Driling puške
|
dusanandra |
Objavljen 23.11.2010. 21:49
|

Član

Upisa: 147
Pristupio: 06.07.2010. 18:48
|
Secam se da mi je jos pricao da je bilo tesko za municiju i lovacku i karabinsku. Patrone je sam punio i najzastupljeniji je bio 16/70 a onaj izvlakac za 8x57 bez oboda mu je napravio jedan puskar pa je koristio povremeno sluzbenu u nedostatku lovacke.Mislim da je to bio vojni metak za M48 sa punom kosuljicom.To nije bilo dozvoljeno kao i sad sto nije ali ljudi su se snalazili kako su znali i umeli. Citiram" U grupnom lovi kada neko ne odstreli fazana ili zeca lovac koji je odstrelio dva mu da jednog a ovaj njemu patron"! To u nasem da kazem savremenom svetu nije praksa ali pre pola veka tj. posle ratnih godin nekima je bilo teze nego za vreme rata. Video sam svojim ocima trofeje (brusaci i cekaci raznih velicina i jako veliku kamaru ocnjaka evropskog jelena).Ta divljac je bila brojna na tim prostorima zbog velikih hrastovih suma i prostranstva istih.Mozda sam promasio temu ali moram da kazem da sam eksperimentisao sa 16/70 i mislim da ima bolji posip sacme od 12/70 ali to je individualno i zavisi od oruzja i cokova ali polako izumire jer je superiornija 12-ica zbog kolicine dramlija a i slaba je ponuda pusaka u 16/70. |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 23.11.2010. 22:14
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Remek dela! Umetnost! ...
Ne univerzalna!? Specijalizovana!?
Zanimljivo gledište na "šumski lov"! Ideš šumom pa šta pred cevi ...(možda zato i nije više RAJ NA ZEMLJI)
Za lov DS pogonom je odličan izbor! U takvim lovovima se divljač gađa na malim distancama i u pokretu. Još ako je u težem, većem karabinskom kalibru pa u drugoj "Breneke" pa u trećoj ...
A u lovu DS dočekom!?!
Svakako odličan izbor i za doček!
-letnji lov, niska čeka na ivici šume uz parcelu pod pšenicom koja je pred vršajem(pšenica preko 1m visine). Divljač se uglavnom gađa u pokretu, dok iz šume utrčava u njivu i na manjim daljinama jer su te niske čeke vrlo često prenosive te se postavljaju u blizini izlazišta ...
-letnji lov u sumrak i noć ili u rano jutro još nerazdanjeno. Opet se divljač gađa na manjim daljinama gde je svakako "kugla" iz sačmarske cevi delotvorna kao i taj iz treće karabinske cevi, a opet ako izađe blizu "radiće" sačmarska a ako izađe dalje radiće karabinska ...
-letnji, jesenji lov DS dočekom uz parcele pod kukuruzom ...
-doček DS na šumskim prosekama i vlakama u mladicima ... na hranilištima ...
A i u svakom tom lovu može da nabasa i neka štetočina i ako je bliže čeki dobije sitniju sačmu(4-5mm) i ako je dalje ...
Ili je samo meni na čeki ponekad zafalila sačmarica dok sam karabinom dočekivao divljač a ona mi izlazila "ispod čeke" ili se u blizini šepurila lija ... ili dok sam sa sačmaricom čekao DS(ili štetočine) uz kanal kroz koji se redovno DS izvlače do njiva iste te DS pojavile na strnjici preko kanala na nekih 80-90m a karabina ... |
|
|
|
270 |
Objavljen 23.11.2010. 22:18
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Pozdrav svima
Zlatno vreme drilinga je bilo i zlatno vreme kalibra 16. To je vreme pre pojave Magnuma a još više vreme upotrebe crnog baruta.
U tom vremenu kalibar 16 je imao primenu i status univerzalnog kalibra. Naime on je omogućavao veću količinu sačme od kalibra 20 a glave drilinga mogle su da budu uže i elegantnije a samim tim i težina puške manja od onih u kalibru12.
Pojavom magnum kalibara a još pre i upotrebom bezdimnog baruta kalibar 20/76 imao je veću količinu sačme od 16/70 ili/65 a omogućavao je proizvodnju još elegantnijih i lakših drilinga!
Unifikacijom kalibra 12/70 u sportskom streljaštvu fabrike su se okrenule proizvodnji ove municije zbog velike potrošnje a i ponuda oružija u ovom kalibru je rasla! |
|
|
|
dusanandra |
Objavljen 23.11.2010. 22:38
|

Član

|
Dragi kolega canisaureus,nisi me mozda dobro razumeo i moje vidjenje sumskog lova.Ja sam samo izneo glediste lovca i ljubitelja prirode koji je u sumi proveo dva puta vise vremena nego sto ja imam godina a to je za respekt. kada sam mu pomenuodve kugle plus jedan karabinski u drilingu za svinje,kad me covek ocrni najstrasnije!!! Kaze"kako mislis da ti puska traje ako u levu stavis kuglu a ona pun cok!!!"Mozda je u pravu ali tada nisu postojala podkalibarna zrna vecsamo breneke i puna kugla. On je nju koristio zbog svakodnevnog izlaska u loviste i prevashodno selektivnog odstrela neperspektivne divljaci.Dole 8x57jrs desna cev 1/2cok breneke ili krupnija sacma i leva pun cok sitnija sacma. Nisam pominjao sistemacko unistavanje divljaci ako je neko tako shvatio zbog mogucnosti pucanja na sve sto izadje pred cevi jer se tako moze protumaciti i mnogo je sportskije jer je uvek namenski po jedan metak za predvidjenu divljac dok to nije slucaj sa poluautomatima.A to sto vise nije raj na zemlji nema veze sa ovim sto ja pisem a nije ni "RAJ NA ZEMLJI" u mnogim drugim granama i zivotno bitnijim temama od lova. Mada kako kaze jedan nas kolega "LOV JE ZA MENE ZIVOT".ps:Nadam se da nikog nisam povredio svojim stavovima,nije mi bila namera,jednostavno su mi drage sve te price iz proslosti i smatram ih ispravnim kada ih iznosi neko ko ima 50 godina lova iza sebe. |
|
|
|
dusanandra |
Objavljen 23.11.2010. 22:46
|

Član

|
Svaka cast kolega 270.Objasni covek sa dve reci u tri reda i potpuno si u pravu.Tako je 100 posto! |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 23.11.2010. 22:54
|

Admin

|
ok kolega, dusanandra
kako si napisao tako može i da se razume! I ovako i onako!

ima li iko da ne voli priče naših starih?!?
verujem da ću tek uvideti tvoje stavove i da ćeš imati još mnogo toga da nam ispričaš |
|
|
|
dusanandra |
Objavljen 23.11.2010. 23:05
|

Član

|
Sve sam ovo napisao zbog naseg zakona o lovu koji onemogucava koriscenje kombinovanog pusaka(drilinga)sa pravom iskoriscenjem za sta je i namenjeno kao sto si gore naveo sve vrste lovova gde bi bilo idealno imati driling ili kombinovanu.Svasta nesto neide u prilog nas obicnih ljudi i ljubitelja prirode i lova |
|
|
|
Valentina |
Objavljen 25.11.2010. 19:33
|

Mlađi član

Upisa: 34
Pristupio: 22.11.2010. 18:32
|
V.pozdrav svim kolegama! Citajuci prethodne postove o drilingu i njegovu pravu namenu, nadjoh se u malo razocarajucu poziciju. Da pojasnim: od nedavno tj. od pre nekih 2o-tak dana sam vlasnik jednog Merker&Schul drilinga 12/12/7.65R. Puskica je ko san, mada nisam imo vremena da je isprobam dovoljno. Kako nasi zakoni o lovstvu nicu preko noci, izgleda i da je necu iskoristiti do maksimuma! Sobzirom da sam relativno i mlad lovac, verovatno i nedovoljno upucen u ovu kombinaciju oruzja, ja je kupih. Da li sam pogresio, ili ne vreme ce pokazati a leba ne jede. |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 25.11.2010. 19:42
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Valentina ja mislim da ti nemas problema sa tvojim drilingom na DS mozes slobodno u dve cevi 12 cal dve kugle a u karabinsku metak i super stvar e sada to je samo za DS ako naidje lisica nema sitne sacme ali opet iz karabinske moze to je neko moje misljenje pozdrav.B)
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 25.11.2010. 20:05
|

Admin

|
Valentina
vlasnik si odličnog komada oružja!!B)
Nisi pogrešio sigurno u odabiru takvog kombinovanog oružja!
A šta sa zakonom?!
Zakon te ne spračava da loviš tom puškom u tim kalibrima divljač sa naših terena! Kalibar 7x65R sa zrnima od 9g tj 11g, koja su minimum za lov DS i jelena, zakonski je dovoljan za odstrel i najteže "naše" divljači.
Zakon o divljači i lovstvu u članu 77. kaže:
1) zabranjeno je loviti jelena evropskog i divlju svinju, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 7mm i težinom zrna lakšim od 9,0g
...
Sam kalibar 7x65R ima dovoljno snage i energije da sa istim odstreliš kapitalne primerke navedene divljači a u svakom od lovova ako naleti nešto od zverinja sačmarskim ...
Ubaci neku sliku tvog drilinga i neku informaciju o istom
 |
|
|
|
Valentina |
Objavljen 25.11.2010. 20:10
|

Mlađi član

|
Hvala na ohrabrenju S.Hunter. Stom namenom sam je i uzo i za tu vrstu lova. Ako sam dobro razumeo "dve kugle" mislio si na brenere levo i desno a dole tj. karabinska metak. ne mo da mi zameris na ispitivanju. Nov sam na sajtu i sa slabim iskustvom u lovu, da kazem nikakvim. |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 25.11.2010. 20:24
|

Moderator

|
Ma nema zamerke tu smo da diskutujemo evo i sto rece kolega canisaureus opet moram da se slozim jos lepse mogucnosti ali pre ispaljivanja jedinacnih zrna ili brenera proveri cokove iz uze ne ispaljuj zrna punog precnika bolje potkalibarna ili gresim kolega canisaureus? nemam iskustva sa takvom vrstom oruzija pozzz.
|
|
|
|
Valentina |
Objavljen 25.11.2010. 20:40
|

Mlađi član

|
Bice i slicice i boljeg upoznavanja sa oruzjem kad se vrnem u otadzbinu, za koji dan!!! Ako se dobro secam, prodavac mi rece da je jedna za brenaka a druga za podkalibarsku. to moram prvo da proverim, da ne bi bilo belaja, ili nesto tome slicno. |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 25.11.2010. 20:41
|

Admin

|
U pun čok potkalibarna zrna, "breneri" iz slabijeg čoka a iz karabinske 7x65R sa što težim zrnom i samo peglaj
Mada, ja lično bih u tu čokiraniju cev sačmu 4-5mm i za zverinje ... "k'o bombona"
SniperuB)( ) |
|
|
|
Valentina |
Objavljen 25.11.2010. 20:59
|

Mlađi član

|
Sta mislite kolege: koja bi optika tu dobro sela? Ako masim temu neka me neko ispravi. Hvala jos jednom!!! |
|
|
|
270 |
Objavljen 25.11.2010. 21:38
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Ako ne gledaš cenu neki od Svarovskog Z6 linije! Ako ćeš nešto jeftinije Leupold VXIII 1.75-6X32 ili ako ćeš još jeftinije Leupold VXII ili Europen 2-7X33! Ja ispod te kategorije cena i kvaliteta za ovako kvalitetnu pušku ne bih išao! A ni veće povećanje od 6-7X ti nije potrebno niti objektiv veći od 36 mm; mislim da bi veći ovu elegantnu pušku činio nezgrapnom za njenu prvenstvenu namenu lov pogonom!
Pozdrav |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 25.11.2010. 22:14
|

Moderator

|
I tu se slazem sa kolegom 270 u potpunosti  J@j@re
|
|
|
|
dusanandra |
Objavljen 26.11.2010. 10:06
|

Član

|
Kolega Valentina,da se ne ponavljamo sa slicnim ili istim upisima i komentarima,moje predhodno vidjenje Drilinga u lovu sam izneo u detalje ali to ne znaci da nije dobra puska za lov DS.Naprotiv,odlican izbor sa tri brza metka na prosecima gde su prva dva na blizu i treci kad odmakne malo dalje gde breneke nema efeket kao karabinski metak.Ali,isto tako mislim da je promasaj kupiti pusku takve konstrukcije za DS kad je bolji izbor karabin (poluautomacki,obrtnocepni,direktne akcije,sa teleskopskim zatvaracem ili poluzna repetirka) a pri tom je manji finansijski izdatak i namenska stvar. Kazu da je kombinovana puska u kalibru 12/76x9.3x74r(ili nekim slicnim kalibrima)puska kojom se moze odstreliti svaka divljac na planeti i to je tacno ali nije idealan izbor za lov prepelice i fazana i ako ima sacmeni metak i isto tako nije idealna za lov medveda i slona jer ima jedan karabinski metak. Nadam se da si ukapirao sta sam hteo reci. Pozdrav kolega |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 26.11.2010. 17:07
|

Admin

|
Driling (i kombinovana puška) je namenska puška i nikada nije ni bila zamišljena kao puška za lov sitne divljači i ptica! Za to su pravljene i samo "sačmene" cevi za kombinovane puške kako bi postajala "univerzalna" te se moglo loviti sa istom i sitna divljač, dok drilingu je namena bila i ostala uglavnom lov crne divljači tj DS!
Da li je bolji izbor PA karabin ili ... , polužna repetirka!?
Ukusi su različiti ...!!
Za lov DS pogonom, sve što možeš sa PA karabinom ili ...(navedenim) moći ćeš i sa drilingom, samo brže, lakše, elegantnije i sa stilom( )!
Za to zašta je namenjena je odličan izbor!!!
(a prošla su vremena i većina, ako ne i svi mi, ih se i ne seća kada se moglo tako loviti -ako izađe DS ja ću karabinskim ili kuglom, ako će srna ja ću ... ako će zec ..., tako da to ostaje samo u pričama naših ) |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 26.11.2010. 17:36
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
samo brže, lakše, elegantnije i sa stilom( )!
Dobar pogodak
|
|
|