Kuhinja :)
|
DakiNS |
Objavljen 14.12.2011. 22:07
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Što se tiče dimljene ribe preporučio bih vam jednu jaaaako dobru stvar,a to je dimljena deverika. Postupak komplet isti kao i sa šaranom sve dok se ne odimi.A sada dolazi najlepše. Kada završite sa dimljenjem deverike ,preporuka je da budu što ujednačeniji komadi oko pola kile. Odimljenu Deveriku presečete uzduž tako da možete izvaditi kučmu, zatim se seče na komade od dva ili tri cm onako popreko. Komade deverike slažite u teglu kojoj ste na dno stavili komadić lovorovog lista i krišku limuna. Slažite štu bolje i da kažem gušće dok se tegla( 0,7 ili 1 litra) skroz ne popuni. Zatim nalijte uljem običnim suncokretovim da prekrije ribu oko 1 cm.Zatim se tegle poredaju u rernu i polako se krčkaju na 100 stepeni a vidi se po tome što idu mehurići sasvim lagano i tako 8 sati krčkanja. Kada su tegle još tople- ne vruće zatvaraju se , da li celofanom ili poklopcem i onako ušuškaju da se dunstaju. Može stajati i 6 meseci neotvoreno ali verujte takve"Sardine" dimljene , slankaste a nema kostiju još niste jeli.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 14.12.2011. 22:30
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
E kada smo kod klope ajde da kao one besposlene snaše malo da razmenjujemo recepte ja to jako volim da gledam kako radi. Ja nabavim recept a ona napravi e ondaja stupam na scenu kao degustator
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 14.12.2011. 22:35
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
ma nije problem nabaviti recept i sastojke,kuvati,jesti...najveći je problem kad moram da perem sudove
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 14.12.2011. 22:38
|

Lovčina

Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
Postoji tema Moje omiljeno jelo, tamo smo pisali ko šta voli da pripremi i pojede, bilo je zanimljivih recepata ali je ta tema malo zanemarena....
Lov je stil mog života...  ] 
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 14.12.2011. 22:39
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Mlad si još nisi naučio hvatati krivine, Sada će čika Daki da te nauči, pred kraj klope lepo tajno cimneš kolegu mobilnim i brzo prekineš vezu , nakon par sekundi drugar zove da vidi šta hoćeš a ti lepo odglumiš da te hitno treba i lepo zaprašiš iz kuće u vidu magle da žena ni ne shvati da te više nema a ti lepo kod drugara na pivce i uživaš
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 14.12.2011. 22:42
|

Lovčina

Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
u indjiju ima djungla kaže:
ma nije problem nabaviti recept i sastojke,kuvati,jesti...najveći je problem kad moram da perem sudove
E to je problem, moja to neće da pipne, ako ti se sprema , spremaj, kuvaj, peri, puši...radi šta ti je volja....
Lov je stil mog života...  ] 
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 14.12.2011. 22:51
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Ja imam sreće, kada sam je oženio znala je samo kuvati po njenim rečima paprikaš a ono bio gulaš i mogao si ga seći nožem. Igrom slučaja tada sam radio u vrtiću pa su kuvarice se takmičile koja će nešto dobro napraviti a kada dođem kući , te me boli stoak , te nisam gladan , a ona pametna pa shvatila , fala bogu na vreme i krenula da uči , ne bih je menjao ni za dve od 25 a i neznam šta bi sa njima
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
arnotije |
Objavljen 15.12.2011. 06:31
|

Veteran

Upisa: 686
Pristupio: 14.04.2010. 09:28
|
Mi pravimo " sardinu"(tako je zovemo) od krupnog skobalja i dobra je da je to bruka. Skobaljima se skinu glave i repovi i iseku se na krupne komade, redjaju se u serpu ili bolje lonac u koji se nalije vino i ulje zajedno za zacinima( lovorov list, biber u zrnu, ruzmarin beli luk cene itd) onda na sporet na laganu vatru i kuva se od jutra do mraka. I najkrupnije kosti budu kao pena ne osecaju se. Inace za ovo sto je Daki napisao sam video kod jednog ribolovca, i probao sam, prste da polizes, medjutim ovde je u pitanju dimljeni skobalj. Neki ribolovci su mi obecali skobalja tako da planiram da probam da ga nadimim pa u tegle.
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 15.12.2011. 13:21
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Kolege evo još jednog dobrog zimsko posnog recepta. Radi se o beloj ribi, kesega plotica skobalj i slično, poželjniji su manji komadi veličine dlana koji se posole, uvaljaju malo u brašno i isprže na masti ili još bolje ulju.Zatim se uzme beli lik, očisti i isecka sitno , pa crni luk koji se seče na kolutove, šargarepaseena na tanke kolutiće , biber u zrnu, malo lovor , može peršunov list ,u stvari povrće i začini po volji.Pržena riba se slaže u dublju i uži posudu i to što tešnje na red ribe se poslaže tanak redić povrćapa red ribe itako do kraja. Uzme se malo sirćeta i pomeša sa vodom, omer po vašoj želji ni previše ni premalo.umesto sirćeta može belo vino onako špricer -lapo-lapo.zalije se da ogrezne , vrlo je bitno da su slojevi ribe što popunjeniji i na kraju da je što ravnije. Posle toga stavi se na hladno mesto 2-4 stepena i pusti da odstoji sedam dana, nakon toga kosti su samo u tragovima a pošto malo kisi ,ubilo se za jesti posle mamurluka
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 15.12.2011. 17:23
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Može i ovako iako i ovo liči na "robolovački" a ne lovački recept:
potrebno je oko dva kilograma bijele ribe (može bilo koje ribe) a može i da je dva tri dana i prosušena na bukovom dimu sa malo pelima, žalfije...
Podrazumijeva se da je prosušena riba očišćena , dobro oprana i osoljena. Kida se na komade ali se prvo riba polovi na polovine kako bi parčad bila što tanja. Stavlja se u visoku šerpu ili bolje rečeno lonac i to po principu red ribe red povrća. Limun je obavezan u svakom sloju. Dosta i po ukusu bibera i peršuna i bijelog i crnog luka i svježeg paradajza.
I tako, red ribe, red povrća, limuna, bibera malo soli i luka pa opet tako.
Nakon nekoliko slojeva završiti sa slojem ribe a onda naliti ulje da prekrije sve. Takođe, kao alternativa može poslužiti i po ukusu naliti domaće maslinovo ulje koje je, po meni, bolje od suncokretovog industrijskog. Lonac poklopiti aluminijumskom folijom i staviti ga na plotnu od šporeta da provri.
Tada sve smjestiti u rernu na temperaturu od 120-150 stepeni celzijusa najmanje 4-5 sati. Staviti lovorovog lista, po želji,bijelog vina i limunovog soka...bibera
Ako je riba veća taj postupak mora biti duži.
Nikada nećete pogriješiti ako stavite što više peršuna i limunovog
soka. |
|
|
|
duskov |
Objavljen 30.12.2011. 18:53
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Izgleda da mi niko ne vjeruje da je recept dobar čim nema komentara. Ali ja imam 122 kg. i volim da jedem iako mi nije baš ljekar to preporučio! Ali znam šta volim da jedem i znam šta je dobro.
Sa pićem sam zaratio poodavno, ili kako neki kažu:" svoje sam davno popio"! |
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 02.02.2012. 14:36
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
Jutros u zoru izašao malo da čekam lisa,kada se vratih kući me dočeka sa postavljenim doručkom.U sobi toplo tako jedno 29-32 stepena,greje pusta bukovina.A na astalu svega.U rerni je zapekla polutke krompira u ljusci,još se puše koliko su tople jer ih je tek izvadila iz rerne.Od salata tu su turšija,kiseli kupus nauljen i posut tucanom paprikom,paprika u pavlaci,crni i beli luk.Kobasica sa srnetinom i svinjetinom,sa konjskim mesom,suvog vrata,slanine od gronika,švargle i džigernjače.Kajmak mlad sve se mleko cedi iz njega,pa mladog sira u kriškama sremačkog,sitna sira *švapskog*što ga ovde tako zovemo....
Al sam bio gladan,kad sam se dobro najeo samo sam o tome razmišljao kako sam bio gladan,a zimu sam već zaboravio.Lomio sam se posle jela šta sad.Ili da popijem pivo ili tanak špricer sa belim domaćim vinom.Ma špricer naravno jel kažu ljudi *ne traži savet od onog ko pije pivo pre podne*.
E onda je žena donela još drva i dodala na vatru,moro sam malo dremnuti......
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 05.03.2012. 22:25
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
DakiNS kaže:
Što se tiče dimljene ribe preporučio bih vam jednu jaaaako dobru stvar,a to je dimljena deverika. Postupak komplet isti kao i sa šaranom sve dok se ne odimi.A sada dolazi najlepše. Kada završite sa dimljenjem deverike ,preporuka je da budu što ujednačeniji komadi oko pola kile. Odimljenu Deveriku presečete uzduž tako da možete izvaditi kučmu, zatim se seče na komade od dva ili tri cm onako popreko. Komade deverike slažite u teglu kojoj ste na dno stavili komadić lovorovog lista i krišku limuna. Slažite štu bolje i da kažem gušće dok se tegla( 0,7 ili 1 litra) skroz ne popuni. Zatim nalijte uljem običnim suncokretovim da prekrije ribu oko 1 cm.Zatim se tegle poredaju u rernu i polako se krčkaju na 100 stepeni a vidi se po tome što idu mehurići sasvim lagano i tako 8 sati krčkanja. Kada su tegle još tople- ne vruće zatvaraju se , da li celofanom ili poklopcem i onako ušuškaju da se dunstaju. Može stajati i 6 meseci neotvoreno ali verujte takve"Sardine" dimljene , slankaste a nema kostiju još niste jeli.
Još se dimi sledeće slike sutra
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 06.03.2012. 20:25
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
gotovo odimljeno
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 06.03.2012. 20:28
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
upakovano
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 06.03.2012. 20:30
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
spremljeno
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 06.03.2012. 20:32
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
pa u rernu
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 06.03.2012. 21:23
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
pa onda zoveš, a mi dodjemo sa vinom i kiselom
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 06.03.2012. 21:40
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Kada dolaziš?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 06.03.2012. 22:26
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
čućemo se
|
|
|