Prihvatilišta za fazane-volijere
|
Limun |
Objavljen 10.12.2010. 23:11
|

Lovčina

Upisa: 1228
Pristupio: 15.10.2010. 18:33
|
Lalo račun nije težak,ali neki moji lovci kažu da se ne isplati kažu nisam računao moj rad i trud. Došlo zadnje vreme niko više ne veruje u ljubav prema nečemu!
Pozdrav od Čarapana!  "ja s'tem nem ništa"

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Khalil Gibran
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 10.12.2010. 23:16
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Limun kaže:
Lalo račun nije težak,ali neki moji lovci kažu da se ne isplati kažu nisam računao moj rad i trud. Došlo zadnje vreme niko više ne veruje u ljubav prema nečemu!
E to si potpuno kolega u pravu...nažalost jako malo ljudi shvata da ima ljudi koji nešto vole i za to nežale ni truda ni vremena, a za uzvrat im netreba ništa...
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
saja rudnik |
Objavljen 10.12.2010. 23:48
|

Stari član

Upisa: 224
Pristupio: 11.06.2010. 08:48
|
Mi smo ove godine podno RUDNIKA lose prosli sa fazanom ali katastrofalno,tako da smo nas 30tak odlucili da o svom trosku kupimo fazansku pilad,gajimo i negujemo za sledecu sezonu.Koliko sam cuo i udruzenje je pokazalo volju da nam pomogne pa ce dati pile na pile.Koliko mi kupimo toliko ce nam i udruzenje dati.Ako sve bude kako treba i kockice se poklope jedno 300tak fazana bi trebalo da pustimo u loviste,zdrave i prave..Na nas 30tak,nije lose..Samo neznam sta cu sa kolegama koji ce ici sa nama a nece placati lov zbog velikog nameta...Nikako tu racunicu da uklopim.. |
|
|
|
Browningbar |
Objavljen 11.12.2010. 02:58
|

Veteran

Upisa: 620
Pristupio: 23.10.2010. 02:02
|
U pravu si Limune, ali mnogo faktora treba da se pogodi pa da odgoj bude kao prosle sezone, zamisli kako bi bilo da smo ove godine u prihvatilistu imali fazana i kako bi opstali od onih kisa!
Ti si najvise bio odgovoran za uspeh koji smo postigli te godine, naravno i mi smo ti malo pomagali, a znas i sam na kakve smo komentare nailazili od strane "lovaca" pa kasnije i ona havarija na prihvatilistu...!
Pravo u centar!

|
|
|
|
Lala |
Objavljen 11.12.2010. 08:34
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Limun kaže:
Pametni mnogo, ti što ti tako kažu. Čak i kad bi platili čoveka, koji bi radio tih 6-7 nedelja, opet se isplati. To što ima entuzijasta, koji su spremni da podmetnu grbaču, to baš dobro dodje tim kolegama koji daju takve komentare, a ne moraju ni da plate, ni da rade.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Limun |
Objavljen 11.12.2010. 09:55
|

Lovčina

|
Kad bi Lalo znao koliku s frku digli prve godine kad sam počeo da hranim fazane što mi je plaćano litar nafte za svaki izlazak! Na kraju sam rekao da ne treba ništa izlazio sam o svom trošku.

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Khalil Gibran
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 11.12.2010. 10:04
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Uvek je bilo entuzijazista i ovih drugih(njih malo vise) koji bance za stolovima.Dok se prvi crnacki muce da nesto izgrade, ovi drugi prazne tanjire i case!
Jedan moj samostalni Pionirski pokusaj od pre 10-15 god. Kupio sam u jednoj poznatoj Fazaneriji 50 Fazana-tacnije 51 komad. To je bio neki ostatak proizvodnje koji nije utrosen u sezoni. Posto su bili teret na ishrani ja ih uzmem. Smestio sam ih preko zime u svoj privatni novoizgradjeni objekat(stala), bila je pogodna za ovo jer nije bila izbetonirana.
Tako su tu lepo petlici i kokice uzivali preko zime i prpusali se i uzivali u dobroj golubarskoj hrani.
U prolece krajem marta i aprila sam ih pustao u loviste na odredjenim lokacijama po 10 komada u grupi. Nikada dve grupe u isto vreme, par dana pauze pa opet. Da bih nekako saznao dali je neki odstreljen u jesen(petao), markirao sam ih preko nokta na zadnjem prstu. Zamolio sam moje lovce da svakog odstreljenog petla pregledaju, ali slaba vajda najlakse ga strpati u ranac i otici zadovoljan kuci.
Tek na kraju sezone u novogodisnjem lovu, ucestvovala i moja licnost, grupa odstrelila 6 petla, na moju radost i 2 obelezena. Jedan baja ce meni onako seretski, e ko ce da mu zagleda noge.
Mislim se u sebi, piz-o jedna da si se mucio cele zime mozda bi i zagledao.
Jedno zapazanje, jedan od novogodisnjih petlova migrirao je od mesta pustanja do mesta odstrela nekih normalnih 5 km.
I ubedjen sam i dan danas da je ta grupa jednogodisnjaka ostala u velikom broju i da su se adaptirali dobro.
Podrzavam svaku individualnu i masovnu akciju za unapredjenje Lovstva i brojno stanje divljaci .
Mislim ovo moje zalaganje u selu(sekciji), prokomentarisali su onako > ma ko ga hebe, budala bre Djole.
Po mom misljenju najbolje je kupiti pilice od 10-12 nedelja i naseliti u prihvatiliste! imacemo najmanje ulaganja. Ako hocemo da iskoristimo pare do maksimuma, onda kupujmo odrasle i odmah pred cev. Uvece ih ispustimo i sutra ih lovimo. Ali i sami znate kakvo je zadovoljstvo tog lova!
Dobar pogled.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 11.12.2010. 13:50
|

Moderator

|
Puštanje pred pušku se pokazalo kao delimično dobro.
Evo, npr., Ristovača je obustavila komercijalni lov na fazana, zbog toga što je procenat odstrela od puštenih fazana bio max.60%. Onih 40% su predstavljali gubitak koji nije mogao biti naplaćen. Tako da su na svakog puštenog fazana, imali praktično gubitak od 4,5 evra.
Pre nekoliko godina, moje LD je prstenovalo fazane, stotinak komada čini mi se. Posle godinu dana i više, javljali su da je (prenosim priču lovnika) bio odstreljen jedan fazan čak 45 km dalje, u jednom mestu! A o lokacijama koje su bile u krugu od 10-15 km od mesta puštanja, ih je bilo daleko više. Pa vi sad gledajte...
Uvek je najjeftinije uzeti mladje piliće, pa ih hraniti i raditi oko njih u volijeri o svom trošku. Ali, tu postoji i rizik od uginuća i drugih šteta. Mi smo imali pre dve godine jedan par lasica, koji nam je napravio ršum, i podavio blizu 40 komada, dok nismo doakali lasicama. Isto tako, mačori iz mesta su se izveštili, pa smo nalazili mrtve fazane u volijeri, bez glave! Lupali smo glavu, dok nismo skontali šta se desilo: mačori sede u zasedi, i čekaju da fazan promoli glavu kroz rupu u žici, da kljuca travke oko volijere, i samo ga smotaju za glavu, odgrizu, glava ostane napolju, a telo unutar volijere! Posle smo na donjem delu žice stavili još gušću žicu, da fazani ne mogu da proture glavu.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 11.12.2010. 17:38
|

Veteran

Upisa: 531
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
Ajde macke i lasice i tako i tako,nego ima tu jedan veci problem.Ceprkajuci po literaturi nasao sam list "Trofej" (kog nazalost vise nema u prodaji).Tu se govori o psima lutalicama.Naime,u lovackom drustvu "Salaksija" nadomak Novog Sada psi lutalice su zaklali blizu 160 fazana uzgajanih za lov!Probili su ogradu na dve meste i udavili 56 koka i 97 fazana kako je veterinar Jovica Radovanovic konstantovao po izlasku na teren.Predsednik lovackog udruzenja "Salaksija" Dragan Cavic kaze da je stetu nemoguce naplatiti jer su je pocinili psi lutalice a lovci nisu uspeli da uhvate nijednog od podivljalih pasa da eventualno provere da li su cipovani.Posto Lala lovi u tom kraju verujem da mu je poznat ovaj slucaj. |
|
|
|
eclipse4 |
Objavljen 11.12.2010. 18:02
|

Član

Upisa: 107
Pristupio: 07.12.2010. 00:06
|
ako je po bapskim verovanjima i narodnim lekovima ;) jedini koji jedu samo glavu zivini su pacovi.tako kod nas cim se nadje pile u domacinstvu bez glave (malo pile nije nikom prevelik zalogaj a moze ga kompletnog pojesti kako macka tako i vec pacov ili vise pacova,lasica itd) odmah se pristupi metodi postavljanja pacolovki ili celjusti,gde pacov biva uvacen a "glavojed" nestaje . |
|
|
|
Limun |
Objavljen 11.12.2010. 20:40
|

Lovčina

|
ajd sad da probam jednu sliku

Khalil Gibran
|
|
|
|
Limun |
Objavljen 11.12.2010. 20:42
|

Lovčina

|
ajd jos neku

Khalil Gibran
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 11.12.2010. 20:45
|

Veteran

Upisa: 531
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
Odlicne slike komsija LimuneB) |
|
|
|
Limun |
Objavljen 11.12.2010. 20:53
|

Lovčina

|
ovo je jedno od nasih prihvatilista,povrsine je 5 ari i pravljeno je po svim propisima. u trenutku kad je ovo slikano u njemu je bilo oko 300 fazana vec spremnih za pustanje.

Khalil Gibran
|
|
|
|
petar |
Objavljen 11.12.2010. 20:57
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Zanimljiva vam ova tema stvarno, svaka cast.
Mene zanima jedna stvar. Ako recimo hocu da pravim malo privatno loviste za lov na fazana, na svojoj povrsini. Da li je dozvoljeno zakonom da drzim svoju volijeru i da iz nje pustam fazane u to malo loviste vece pre lova? Mislim nesto da bude legalizovano kao farma zivine, pa po tom principu dodje kao da gadjam svoju zivinu na svom privatnom posedu. Moze li to tako? 
Jeste da to nije pravi lov u prirodi, ali malo radi rekreacije, sto da ne, ponekad...
Just like old times!
|
|
|
|
eclipse4 |
Objavljen 11.12.2010. 21:06
|

Član

Upisa: 107
Pristupio: 07.12.2010. 00:06
|
neznam kako to ide kod nas,ja recimo imam prijatelja koji je u americi,tamo je kupio ili zakupio neznam kako ide neku sumu i to je sad fakticki njegovo loviste privatno,tamo je pustio curke i kaze to im je glavna zanimacija,lovi sa drustvom,iskljucivo lukom i strelom.
neznam koliko je isplativo drzati fazane.oni umeju da pojedu. |
|
|
|
petar |
Objavljen 11.12.2010. 21:11
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Moj drug jedan u Crnoj Gori ima privatno ogradjeno loviste oko 20-tak hektara sa kunicima isto lovi lukom i strelom. A voleo bih ako neko zna da mi kaze kako takva ideja kod nas ide sa sitnom divljaci iz vestackog uzgoja...
Just like old times!
|
|
|
|
Browningbar |
Objavljen 11.12.2010. 21:33
|

Veteran

Upisa: 620
Pristupio: 23.10.2010. 02:02
|
Dobre slike Limune!B)
Pravo u centar!

|
|
|
|
Limun |
Objavljen 11.12.2010. 22:31
|

Lovčina

|
Hvala kolege ,bice jos slika!

Khalil Gibran
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 11.12.2010. 23:21
|

Moderator

|
neca90 kaže:
Naime,u lovackom drustvu "Salaksija" nadomak Novog Sada psi lutalice su zaklali blizu 160 fazana uzgajanih za lov!Probili su ogradu na dve meste i udavili 56 koka i 97 fazana  kako je veterinar Jovica Radovanovic konstantovao po izlasku na teren.
Čuo sam za to, i čitao u novinama, ako se ne varam, to se desilo u jednom LD, nekih 25 km od Novog Sada. Ostavili su lovci volijeru nečuvanu, eto šta je problem.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|