Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Upucavanje LK sa optičkim nišanom

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Upucavanje LK sa optičkim nišanom
Kile_
 jao poceo sam da citam sve komentara ali na pola odustao,mrzi me Smile)
ja zakazao kod puskara za cetvrtak da mi montira nosace, i upuca optiku.neki znaju neki ne ,ali evo da kazem uzeo sam Nikko striling Diamon Hunter 3-9x42 i svenk montazu made in rade kragujevac Smile

Samo 300 i 4x4

nenadx
 Pa dobro je kile za pocetak neka to uradi majsržtor,ipak ima dosta detalja koji mogu uprskati montiranje,a kasnije izazvati probleme u lovu.Jedna od njih su ove spravice koje je prikazao S.Hunter na prethodnoj straniB)
Dobar pogodak

Sniper Hunter
 Bez ovih spravica i sredstva za blokiranje srafova na montazi ja vise ne upucavam nista mada to do pre 3-4 god nisam znao ali covek se uci dok je ziv a skola skupo kosta ponekadSmileOpameti se

darkon
 Sto se tice montiranja,to ipak ne treba svako da radi,vec covek sa iskustvom.Ja sam trenirao streljastvo 4 godine i profesionalno se bavio ovim sportom i tako se u streljani nagledao raznog oruzja,montaza i optika.Dosta toga sam i naucio.Najvaznije je dobro namontirati optiku,a sto se tice upucavanja, to uopste nije komplikovano.
Ja prvo upucam "na hladno" jednostavnim dovodjenjem cevi i optike u centar.Posle toga odem na streliste i tamo izvrsim zavrsno-fino upucavanje,ako za to uopste i bude potrebe.

Sniper Hunter
 prvo upucam "na hladno" jednostavnim dovodjenjem cevi i optike u centar.Posle toga odem na streliste i tamo izvrsim zavrsno-fino upucavanje,ako za to uopste i bude potrebe.

znaci kad upucas na "hladno "toliko uspes da upucas precizno da ne proveravas na strelistu ??Ja upucavam sa laserom pa opet mora na streliste!??

nenadx
 darkon,kako upucavas razlicite gramaze na hladno?
Dobar pogodak

aca81
 Drugari sve je to OK i svi mi upucavamo na isti nacin puske ali smo zaboravili da kazemo kako je veoma bitno hladiti cev i praviti pauzu izmedju pucanja...poz.
DOBAR POGLED

aca81
 Kad krenemo u lov cev je cista,nenauljena i hladna, nas prvi metak koji je obicno i presudan pucamo iz takve puske pa je treba tako i upucavati,pozeljno je prilikom upucavanja posle vise metaka i ocistiti cev ali to sve vec prelazi u profesionalizam pa kako kome je drago
DOBAR POGLED

darkon
 Ja koristim iskljucivo ppu 9.7 ili 11,7 i kod njih nema velike razlike(2cm).
Sniper Hunter,upucavam bez lasera.Desavalo mi se vise puta da na strelistu i nema potrebe za korekcijom,a i kada je bude to je vrlo malo.
Ni sam ne znam koliko sam metaka ispucao i koliko vremena proveo u streljani,posto sam se profesionalno bavio streljastvom,Bio sam ne znam ni ja koliko puta prvak Srbije,sto pojedinacno,sto ekipno.U mk drzim i rekord Srbije,tako da imam veliko iskustvo i nisam bas prosecan strelac.

aca81
 Sa rekordom Srbije nisi ni natprosecan vec majstor streljastvaBravo 2
DOBAR POGLED

Sniper Hunter
 Za nekog Darkon ko ima 23 godine veliko iskustvo cestitke na rezultatima i zelim ti i dalje puno uspeha ali smatram i dalje da upucavanje ma kako precizno bilo moralo bi da se proveri u streljani jer kako sam ja razumeo da upucavas klasicno kroz cev i dovodjenjem optike tj koncanice na cilj i dalje smatram da je to slucajnost da se svi parametri uklope da ne mora da se naknadno proveri desavalo se i meni da u streljani dobijem centar iz 1 metka ali smatram ipak to slucajnoscu i ipak vise imam poverenja kada naknadno pucam u metu i izvrsim korekciju a ako tebi to polazi za rukom svaki put onda skidam kapu i smatraj da nista nisam napisao i izvinjavam se u napred

darkon
 Sniper Hunter nema potrebe za izvinjavanjem,jer smo ovde da bi podelili nasa iskustva sa drugima i saznali nesto novo.
Pogresno si me razumeo,posle upucavanja na hladno,ja obavezno idem na streliste i proverim tako sto pucam u metu.Nekad nema potrebe za bilo kakvom korekcijom,a nekad je i bude,jer mi se desi da metak bude i 10 cm od centra,a ja kad upucavam,to mora da bude bas centar i nikako drugacije.
Desavalo mi se da pojedini lovci dolaze kod mene,gde im ja upucam na hladno i kazem da idu na streliste da puknu neki metak,da ipak provere,jer nista nije sigurno kao to.Mnogi to ne urade,ali love sa uspehom,ali svakako da to ne podrzavam.
Ja imam naviku da svake godine proveravam upucanost karabina,odlaskom na streliste i pucanjem u metu,iako unapred znam da mi je sa oruzjem sve u redu.Ovo radim zato sto volim da pucam.B)
Sve najbolje i dobar pogled.Smile

nenadx
 Moram da se umesam da se nebi sirili pogresni stavovi.To kako se kaze hladno upucavanje je neprihvatljivo za relativno precizno pucanje.Ono sluzi samo za navodjenje hitca u blizinu centra gadjanja....Moze se desiti da to bude manje ili vise blizu..sto blize to vise srece...Hladno..se navodi po ravni,a zna se da se projektil krece po balistickoj krivulji,pa se nadovezuje daljina upucanosti ali i karakteristike odredjene gramaze,konstrukcije...Za sigurnost gadjanja je nakon upucavanja potrebno ispaliti jos tri metka,radi utvrdjivanja grupisanja i tada se moze govoriti o upucanosti.....a ne od oko.Puska sa optikom se isprobava po mogucstvu pre svakoga lova,a jednom godisnje???Na ovu temu se moze dosta pricati,pravila su egzaktna,pa u osnovi nema mesta improvizacijama.Aco,to sto si rekao za hladjenje cevi i ciscenju puske je ok,cak postoji u svetu profesionalaca tacni postupak ispaljivanja prvih hitaca i ciscenja kod nove puske.
Dobar pogodak

darkon
 Sa tim da se upucanost karabina treba proveravati pre svakog lova se u potpunosti ne slazem.Imam 3 karabina sa optickim nisamima i 3 godine vrsim samo provere prilikom pucanja u streljani i nema nikakvi promena.Kako sam ih tad upucao,takvi su i sad-centar.Ako je u pitanju neki krs od optike i montaze onda ga mozda treba proveravati i u toku lova da li je upucan.
Ja sam ovde izneo svoje licno iskustvo i nemam nemere da nesto izmisljam i preuvelicavam.Ja svoja 2 karabina i jedan od mog oca dovodim u centar,sa hladnim upucavanjem,a na streljanu izadjem da samo to potvrdim ispaljivanjem par metaka,ili ako je potrebno,izvrsim manju korekciju.Za svoje oruzje to tvrdim i stojim iza toga,jer tacno znam gde, sta i kako.
Jos jednom ,jeste potrebno ,takoreci neizbezno da se nakon "hladnog"upucavanja ode na streliste i da se karabin proveri ili nasteluje za centar pucanjem u metu.Kad dobijemo centar ispalimo jos par metaka da proverimo gupu.
I to da usvetu profesionalaca postoji postupak ciscenje nove puske,bi trebalo da bude praksa svih puskara kod nas,ali malo njih to radi,cek sta vise malo ko to i pominje.

Sniper Hunter
 Jos samo da dodam i ovo da tvoju pusku ne moze drugi da upuca za tebe pa bio i najbolji profesionalac onaj ko koristi pusku on mora sam da puca iz nje kad upucava imao sam priliku sa drugarima da razmenimo puske grupacija ostaje ista ali se menja polozaj pogodaka na meti nekom ista puska nosi razlicito po pravcu i visini bez obzira sto se grupa ne menja puskar moze sve da odradi ali 3 zadnja metka samo vlasnik neko moje malecko iskustvoBye

darkon
 To je zato sto svaki covek drugacije vidi i zato je potrebno da posle upucavanja puskara,vlasnik oruzja obavezno proveri upucanost,pucanjem u metu.Onda se najcesce vrse manje korekcije.

nenadx
 Preciznost nisanskih elemenata se isprobava radi preventive,a ne redi testiranja pucackih sposobnosti ili pretpostavke da je sve ok.I najbolje optike imaju limit na potrese,udarce...Tvoji zakljucci darkon nisu u skladu sa opste prihvacenim nacelima,,,,,za upucavanje optike na karabinima,pa ih netreba forsirati ...Sa pocetka pisanja si rekao da hladnim upucavanjem dovodis u centar....sto je odraz srecnih okolnosti,a ne pravilo,pa bi neko mogao pogresno da shvati to kao princip i model....Bilo bi dobro da nam opises tvoj postupak upucavanja na hladno,koji mi lici na metodu Taill V.poznat kao tetiva,mozda i saznamo nesto.
Dobar pogodak

darkon
 Mi ovako izgleda mozemo u nedogled.
Nenadx,izgleda da ne citas moje komentare do kraja,ili u celosti,jer sam rekao da nakon hladnog upucavanja,neizbezno je ici na streljanu i pucati u metu.Na streljanu gde ja idem,covek koji tamo radi ce prvo proveriti odnos cevke i optike,pa tek onda poceti sa pucanjem.
To da se preciznost nisanskih elemenata isprobava radi preventive je noramalno,ali ne pre svakog lova,jer bih onda trebao da idem na streljanu i nekoliko puta nedeljno i proveravam karabin,sto mi uopste nije logicno.
To da optike imaju limit na udarce je normalno,ali ja krajnje pazljivo i rukujem i odrzavam svoje oruzje.Pored toga odlazim na streliste gde najcesce jednom godisnje proveravam upucanost i evo vec 3 godine se nista nije promenilo.Ako se dogodi da oruzje pretrpi neki udarac,noramlno je da se odmah nakon toga proveri preciznost.
Ovaj postupak koji ja opisujem,prvo upucavanje na hladno,pa zatim pucanje u metu,je praksa na strelistu gde ja idem.Mozda se ne radi svuda tako.Confused
Pozdrav i sve najbolje.Smile

nenadx
 Necemo u nedogled darkon,posebno kada se kaze tako je a neobjasni kako i zasto.U ovu konverzaciju sam usao zato sto si kao mlad i covek koji po svojim recima ima rezultate,rekao par olakih recenica.Citam do kraja a i ti bi trebao,(kao i ranije postove)veoma precizno sam rekao na sta ciljam,kada komentarisem Ovo su tvoje reci "Ja prvo upucam "na hladno" jednostavnim dovodjenjem cevi i optike u centar.Posle toga odem na streliste i tamo izvrsim zavrsno-fino upucavanje,ako za to uopste i bude potrebe" Sve je ok,do onoga ako za to uopste ima potrebe.pa ti ja odgovorim "Moram da se umesam da se nebi sirili pogresni stavovi.To kako se kaze hladno upucavanje je neprihvatljivo za relativno precizno pucanje.Ono sluzi samo za navodjenje hitca u blizinu centra gadjanja....Moze se desiti da to bude manje ili vise blizu..sto blize to vise srece. " Zatim kazes ".Ja svoja 2 karabina i jedan od mog oca dovodim u centar,sa hladnim upucavanjem,a na streljanu izadjem da samo to potvrdim ispaljivanjem par metaka,ili ako je potrebno,izvrsim manju korekciju." A ja sam rekao " Za sigurnost gadjanja je nakon pocetnog upucavanja potrebno ispaliti jos tri metka,radi utvrdjivanja grupisanja i tada se moze govoriti o upucanosti...." Zatim ti " Sa tim da se upucanost karabina treba proveravati pre svakog lova se u potpunosti ne slazem.Imam 3 karabina sa optickim nisamima i 3 godine vrsim samo provere prilikom pucanja u streljani i nema nikakvi promena.Kako sam ih tad upucao,takvi su i sad-centar" A pre toga sam rekao."..po mogucstvu....."pa ti ,,,,I tako dalje.Sustina je u preciznost onoga sto se kaze,jer ako kazes da se takmicis i bavis time,tezina tvojih reci je veca od prosecnog,pa bi trebao da jasnije to kazes.Termin hladno upucavanje je zargonski,a u sustini kao kategorija nepostoji,ti si je forsirao kao sustinsku,pa sam reagovao.Inace nema nikakvih problema,svako iznosi svoje iskustvo i saznanje.Pozdrav.
Dobar pogodak

darkon
 U svom prvom postu se jesam pogresno izrazio,jer sam pod onim zavrsnim-finim upucavanjem mislio na pucanje u metu i dovodjenje metka u centar.
U mojih par slucajeva se desavalo da nema potrebe za nikakvom korekcijom,jer mi je prvi metak bio u centru,a svaki naredni u istu rupu.
Normalno da ovo nije uvek slucaj,pa je samim tim posle"upucavanja na hladno",potrebno pucati u metu i vrsiti korekciju,dok metak ne dodje u centar i posle toga opaliti jos par komada zbog grupe..To sam hteo i da kazem u svom prvom postu,ali je zbog lapsusa i skracene verzije objasnjenja,pogresno protumaceno.
Nadam se da smo se ovaj put razumeli.Smile

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Zastava sa Battue nišanom KARABINI 75 24.06.2022. 13:29
NIKON optički nišani OPTIKE I MONTAŽE 70 12.12.2018. 19:30
Paralaksa kod optičkih nišana OPTIKE I MONTAŽE 85 14.04.2015. 23:21
Nabavka optičkih nišana iz inostranstva OPTIKE I MONTAŽE 128 16.02.2012. 14:23
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,684,329 posete www.srbijalov.com