"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Ja mislim da smo promašili temu u naslovu, koja kaže dokle smo stigli sa usklađivenjam udruženja i društava sa novim zakonom o udruženjima građana.
Pa evo ja bih rekao koju reč. Svako lovačko udruženje koje je do sada gazdovalo lovištem treba da napiše, da na javnu raspravu i na kraju u Skupštini udruženja usvoji nov Statut koji je u skladu sa postojećim zakonom o udruženju građana. Kostur (verzija) ovog statuta ima na sajtu Lovačkog saveza srbije a i lovački savez srbije je svim udruženjima poslao potrebne instrukcije i ogledni primerak kako i šta bi trebalo da piše u statutu. Posle toga Udruženja se registruju u APR za obavljanje privredne delatnosti iz oblasti lovstva, lovnog turizma itd... što je opet dato u instrukcijama koje oblasti treba upisati, i to je to, dokle je ko stigao i šta se uradilo bi moglo biti predmet diskusije...
E sada šta je tu interesantno.
Mnoga lovačka udruženja iz Vojvodine ranije su bila sastavljana iz nekoliko lovačkih društava (lovnih revira). daću primer Zrenjaninskog LU, koje ima 23 lovačka društva (lovnih revira), sva lovačka društva su dobila zadatak da izraze želju i da na svojim Skupštinama, izvršnim odborima, sastancima, zborovima lovaca sagledaju celu situaciju i izraze želju da li žele da i dalje budu u sastavu sadašnjeg udruženja ili žele da se izdvoje i konkurišu na budućem konkursu za dodelu lovišta.
Sva 23 lovačka društva su izrazila želju da i dalje ostane jedinstveno LU Zrenjanin koje će konkurisati na dosadašnje lovište a lovačka društva će kao lovni reviri biti sastavni deo udruženja. Jeftinije je, jedna stručna služba, jedna lovna osnova, jedan plan, jedna lovočuvarska služba itd. Lovci su raspoređeni po svojim lovnim revirima u okviru utvrđenih granica katastarskih opština naseljenim mesta iz kojih su lovačka društva što je sve i upisano u Statutu LU. Ukoliko se zbog veličine lovišta obrazuje od strane državbnih organa nekoliko lovišta na području opštine Zrenjanin LU Zrenjanin će konkurisati na sva ta obrazovana lovišta i time će stručna služba samo imati nešto veću papirologiju jer se za svako formirano lovište mora raditi lovna osnova i planovi koji su potrebni.
Sledeće interesantno je da se sada daje mogućnost da lovačka Društva (lovni reviri) koji imaju svoje lovačke domove u vlasništvi i koji žele da sačuvaju svojstvo pravnog lica takođe donesu svoje nove statute i registruju se u APR ali bez atributa bavljenja lovom već sa atributima negovanja tradicije lovstva, itd, itd. Lovački savez vojvodine je poslao svakom udruženju da ogledna primera kako treba da izgleda statut lovačkih društava koja su izrazila želju da ostanu i dalje u zajedništvu. Jedan ogledni primerak je za društva koja žele da sačuvaju svoju imovinu i svojstvo pravnog lica a druga verzija je za lovačka društva koja žele da udruže svoju imovinu u LU. Ja sve to imam i pokušaću nekako da postavim ali nemam u elektronskom obliku već u štampanom. Ali najjednostavnije je zatražiti od Lovačkog saveza Vojvodine ogledne primerke statuta za lovačka društva.
Ovde se može raspravljati u dva pravca:
1. Da li ostati udružen kao i do sada
2. Da li se izdvojiti iz sadašnjeg LU i formirati sopstveno LU
Imatu raznim mana, prednosti, nedoumica. Jedna od najvećih je što još nisu formirana lovišta od strane državnih organa, kolika je kalkulacija da novoformirano Udruženje koje se izdvojilo i ima na primer 4-5.000Ha uspe da sa svojih 50-tak lovaca izfinansira sve što je potrebno od obezbeđenja stručne službe i lovočuvarske, obezbeđenja garancija, tehničkih sredstava, itd, itd za funkcionisanje i gazdovanje lovištem...
Moje je mišljenje da još nije došlo vreme da se lovačka udruženja razbijaju, već da se zajedničkim snagama udruženi lovci sigurnije i jeftinije nađu u koštac sa ovom tranzicijom koja je stigla i lovstvo. Bojim se da će cepkanje i ustitnjavanje za par godina proizvesti sasvim suprotan efekat i da će mnogi posle ostati i bez lovišta i bez imovine...
Ja toliko.
Cadara, slažem se sa tobom, i delim tvoje mišljenje vezano za to šta bi za lovce bilo najpovoljnije.
Ali kod nas u LU Opštine Bačka Palanka, koje ima 13 LD, 3 hoće da budu samostalni, i to ne jedni sa drugima nego svako za sebe, 3 se kurvaju, a 7 želi da opstane udruženje.
Problem je u tome što se do danas ništa nije uradilo povodom usklađivanja sa novim zakonima.
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Tako je Čarda, bravo za Zrenjanince, to je pravi put. Samo vi niste imali biznismene kojima je lov izvor egzistencije i bogaćenja, a da ste imali bar u jednom društvu video bi belaja.
Pravili smo mi i kalkulacije koliko bi sve koštalo kada bi jedno prosečno društvo bilo samostalno i izašla je ugrubo najjeftinija varijanta (stručna služba ugovorom o delu, lovočuvarska isto) i ostalo, da bi godišnja članarina za jednog lovca bila minimum 500-600 evra, najeftinija varijanta sa puno volonterskog rada i entuzijazma. A nismo uzimali u obzir da bi samo zbog ove cifre sigurno 30-40% lovaca odustalo od lova čime bi se i ovih 500-600 evra iz kalkulacije odmah podiglo. Možda bi se kasnije dobrim gazdovanjem i dobrim lovnim turizmom ova početna suma za neku godinu i nešto smanjila.
Pogledajte sada prosečnog srpskog radnika, a većina lovaca bar 80% je iz radničkih porodica, penzioneri itd (prosečna starost lovaca na nivolu LSS-a je 47 godina) a mog udruženja je 50,5godina na primer, plata ni 300 evra prosečna i sada treba dve mesečne plate da izdvoji samo za članarinu a gde su druge obaveze i za te pare u najvećem broju slučajeva može odstreliti 2-3 zeca i 5-6 fazana +/- nešto (patkica, prepelica). Prošle godine članarinu od oko 100 evra u ratama smo jedva uspeli nekako sakupiti od lovaca a kako bi to bilo za iznos od 6-7 puta veći.
Nivo svesti, kulture, ponašanja odnosa prema prirodi i ostalom nam je ipak još dosta, dosta daleko.
Zato kažem da nije još vreme za neka manja lovišta i cepanje, kada nam i ako ikada standard bude dozvoljavao svakako bih to prvi podržao.
I ovako ujedinjeni će biti skupo za 100-200% sigurno i opet će dosta dobar broj lovaca odustati, ali u ovom trenutku treba gledati da se sačuva građanska opcija lovstva i bavljenja lovom, sačuvati lovačka društva i udruženja kao i stečena imovina, prilagoditi se novonastaloj situaciji i jedino čekati neka bolja vremena, ali sačuvati tradiciju lovstva naše zemlje makar za našu decu da bar oni uspeju ako budu bolje živela da ostvare neke naše snove. Da bi im to i omogućili treba sačuvati sada jedinstvo.
Svugde gde su lični interesi upleteni iznad interesa zajednice i većine biće problema u svakom smislu.
Otvorite oči članstvu, upoznajte ih sa propisima, sa dobrim stranama i lošim stranama i izaberite onu najbolju opciju koja i trenutno i dugoročno najviše odgovara interesima većine lovaca. Nažalost još ni oni najinformisaniji ne znaju koje sve začkoljice i mogućčnosti i scenariji su mogući i šta nas sve očekuje u budućnosti ali bar na osnovu onih dostupnih informacija koje imamo do sada može se izvesti neki zaključak i izneti na kraju najbolje rešenje kako, šta, sa kim i sa čim dalje u lovstvu.
Vrlo lako moze doci i do spajanja postojecih udruzenja radi opstanka!!Niko nezna koliko ce to kostati i sta je sve potrebno poplacati da bi bio sam!!!To su ozbiljne cifre o kojima vecina moze samo da sanja da ce sa 50 lovavca i recimo 3000hektara moci da samostalno radi sta hoce !Desice se situacija da ce se prodavati divljac radi pokrica osnovnih troskova pa ce u jednom trenutku taj maticni fond kojim raspolazu sva udruzenja biti unisten do te mere da 20god nece se moci ispraviti greska pojedinih ambicioznih predsednika koji hoce fotelju za sebe!!Zrenjanin pametno razmislja na duge staze dok mi a to je vecina nazalost hocemo da svako selo bude posebno u Srbiji sto nece biti moguce!!!!!
Cadara, vrlo dobru analizu si izveo. Ali jedan momenat nisi uzeo u obzir (polazim od sebe, naravno): ako ja treba da platim članarinu 300 evra (mislim da je cifra od 500 ipak preterana), i da imam obavezu da volontiram u akcijama (što opet košta), i još ponešto, onda mi ne pada na pamet da se učlanim bilo gde. Lepo od ministarstva kupim mesečnu ili godišnju lovnu kartu, i za svoje pare mogu da lovim gde ja hoću i kad ja hoću.
Hoću da kažem, da će i lovci koji mogu da plate visoku članarinu, razmisliti da li da uopšte budu članovi negde. Šta mi donosi članstvo? Druženje? Pa sa ljudima mogu da se družim i bez članstva... Mogućnost da češće idem u lov? Teško: za 500 evra mogu da odem u 7-8 komercijalnih lovova, bez ikakvih obaveza, sa odstrelom.
Zaželeće se LU svojih članova, videćete.
Mislim da je razlog, što su slušni aparati malo preskupi za naše prilike
A možda je u pitanju i stvar lične higijene nadležnih - ne peru uši redovno!
Mogu ja tebi Lalo reći da smo opasno zakuvali!!!
Vidiš da svuda ima problema do j@j@!!!
Čuće nas do kraja i oni bez ušiju!!!
Pa nismo mi sami na ovom svetu!!!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Ja sam sam, vidiš da od 4 admina na portalu, samo ja čučim ovde, požarčim, i niko me ne čuje.
A od količine informacija koje primam, me već pomalo bolucka ova moja blentara
Sremac75 kaže:
Pa svi smo mi u pravu!!!
Pitanje je zašto nas niko ne sluša???
Zato što misle da ako se na trenutak zažmuri to će proći...onako kao kad se dobiva inekcija , ali bome neće moći ove noći, a noć je već tu
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
Hunter_lovac Offline
· 25.07.2025. 12:56
Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6