Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: kal. 6,5x68

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
kal. 6,5x68
270
 Stvarno volim Germanski pristup konstrukciji oružja i municije i smatram ga naj boljim kao i kalibar 8x57IS koga smatram naj boljim univerzalnim svetskim kalibrom. Ali i da naj bolji mogu da pogreše upravo je dokaz ovaj kalibar!!!

Dole sam dao dve uporedne tablice za dva kalibra sa težinama naj češće korišćenih zrna istog proizvođača namenjenih lovu iste vrste duvljači.

6.5 x 68 Bullet: KS 8.2 g
Distance: 0m 50m 100m 150m 200m 250m 300m
V[m/s]: 960 914 870 827 786 746 707
E[J]: 3779 3425 3103 2804 2533 2282 2049
SID (197m): 0.9 3.9 3.6 -0.3 -8.1 -20.4
100m spot: -1.0 0 -2.2 -8.0 -17.8 -32.0
BC value: 0.361 Test barrel length: 650 mm
Application: [Fox / Capercaillie] [Roe deer] [Wild boars] [Red deer]

.270 Win. Bullet: TMS 8.4 g
Distance: 0m 50m 100m 150m 200m 250m 300m
V[m/s]: 965 914 865 818 772 728 686
E[J]: 3911 3509 3143 2810 2503 2226 1977
SID (196m): 0.9 3.9 3.6 -0.4 -8.5 -21.2
100m spot: -1.0 0 -2.3 -8.2 -18.2 -32.9
BC value: 0.325 Test barrel length: 650 mm
Application: [Fox / Capercaillie] [Roe deer] [Wild boars] [Red deer]

Iz priloženog se vide neznatne potpuno zanemarljive razlike ovog retkog egzotičnog a pre svega skupog kalibra prejakog barutnog punjenja jakog praska i trzaja za koji municiju proizvodi svega par proizvođača u evropi.
A u drugoj tabeli je prikaz skoro istih balističkih osobina univerzalnog jeftinog svima dostupnog kalibra izbalansiranog punjenja u odnosu na težine zrna ne prejakog praska i malog trzaja ugodnog za pucanje koga svi ozbiljniji proizvođači imaju u svom programu sa naj različitijim težinama i tipovima zrna!!!
Ko voli retkost egzotiku i posebnost 6,5x68 je prava stvar i neka izvoli!
Inače gledao sam odstrel 3 srndaća Mauserom 66 ovog kalibra sa u gornjoj tabeli prikazanom elaboracijom na normalnim livačkim daljinama 100-200m i ništa posebno me nije impresionirao, efekat kao i kod mnogo češće korišćenih kalibara od 6-7mm!!!

PEZ
 Nasao sam u nekom starom broju ZOV-a pa evo da prenesem
6,5x68
"Najjaci metak u kalibru 6,5 mm,malo pedimenzioniran sa prevelikom caurom,nezgrapnog izgleda.
Uz povoljne uslove ako ste dobar strelac mozete pucati na srnecu divljac na 300 i kusur metara.
Nije za pucanje izbliza jer samo prodje kroz divljac,ukoliko ne pogodi jaku kost i ne preda energiju cilju.Tezina zrna od 6,0 do 8,2 gr. V100=1000 m/sec , E100=2757 J,E200=2276 J "

Podunavac
 Kolega 270, ja se ne bih složio sa tobom da su nemci nešto pogrešili kod ovog kalibra. Kao što reče kolega Sumo, ovo je specijalizovani namenski kalibar i kao takvog ga treba i posmatrati (prvenstveno za odstrel divokoze i muflona na velikim daljinama). Ako bi ga uspoređivali sa neki američkim kalibrom, onda bi primerenija usporedba bila sa 25-06 Rem. Što se tiče ovoga kalibra RWS je sigurno najkvalitetniji i najčešći proizvođač ovoga kalibra na našim prostorima. Evo jedna tablica gde mogu da se vide sve njegove balističke performanse:
i48.tinypic.com/1qhfty.jpg

Ni ja ne smatram da je ovo dobar izbor kalibra za većinu naših lovišta, ali za ono za čega je namenjen je odličan i sigurno bolji od 270 Win.
Premda, oni koji imaju para, a vole da pucaju na 300 m, nije im loš izbor ni za odstrel srndaća u ravničarskim lovištima (a može odlično da posluži i za odstrel jelena aksisa i lopatara, tamo gde ga ima).
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 Hmmm... Podunavac, istina je, po meni, negde izmedju.

Nedovoljno poznajem konjstrookciju 6.5x68, ali verujem da je 6g previshe lako zrno za njega. Ostaje nam, znachi, ono teze, 8.2g(kada nema dovoljno proizvodjacha za ovaj kalibar!). 270 Normin obichan metak, SP, sa 8.4g, ima slichnu putanju(0 na 200, oko 20-21cm na 300) kao ovaj tezi RWS(mada mi njegova putanja iz tablice izgleda prilichno nenormalno).

Nije loshe podsetiti se ove choodesne aplikazzije: http://ballistics...asp?Lang=2 Stari Dim
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Podunavac
 Čiča za srnu, muflona, divokozu i jelena aksisa zno težine 6 grama je i više nego dovoljno. A balističke performanse su mu odlične (uz umeren trzaj). Jedino bi za lopatara trebalo zrno od 8,2 grama.
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 ^ Ne pricham ja o tome, nego o prelaznom konusu i sl., tj. verujem da mu vishe odgovara zrno teze od 6g!

Ne tvrdim da sam u pravu, voleo bih da neko ko se razume u ovaj qliber doda neki detalj. iveli 3

Ali, bilo kako bilo, ako gledamo zrna oko 8g, tu vetj ovaj qliber nije "chudo nevidjeno"...

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Sotra
 Moze da se nadje kod Dorfnera i zrno TMS od 9,1 gram.Nekada je RWS takodje radio to zrno.Sa njim se moze za nevolju i jelenu ici u svatoveSmile
Sotra

Podunavac
 Činjenica jeste da je po nemačkoj puškarskoj tradiciji prelazni konus prilično dug, i da nemačke cevi bolje nose duža i teža zrna. Isto tako za duža zrna je potreban kraći korak uvijanja i obratno. Međutim verovatno se o ovome vodilo računa kod izrade cevi za kalibar 6,5x68. Ne verujem da bi precizni švabe napravili dobar metak (kalibar) a onda za njega lošu cev koja mu ne odgovara.
Tri prsta 2Kolce

Max011
 Dug ili kratak konus manje je važno od toga koliko dugo cevka drži šus. Na to treba obratiti pažnju kod ovog mlaznjaka. A znalci kažu da dobro dere cevku i da je brojka u odnosu na neke kalibre sporaće prilično tanka. Nastao u vremenu kad je trebalo dokazati da je u vaterlandu sve najbolje za to vreme beše balističko čudo... a bogme i danas je kad treba zavući ruku u džep i nabaviti i platiti mundžu takođe je čudo. Bilo kako bilo oni koji ga imaju mogu da se qrče da imaju nešto što je vrhunska specijalizovana ekskluziva a oni koji ga nemaju mogu da maštaju o tome da će ga jednog dana imati. Obzirom na marketinški agresivnu ekspanziju običnih kalibara preko bare plus novootkrivena topla voda u vidu malih debelih šortova još više skrajnuti ovog nacional socijalistu ka malom krugu imalaca koji gaje elitistički pristup...
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

Max011
 I zašto da ne... ako se traži balistički ekvivalent onda mu je to .264 win magnum kojeg i Zastava radi . Pa ako ko želi da ima to isto ali kupljeno domaće eto načina da se zadovolji strast a i PPU radi zrno od 9.1 gram koje zuji 920 m/sec pa ko voli nek izvoli. ika

sheytan
 Bravo 2 und danke, her-Max! iveli 3

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Max011
 Bite šen Osmeh 2

sheytan
 Ono "neuspelo" su garant deutsche slova, el da? Grin

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

klaja
 i49.tinypic.com/5ww7qf.jpg

RWS 6,5X68. Imam desetak komada Cenzurisano
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

270
 Za informaciju prelazni konus mu je kao i kod 6,5x57 pa prema tome minimum minimuma da zadovolji preciznost je 8,2g. a u toj težini gubi trku sa naj boljim elaboracijama 270 u 8,4 g. i po trajektoriji i po energiji a i po predaji te energije divljači jerbo ovaj drugi je ipak malko veći!
A da gori cevku to je sigurno ali sa tom cenom municije ne verujem da neko ovim kalibrom puca više od 100+ metaka godišnje tako da će cevka prosečnom lovcu potrajati!
Uglavnom predimenzionirano, nezgrapno, skupo i nepotrebno!!!
Nemci za ovaj kalibar naglašavaju da pune performanse ostvaruje tek u cevkama od 70 cm!!!!! A kako je tek tako dugačka puška nezgrapna i nepraktična, dok 270W sa sadašnjim fabričkim elaboracijama svoje pune performanse ostvaruje u cevi dužine 60 cm!!!
Nije mi namera bila upoređivanje ova dva kalibra i propagiranje jednog a niponidaštavanje drugog već da pokažem koliko se malo dobija upotrebom "Magnum" kalibara a kolika ograničenja i mana donose u odnosu na klasične kalibre. Ove papirološke minimalne prednosti "Magnuma" još su manje u praksi, a ograničenja i mane još više dolaze do izražaja!
Pozz...Bye

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,619,675 posete www.srbijalov.com