C.aureus, samo ti zezaj , da ne bude kao u onom vicu, kad se Mujo udario po prstu čekićem, pa je toliko urlao da su ga morali ukokati! Tako i taj tvoj komšija, kad kašlje...
Lala kaže:
Petre, ne zezaj
Naravno da ima predatora, a ima ihaaajjj i zeca i fazana! Pa šta misliš, da kad preleti žicu, ili izadje kroz žicu zec, da ga sa one strane žice očekuje šargarepa, ili ga čeka bataljon 'zagorelih' lovaca, koji jedva čekaju da ga skembaju, pa onda divljač brže bolje se vrati nazad u ogradu! Ovo ti govorim iz iskustva, pošto se lovište u Baču gde sam član, jednim delom graniči sa ogradom Karadjordjeva.
Ja ne znam kako vi zamišljate zatvoreno lovište? Kao uredjeno, sa putevima i asfaltom? Malo morgen! Isto kao i svako druge lovište, samo sa idealnim staništima za divljač i bolje održavano, i sa mnogo više divljači, raznovrsne divljači!
Lalo znaci ti si taj koji je napravio kamuflazu pored zice pa samo ceka da nesto preleti ili preskoci
Mislim da razlike ima puno ali za pocetak je dovoljno reci da se u prirodi prihranjuje i to u minimalnim kolicinama dok se u ogradjenom hrani divljac i u lovistu stalno migrira gde hoce i kad hoce a ovde uglavnom borave na istim mestima,hrane se na istim mestima,prolaze na istim mestima....
Da se razumemo....nikad nisam lovio u ogradjenom lovistu pa mozda i gresim ali mislim da je uglavnom tako ono sto cu reci.....
1. hrana se raznosi u velikim kolicinama pa je potrebno neko prevozno sedstvo a gde ima vozila ima i puteva,hrana se baca ili postavlja blizu tih puteva i na cistinu (nece niko da nosi dzakove sto metra a i lakse je za posmatranje i pracenje divljaci).
2. hrana se baca na vise mesta ali ima samo par vecih hranilista opet zbog lakoce postavljanja,uzgoja,pracenja pa i odstrela....
3. izgradjene ceke ili mesta gde se postavljaju lovci su uglavnom veca hranilista ili pojila
4. pitanje je koliko ima pojila i kako je reseno pitanje vode,u svakom slucaju zbog stalnog prisustva divljaci na istim mestima (hranilista i pojila) verovatno nema zaklona i vegetacije kao u slobodnom lovistu
5. vise ljudi,vozila a sve to poistovecuju sa hranom koju oni donose istim nacinom na istim mestima i verovatno u isto vreme pa sticu poverenje i naviku
6. koliko god da je veliko kad je ogradjeno znaci da se stalno prati i zna svaki kutak gde divljac boravi a normalno je da imaju stalna mesta boravka i da ne koriste celo loviste jer ga vec znaju uzduz i popreko pa su izabrale mesto gde im najvise odgovara dok u slobodnom lovistu stalno tragaju za boljim pa migriraju i vise se nikad ne vrate gde su vidjene pre toga
7. u slobodnom lovistu se prihranjuje divljac u minimalnim kolicinama a cesto i ne koriste hraniliste kad ima zelenisa, voca povrca a u ogradjenom se hrane i moraju da budu tu i cekaju hranu jer nemaju izbora pa kad hoces da upucas DS samo budi blizu hranilista i pojila jer verovatno u begu vezuju ta dva izvora zivota i staze im se krecu od jednog do drugog dok u slobodnom neznas dal su se nocas hranile kukuruzom,korenima sljivama,jagodama,kruskama,jabukama,crvima,jaralikama,lesinama,krompirima (jedu samo vece (semenske)zbog crva),travom,zitom,jecmom....i ko zna cime su se hranile u toku noci i gde su posle i dokle stigle....POZ.
Ja isto mislim da je tako aco81, ima se nekako po meni previse sanse za odstrel u ogradjenim lovistima, ali pazi, kad pogledas da je u Apatinskom ritu, koji je ceo pod ogradom pre dve godine u lovu na jelena bio Ralf Sumaher, vozac formule 1, ili ako dodje bilo ko od turista ko bi zeleo da lovi, mozda nemaju svi vremena i volje da jure divljac danima kao mi ds, u otvorenim lovistima, kad turista dodje on moze da pozeli i da istog dana odabere divljac koju hoce da odstreli, znaci u sustini moze za svaki izlazak u lov da odstreli po nekoliko grla, naravno ako plati, a to privlaci turiste, oni vecinom dolaze na siguran ulov, nece da se lomataju po lovistu prelazeci kilometre i danima trazeci pravo grlo za odstrel, jednostavno dodje, izabere, odstreli i plati. Ja sam odavno rekao da me mnogo vise privlaci potpuna divljina, ali ako se odaberem da izdvojim puno novca za odstrel nekog grla na nasem podrucju, naravno da bih voleo da to bude sigurno ako ga toliko placam...
Mozda mi dodje jednom mesecno da bas hocu da odstrelim pa makar i u gateru inace uglavnom lovim uz velika pesacenja i gonice jer volim prirodu i izazove a retko se desi da dva puta redom izadjem na isti teren (skoro nikad) tako da u ogradjenom lovistu gde se ceka i lovi drugacije ne vidim sebe ali daleko od toga da ne bih voleo da ponekad odem i upucam neku trofejnu divljac ako ima ko da plati trofej....
Mada pazi, nije ogradjeno loviste isto sto i gater, gater je kao malo veci obor, a ogradjeno loviste moze cak biti vece povrsinski nego npr to loviste gde ti lovis, sa puno vise divljaci, mozes u njemu isto pesaciti i naravno ne moras skoro nikad ici na isti teren, kad mu je povrsina ogromna, a opet je pod ogradom i divljac je u njemu bezbedna, od lovokradje, insektiicida, pesticida, saobracaja i dr...
Ja sam ponekad na isti teren izlazio po 7-10 puta i cekao na istom mestu srndaca, vec ugazim travu oko mesta gde postavim stolicu i cekam, i posle toliko puta sam imao dosta sanse za odstrel jer je divljac ranije tu vidjena...a kada ne znam i kada nisam video da negde sigurno izlazi neki srndac, tj ne znam tacno mesto gde ga ima sigurno, onda pirsujem pa ako vidim vidim, ako ne opet dobro, sve je to lov...B)
Nisam poredio gater i ogradjeno loviste vec sam mislio da >> samo ponekad mi bas dodje do egzekucije pa makar to bilo i u gateru a moze i obor samo da se odstreli<< ali u vecini slucajeva imam potrebu za pesacenjem,traganjem,nadmudrivanjem i upoznavanjem novih terena,bitno mi je da se nadje lov i napravi akcija sa gonicima pa tek onda sednem i uzivam u lovu,gonu i prirodiB) nezavistan i samostalan od svitanja do sumraka
Ogradjeno loviste,vec po svom nazivu navodi o cemu se radi.Kontrolisani uslovi gajenja ....receno je ukratko.Ponegde se divljac zaista ponasa veoma pitomo,ali nije svuda tako i ne sve vrste.Zavisice od povrsine,brojnosti...ali i navika...preopsirno.Recimo,primer loviste Morovic(ne ono pod vojnom upravom sa Titovom vilom u kom je lovio Lala,vec Bosutske sume u jednom periodu je bilo ovako.2500ha povrsine,dugo 16,siroko najvise 5,5 km.Jednim delom se granici rekom Studvom(pecaju se uglavnom somici,iako naseljeno mnogo saranom)Hrvatskom i vojnim lovistem..D.svinja je bilo 250 do 300(kapacitet 400)Jelen 200(300 do 400)Srna 60 do 70(80)Loviste je ispresecano pravim putevima koji cine sekcije.U jednom malom delu je asfaltiran.Najvecim delom je hrast i mocvara sa malo livada....Na tom prostoru u takvim uslovima je neminovno dohranjivanje divljaci,pa se jelenima dodaje godisnje orijentaciono 50 T stocne repe,5 jabuka,10 sargarepa i 10 t kukuruza nakon rike.ima tu i zobi i bale sena.D.svinjama se posluzi godisnje 48 t kukuruza i oko 2 t ribe,naravno poberu malo i od jelena a srne od svih pomalo,jer im se i neobraca paznja posebna.Kod divljaci nisam primetio da se ponasa pitomo,sve vrste su imale izvanredan instikt i reagovale su kao sabraca iz otvorenih lovista.Naravno imale su izrazenu naviku za izlazak na hranilista u odredjeno vreme,ali zar to nemaju i one divlje u mirnim delovima lovista.Desavalo se i da na cekama koje su posecene,nedoceka divljac...U pretrazi terena pirsom,isto...Jedino sam imao uvek onaj podsvesni osecaj da to nije to,jer sam uvek bio zagovornik wild lova...A mozda i godine i ....A i napali ste mi kolegu bre
Sve su to ukusi, svako nesto voli, ima bogatih lovaca iz drugih zemalja koji imaju svoja privatna ogradjena lovista, a ima i onh koji najvise vole da love u ogradjenom, ali opet ima i onih kao ja, nepregledna divljina, priroda, daleko od civilizacije, visednevni boravak u lovistu, spavanje na otvorenom, jedina hrana koja moze da se jede je divljac i tako to, znaci prava divljina, ali toga u Vojvodini nema, a ogradjenih lovista ima, prema tome, mnogo je bolje i po samu divljac da bude u ogradjenom nego da je truju poljoprivrednici, saobracaj, krivolov i psi lutalice...B)
A npr u nekoj potpunoj divljini kao Norveska, Kanada, Aljaska, Sibir nema nicega sto bi ugrozilo divljac osim predatora koji su tu prirodno, a ne kao nasi pobegli od kuce. A za nas je jeftinije da lovimo u ogradjenom u Srbiji nego da lovimo u potpunoj prirodi neke od oblasti koje sam naveo.
Jedino mi se ne dopada sto sada i u Vojvodini ima muflona, cuo sam da ima i bizona, a to im nje prirodno staniste, to je mnogo neprirodno i izopaceno i automatski me odbija ta misao da mogu da lovim bizona na nekih 100 km od kuce tU.a
Problem je sto se shvatanje lova i lovstva toliko udaljilo od onog izvornog oblika,da je pitanje sta savremeni lovac uopste i radi.Tacnije sve je svedeno na automatizam,lovu isl.Radi se po inerciji pa je pitanje koliki je stvarni uzitak.Inace imamo i mi ta nazovi divlja lovista.Ranije sam najvise lovio po njima....Izadjes u sumu i neznas na sta ces naici,jelen,vuk, svinja,medved,srndac,ris....Skoro netaknuta priroda,pijes vodu iz potoka..i rekao bih to je ono sto zaokruzuje lov u slobodnim lovistima i daje prednost nad ogradjenim
-kolega, lovac, iznerviran neuspehom u lovu na DS u neograđenom lovištu jer u dva meseca i šest izlazaka u lov na DS nije odstrelio DS iako su drugi iz grupe imali odstrela, odluči da ode u ograđeno lovište i tamo pokuša da nešto i ulovi.
Prvi dan je imao dve šanse za odstrel i obe je promašio. Upucana mu je dvokuglara na 100m a divljač se pojavila na 35-40m pa ...(inače pušku mu je upucao profesionalac koji je u svom vojnom roku pre 30tak godina 5 puta išao na bojevo gađanje pa čak jednom i vodio gadjanje iz puške)
Sledećeg dana, čekajući na istom hranilištu, odstrelio je krmaču i nazime!, ovoga puta pucajući iz poluautomatskog karabina i ispucajući svih pet metaka, a daljina punih 30 koraka(kako nam je naveo u svom hvalospevu)
"J.b'o ti ovaj vaš lov, sedim k'o lud i čekam i nikada ništa a ovamo za prvih sat vremena promašim dve a za drugih sat vremena ubijem dve i ko zna koliko bih još ubio da sam u puški imao više municije! Sad ću samo u ogradama da lovim svinje a ne da se nerviram ovde po šumi i njivama" -je njegov zaključak a i smisao lova(citirao sam ga mada je bilo još "dobrih" )
aco, pa ti si "egzekutor"?!?!
koliko ti često "dođe do egzekucije"??
Nije bas tako lako i jednostavno u zatvorenim(ogradjenim) lovistima kako se misli. U njima, narocito onim manje povrsine najlakse je odstreliti svinju.
Licno vise obozavam otvorenu i donekle netaknutu divljinu.
Barem tu mogu da pirsujem kao covek i da uzivam u svakom detalju prirode.
Druze moj canis aureus,napad je bio u saljivom tonu,znas to iz ranijih razmena postova,kada se nismo odmah razumeli?Usudicu se i reci da mi se cini da dosta slicnije shvatamo lov,no sto se moze zakljuciti po ovih par postova......A godine cine svoje,ali u pozitivnom smislu.Poslacu ti jedan video klip u vezi sa tim.
"Problem je sto se shvatanje lova i lovstva toliko udaljilo od onog izvornog oblika,da je pitanje sta savremeni lovac uopste i radi.Tacnije sve je svedeno na automatizam,lovu isl.Radi se po inerciji pa je pitanje koliki je stvarni uzitak"
Ljude najvise turiste privlaci onaj momenat kad na nisanu ima divljac koju planira da odstreli i trenutak kad povlaci obarac, taj sekund barem meni toliko napregne osecanja da ne znam o cemu se radi, da li je to uzbudjenje, valda se tako zove a u ogradjeniom lovistu je taj uzitak mnogo lakse dobiti nego u prirodi, ali sto kaze nenadx moderan lov se udaljio od izvornog oblika...
Drugari mozda niste znali ali ja uopste ne jedem meso,ovo kazem kako canisaures ne bi egzekuciju doveo u vezi sa mesom i ulovom,mozda sam se grubo izrazio ali sam hteo da kazem kako pored prirode,pesacenja,gonica,lova i akcije naravno da volim i da pucam i upucam lov ali ne po svaku cenunekad posle duzeg posta dobro bi mi dosla neka "sigurica" ali me i to brzo prodjenemam nista protiv ogradjenih lovista,kad bih imao uslove verovatno bih otisao par puta godisnje ali lov na otvorenom je nesta sto bih radio svaki danB)
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?