Lovdžij@, sam tvoj poziv, upućen meni je jedan lep gest, bez obzira da li zoveš u lov na vrapca ili na jelena. A ionako od Nove godine će biti sasvim drugačiji režim lova, sve će se plaćati, pa ako mi se love jarebice, odem tamo gde ih ima, i gde su dobri ljudi, pa lovim, za svoje pare mogu da biram gde ću da odem .
darkon kaže:
Ja mislim da je pametno,sto u lovistima do 500m nadmorske visine nisu dozvoljeni kerovi gonici.Previse uznemiravaju divljac i gone sve sto stignu.Svaka cast za one koji gone jednu vrstu divljaci,ali kod nas je takvih malo.
Ovog leta sam bio sa ocem u terenu na kom lovim i pravili smo ceku.Kod nas je tako da svaka grupa ima svoj deo terena gde lovi krupnu divljac i tu niko ne lovi sem te grupe koja gazduje tim delom.Poslednjih nekoliko puta kada smo bili na terenu,vidjali smo 2 gonica i jednog bretona koji gone kao ludi.Tako je bilo i ovog puta.Poceli smo sa pravljenjem i posle nekih 10min.cujemo gonjenje pasa.Tako nekih sat vremena i sve blize ka nama i eto srne na nekih 30m od nas,iako lupamo i galamimo.Tu se ne zavrzava,gonjenje se nastavlja i posle nekih 15 min. srna ponovo prolazi sada jos blize.Ni tu se ne zavrsava,posle sat vremena srna mi prilazi na nekih 10m,vidno izmorena,jer je verovatno videla da joj mi ne predstavljamo opasnost,a kerovi kasne za njom jedno 200m.
Sto je najgore,bio je jun mesec.Gde je tu lanad?
Ovo je bio jedan od slucajeva,a takvih slucajeva i slicnih je bilo dosta.
Moj teren je na 230m nadmorske visine,znaci brdovit.
Mogu samo da zamislim sta bi bilo kada bi dozvolili i u ravnici koriscenje dugonogih gonica.
Jos jednom,gonic,za planinu naravno,ali sto se tice ovih nizih lovista,nikako.B)
To je moje misljenje.Pozdrav.
Misljenje ti nije validno. Upravo si i sam napisao da je tu bio i jedan breton. Sustina price je u tome ko vodi psa, kako ga vodi, kako ga je obucio. Breton koga si pomenu je lovacki pas gonic ili mozda pticar. Prema tome nije bitna rasa vec je bitno da li ima ili nema gazdu. Domaci gonici su ekstra lovno upotrebljivi psi. Svojevremeno sam lovio fazana jednom zenkom srpskog gonica koja je radila u polju kao cunjavac i aportirala odstreljenu divljac. Nazalost nastradala je u lovu na divlje svinje. Ne znam zaista otkud toliki animozitet prema gonicima po svaku cenu ne samo kod tebe nego kod gomile drugih koji misle da nesto znaju o lovu i lovstvu. Svima onima koji imaju predrasude o gonicima nudim da budu moji gosti u lovu sa gonicima i da im prakticno demonstriram sta znaci lovno upotrebljiv pas gonic. Nista strane rase pasa nisu upotrebljivije u prakticnom lovu od domacih gonica. Obuka i samo obuka i rad sa psima su kljucni problem u Srbiji, ovo vazi za sve lovne rase generalno.
ja iskreno volim lov gonicima i taj nacin lova je za mene najbolji.to je moje misljenje ali svaka glava drugacije misli.ova vrsta lova me opusta,volim da slusam kako moj ker,a i drugi gone,nekako me cini ispunjenim,a sad ako se odstreli tim bolje.ja sam zbog te takozvane visinske zabrane i uzeo brak jazavicara i da ne gresim dusu prezadovoljan sam,sad trazim da kuopim jednu zenku da ih uparem,cisto zbog sebe,i svoje grupe.juce mi je drug ponudio stena "balkanca: i sad se razmisljam sta da radim,da li da ga uzmem ili ne.
darkon kaže:
Ja mislim da je pametno,sto u lovistima do 500m nadmorske visine nisu dozvoljeni kerovi gonici.Previse uznemiravaju divljac i gone sve sto stignu.Svaka cast za one koji gone jednu vrstu divljaci,ali kod nas je takvih malo.
Ovog leta sam bio sa ocem u terenu na kom lovim i pravili smo ceku.Kod nas je tako da svaka grupa ima svoj deo terena gde lovi krupnu divljac i tu niko ne lovi sem te grupe koja gazduje tim delom.Poslednjih nekoliko puta kada smo bili na terenu,vidjali smo 2 gonica i jednog bretona koji gone kao ludi.Tako je bilo i ovog puta.Poceli smo sa pravljenjem i posle nekih 10min.cujemo gonjenje pasa.Tako nekih sat vremena i sve blize ka nama i eto srne na nekih 30m od nas,iako lupamo i galamimo.Tu se ne zavrzava,gonjenje se nastavlja i posle nekih 15 min. srna ponovo prolazi sada jos blize.Ni tu se ne zavrsava,posle sat vremena srna mi prilazi na nekih 10m,vidno izmorena,jer je verovatno videla da joj mi ne predstavljamo opasnost,a kerovi kasne za njom jedno 200m.
Sto je najgore,bio je jun mesec.Gde je tu lanad?
Ovo je bio jedan od slucajeva,a takvih slucajeva i slicnih je bilo dosta.
Moj teren je na 230m nadmorske visine,znaci brdovit.
Mogu samo da zamislim sta bi bilo kada bi dozvolili i u ravnici koriscenje dugonogih gonica.
Jos jednom,gonic,za planinu naravno,ali sto se tice ovih nizih lovista,nikako.B)
To je moje misljenje.Pozdrav.
Misljenje ti nije validno. Upravo si i sam napisao da je tu bio i jedan breton. Sustina price je u tome ko vodi psa, kako ga vodi, kako ga je obucio. Breton koga si pomenu je lovacki pas gonic ili mozda pticar. Prema tome nije bitna rasa vec je bitno da li ima ili nema gazdu. Domaci gonici su ekstra lovno upotrebljivi psi. Svojevremeno sam lovio fazana jednom zenkom srpskog gonica koja je radila u polju kao cunjavac i aportirala odstreljenu divljac. Nazalost nastradala je u lovu na divlje svinje. Ne znam zaista otkud toliki animozitet prema gonicima po svaku cenu ne samo kod tebe nego kod gomile drugih koji misle da nesto znaju o lovu i lovstvu. Svima onima koji imaju predrasude o gonicima nudim da budu moji gosti u lovu sa gonicima i da im prakticno demonstriram sta znaci lovno upotrebljiv pas gonic. Nista strane rase pasa nisu upotrebljivije u prakticnom lovu od domacih gonica. Obuka i samo obuka i rad sa psima su kljucni problem u Srbiji, ovo vazi za sve lovne rase generalno.
To da li znam nesto o lovu i lovstvu je moja stvar.Ja nikog nisam uvredio ni prozvao svojim postom,vec sam iskazao svoje misljenje i iskustvo u vezi gonica.
Ti kazes da imas dobre gonice i ajde verovacu ti na rec.Ali mislis li da je svuda takav slucaj?Sa ovim bretonom sam i hteo da pokazem kakvo je stanje u vecini slucajeva.
Mislim da si prebrzo odreagovao i da nisi procitao moj post u celosti.Ja nisam rekao da mrzim gonice i da ih ne smatram dobrim kerovima,vec da mislim da im nije mesto u lovistima nize nadmorske visine.
Isao sam i ja u lov po planinama i dobro znam sta je dobar gonic i sta on moze.Takodje u mom postu na koji si ti odreagovao,onako kako jesi,lepo pise da sam za gonice u planinskim lovistima,odnosno iznad 500m nadmorske visine,jer bez njih bi lov tamo bio nezamisliv.
Rekao si da pozivas one koji imaju predrasude o gonicima da gostuju kod tebe.Ja nemam predrasude,ali sam uvek raspolozen za lep lov i dobro druzenje.
Pozdrav.
Suvodolac, zaista nema potrebe za ovakvom reakcijom!
Svako ima pravo na svoje mišljenje, a niko nema pravo da diskvalifikuje tudje mišljenje. Niko od nas nema pravo da tudje mišljenje procenjuje i ocenjuje, da li je validno ili nije; za tebe je tvoje mišljenje validno, za mene moje, svakom je svoje mišljenje validno.
Takodje, da li neko zna nešto o lovu, ili ne, može se delimično proceniti na osnovu pisanja, da li neko lupa gluposti o lovu, ili govori argumentima.
Niko nigde nije pisao ni reč o favorizovanju stranih rasa, gde si ti to pročitao? Svi komentari su uglavnom odobravali lov goničima iznad 500 m NV, u ravnici ne. Ranije su neki probali lov goničima u ravnici, rezultat je bio katastrofa - 2/3 goniča se nije vratilo istog dana, nego nekoliko dana kasnije, ako se uopšte vratio.
Da ne tupim mnogo. Suvodolac, hajde malo 'spusti nišan', i razgovarajmo argumentima. Ton tvoje reakcije je neprihvatljiv, molim te, vodi računa kako pišeš.
Prilican broj godina se susrecem sa raznoraznim predrasudama o gonicima. Najbrutalnija glupost koju sam tokom proteklih godina doziveo , cuo i video je kada je jedan od pisaca zakona o lovstvu iz 1993. godine posle burne diskusuje i argumentacije za i protiv gonica mrtav ladan priznao da on o tome nije imao blage veze vec da je sve to prepisao iz ranijeg zakona i da po prvi put on cuje takvu argumentaciju koja mu otvara oci. Isto tako jasno i glasno je covek rekao da niko ni iz LSS ni iz KSS u to vreme nije nasao za shodno da mu objasni situaciju po pitanju gonica!?
S obzirom da sam tokom proteklog perioda bio prinudjen da se krljam po pitanju gonica, malo sam cackao i iscackao da zablude po pitanju gonica jos poticu iz 20-tih godina proslog veka kada u listu --Lovac-- jedan od autora tekstva raspinje gonice na krst kao zlotvore. U tom tekstu on opisuje lov hrtom ali hrta naziva dugonogim gonicem! I od tada pa do danas zamenu teza brojni gonici su platili kozom.
Nisam imao nameru nikog da vredjam ali me podilaze zmarci kad neko odmah na prvu pocinje da proziva gonice za ovu ili onu stetu u lovistu.
Lovacki pas / gonic, pticar, jamar, cunjavac, retriver/ je lovacki pas koji se nalazi tokom nedelje kod svog vlasnika u dvoristu. Pas koji se nekontrolisano krece lovistem je LUTALICA I STETOCINA ma koje on rase bio.
Dalje nesto o vecitom kuknjavi kako gonici rasteruju tj. razgone divljac. To je jos jedna nevidjena glupost jer lovacki pas gonic goni SAMO JEDNU divljac. Nije mi jasno kako ovi koji optuzuju gonica da razgoni divljac to argumentuju , koja je to volsebna tehnologija kojom gonic raspolaze da razgoni krda i copore divljaci po lovistu, moje oci za tridese i vise godina lovackog staza to jos ne videse!
Dakle, ovako:
@Vojagolubac, budem li video da si na bilo kojoj temi napisao sličan komentar, kao što je ovaj tvoj, isključiću te sa Foruma. Kako to pozdravljaš članove Foruma 'pozdrav goničlijama i onim drugima'? O kakvom pokrivanju ušima ti govoriš, sa kojim pravom? Kakvo skupljanje divljači? Šta to treba da znači 'vi u Vojvodini'? Kakvo 'psst' ućutkivanje? Bezobrazluk, vredjanje i bahatost ostavi za svoju kuću ili kafanu, ovde postoje pravila, koja si prekršio. Ničiji bezobrazluk neću tolerisati, pa ni tvoj. Nadam se da smo se razumeli, ovo ti je prva i poslednja opomena. Tvoj prethodni komentar sam izbrisao, jer si totalno prekršio sve norme pristojnosti.
@Suvodolac, prvo, smiri emocije, pa da popričamo. To da gonič goni samo jednu divljač, bi trebalo da bude tako, ali složićeš se da u Srbiji ima max. 10-15 % goniča koji tako rade. Ostali rade sve i svašta. A tu dolazimo na temu odgajivača goniča, obuke, itd. Možda ti imaš kera koji goni samo jednu divljač, ali budi iskren pa reci, koliko si video kerova koji se zovu goniči, ali bi ih i ti najradje gonio u materinu, kakav cirkus prave u lovištu.
U vezi zakona, samo da se razumemo, moguć je lov goničima i ispod 500 m, ali ukoliko korisnik lovišta to dozvoli.
Glupo je da se pominje ovde neka 'nepravda' koja je naneta pre 15-20 godina, ili da neko mrzi domaću rasu goniča, ili još kojekakve budalaštine. Još je gluplje ne hteti razmisliti realno, nego reagovati emotivno, čim se pomenu ograničenja u vezi goniča. Da li si video da gonič rastera divljač? Pa kako da vidiš kad ker ode nekoliko kilometara dalje? Ja znam samo činjenicu, da tamo gde se lovi dugonogim goničima, divljači nema baš puno! Pa da i ja pomenem 'večitu kuknjavu', ali ne na rasterivanje divljači, nego na brojnost divljači u lovištima gde se lovi goničima.
A da i dan danas zakone o lovu pišu ljudi koji ne znaju ni sa koje strane se puška drži, to se slažem.
Dragi prijatelju klasifikacija FCI ne poznaje kategoriju dugonogi , kratkonogi. To je klasifikacija koja je ovde kod nas formulisana. Nasi domaci gonici spadaju po klasifikaciji FCI-a u srednje gonice. Jos jednom gonic goni samo jednu divljac , do odstrela ili dok ne izgubi njen trag. I normalno do apela koji mu lovac uputi.
Sto se tice emocija pre bih rekao da ovde neko drugi reaguje emotivno jer mu se ne svidjaju argumenti koje ja iznosim kada su u pitanju gonici. Sto se tice gonica mnogo dugo ja razmisljam o njima ali i o onima koji ih vode. I davno sam dosao do zakljucka da su problem dvonozni a ne cetvoronozni. Dvonozni su ti koji prave cirkus i tvom i mom i u svakom drugom lovistu. Objasni mi molim te koji su razlozi po svaku cenu jednu rasu pasa staviti na led zbog problema koje prave ljudi a ne psi. Pokojni S.Pavlovic u svojoj knjizi "Ceka" na strani 294 opisuje kako je njegov ostrodlaki nemac dva puta pridavio srndaca u nekoj lozi i sikari i aportirao ih njemu. Pa koliko pticara svake godine po ravnici pomahnita i natera u beg srnecu divljac i nikom ni nakraj pameti ne pade da njih zabrani. Ko je tu kriv pas ili covek koji ga nije obucio?
Sto se tice toga da li lovista gde se lovi gonicima imaju divljaci ili nemaju evo ti jedan podatak cisto a pro po tvoje tvrdnje da lovista gde se lovi gonicima nemaju divljac -- u nasem lovistu gde se samo lovi gonicima godisnje se se pucao oko 80-90 grla srnece divljaci i oko 120 grla divljih svinja. Mir u lovistu, hrana, voda i so su recept za uspeh i kvalitetan prirast divljaci.
Domaci gonici su valjda prokleti isto onoliko koliko i mi Srbi kao narod. Ne mozemo optuziti gonice za nase propuste i greske.
malo i ja da se umešam, prvo kod nas niko ne lovi visokonogim goničima,
evo koji su to:
veliki goniči su:
1. Pas svetog huberta,
Poatuški gonič,
Bili,
Francuski trobojni gonič,
Francuski belo-crni gonič,
Francuski belo-oranž,
veliki englesko-francuski trobojni gonič,
veliki englesko-francuski belo-crani gonič,
veliki englesko-francuski belo-oranž,
Veliki plavi gaskonjski gonič,
Veliki gaskonjsko-senanžujski gonič,
Veliki vendejski gonič,
Engleski lisičar,
Vidraš,
Američki lisičar,
Gonič rakuna.
ostali goniči se dele još na goniče srednjeg rasta i goniče malog rasta,
ukupno ih ima 60 rasa,
ako nekoga zanima mogu nabrojati i ostale,
e sada problem, kod nas u ministarstvu niko se nije upuštao šta je to zapravo visokonogi gonič i inspektori su naše pse koji se vekovima koriste u lovu, svrstao u visokonoge,
ja tvrdim da kod nas nema ni jedan visokonogi gonič,
novim pravilnikom o načinu izvošenja lova i pravilnikom koji treba da se uskoro donese, a vezano za upotrebu pasa u lovištu, će se regulisati ovaj problem,
što mladi gospodin ''napada'' nas Vojvođane, e to nije ni malo lepo i kolegijalno,
gospodo kolege lovci, ja sam BAČVANKA i kada mi neko počne držati očenap iz Srbije, e pa to nije na mestu, tamo nema lovostaja, nema lova na visoku divljač sa stručnim pratiocem...
pa nemojte tako o nama, mi smo još u tamo nekom 19 veku imali dobro organizovano lovstvo,
lepo je Lala rekao, nemojte kolege tako,
bolje da radimo nešto kostruktivno,
po pitanju goniča sam videla na svim savetovanjima koliko vas to zanima, sem par zaljubljenika, nema vas, nemojte tako,
volim tu rasu, borim se za nju, ali dozvolite, sve ima svoje mesto, način i vreme,
i usput, nemojte pogrešno ovo da shvatite, nije KER, nego PAS,
Ne ljutim se ja ni na koga. Lovci goniclije dugi niz godina nisu dupe pomerili da razbiju predrasude. Vec su kukali ko zadusne babe na nanesenu nepravdu. Tek poslednjih pet godina jedan broj mladjih ljudi inace ljubitelja pasa gonica je diglo glas u odbranu ovih plemenitih pasa. Da je neko ranije to uradio bilo li bolje za sve ali ocigledno je falilo dobre volje i verovatno zelje i znanja.
Inace koliko su nasi psi gonici kvalitetni govori i to da ih danas od nas kupuju Italijani, Grci, Nemci, Cesi, Slovaci, Svedjani, Austrijanci.....
E pa, lepo. Ja kažem, ne emotivno, a Suvodolac napiše: 'Domaci gonici su valjda prokleti isto onoliko koliko i mi Srbi kao narod.' . I ja sad treba da napišem ŠTA? Ovo je toliko bzvz, da nemam volje više ni da pišem dalje. Prijatelju, ako ti za sebe misliš da si proklet, ja za sebe to ne mislim. I batali tu vrstu patetike, molim te!
Takodje, batalite i ti i tvoj kolega Vojagolubac, prozivke po vojvodjanima, šta će ti to? Da li si nešto preterano ljut na vojvodjane, ili je u pitanju čista zavist?
Slažem se sa tobom, da je problem u velikoj većini slučajeva u glavi dvonožaca, a ne četvoronožaca! Argument, tipa, da je jedan NOD pridavio 2 srne, opisan na strani 294 te knjige koju si naveo, je pojedinačni slučaj, i ne može biti primenjen generalno na sve ptičare. Pojuri po neki ptičar srnu kad je digne sa legla tokom lova, ali zato postoji komanda 'nazad', a i ptičar nikad neće juriti srnu pola dana kilometrima daleko, kao gonič. Daj neki drugi argument.
Nego, jedna stvar mi nije jasna: zašto tvrdiš da je 'učinena nepravda goničima', ako ne mogu da love u ravnici? Eno onolikih planina, pa mogu da gone divljač do mile volje. Šta ste zapeli za ravnicu (da ne kažem Vojvodinu)?
Huntinggirl1 je u pravu sto se tice posete savetovanjima koja su bila stub odbrane gonica u poslednjih par godina . Sem desetak istinskih zaljubljenika u gonice , gomila vrlih poznavalac, eksperata, odgajivaca, kinoloskih sudija za gonice nije nasla za shodno da dovuce svoju debelu guzicu i brani gonice. Inace veliko hvala Huntinggirl1 na nesebicnom doprinosu koji je dala ucestvujuci na proteklim savetovanjima.
Kada je gazdovanje lovistima u centralnoj Srbiji u pitanju tu je ogromno sarenilo. Od elitnih lovista do lovista u kojem odavno vec ni vrabaca nema. Sa reci ovo je Srbija!
Izvini al ja nisam pominjao Vojvodinu ni u kakvom kontekstu. Inace sam vecno zaljubljen u Vojvodinu , pogotovo u vojvodjanke, sta ces ziva dusa. Inace sudbinu jednog naroda deli i sve ono sto taj narod stvori. Tu ces se valjda sloziti samnom. Usput muka mi je od podela centar, sever, jug, zapad , istok.
Problem je u tome sto se gonicima zabranjivalo da se lovi i u Cacku, Jagodini, Kragujevcu, Cicevcu... Gomila pasa je pobijena. Tu je problem. Nije dozvoljavano u pobrdju uopste koristiti gonice. Stvar je bila bolja ili gora u zavisnosti od tog koje sedeo u upravi L.U.
Tu je bila muka.
ja kažem ovo,
imam odgajivačnicu ''IDA'' u kojoj je 4 NLT, 2 NKD i 5 Mađarskoh Vižli,
kao sudija se zalažem za autohtone goniče, lavovski se borim za moje NLT i idem na SV. Hubertus kao selektor ekipe ptičara, a goničlije nisu našle za shodno da odu sledeći vikend u Švajcarsku na svetsko prvenstvo,
pa pitam ja goničlije, ko je ovde izašao iz vinkle, mi u Vojvodini koji ne lovimo srednjenogim goničima, ili gospoda u Srbiji,
hvala za kompliment, ja to radim sa zadovoljstvom i videćete da će goničlije za koji dan biti zadovoljne,
samo pas se ne vodi ispod slame u lov, sa njim treba raditi, pa i sa goničem takođe,
najlakše je oplesti po tastaturi i gotovo, e pa nije baš tako,
treba raditi, a sve zakone je pisao čovek, pa može da ih i menja,
Suvodolac, samo da te pitam jednu stvar: jesi li ti lovio u Vojvodini nekad DS pogonom? Kako pišeš, izgleda da nisi nikad. Kakav sredjonogi gonič u kukuruzu? Šta da radi on tamo na tabli od 100 ha površine, gde čuči 50 svinja unutra? Ili, da udje srednjonogi gonič u debelu trsku od desetak hektara, da se druži sa veprom dvogodcem? Nemoj kuditi konja kojeg nisi jahao!
Ovde se zakuvala tema, i to je dobro, samo da ostane u granicama normale.
Ja nemam šta puno ni da dodam, ni da oduzmem, onome što sam napisao, a Huntinggirl1 je napisala sasvim jasno, koliko i kako se trudite, goničlije, za rasu koju odgajate i sa kojom lovite. Ja te podatke nisam znao. Ali, da ne odete na svetsko prvenstvo, čoveče?!?! Pa šta očekujete onda? Da se sa drugim lovcima i odgajivačima prepucavate po forumima, tako ćete rešiti svoje probleme? Teško, prijatelju. Forumi ne mogu da zamene instituciju, u ovom slučaju KSS, ali eto, čitam da vas i tamo slabo ima.
Ja sam govorio o neobučenim psima goničima, koji divljaju po lovištu kako im dune. A takvih je previše. I dalje tvrdim, da je upotreba ovakvih goniča, kakvi su sada po lovištima, siguran put u nestanak krupne divljači. Od tebe nisam čuo ni jednu reč ili argument, kojim bi oborio moju tvrdnju. Navedeš mi primer jednog psa ptičara, i uporedjuješ sa goničima. Navedeš mi jednog dobrog goniča, a još stotinu luduje po lovištu. Razmisli malo...
Odo ovo predaleko.Razumem sve koji drze gonice i znam kako se osecaju kad procitaju da je gonic stetocina!Ja lovim samo sa gonicima i dok god budem lovio bice to samo sa gonicima.Ali nema potrebe za svadjom i ruznim recima,svako ima pravo na svoje misljenje.Gledao sam vise puta kad pticar markira,a pridju 5,6 lovca pa odkoce puske i kad poleti fazan a paljba kao na ratistu.Gde je tu sansa za divljac i sportsko nadmetanje?Ali ko tako voli,neka mu.
ne ide to predaleko, na žalost goničlije samo kukaju, a ne bore de za rasu, pa ni autohtonu,
gonič je stvaran za lov i tako treba i da bude, svakako, ali ko je rekao da je štetočina, ja sigurno nisam,
samo kako se zalažu za rasu, tako će im i biti,
a to kako se lovi fazan ptičarima, e to niste u pravu, naša lovišta, Bogu hvala, imaju fazana i ne moramo da pravimo ''front'' u lovu na fazansku divljač,
Ovde je problem sto neki ne prihvataju cinjenicu da je problem u ljudima koji ne obucavaju pse na adekvatan nacin, a ne u psima.
Zasto goniclje nisu otisle u Svajcarsku? Na to pitanje odgovor znaju oni koji sede u po komisijama u LSS-u i KSS-u. Nekima od njih nije bilo u interesu da se goniclije tamo pojave!
Za gonice u poslednjih pet godina zestoko se borila jedna mladja ekipa lovaca fanaticnih ljubitelja pasa gonica. Mnogima se to nije ni malo svidelo. Pa su koristili svaku priliku da diskredituju svaki potez tih ljudi. Interesantno da se i rukovodstvo LSS-a koje je bilo u to vreme aktuelno pocepalo po ovom pitanju.
Da li sam kucao na razlicita vrata? Jesam , oni koji su trebali da me cuju , culi su.
Da li su goniclije dobro organizovane? Nisu! To jeste fakat. Kod goniclija se sve zasniva na pojedincu i njegovoj inteligenciji i snazi da izdrzi raznorazne pritiske. To sam osetio na svojoj kozi spremajuci savetovanja koja su doticala problematiku gonica. Nedovoljno su prisutni u sredstvima informisanja. Svajcarska je bila odlicna prilika ali kvazi strucnjacima ocigledno nije odgovarao odlazak goniclija.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?