PPU proizvodi pet različitih konstrukcija i težina zrna u ovom kalibru.
Dva lovna - SP BT 9,7g i SP BT 11,7g što je "dovoljno" za sve lovne situacije! Obradovali bi me sa Gromom u ovom kalibru
A FMJ-a za strelište ima k'o pleve!(ima doduše i SP-a već nekih 100tinjak)
Evo bas sam sad bio kod komsije, i pricamo o tipu zrna, tj modelu PPU, njegov kalibar nije 7,62x54R, ali na ovu temu sam prvu naleteo, i on kaze da PPU serija GROM nije za lov u otvorenim lovistima, tj tako su mu rekli, jer navodno prolazi kroz divljac, ja sam se zbunio, i mislim da nije tako, tj mislim sasvim suprotno, da je on najbolja serija iz PPU-a... sta vi mislite o tome ?
APEL Prvom Partizanu iz Užica nas "mnogobrojnih" vlasnika oružja u kalibru 7,62x54R da prošire proizvodnju svoje municije sa zrnom GROM i na ovaj kalibar!
...
Shakale|video sam u temi (kiplauf) da si nabavio cevku u kalibru 7,62x54R,pa mi reci jesi li pucao u meso i ako jesi-napisi kako se pokazao(kako busi)?
Nema nam ga drugar da odgovori..Cvele ti volis da postavljas ovaka pitanja i to niije lose,ali ova dva nisu za poredjenje.A ako bi i morali prednost bi bila na strani rusa.Ako bi ih negde svrstavali,oba bi potpala u srednje,ali rus ima svega vise,pa bi bio upotrebljiviji u nameni.Sto se tice balistike,sta reci,postoje tablice ali i praksa.Pomenuli smo ranije najuspesnije snajperiste u IISRali evo sa ovim kalibrom legendarni Vasilij Zajcev preko 400 potvrdjenih neprijatelja.Iako svi spominju njega,najuspesniji je ipakIvan Indorenko (preko 500),ili Ljudmila Pavlicenko(309)Eto i zene su uspesne sa njimBez obzira na vremenski period ovaj kalibar idalje poseduje odlicnu balistiku za prakticne uslove,jer ponekad labaratoriske karakteristike u praksi,u prirodnim uslovima,daju dosta razocaravajuca dejstva.
Zex, ovaj kalibar smatram za jedan od najboljih "srednje kategorije" a posebno za prelamače! Koristim ga u kombinaciji sa PPUom od 11,7g i uglavnom sam ga namenio za "crnu divljač". Trenutno bez opt.nišana za kraća odstojanja u večernjem lovu ...
Na mesu!?!
Iako pored moje velike želje da ga što pre oprobam na DS i pored dosta izlazaka u lov, nikako da ga susretnem sa DS!!!(možda su čule za mog "novajliju" pa odlučiše da nas izbegavaju ili pak misle da sam sa 8x57js koga su odavno upoznale pa ...)
Za sad neoproban ali ima vremena!
Pre 20tak dana, čekajući DS izašla je lija iz kukuruza na strnjiku i krenula baš pogrešnim pravcem! Daljina 30 koraka od moje čeke. Mesečina, vidljivost odlična. Meta mi se čini prilično sitna kroz mehaničke nišane. Obasjavam je lampom, staje i u sekundi PPU od 11,7g ...
pogodak je bio u glavu(može se reći među oči) i lija je bila svuda u prečniku od 2m i skoro u dva dela! Uuh, nikako za slikanje što mi je bilo mnogo žao a i sad je!(verujem da je pogodak bio takav- kroz glavu, dužinom skoro cele kičme(koje u suštini nakon pogotka nije više bilo)- i da bi i drugi kalibar napravio takvo oštećenje ...)
Tako da je to bio prvi i jedini odstrel
Sniperu, FMJ PPUa(teško zrno za PKT, vojno) sam probao na strelištu i "pali" tek iz drugog puta, okidanja, dok lovna SP bez problema iz prvog! Tvrđa je kapisla na vojnoj municiji tako da dvaput za jednom
nenadx B)
Cvele imaš na prethodnoj strani "poređenje" sa 7x57R
7.62x53R je fini Finac. Njegov dijametar je .308 dok je Rus .312 . PPU je zauzeo srednju vrednost .310 za lovna zrna . A zaključak izvedite sami ...;)
Dušan Kovačević je u svom čuvenom scenariju za dramu i film Balkanski špijun, napisao još čuveniju repliku glavnom junaku A koji je to auto bolji od Moskviča? Po istom principu, verovatno, ruska vojna doktrina i dan danas glasi A koji je to metak bolji od 7.62 x 54R?
Već smo navikli da je kod Rusa sve usporeno. Pet puta meri, tri puta analiziraj, sedam puta probaj pa možda tek onda preseci. Naš narod bi kazao sve traje ko gladna godina. Vole ljudi svoj proizvod i menjaju ga samo ako su pronašli nešto bolje. Šta ćeš, takvi su.
I tako, Veliki ruski medved još se ne budi iz balističkog sna i drži uspešno u naoružanju svoje čedo staro 116 godina. Kod braće slovena je propala Carska Rusija, komunistički SSSR, Perestrojka ali ne i calibar 7.62 x 54R.
VELIKE SILE / RAZVOJ
Rusija krajem XIXveka.
Rastrzana sporim prelaskom iz feudalizma u industrijalizaciju i kapitalizam, ima problema sa ogromnim prostranstvom, ekonomijom, susedima, teritorijalnim pretenzijama i unutrašnjim nemirima. I ako tada, peta ekonomska sila na svetu, Rusija se usled besparice mučila sa naoružanjem armije. Velike carevine toga doba spremale su se da promešaju granice Starog kontinenta, Bliskog i Dalekog istoka, Afrike. Tehnološka revolucija s kraja XIX veka dostiže vrhunac i čini svoje i u savremenom naoružavanju armija. Pronadjen je bezdimni barut i isti se hitno našao u vojnoj upotrebi. Menjaju se i sistemi pešadijskog naoružanja. Pojavljuju se brzometne puške obrtno čepni sistemi i odmah postaju gospodari rata.
Francuzi 1886 godine lansiraju revolucionarno čuveni cal. 8mm Lebel. Prvi metak sa bezdimnim barutom savremene konstrukcije. Poznat je i kao 8 x 50R French. U to vreme već postoji engleski kalibar .303 British ali na crni barut, koji je odmah prepravljen na bezdimni. Nemci, već 1888 godine prave svoj famozni 8 x 57, a 1893 Austrougari uvode svoj 7 x 57. Sve velike imperijalne sile su naoružale svoje vojske - pod hitno!
I ratne igre su mogle da počnu.
ISTORIJA
Ali ne i bez Rusije.
Generalštab po nalogu cara Nikole dobija zadatak da osavremeni rusku armiju modernim naoružanjem. Oni su već imali loše iskustvo u ratu sa Turcima 1882 godine. Turska armija je bila naoružana višemetnim puškama Winchester sistema, dok je carska Rusija koristila jednometne puške Berdan sistema. Odmah se videla prednost višemetnog repertirajućeg oružja.
Konstrukcioni biro ruske vojske i Petrovgradska fabrika municije prionuli su na posao i čedo je rodjeno. Leta gospodnjeg 1891. godine donešena je na svet , sada već legenda, puška Mosin Hagant M.1891 u kalibru 7.62 x 54 R.
Za to doba stvoren je, balistički gledano, malo bolji metak u odnosu na svoje savremenike. Do pojave cal. .30-06, baćuška nije imao konkurenciju u balističkom smislu.
Službeni metak 7.62 x 54 R je u izvornoj verziji imao zrno od 13.7 grama oživalnog vrha koje je bilo više nego preteško. Rusi su posle rata sa Japanom 1905 godine uvideli da im je potrebno lakše i preciznije zrno i 1908 godine uvode projektil sa špicastim vrhom. Početna brzina pomenutog metka popela se sa 650m/s na 850m/s. Za mitraljeske sisteme sačinjeno je zrno od 11.8 grama.
I zvezda je rodjena
Sem zrna specijalnih namena / pancir, obeležavajuće, snajpersko, manevarsko... / do dan danas se ništa drastično nije promenilo kod ovog kalibra. Jedini metak u XXI veku, u službeno vojnom naoružanju sa obodom na dnu čaure. Neshvatljivo. Taktički tehničko gledano ovaj metak je izvršavao sve postavljene zadatke po kriterijumima naručioca. I onda i danas. Zadovoljavao je i kriterijume armija svih tadašnjih velikih sila. Može se reći da je u odnosu na 8mm Lebel, 7 x 57, 8 x 57 i .303 British, bio i bolji.
7.62 x 54R je prošao oba Svetska rata, Korejski rat, Vijetnamski rat, rat u Avganistanu,zalivski rat u Iraku, Bosni i bezbroj lokalnih ratova. Bio je, i još uvek je kod nekih službeni metak kao u Rusiji, SSSR-u, Varšavskom paktu, Kini, Kubi, Finskoj, Turskoj, Grčkoj i bezbroj zemalja Afrike i Azije. Sovjetske vojne pomoći zemljama trećeg sveta i komunističke orijentacije su učinile svoje i kalibar je postao svetski poznat. I da ne propustimo, u Srbiji je takodje službeni metak za mitraljesko naoružanje. I dan danas. Nije jedini... ali još egzistira. Prvi Partizan iz Užica pravi ovaj kalibar za vojne potrebe od 1971 godine. Pravi i lovni metak, ali otom - potom.
Okvir
ZANIMLJIVOSTI
Po lansiranju cal. 7.62 x 54R, ruski proizvodni kapaciteti nisu bili optimalni da zadovolje narudžbe armije u pogledu količina. Pošto je u Rusiji sve veliko i narudžbe su bile velike. Već 1895 godine, čuveni Winchester je sklopio ugovor sa vladom o proizvodnji municije u USA. Za vreme Rusko Japanskog rata 1904 1905, municija je naručena i u Austrougarskoj, Nemačkoj, Belgiji i Holandiji. Odredjena količina je punjena i u Francuskoj. I tako,sve do dolaska komunista na vlast. Oni su odmah proširili kapacitete domaćih fabrika i proizvodili 7.62 x 54R samo u SSSR-u sve do 1949 godine kada je proizvodnja preneta i u članice Varšavskog pakta.
Prva armija koja je uvela u naoružanje pomenuti kalibar / osim Rusije / bila je, zamislite ko?
Kraljevina Crna Gora. 1898 godine je 7.62 x 54R postao službeni metak i Crnogorci su u Balkanske i I Svetski rat ušli naoružani repetirkama Mosin Nagant. Srbija, tada naslonjena na cal. 7 x 57, usled početka Velikog rata hitno je naručila kod Rusa 128.000 pušaka i 54 miliona metaka sada već čuvenog kalibra. Puške su dužili drugopozivci i trećepozivci. Posle rata ovaj metak isčezava iz vojnog naoružanja Srbije, ali se vraća odmah posle II Svetskog rata kao vojna pomoć Sovjeta za Titovu mladu državu. Epilog se zna. Baćuška je i dan danas u vojsci Srbije.
Dugovečni stogodišnjak sa Kavkaza je nesumnjivo jedan od najviše proizvedenih puščanih metaka na svetu. Kako je, već znamo kod Rusa sve boljšoj i davaj i kako se radilo o najvećoj vojsci i najvećem vojnom savezu / Varšavski pakt / na svetu, 7.62 x 54R je napravljen u milijarde primeraka.
Ali pazite.
Van SSSR-a i Varšavskog pakta, ovaj kalibar je proizvodjen samo još u Jugoslaviji, Kini, Finskoj i Albaniji. Naravno u vojne svrhe.
SLAVA
Za komercijalnu slavu municije 7.62 x 54R svakako je zaslužno pešadijsko naoružanje ruske i sovjetske armije. Možda ne remek dela oružarstva / mašinstva i dizajna /, ali rusko oružje je oduvek bilo funkcionalno sa ogromnim koeficientom upotrebno radne vrednosti.Veliku popularnost je stekao u Otadžbinskom ratu i slomu fašizma.
Takodje, političke okolnosti druge polovine XX veka su svakako doprinele da se od 7.62 x 54R sačini ikona, i da se pomenuti kalibar nadje u naoružanju preko 40 zemalja sveta.
LOV
Sem u SSSR-u, zemljama iza gvozdene zavese, Finskoj, Turskoj i Grčkoj, kalibar 7.62 x 54R nije se baš okitio nekom lovačkom slavom. Istorijske činjenice su nesumljiv razlog zato ali i klasičan vid propagande je imao uticaja na okolnosti.Daleko da je baćuška loš lovački metak. Čak naprotiv. U istoj je klasi kao 308Win i 30-06 Sprigfield. Tradicionalno zatvoreni za javnost, Rusi nisu popularisali svoj proizvod kao dobar lovački kalibar. Hladni rat je to još jače potencirao. Proizvodnja lovačkog oružja u ovom kalibru je bila rezervisana za zemlje iza gvozdene zavese i sem malog broja tipova primeraka lovačkog naoružanja / klirinško naravno / ništa se nije uradilo da ovaj metak zaživi kao poznati lovački kalibar. U Rusiji je car što je i razumljivo. Tamo se masovno lovi uz klasične lovačke karabine i sa preradjenim puškama Mosin Hagant. Metak 7.62 x 54R poseduje zrno prečnika 7.9mm i energiju preko 3500J tako da je sposoban za sve lovačke okršaje kao i .30-06; .308win; 8 x 57; 7 x 64. Uglavnom se u prodaji komercijalne lovačke municije mogu pronaći zrna od 9.7 grama, 11 grama i 11.7 grama. Medjutim, svetski priznati proizvodjači municije se baš i ne otimaju da ovaj kalibar uvrste u masovnu proizvodnju. Politika tržišta i potražnje je presudan faktor. Na zapad je pristiglo mnogo pušaka u pomenutom kalibru iz rezervi bivšeg SSSR-a. Preduzimljivi amerikanci nude komponente za prepunjavanje ove municije ali je baćuška više zastupljen u rekreativnom pucanju. Lovačka čast se još brani u Madjarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Finskoj i zemljama bivše SSSR. Tu i tamo i kod nas ali jako malo.
Nema sumnje da je cal. 7.62 x 54R svetska ikona postala kao vojni metak. Takodje pored globalne prepoznatljivosti, nikada se o njemu nije preterano diskutovalo, pisalo, polemisalo medju vojnim krugovima, lovcima i ljubiteljima oružja. Za sve to je bio samo poznati crveni metak bez velikih recenzija.
Mali broj poznavalaca i uski stručni krugovi su odavali priznanje dobrim performansama ruske municije i to je sve. Snajperska puška Dragunov i snajperista II Svetskog rata Vasilije Zajcev, više su doprineli slavi ovom kalibru van vojnih krugova, nego realna svojstva i stručne publikacije vezane za njega.
Retki iznimak su tradicionalni oružari iz Finske koji se nisu libili da sačine proizvode u
cal. 7.62 x 54R i da ga ponude Evropi kao dobar proizvod. Tu i tamo, tokom poslednjih 50-ak godina pojavljivali su se još neki proizvodjači iz zapadne Evrope sa svojim ponudama ali fragmentno i u smislu pokušaja. I na tome se završilo. Generalno, zapadna Evropa nije prihvatila pomenuti kalibar.
TRI VEKA JEDNOG METKA
I kao što kaže revolucionarna pesma: Ko drukčije kaže, taj kleveće i laže cal. 7.62 x 54R služi vojasku već tri veka. Jedini ali se još dobro drži. Sudeći po dijagnostičkoj slici, doktori mu prepisuju i prognoziraju duboku starost. Koliku? Pa dok Rusi ne pronadju novi srednji mitraljeski metak. Iskreno govoreći baćuška je istorija, vojne doktrine se menjaju i šta će biti sa njime to samo Bog zna.
Sto rece Lala,E nek si im kazo I dodaj jos da PPU izvozi u Kanadu i Usa podosta ovog zrnevlja.I...I jos po nesto bi bilo lepo cuti od Joa i ,,,
Ono što me je uvek čudilo je da "Zastava" nikad nije uvrstila ovaj kalibar za neki tip svog lovačkog karabina M70?
Sigurno bi imalo interesenata za karabine u ovom kalibru u nekoj od zemalja u kojoj je izvozila svoje proizvode!
To je još čudnije kad se uzme u obzir da odavno prave cevi ovog kalibra za mitraljesko oružije!
Da je "Zastava" u svoj lovački program uvrstila ovaj kalibar popularnost bi mu kod nas bila mnogo veća i njegova upotrebna vrednost dokazana kod većeg broja domaćih lovaca.
A eto ona ga ni danas nema u svom lovačkom programu i ako su u njemu našli mesto i mnogo manje kod nas i u svetu popularni kalibri???
Zastava ne proizvodi M 70 u kalibru 7,62x54 R zbog čaure sa obodom, kao ni u jednom drugom kalibru koji ima takav oblik čaure. Nisam video ni jedan karabin obrto-čepnog sistema novije proizvodnje da se pravi u bilo kojem kalibru sa obodom čaure.
canisaureus kaže:
Kada ga uporedimo sa slicnima, recimo .308Win i .30-06Spr, u istim tezinama zrna i istom firmom(PPU) ne vidim razlog za zapostavljanje!
7,62x54R 11,7g PPU
0 100 200
804 731 663 m/s
3782 3126 2571 J
0,5 0 -14 cm
(sa +4cm na 100m na 200 bi pad bio -6cm!)
.308Win 11,7g SP PPU (7,62x51)
0 100 200
738 669 605 m/s
3186 2618 2141 J
+1 0 -15 cm
(+4 na 100 na 200 -7)
.30-06Spr 11,7g SP PPU (7,62x63)
0 100 200
820 745 675 m/s
3934 3247 2665 J
+0,5 0 -13 cm
(+4 na 100 na 200 -5)
Tako kaze PPU! (blizi je snaznijem .30-06, uz slabiji trzaj, slabiju buku..., nego slabijem .308)
kad se oduzme, sabere... +odlicna preciznost(koju sam testirao) ovaj kalibar NIKAKO ne treba zapostaviti!!
Imam jednu zamerku na ovu usporedbu. PPU je 7,62x54 R pucala iz puške dužine cevi 724 mm, a 30-06, 308 Win. i 7x65R iz cevi 610 mm. Ipak se iz duže cevi dobijaju bolje performanse. Ja sam našao usporedbe kod Bellot-ove municije sa istom težinom i oblikom zrna. Pokušati ću da napravim tablicu pa stavim ovde. Inače se slažem da je dobar kalibar, ali samo za puške prelamače. Lično sam ga probao u puškama Mosin-Nagan i PKT-u iliti M 84. Sa PKT-om sam bio oduševljen i oružjem i municijom. I inače je ostavljao snažan utisak na sve koji su ga probali (sa obe strane cevi).
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?