M-90 Tornado Vušir
|
Predator |
Objavljen 03.11.2010. 20:30
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Lalo, od nedavno posjedujem novu MP-27 M. Na cijevima sam našao podatak da je maksimalni pritisak koji mogu da izdrže 90 MPa (što je, grubo zaokruženo, negdje oko 900 bara). Nije problem u cijevima, već koliko se dvoumim da koristim RC ili neku sličnu municiju zbog rasklimavanja ključeva (tako su mi rekli da se to može desiti nakon čestog korišćenja ove municije - preko 1000-2000 komada). Italijanske puške su obično kvalitetnije i mogu da trpe veće pritiske, pa pretpostavljam da zato prave i municiju jačeg punjenja. Pošto mi je kupovina puške bila velika investicija, ne bih želio da je za 10-ak godina budem morao "krpiti" ili podlagati nekom krupnijem puškarskom zahvatu. Ne smatram da je sve što mi se kaže tačno, zato hoću da čujem što više mišljenja i objektivnih činjenica pa ću onda donijeti sud o tome. Nadam se da ste me razumjeli.
Kad ste već spomenuli municiju na kojoj piše 1050 bar max., reče mi jedan prodavac municije da po niskim temperaturama taj pritisak neće biti veći od 700-800 bara. Šta vi mislite o tome?
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 03.11.2010. 21:01
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Što se tiče kvaliteta čelika, nije ruski čelik za bacanje, naprotiv!
Za 10-ak godina... ako ne budeš mogao da kupiš bolju pušku, onda... ne znam šta da ti kažem.
Ja nisam hteo da razmišljam, pa sam uzeo pušku čija cev trpi 1350 bara, i bole me uvo 
Nisam balističar da bih mogao da komentarišem ovo sa manjim pritiskom gasova na niskim temperaturama.
Možda neko drugi da ti da neki savet.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
270 |
Objavljen 03.11.2010. 21:34
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Predator, podatak od 90 MPa utisnut na cevima tvoje puske označava preporučen maksimalni pritisak municije koju treba koristiti, a inače puška je isprobana i atestirana na 1270 Bara! Priče o nekoj znatnoj razlici u pritiscima u zavisnosti od temperature su naj običnija glupost! Verovatno razlika postoji, to je čista fizika, ali je toliko mala da je beznačajna! |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 03.11.2010. 22:23
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Kolega predator ako hoces da malo razradis pusku da ti posaljem neku moju elaboraciju punjenu u kucnoj radinosti posle toga sve iz radnje ima da di budu lagane
PS jos nijednu pusku nisam rasklimao
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 03.11.2010. 22:28
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
kad sam isto to pitanje postavio za moju pusku IZ-27sport, receno mi je da slobodno pucam jer Rusi drugacije mere pritiske. opalio sam nekoliko metaka (9kom) na kojima je pisalo da je pritisak 1050 i za sada je sve ok. cilindar cok sam koristio jer je jedinacni projektil. samo sam hteo da probam sta ce da se desi |
|
|
|
Max011 |
Objavljen 04.11.2010. 13:24
|

Stari član

Upisa: 487
Pristupio: 10.06.2009. 12:00
|
Vrlo pažljivo sam pročitao post kolege Predatora koji je postavio pitanje i video da nigde nije naveo kojeg mu je kalibra puška već samo model. Taj model se radi u dva kalibra 12/70 i 12/76 prema zvaničnom Iževom sajtu. Dakle pitaću opet : Kolega da li znaš koji je kalibar tvoje puške?
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 04.11.2010. 16:51
|

Veteran

|
Max011 kaže:
Vrlo pažljivo sam pročitao post kolege Predatora koji je postavio pitanje i video da nigde nije naveo kojeg mu je kalibra puška već samo model. Taj model se radi u dva kalibra 12/70 i 12/76 prema zvaničnom Iževom sajtu. Dakle pitaću opet : Kolega da li znaš koji je kalibar tvoje puške?
Naravno da znam kolega, ali sam previdio da nisam napisao taj podatak uz oznaku puške. Kalibar je 12/76. Sad ću vam iznijeti neke činjenice koje sam saznao, zaključio ili vidio u vezi ove teme, pa će vam valjda biti jasno zašto se interesujem da koristim što optimalniju municiju i za mene i za pušku.
Svojim očima sam u puškarskoj radionici vidio koliko je tanka cijev kod IŽ-27. Mjerio sam šublerom i iznosi 1,2 milimetra. Trebalo je 4-5 rezova pilom za željezo da se rasječe ta debljina. Toliko o čeliku. Puškar mi je pokazao i jednu "rascvjetalu" cijev istog modela puške, što je posljedica korišćenja neodgovarajuće municije. Ne vidim razlog zašto bi me puškar upozoravao na ove stvari jer da gleda svoj interes, govorio bi mi suprotno i možda priželjkivao da donesem pušku kod njega na servis. Ne samo od njega, nego od malog miliona ljudi sam čuo da je kvalitet starijih ruskih pušaka (iz doba prije raspada SSSR-a) veći od kvaliteta ovih današnjih. Pri tome se ne misli na završnu ubradu i neke finese, nego na kvalitet čelika od kojih su izrađene cijevi i ostalih dijelova, što opet ne znači da su puške sa takvim performansama mogle trpiti neke veće pritiske.
Zbog toga što moja puška ima magnum ležište, cijevi bi trebalo da imaju veću rezistenciju na pritiske od cijevi iste puške sa običnim ležištem. Ali da li je to slučaj i sa ključevima? 
Po ovom što sam do sad saznao, trenutno sam mišljenja da ću koristiti uglavnom neku slabiju municiju, a samo povremeno jaču (npr. RC4 Serrie Oro od 35 g. ili Baskijerijevu sličnih karakteristika). Probaću i kutiju ove M-90, pa ću i nju uzeti u razmatranje.
Što se tiče komentara za smanjenje (ili konstantnost) pritiska kod municije sa oznakom 1050 bar max., mogu samo nagađati šta je istina. Logično je da pritisak opada na nižim temperaturama, ali ne vidim kakve to veze ima u jako kratkom intervalu za koje barut sagori i kad se stvori taj pritisak. Ali zašto onda čovjek koji je radio u fabrici lovačke municije kaže da pritisak opada sa padom temperature? 
Šta kažete vi kolege?
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 04.11.2010. 18:00
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
druze to sto je cev debela samo 1,2mm ne mora da znaci nista. novi materijali, veca cvrstina manja tezina. stalno se radi na razvoju...
pogledaj samo debljinu cevi starih topova i ovih novih. razlika je primetna zar ne? ne verujem da bi toliko pusaka prodali da su tako lose.
evo sad sam gledao kod moje puske i kod mene su bas deblje cevi od toga i to primetno. ne znam da li postoji razlika u debljini cevi kod razlicitih modela 27. moja je sport. jedino sto mi je puskar rekao je da cistim i da povremeno odvijam cokove da ne bi zapekli i da bude stalno premazana sa spoljne strane da ne ostaju fleke. znam ga bas poprilicno dugo i imam poverenja u njega.
gde ti se nalazi puskar ako nije tajna?
ovo za pritiske zimi ne znam i nije me ni zanimalo da budem iskren. |
|
|
|
270 |
Objavljen 04.11.2010. 20:17
|

Veteran

|
Predator. Kao prvo to što si video rascvetalu cev te puške ne znači da je od neodgovarajuće municije. Ako se rascvetala u ležištu onda je naj verovatnije municija u pitanju, ali ako je dalje od ležišta onda je u pitanju pucanje iz zapušene cevi, naj češće blatom ,snegom ili zaostalim čepom predhodno opaljenog patrona! Kao drugo u kom delu cevi si izmerio debljinu? Pritisak od ležišta ka vrhu cevi prilikom opaljenja metka rapidno opada, tako da bi me ta debljina zabrinula samo ako je merena u ležištu metka ili malo iza njega! Ne znam kolika bi tebe i tvog puškara debljina zida cevi zadovoljila, verovatno takva da bi puška trebalo da bude teška bar 5 kg! I kao treće, jedan prijateljski savet, na osnovu par bisera koja si nam do sad od tvog puškara preneo, naj bolje će biti da pronađeš drugog! |
|
|
|
Predator |
Objavljen 04.11.2010. 22:11
|

Veteran

|
270 kaže:
Predator. Kao prvo to što si video rascvetalu cev te puške ne znači da je od neodgovarajuće municije. Ako se rascvetala u ležištu onda je naj verovatnije municija u pitanju, ali ako je dalje od ležišta onda je u pitanju pucanje iz zapušene cevi, naj češće blatom ,snegom ili zaostalim čepom predhodno opaljenog patrona! Kao drugo u kom delu cevi si izmerio debljinu? Pritisak od ležišta ka vrhu cevi prilikom opaljenja metka rapidno opada, tako da bi me ta debljina zabrinula samo ako je merena u ležištu metka ili malo iza njega! Ne znam kolika bi tebe i tvog puškara debljina zida cevi zadovoljila, verovatno takva da bi puška trebalo da bude teška bar 5 kg!  I kao treće, jedan prijateljski savet, na osnovu par bisera koja si nam do sad od tvog puškara preneo, naj bolje će biti da pronađeš drugog! 
Kolega, tvoji odgovori mi djeluju prilično istiniti i logični, pa sam stekao utisak da posjeduješ solidno znanje o ovoj i sličnim temama. Drago mi je što si se uključio u komentarisanje i računaj da ću uzeti u obzir tvoje mišljenje. Ne želim ulaziti u raspravu koliko je puškar kompetentan, samo želim saznati što više informacija o municiji koju bih potencijalno pucao iz moje puške.
|
|
|
|
darkon |
Objavljen 04.11.2010. 22:12
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
Ja imam kalibar 12/70,stara ruska TOZ-34EP.Kupljena je polovna,pre 10-tak godina i tada je imala malo naprsnuce na kundaku,kod glave puske,i sa jedne i sa druge strane(nekih 2cm).
Nisam hteo da menjam kundak,jer mi ovaj ekstra lezi,ali sam otisao kod puskara i on je to sredio.
Na mojoj pise da je dozvoljeni pritisak 65MPa.
Koristim je vec 5 godina,ispucao sam bas dosta municije,a pucam od 35g. pa na gore(RC koristim u 90% slucajeva).Ispucala je ne bas puno,ali i solidan broj patrona od 1050 bara i nista se nije ni mrdnulo i pored toga sto puska vec ima problem sa kundakom.
Mislim da ona sasvim lepo podnosi gramazu od nekih 35,36,37g.
Ovo je moje iskustvo i ja ovako radim,pa dokle traje,neka traje.
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 04.11.2010. 22:18
|

Veteran

|
AcaNik kaže:
evo sad sam gledao kod moje puske i kod mene su bas deblje cevi od toga i to primetno. ne znam da li postoji razlika u debljini cevi kod razlicitih modela 27. moja je sport.
Aco, nije debljina cijevi ono što vidimo kad gledamo sastavljenu pušku. Cijevi se nalaze u ležištu (njega vidimo spolja). Pretpostavljam da je tvoja puška izrađena za npr. gađanje glinenih golubova, što podrazumjeva čestu korišćenje pa je za očekivati da je kvalitetnija od moje. B)
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 04.11.2010. 22:28
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Predator, ja zaista ne razumem šta ti pričaš? O kakvom ležištu cevi govoriš? Nije debljina cevi ono što vidimo spolja? Pokušavam da ukapiram sa čime ti u stvari imaš problem, ali ne uspevam. Prvo si pitao da li da koristiš RC, pa si onda pričao o razglavljivanju ključeva sa italijanskom municijom (?), pa si onda merio debljinu cevi na vrhu cevi, pa ti bilo nešto jako tanko... Pa sad pominješ da su cevi u ležištu cevi koje vidimo spolja, a da to u stvari nisu cevi nego ležišta... Ništa te ne kapiram, majke mi!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
darkon |
Objavljen 04.11.2010. 22:30
|

Lovčina

|
   |
|
|
|
270 |
Objavljen 04.11.2010. 22:43
|

Veteran

|
Predator, imam MP 27 EM1C, 12/76 i odgovorno ti tvrdim da iz ove puške možeš da pucaš svu fabričku municij u cal. 12 / 70 i /76! Ova puška ima dosta mana o kojima bi mogli da pričamo ali ih nema što se tiče čvrstine! Glavni razlog pojave lufta u glavi ove puške je njeno često prelamanje a ne korišćenje neke određene municije! |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 05.11.2010. 06:38
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Predator imas novu modernu pusku koja je ispitana i zigosana na odredjeni pritisak i sigurno da izdrzava vise od toga sta mislis da most koji je ogranicen na primer saobracajnim znakom na 18 tona nosivosti da ce da se srusi ako prede kamion od 19 t ?kao sto ti kaze kolega 270 pucaj sve u cal 12/ 70 i /76 i ne beri brigu jer sam video ljude koji love sa starim drotarama koje na vrhu cevi nemaju vise od 0,5mm debljine pa se ne sekiraju toliko pozzzz
|
|
|
|
Max011 |
Objavljen 05.11.2010. 09:06
|

Stari član

|
Batice ako ti je puška kalibra 12/76 slobodno troši svu municiju sa tom oznakom i oznakom 12/70 od svih proizvodjaća koje možeš da nadješ. Samo nemoj da turaš onu miniciju koja nosi oznaku 12/89 jer i ona može da stane a nije preporučljiva. Mada meni uopšte nije jasno kako su ljudi lovili pre pojave magnum i super magnum kalibra pa će biti da je majstor u pravu Šta se dobaija u lovu na fazana korišćenjem punjenja od 45 grama u odnosu na punjenje od 28-36 grama (pričamo za 12i kalibar)... velika je to nauka !
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 05.11.2010. 10:47
|

Veteran

|
Lala kaže:
Predator, ja zaista ne razumem šta ti pričaš? O kakvom ležištu cevi govoriš? Nije debljina cevi ono što vidimo spolja? Pokušavam da ukapiram sa čime ti u stvari imaš problem, ali ne uspevam. Prvo si pitao da li da koristiš RC, pa si onda pričao o razglavljivanju ključeva sa italijanskom municijom (?), pa si onda merio debljinu cevi na vrhu cevi, pa ti bilo nešto jako tanko... Pa sad pominješ da su cevi u ležištu cevi koje vidimo spolja, a da to u stvari nisu cevi nego ležišta... Ništa te ne kapiram, majke mi!
Hajde malo da stanemo na loptu. Nisam potkovan ovom temom da mogu ravnopravno pričati sa vama, pa se nemojte čuditi kad vidite neke nebuloze. Ako se dobro sjećam, cijev se sastoji od ležišta metka, vodišta (ili nekako slično, koji je najduži dio cijevi), konusa sa čokovima i usta cijevi. Sama čelična cijev MISLIM da se nalazi u (upotrebiću izraz) ležištu cijevi koji je obavija. Za tu cijevi sam rekao da ima debljinu 1,2 mm i ta debljina je razrezana sa nekoliko rezova pilom za željezo. Stvarno ne znam da li sam mjerio debljinu na ležištu metka ili na ustima cijevi. Pokušao sam naći sliku na internetu da vam objasnim na šta mislim, ali sam našao samo ovo:
http://oi33.tinyp...diqvp.jpg. Ovaj dio što je odsječen, pretpostavljam da je dio tog ležišta cijevi.
Dakle, da li su cijevi puške dvocijevke jedna cjelina ili imamo dvije cijevi koje su postavljene u ležišta? Ako ovo drugo nije tačno, onda shvatam kakvu sam glupost lupio pa ću se pokriti ušima po glavi i od sramote neću više ništa pitati. 
Lali predlažem da ove postove van teme prebaci u neku novu temu, npr. "Koju municiju smijem pucati iz svoje puške" ili nešto slično, ili da obriše ove moje "bisere" ako se ispostavi da nisam u pravu.
|
|
|
|
darkon |
Objavljen 05.11.2010. 11:51
|

Lovčina

|
Cev sacmarice se sastoji od:lezista metka,konusnog prelaza lezista metka,duse cevi(to je i nejveci deo cevi),konusnog prelaza coka i coka.
Leziste metka je deo u koji se smesta lovacki patron.Tu je i razlika izmedju 12/65,12/70,12/76,12/89.
Ovo je opisano u najkracim mogucim crtama.
Na slici,koliko ja mogu da primetim,u pitanju su kombinovane cevi i u pitanju je sina na kojoj se nalazi deo za montazu optike. |
|
|
|
Max011 |
Objavljen 05.11.2010. 12:34
|

Stari član

|
Što se ispitivanja cevi tiče ... a to vidim da najviše boli kolegu ona se radi malo drugačije tj sigurno se ne radi pilom, bonsekom,testerom za metal. Ukratko meri se koja je sila/pritisak potrebna da plastično deformiše cev ... dakle ni jedan opitni test nije baziran na brzini odnosno vremenu potrebnom da se proseče cev. I jedno pitanje koja je debljina zidova ležišta metka gde se vrši sagorevanje baruta kod sačmare da li je to izmerio. Sa druge strane pojedine karabinske cevi takodje su debele na kruni cevi oko 1.5 mm pa bez problema drže radne pritiske u rasponu od 3000 do 4000 bari što je za radni pritisak kalibra 12/70 koji je od 400 do 650 bari prilično veliko opterećenje. Takodje ta karabinska cev se takodje može razrezati pilom, bonsekom, testericom ,brusilicom kao keks u deliću sekunde. Sve u svemu preporučio bih kolegi ako ga baš interesuje ta materija da pogleda katalogizaciju CIP -a što se municije i pritisaka tiče i narovno obavezno pitati prodavca i majstora za mišljenje.
|
|
|