Kolega baracuda, pogledajte postavljeni link i samo jedna napomena kada nož pobvlačimo na način koji ste vi opisali dobija se takozvana "lažna" oštrica, nebitno dali se nož po šmirgli povlači prema sebi ili gura od sebe oštrica treba uvek da ide prva. Pozdrav.
Nisam još završio sa izlaganjem. Ovo je samo početna faza. Nadam se da ču u toku dana napisati i ostatak. Ja ih oštrim ovako i rezultati su više nego dobri. Naravno, kolega, ako Vam se ne sviđa moj način ja to poštujem. Svako ima pravo na svoje mišljenje. Pozdrav svima!
Kolega baracuda, pogledajte postavljeni link i samo jedna napomena kada nož pobvlačimo na način koji ste vi opisali dobija se takozvana "lažna" oštrica, nebitno dali se nož po šmirgli povlači prema sebi ili gura od sebe oštrica treba uvek da ide prva. Pozdrav.
pribor za ostrenje LANSKY sam dobio od drugara i veom sam zadovoljan sa njim, komplet se sastoji od 4 vrste krupnoce kamena za ostrenje, mala nazovi stega da ostrica bude fiksirana za vreme ostrenja, 4 polozaja zapravo ugla iz kojih vrsis ostrenje i ulje za fino poliranje noza... sve u svemu prakticno i jednostavno a odlicno resenje...j-bo noz ako nije ostar
Kolega baracuda, pogledajte postavljeni link i samo jedna napomena kada nož pobvlačimo na način koji ste vi opisali dobija se takozvana "lažna" oštrica, nebitno dali se nož po šmirgli povlači prema sebi ili gura od sebe oštrica treba uvek da ide prva. Pozdrav.
Nemeza potpuno se slažem sa tobom, na kraju krajeva ko ima najoštrije noževe? Mesari naravno. Dovoljno je otići u mesaru i videti kako oni oštre noževe sve će vam biti jasno.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Pozdrav
Kako vidim uvrezeno je misljenje da mesari imaju najostrije nozeve :-) moje misljenje je da oni imaju u stvari najadekvatnije nozeve , ja uvek ponavljam da su mesarki nozevi nesto savim drugo gledano i tipski i konstruktivno ... tj od njih se ne trazi univerzalnost , vec ima nekoliko modela za panglovanje,za filetiranje,pa i satara za kosti i velike komade :-) dok lovac trazi sve to od JEDNOG noza,sto je slozicete se vrlo tesko potici konstrukcijom ostrice ,pa i duzinom istog ...
jedna vrlo bitna razlika je i u samoj debljini seciva pa su kuhinjski i mesarski nozevi obicno na dva tri mm debljine (sto automatski povecava dubinu reza i smanjuje otpror materijala koji reze) i moguce su su ostrice bez ja to zovem dupli V , tj iz komletnog V ide ostrica kod kuhinjskih ili bez prelaza secivo prelazi u ostricu :-)
S druge strane lovacki nozevi su neretko i 5 do 6 mm debljine , tu bi bio naglasak na robustnosti i stabilnosti noza , pa se izbegava flat do kraja ledja,upravo zbog toga , pa se skoro svi proizvodjaci LOVACKIH nozeva odlucuju za trecinski (skandinavci) ili dvotrcinski flat (recimo Grohmann), ili za konveksno ostrenje gde noz zadrzava vise ili manje svoju debljinu kroz sredinu ostrice, normalno samom konstrukcijom ostrice nemoguce je postici iste rezultate kao kod tankih ostrica ,,,
dalje mesarski nozevi se kale na 50 do max 55 rokvela a neki i na manje(recimo nozevi za filetiranje) tako da njihovo ostrenje ne predtavlja veliki problem pa je moguce doostravanje i na dancetu od porculanske solje ...
Ono sto je bitno u stvari i zbog cega sam poceo da pisem post je u stvari to da se mora razlikovati PRAVLJENJE ostrice , koje se prave iskljucivo abrazivnom metodom,tj skidanje materijala i oblikovanje V reza sto se postize kamenom,smirglom i turpijama ili ISPRAVLJANJE ostrice sto se u stvari radi masatima (oni nemaju mogucnost abrazije,i sluze za ispravljanje valovite ostrice,i zato svako malo mesar cimne masatom preko noza,znaci on ga ne ostri nego samo ipravlja ostricu koja tokom rada postaje valovita,pa samim tim nema pravog i tacnog reza)
I elem da se vratimo na ostrenje ... ja licno sam isprobao mnogo metoda , od viktorinoksa,preko Wegnera,pa i lanski koji mi svi deluju deluju manje vise ok , za neko amatersko ostrenje imam i neke elektricne ostrace,pa i kameno malo tocilo... ali posle ovoliko godina skontao sam da mi je najbolji Apexov dupli vodeni kamen (kad ne pravim laznu ostricu idem odmah na extra fino) i na kraju moj vojni opasac , nagazim nogom i povucem pod pritiskom 10ak puta s unutrasnje strane s obe strane da se skine eventualna zica sa ostrice) i to je to ...
ne kazem da je moja metoda najbolja :-) nego da je meni najbolja :-)))
Pozrav svima! .Ja sam Milan , i profesionalno se bavim oštrenjem i restauracijom sečiva.Zanat sam učio u IMPI iz Zemuna i N.Sadu kod vrhunskih majstora!.Da ga nedužim više, sviđaju mi se ovakve stavri, jer sam veliki ljubitelj sečiva.
Složio bih se sa kolegom, ( iako je mesar), da su mesarski noževi daleko efikasniji u manipulativniji nego lovački.Kao što je reko kolega, nemoguće je jednim lovačim nožem -ZAVRŠITI SVE!. Za razliku od mesarkih noževa koji danas okrenu velike količine mesa, kod lovačkih se to ne traži u toj meri.Mnogo se više baca akcenat na estetiku i da je više nameski , ali to u praksi se jako teško postiže! Nije loša ideja imati sa sobom 2 lovačka noža koji deluju sinhronizovano a,u sto vreme i odvojeno jedan od drugog ! ako me shvatate....
A što se oštrenja tiče, ja imam profesionalan alat kojima radim, nekim mojim lovcima koji dolaze kod mene ,u radnju, sam predoložio da im restauriiram lovački nož i napravim na lovačko mesarsku varijantu sečiva, ( nešto slično kako japanksi) , da ramena lovačkog noža budu izražena , 1/4, ili 1/5 od ukupne širine sečiva i takvi noževi su se pokazali jako efiaknsijim u lovu.Konveksa oštrica nije najbolje rešenje - stojim iza toga!.Gubi na svojoj prodornosti , nema tu prodornost, kao ravno V sečivo i sa apcogovanom , ojačanjem reznom ivicom.
Neželim nikoga da uvredim , ovo Vam pričam iz prakse...
Toliko za početak....Imate moj broj telofona na ličnoj karti ovog foruma i novostima( delovi foruma) pa ako Vam nešto treba- tu sam! poz
Kolega baracuda, pogledajte postavljeni link i samo jedna napomena kada nož pobvlačimo na način koji ste vi opisali dobija se takozvana "lažna" oštrica, nebitno dali se nož po šmirgli povlači prema sebi ili gura od sebe oštrica treba uvek da ide prva. Pozdrav.
solidno ostrenje noza mozete da zavrsite smirglama i debljom podlogom za misa. treba malo osecaj da ne idete preko ivice itd ali sa nekoliko granulacije mozete da naostrite da brije. kad me ne mrzi menjam granulacije sve do 2500 pa posle pustim noz niz kozni kajs na kome je purol pasta. svi manje vise znaju kako se osti samo je bitno da pazite na ivicu jer dzabe ti sve ako svaki put promenis ugao pod kojim drzis noz. onaj klip je klip koji je snimio msm dal Ry. ima cela filozofija oko ostrenja, postoje skole za glacanje katana i ima ih samo pet na svetu, tako da to moze da ide u sitna crevca, ali za lov je to nebitno po mom misljenju.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
Hunter_lovac Offline
· 25.07.2025. 12:56
Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6