Lov i civilno sluzenje vojnog roka
|
Jank |
Objavljen 25.10.2010. 17:52
|

Lovčina

Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
Biti vojnik je pitanje časti i obaveze prema svojoj otađžbini i svom narodu. E pa sad nemože "oću kakim, neću kakim" ako već neko nije spreman da se odazove na poziv svoje otađžbine, onda posle ne treba da traži od te iste države nešto čega se sam odreko.....
Uostalom i mnogo jače i ozbiljnije zemlje od naše imaju civilno služenje vojnog roka ali onaj ko služi vojsku kao civil ne može da se zaposli u državnoj službi, niti u policiji ni vojsci, a o oružju može samo da mašta......
Prema tome pre državom smo svi ravnopravni.....
Lov je stil mog života...  ] 
|
|
|
|
Djoole |
Objavljen 25.10.2010. 19:22
|

Pripravnik

Upisa: 3
Pristupio: 23.10.2010. 00:08
|
Postovani lovci, nisam Vas kontaktirao i prijavio se na ovaj forum da bi iznosili Vasa misljenja i kritike sta bi vi odobrili a sta ne, nego sam Vas prijateljski pitao za savet i pomoc da li je neko imao isti ili slican problem...
Da li se necega bojite ili ne uvek se moze misljenje promenuti..
Taj nazovi strah je bio iz licnih i privatnih razloga a ne da bi izbegao redovnu vojsku, samim tim bih ostao i bez radnog mesta koje mi je ipak vaznije i prece nego vojska...
Naravno zahvaljujem se svima na razumevanju.... i pomoci.... |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 25.10.2010. 20:10
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Djole,ovo je ipak forum i trebao si ocekivati licna misljenja i reakcije,cak da si ove recenice pri kraju naveo ranije,verujem i komentari bi bili malo drugaciji.Pravi odgovor tesko da si dobio,sem onoga da postoji diskreciono pravo...pa najsigurnije resenje za tvoj problem je pitati pravnika,policiju isl.
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 25.10.2010. 20:38
|

Veteran

Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
vojkane,da bi rekao da neko nema veze moras prvo ti imati veze! pa posto imas,onda lepo objasni decku! svi moji komentari nisu se odnosili direktno samo na tebe,ja sam vise govorio uopsteno! zakon je pre dve godine govorio da lice koje je bilo na civilnom sluzenju vojnog roka ne moze dobiti dozvolu za posedovanje vatrenog oruzja,osim trofejnog koje je onesposobljeno za koriscenje! to su mi bili potvrdili u policiji,to su mi bili potvrdili u vojnom odseku,a i dok sam bio na sluzenju vojnog roka u vojnom odseku sam pricao sa ljudima koji tamo rade! a i po kojoj logici bi dozvolili posedovanje vatrenog oruzja nakon sluzenja civilnog vojnog roka,ako ne mozes na civilno ako vec posedujes neko vatreno oruzje?! |
|
|
|
vojkan |
Objavljen 25.10.2010. 23:51
|

Stari član

Upisa: 203
Pristupio: 17.12.2009. 15:48
|
Kolege lovci,
posto je sve ovo otislo predaleko u svakom pogledu izmedju ostalog sam i ja prozvan u celoj ovoj prici da pojasnim neke stvari.
U vojsci sam bio 9 godina(skolovanje i sluzba),od toga sam proveo 4 godina na Kosovu na svim granicnim prelazima sa Albanijom,tri puta sam ranjen tj.prosao sam Vuku kroz dupe.Ja sam za SRBIJU drugari krvario,toliko o tome da li sam sluzio vojni rok.
U ni jednom pravilu sluzbe ne stoji da li neko civilno lice sme ili nesme da poseduje oruzje u civili posle sluzenja vojnog roka,bez obzira dali je ili nije sluzio Vojni rok.To je propisano u Zakonu R.Srbije.
O zakonima ne mogu da komentarisem jer nisam kompetentan za tako nesto i to prepustam pravnim licima.
Moje burno reagovanje je zbog vasih komentara,Djole je pitao za savet da ga neko stariji na ovom forumu posavetuje a ne da ga neko provizava,kritikuje i ismejava zbog toga sto je sluzio civilni Vojsku i ujedno donosi sud o tome dali treba ili ne da mu se odobri dozvola za nabavku oruzja.Ako moze neko od vas Djoletu da pomogne neka to uradi neljudsi je ono sto su pojedinci pisali,mi smo lovci zato bi trebali da pomazemo jedni drugima.
Smatram ovaj forum krajnje drugarski i prijateljski da ne kazem bratski,zato se izvinjavam svima koje je moja izjava povredila.
Ako su pojedini kriminalci i robijasi dobili dozvole za nabavku,drzanje i nosenje oruzija zasto ne bi i Djole,ovo je drugari Srbija,zakoni nisu isti za svakoga.
Ja sam Lovac s juga cevka mi je duga!
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 26.10.2010. 08:44
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Ufff!!!
Ja mislim da ipak zadnju reč imaju ovi iz MUP. Oni mogu da odobre ili ne odobre, zavisno od toga da li je osoba koja traži odobrenje, po njihovoj PROCENI podobna za oružje. Tu je suština priče, ako oni procene da je OK, dobiješ, ako ne procene, onda ništa.
Vojkane, zadnju tvoju rečenicu u komentaru, potpisujem. Nažalost, sve je tako kako si napisao.
Hajde malo da smirimo strasti, niko nije zlonameran, ali reči umeju da ujedu. Nemojte da se kačimo bzvz.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
bela |
Objavljen 26.10.2010. 11:00
|

Veteran

Upisa: 930
Pristupio: 06.02.2010. 17:48
|
Moje burno reagovanje je zbog vasih komentara,Djole je pitao za savet da ga neko stariji na ovom forumu posavetuje a ne da ga neko provizava,kritikuje i ismejava zbog toga sto je sluzio civilni Vojsku i ujedno donosi sud o tome dali treba ili ne da mu se odobri dozvola za nabavku oruzja.Ako moze neko od vas Djoletu da pomogne neka to uradi neljudsi je ono sto su pojedinci pisali,mi smo lovci zato bi trebali da pomazemo jedni drugima.
i ja sam za tako nešto ako možeš pomozi a ako nemožeš nemoj odmagati.
p.s. i ja sam služio redovnu vojsku ali to ovaj put nije ni bitno. čoveku treba pomoći da dođe do rešenja ili. ..ili
vižlan i terier
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 26.10.2010. 23:58
|

Lovčina

Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
E pa kolege pošto je i moj rečnik bio prilično oštar evo i moje ispravke , "SVAKI MI JE LOVAC MIO MA KOJE VERE BIO", ja lično nemam ništa protiv neka se svako snalazi kako zna i može, sad su ionako ukinuli vojsku pa se nadam da uskoro neđe imati problema svi oni koji žele da se pridruže nama lovcima...
Vojsku služim veđ 22 godine i mislim da ću ovako do penzije....ali ovde nije u pitanju vojska takva je kakva je naša je, u pitanju su propisi koji regulišu ovu oblast .....
A svako koji voli lov druženje i prirodu nama je dobrodošao....
Lov je stil mog života...  ] 
|
|
|
|
sremskesume |
Objavljen 31.10.2010. 13:10
|

Član

Upisa: 54
Pristupio: 19.07.2010. 21:09
|
Pogledajte na sajtu MUPa.Pise da izdavanje dozvole za oruzije nema veze sa sluzenjem vojnog roka ili clanstvom u lovackom drustvu. |
|
|
|
cokoladni |
Objavljen 31.10.2010. 15:19
|

Član

Upisa: 74
Pristupio: 24.08.2010. 13:17
|
MISLIM DA OVO NIJE VOJNI FORUM VEC LOVACKI.... I DA NIKO OD NAS NIJE TU DA SUDI NEKOME DALI JE SLUZIO ILI KAKO JE SLUZIO VOJSKU JA SMATRAM DA JE TO GUBLJENJE VREMENA I PARA.
ETO VAM OD JANUARA PROFESIONALNA VOJSKA PA IZVOLITE NA ODAZIV
JA UOPSTE NISAM SLUZIO VOJSKU PA SAM BEZ PROBLEMA DOBIO DOZVOLU ZA ORUZIJE.
MORAO SAM SAMO DA PRODJEM ISPIT O RUKOVANJU ORUZIJEM ZA ZELJENO ORUZIJE.
Pozeljno je koristiti i mala slova.
Srbijalov Admin Tim
priroda i drustvo
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 31.10.2010. 16:22
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Forum jeste lovacki,ali je itekako ova tema bila povezana sa sluzenjem vojnog roka.....Kada se raspravljalo o ovome zakonu,eksplicitno je bilo receno,Ko se poziva na prigovor savesti,nemoze ocekivati dozvolu za nabavku oruzja....Reakcije na ovo pitanje su vecinom usmerene u tom pravcu...naravno sa dozom licnog shvatanja....Neko je dobio dozvolu,neko nije....Od nove godine,ova merila nece biti od nikakvog znacaja,pa i ova tema odlazi u proslost i govorice nam samo o prolaznosti zakona ali i praksi tumacenja,pa nema potrebe vise pricati.
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 31.10.2010. 16:41
|

Veteran

Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
mislio sam da vise ne pisem na ovu temu,ali ajde jos ovo da kazem! prvo,ovo je demokratska zemlja gde svako ima pravo glasa,govora i iskazivanje svog misljenja! drugo,ovo je forum i kao isti sluzi za razmenjivanje misljenja(makar bila i pogresna),ako je hteo da dobije direktan odgovor trebao je da ode u sup ili kod nekoga ko je kompetentan za direktan odgovor! onda,sto se tice zzakona da vojska nije uslov,tu je stvar uvek bila jasna,svako punoletno lice moze da podnese zahtev za oruzje i ako ispunjava zakonom propisane uslove dobice dozvolu za isto, bez obzira dal je sluzio vojsku,a ako ne ispunjava moze i dve vojske da sluzi! ovde je jedino problem onih koji su sluzili vojsku na civilnom zbog prigovora savesti i onih koje je psiholog-psihijatar odbacio sa regrutacije,i takva lica nisu mogla da dobiju oruzje! a sto se tice ovoga kad se ukine vojska,na sva lica koja podnesu zahtev za oruzje gledace se kao na ona koja nemaju strah od oruzja i koja bi isla u redovnu vojsku,stim sto ce da se uvede pregled psihologa(bar tako sam cuo),a ko se plasio oruzja za vreme kad se islo u vojsku,plasice se i kad se ukine(bar je takvo moje gledanje na to)! vojkane ti si u svom postu ove sa civilnog poistovetio sa kriminalcima(mozda si do nekle i u pravu ) a napadas moje postove  |
|
|
|
kole24 |
Objavljen 01.11.2010. 08:40
|

Pripravnik

Upisa: 5
Pristupio: 23.02.2010. 12:07
|
Prigovor savesti se odnosi na nošenje oružja koje se koristi za pucanje u druga ljudska bića ...
Nisu vojni psiholozi merodavni da odlučuju ko sme da poseduje lovačko oružje, a ko ne ...
|
|
|
|
Nikola M |
Objavljen 26.11.2010. 20:13
|

Član

Upisa: 106
Pristupio: 23.11.2010. 14:36
|
Evo ovako Raspitao sam se malo oko ovog pitanja
Vojkane moj cale je bio kapetan 1999 na kosovu u prizren 2 ranjavan . on je pozvao i pitao neke drugare koji rade u policiji
Ima prava na pusku nevazno od toga na osnovu cega je sluzio ali u sve zavisi od toga dali ima krivicnih prijava . Naravno ovo sam napisao kako je meni receno
Dobar Pogled

|
|
|
|
Nikola M |
Objavljen 26.11.2010. 20:25
|

Član

Upisa: 106
Pristupio: 23.11.2010. 14:36
|
na neki nacin se i slazem sa nenad_franc sto se mene tice
Dobar Pogled

|
|
|
|
270 |
Objavljen 26.11.2010. 21:32
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Svaki punoletni građanin ima pravo da podnese zahtev za dobijanje dozvole za nabavku oružija ukoliko ispunjava uslove predviđene Zakonom o oružiju i municiji. Ali taj isti zakon ovlašćuje MUP da i ako su svi zakonom ispunjeni uslovi može da odbije zahtev! čl 8 ZOM-a i oni tu mogućnost maksimalno koriste kada su u pitanju lica koja su civilno služila vojni rok po prigovoru savesti!
Ovo je po meni apsolutno opravdano, jer ne može neko da ima strah od oružija kad mu to odgovara a posle kad mu takođe odgovara da ga nema! Pa koga bre vi za...avate!
Pa znam momke koji su tako služili vojni rok pa podneli zahtev za prijem u MUP i još se čude što su odbijeni!
Lepo momci kad niste imali petlju da pucate u nekog ko uzvraća vatru, kako imate srca da pucate u nenaoružanu divljač? Šta će tek onda sve savest da vam prigovori? Bojim se da od tih prigovora u glavi ne izludite!
Kupite vi lepo štapove za pecanje pa na reku ili jezero i tako uživajte u prirodi a lov ostavite nama kojima savest ne prigovara toliko što smo pucali u nenaoružanog zeku! |
|
|
|
dusanandra |
Objavljen 26.11.2010. 21:59
|

Član

Upisa: 147
Pristupio: 06.07.2010. 18:48
|
Moram da prokomentarisem jer sam upucen(otac mi je vojno lice),prigovor savesti ne znaci da se neko boji tj,ima strah od oruzja vec NE ZELI DA PUCA U LJUDE. Kod podnosenja zahteva za nabavku lovacke puske ili puske sa olucenim cevima ne trazi se dokument o nacinu REGULISANJA vojne obaveza. Nase lepse polovine nisu vojni obveznici pa mogu postati lovci i imati oruzje.Sta kazete na to? |
|
|
|
Lala |
Objavljen 26.11.2010. 22:13
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Pa žene nisu bile u prilici da mogu da iskažu prigovor savesti. Niko im nije davao pušku na zaduženje.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
dusanandra |
Objavljen 26.11.2010. 23:03
|

Član

Upisa: 147
Pristupio: 06.07.2010. 18:48
|
To nema nikakve veze.Licno mislim da sluzenje vojnog roka i lov nemaju dodirnih tacaka i sluzenje vojske pod oruzjem moze da bude samo plus ali civilno sluzenje nikako minus i presudno za odobrenje pri nabavci puske za lov.Poznajem ljude koji su sluzili redovno vojsku pa su totalni amateri u temi ORUZJE. To ne treba da nas cudi jer kad znamo sta se u vojski uci o pesadijskom naoruzanju i koliko se izlazi na streliste i posvecuje paznja tome dobro je da pojedinci znaju sta je puska a sta top!!! |
|
|
|
bela |
Objavljen 26.11.2010. 23:31
|

Veteran

Upisa: 930
Pristupio: 06.02.2010. 17:48
|
neznam kakva je odluka pala u vladi hoće li biti služenja vojske ili ti ga hoće li biti vojnog roka ili neće, ako ga ne bude džaba pričamo na tu temu.
p.s. kad sam ja trebao ići u vojsku(92-93) bilo je sramota ''ne služiti'' a sad je izgleda sramota služiti vojni rok .
I DALJE MISLIM DA JE SRAMOTA NE SLUŽITI ''VOJNI ROK''
a da je civilno služenje sprdnja ovo je lično moje mišljenje verujem da je većina ljudi tog mišljenjaClAQue
vižlan i terier
|
|
|