Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 12/70 12/76

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
12/70 12/76
Zlocko
 Kakav metak?Zrno,PP,nuli????
traktor

nenad_franc
 ja sam nosio PP i kuglu u 12/89(koju sam dobio),oba su miraz,ali mi je kugla nekako laka,pa sam ja kupio rotwel kuglu u kalibru 12/76,od koje ja mislim da nema bolje! i ako slucajno ne zna,neka stavi najsiri cok koji dobije,ja mislim da ce to ta bude 1/4! mene su prvo slagali,pa su mi rekli da stavim pun cok za PP,sva sreca pa nisam imao nikakve posledice!

Zlocko
 Hvala...Grin
traktor

Jastreb
 Ispaljivanje kraćih čaura iz oružja sa dužim ležištem nije poželjno zbog prelaznog konusa između ležišta metka i "duše" cevi... tu dolazi do potencijalnog oštećenja konusa, zrna...curenja gasova i sličnih problema...

Trzaj ne zavisi puno od količine baruta u metku, već i od težine sačmenog punjenja (ili jedinačnog zrna)...zakon akcije-reakcije

Imajte u vidu da je sačma iz magnum metaka 12/76 sporija nego iz 12/70 ... a iz 12/89 još sporija

petar
 Hvala Jastreb, prosirio si nam vidike....B)

pozdrav
Just like old times!

Zex
 Posedujem IZ-153 12/76,stvarno jako trza da se nelazemo(na strelistu) ali kada se puca na divljac i iz topa da pucate nista necete osetiti zbog adrenalina(znam da ce neki prekaljeni lovci reci da su mrtvi hladni u tim situacijama) ali evo ja lovim 7 godina i kada god sam pucao na divljac trzaj nisam ni osetio iako sam bio potpuno smiren.Sto se tice cokova za jedinacne projektile-cilindar ili 1/4,a za PP 1/2 coka je po meni naj bolje resenje-ne pravi veliki pitisak u cevi i na coku a daje odlican posip.Probaj u papirnu metu pa ces i sam videti razliku izmedju 1/4 i 1/2(za PP).Ako ides na DS preporucio bih ti da koristis samo brener a ne PP.Pozz

Zex
 Jastrebe nemoj da pomislis da sam zlonameran ili tako nesto ali me zanima odakle ti informacija da je sacma ispaljena iz 12/76 ili 89 sporija od 12/70?Ne znam pa pitam.

Jastreb
 informacije su iz raznih izvora... inače, u pitanju je znatno veća količina sačme...kod 12/76 to je i do 55 grama po metku, što je skoro duplo više nego kod 12/70...

Da bi to ispalili iz cevi, potrebna je velika energija...tu se koriste posebni baruti, sa sporijim sagorevanjem i definitivno ta sačma ima manju početnu brzinu i manji domet, ali je zato veća šansa za pogodak, zbog velike količine kuglica koje kreću ka meti...

Evo ti recimo podatak od proizvođača Baschieri & Pellagri, za municiju koja ima da se kupi kod nas:

- MB Long range - 12/70 - 36 gr - V1=410m/s
- Magnum - 12/76 - 50 gr - V1=395m/s
- Magnum - 12/89 - 63 gr - V1=370m/s

Cvele
 Dali je i na puskama sa plasticnim kundakom problem skidanja boje sa sanduka ?
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Jastreb
 isto se skida sa aluminijumskog sanduka, bez obzira na tip kundaka...

Cvele
 Hm.... Hmmm dali ima leka? Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

petar
 Ne znam, ali ja sam oduvek zeleo plasticnu pusku, bilo sacmaru bilo karabin, a sada imam sve drvene i prezadovoljan sam Grin
Just like old times!

Jastreb
 to je lepo...mada imaš plastične jeftino kod kineza ChutSmileGrin

petar
 Ma kod kineza su samo vojne puske na kuglice, nema pravog lovackog oruzja...Grin
Just like old times!

Zex
 Hvala Jastrebe.

Zlocko
 Dali ima jos neko,dobra ili losa, iskustva sa Baikal MP 153,ili sa potkalibrima kal.12/89?Unapreh hvalaGrin
traktor

kriva cevka
 ja za sada imam samo dobra iskustva.mozda mi smeta samo to sto u magacinu moze da stane 3 metka kal 89,bez nadogradnje spremista cevi.sto se podkalibara tice mislim da ih nema u 12/89.za sada sam nasao samo miraz kuglu u tom kalibru.jel zna neko gde moze da se nadje municija u ovom kalibru nekog drugog proizvodjaca?interesuje me municija za lov svinja!

Zlocko
 Kriva cevma lose sam postavio pitanje u vezi potkalibra.konkretno sam mislio na ispaljivanje municije kal.12/76 i kal.12/70 iz modela sa kal. 12/89...Ako sa takvim imas iskustvo odgovori....Grin
traktor

kriva cevka
 pa imam nesto malo.probao sam kuglu i krupniju sacmu u metu municijom 12/76,a 12/70 koristim na prepelice.ali nista ispod 30 gr punjenja jer tako ne moram da stelujem gasni regulator a puska radi perfektno.najvise mi je trzala kad sam pucao mun 12/76 i to pp ali jr razlog bio verovatno vece olovno punjenje.

Zlocko
 Dali jos neko nesto zna o ovoj temi?
traktor

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,465
Najnoviji član: Stevan Belor...

Poslednje vesti
dobijanje lovačke dozvole kompleksan proces
Sočne lovačke šnicle u marinadi od crnog vina, majčine dušice i origana
IN MEMORIAM
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

Hunter_lovac
· 25.07.2025. 12:56

Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

65,051,592 posete www.srbijalov.com