor je izbacio gornju patronu što znači da je selektorn odradio svoje. Selektor radi brzo, lako, glatko i bešumno. Jednom rečju odlično. Prema tome nema potrebe da ga se izbegava. Nikada nisam imao nikakvih problema sa obarčem. A za opaljenje obe cevi odjednom nikada nisam čuo da se desilo na puškama sa jednim obaračem, nego samo sa dva. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 07.02.2011. 18:13
|

Lovčina

|
Miloše ruske puške IŽ 27 imaju interseptore (presretače) koji hvataju udarač ako se slučajno otpustio zbog udarca, pada ili nekog drugog razloga. Tako da su 100% sigurne bez obzira da li imaju 2 ili 1 obarač. Ovi se interseptori sklanjaju sa putanje udarača samo kada je obarač povučen skroz u krajnji položaj za opaljenje. A ako se desi slučaj da se udarači sami otpuste i da ih interseptori uhvate, čim se puška prelomi sve se vraća u prvobitni položaj. |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 07.02.2011. 19:33
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Ja sam kupio u avgustu moju iz-27 sa jednim obaracem promenio sam kundak i osim pocetnih problema koje sam izneo na forumu oko malo korozije koja je bila zaostala u glavi nisam imao problema ,posle izrade novog kundaka legla mi je samo tako i sada sam sa njome isao u lov na patke i fazane i probno ispalio sigurno preko 100 patrona za 10 dana i nisam imao ni p... od problema sa novim kundakom malo je olaksana tako da sada meri isto kao i cz 301 u cal 16 3.350g
|
|
|
|
BojanKG |
Objavljen 07.02.2011. 20:08
|

Veteran

Upisa: 577
Pristupio: 23.08.2010. 21:12
|
Sniper Hunter,o kojeg drveta si radio,od oraha?
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 07.02.2011. 20:41
|

Lovčina

Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Sniper jel si namerno uzeo pusku sa crnom glavom ili nije bilo sa belom,ili nesto sesto???
 Engleski poenter 
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 07.02.2011. 20:57
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Mislim da se ovaj model radi samo sa crnom glavom, a samo sportski IZ 27 sa belom |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 07.02.2011. 21:22
|

Lovčina

|
Vlado nisi u pravu. Ja imam IŽ 27 EM-1C. Bela glava, jedan obarač, izmenjivi čokovi i ejektori (izbacivači). Kalibar 12/76 magnum.
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 07.02.2011. 21:24
|

Lovčina

|
milols_lovac_ostrovac kaže:
aleksa kaže:
evo da se nadovezem i ja na ovu temu moja prva puska je Franchi bok sacmarica u kal.12 sa jednom obaracom i selektorom na kocnici i do sada nikada nisam imao probleme sto se tice opaljivanja.Pucao sam sve moguce patrone i nakada nista se nije desilo,inace puska prilikom opaljivanja trzajem u nazad prebacuje selektor i druga cev je spremna za opaljivanje,kada je zakocena okidac je relaksiran tako da moze slobodno da se povuce puska nema sanse da opali,!nije zakovan kao kkod ruskih pusaka! mada to nesme da znaci jer nikako nesmemo mlatiti u naokolo i imati potpuno poverenje u pusku pa makar ona bila i prazna i najskuplja !!
Milolse (možda je greška, ali tako piše) lovio sam puškama koje imaju isti sistem rada, isti selektor na kočnici, isto bravljenje, možda čak i isti mehanizam, Antonio Zoli, Marocchi Golden Snipe (bila u mom vlasništvu 5-6god), ipak je to malo viša klasa od ruskog oružja, tako da kod njih nebi ni smelo da dodje do zastoja, jeste da u početku malo deluje komplikovano ali se brzo navikne na pomeranje kočnice levo-desno i na taj način bira koja će cev prva da puca, prelamanjem puške se ne vraća u prvobitni položaj već ostaje dok je sami ne vratite. Takve puške nemaju automatsku kočnicu. Mislim da takav selektor može da ima samo prednosti, jer ja nisam primetio nedostatke. |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 07.02.2011. 21:25
|

Lovčina

|
Podunavac kaže:
Vlado nisi u pravu. Ja imam IŽ 27 EM-1C. Bela glava, jedan obarač, izmenjivi čokovi i ejektori (izbacivači). Kalibar 12/76 magnum.
Moguće, ja ih nisam vidjao, osim one sportske sa portovanim cevima |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 07.02.2011. 21:29
|

Lovčina

|
Vlado velika većina lovačkih sačmarica ima automatsku kočnicu. Svaki put kod povlačenja ključa u desnu stranu one se zakoče. Selektor na kočnici ne znači da one ne koče automatski. Možda tvoja puška nije imala automatsku kočnicu, ali većina ostalih ima. Ako pod pojmom automatska kočnice ne smatraš nešta drugo? |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 07.02.2011. 21:37
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Hunter forever kaže:
Sniper jel si namerno uzeo pusku sa crnom glavom ili nije bilo sa belom,ili nesto sesto???
Drvo je orah a uzeo sam sa crnom glavom jer je takva imala u prodavnici a nisam ni razmisljao u tom momentu o beloj sin mi ima sa belom ali sa dva obaraca
|
|
|