Univerzalni kalibar kod karabina
|
mirko knezevic |
Objavljen 25.01.2011. 00:32
|

Lovčina

Upisa: 1063
Pristupio: 02.08.2010. 15:40
|
Kolege za mene je jedan i najbolji univerzalni kalibar za nase prostore lova karabinom,a to je 30-06 po meni to je nekako bas bas univerzalan kalibar za nasu vrstu lova. |
|
|
|
petar |
Objavljen 25.01.2011. 18:05
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
[xhide]Najbolje je imati vise kalibara, ako se ne moze, onda jedan u kalbru izmedju 7 i 8mm. Ja licno sam jedan od onih koji ne mogu sebi jos uvek da priuste dva karabina, zato koristim 7x64, tezina zrna 10,20g (PPU GROM). Sa njim sve lovim, od lisice do DS, a ako Bog da ove godine cu i jelena loviti sa njim. Inace u kuci imam 7x64 i .223, prvi je moj, a drugi caletov, mada sam koristio oba, i sada ponekad koristim njegov, ipak sam nekako vezaniji za 7x64, iz razloga sto lovim na terenu gde ti dok cekas lisicu moze ozaci vepar od 300kg i obratno, pa sam njega uzeo kao univerzalnog, nisam se pokajao i svakom bih ga preporucio...B)
Inace mi je to prvi karabin, posle caletovog .223, ovaj je bas moj, dok sam onaj samo koristio u njegovom prisustvu.B)[/xhide]
Just like old times!
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 25.01.2011. 20:25
|

Lovčina

Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Jel si odstrelio nekada lisicu sa 7x64 PPU GROM 10.20???
 Engleski poenter 
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 25.01.2011. 22:04
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Grom zrna u svim kalibrima su napravljena najvećim delom od legure bakra sa malim jezgrom od olova i predviđena za krupnu divljač. Kod pogotka u telo lisice ono ne daje dovoljan otpor zrnu da bi se deformisalo, nego samo prođe kroz nju ne menjajući svoj promer. Tako da ova zrna kod sitnije divljači prave male prostrelne rane i ne uništavaju meso ni krzno. |
|
|
|
petar |
Objavljen 26.01.2011. 18:55
|

Lovčina

|
[xhide]Jesam Hunter for ever, imas i pricu na temi "Kako je protekao danasnji lov???" pa procitaj, ako vec nisi, to je bilo pre mozda mesec dana.
Inace na slici se ne vidi tako jer lisica lezi na boku, ali ispalo je da sam ja nju pogodio iz sedeceg stava u dodnji deo grudi, metak je usao u grudi, ali izasao dole kroz stomak, tako da joj je cela utroba ispala napolje napolje, a ostecenje je veliko kao da je prosecena velikim nozem od dna grudi do repa, znaci rupa je ogromna, gotovo ceo trup je otvoren... [/xhide]
Just like old times!
|
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 30.01.2011. 22:38
|

Lovčina

Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Uf mogu da zamislim na sta to lici.
 Engleski poenter 
|
|
|
|
petar |
Objavljen 31.01.2011. 16:19
|

Lovčina

|
[xhide]Pa imas sliku na temi koju sam ti naveo, nije strasno, kao sto zvuci... [/xhide]
Just like old times!
|
|
|
|
fotolovac |
Objavljen 31.01.2011. 19:05
|

Stari član

Upisa: 227
Pristupio: 11.12.2010. 14:20
|
.270 Winchester je majka za sve, više ne komentarišem.
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 31.01.2011. 19:12
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
DGde me nadje
Dobar pogodak
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 31.01.2011. 19:22
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
hahahhaaaahhahahha...aaahhaah
   |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 31.01.2011. 19:27
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Drago mi je da si se nasmejao druze.U zadnje vreme si mi nesto mnogo ozbiljan
Dobar pogodak
|
|
|
|
petar |
Objavljen 31.01.2011. 20:38
|

Lovčina

|
[xhide]Ne bi Tito koristio .270 da ne valja, ali 7x64 je tata...B)[/xhide]
Just like old times!
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 31.01.2011. 20:45
|

Lovčina

Upisa: 3217
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Pa 270. za svinje ne znam kako bi' se pokazao
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
fotolovac |
Objavljen 31.01.2011. 23:09
|

Stari član

|
Cvele kaže:
Pa 270. za svinje ne znam kako bi' se pokazao 
Evo kako se pokazao na jelene, ima slika i za svinje samo dok je nadjem............. sve u mestu.
|
|
|
|
270 |
Objavljen 31.01.2011. 23:34
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Pa Cvele pokazao bi se isto kao i svaka sedmica! Sa čeke uz precizno i strpljivo nišanjenjeB)
Za pogon ništa ispod osmice Iz ličnog iskustva po meni tu nema šta da traže ni toliko ovde hvaljeni 30-06 i 308 !
Kolegama koji preporučuju zadnja dva kao idealne, bez nekog preteranog ulaženja u poređanje sa 8x57 samo da poručim da nije bitno koliko zrno donese energije do cilja već koliko je u stanju da je preda! Tu su veći kalibri u prednosti i ako po tablicama deluju slabije!
A što se tiče odstrela na većim daljinama uvek je bolje izabrati manje rizantan sa dobrom grupom pogodaka nego ekstra rizantan sa slabijom grupom!
Kolega Podunavac, protivnik sam skidajućih montaža pa i tipa švenk i kod mene se optika sa karabina skida samo kad menjam optiku ili karabin!
Fabričku municiju sa zrnima od 8gr za 8x57 je proizvodio "Igman" a zrna od 16gr proizvodi PPU ali samo za streljačke svrhe!
Nikad nisam rekao da treba izabrati naj teže zrno u određenom kalibru već prema naj težoj divljači koju nameravamo tim kalibrom loviti. Obično su to težine na sredini dijapazona i baš bih voleo da vidim gde je to zrno u na primer 30-06 od 9,7gr bolje od 11,7gr i zašto ne bih ovaj kalibar upucao sa zrnom od 11,7gr i samo njega koristio! Dok sam imao ovaj kalibar 11,7gr mi se bolje pokazalo i na srndaća i na DS!
Trenutno koristim dva karabina. Jedan sa zrnima od 8,4gr drugi sa zrnima od 12,7gr i nemam nameru da išta menjam. Ali kad bih morao nekog da se odreknem, zadržao bi 8x57 i zrno od12,7gr!B) |
|
|
|
fotolovac |
Objavljen 31.01.2011. 23:40
|

Stari član

|
Ukratko rečeno, BUDŽA je i mama i tata! ;)
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 01.02.2011. 01:18
|

Lovčina

|
270 kaže:
Pa Cvele pokazao bi se isto kao i svaka sedmica! Sa čeke uz precizno i strpljivo nišanjenjeB)
Za pogon ništa ispod osmice  Iz ličnog iskustva po meni tu nema šta da traže ni toliko ovde hvaljeni 30-06 i 308  !
Kolegama koji preporučuju zadnja dva kao idealne, bez nekog preteranog ulaženja u poređanje sa 8x57 samo da poručim da nije bitno koliko zrno donese energije do cilja već koliko je u stanju da je preda! Tu su veći kalibri u prednosti i ako po tablicama deluju slabije!
A što se tiče odstrela na većim daljinama uvek je bolje izabrati manje rizantan sa dobrom grupom pogodaka nego ekstra rizantan sa slabijom grupom!
Kolega Podunavac, protivnik sam skidajućih montaža pa i tipa švenk i kod mene se optika sa karabina skida samo kad menjam optiku ili karabin!
Fabričku municiju sa zrnima od 8gr za 8x57 je proizvodio "Igman" a zrna od 16gr proizvodi PPU ali samo za streljačke svrhe!
Nikad nisam rekao da treba izabrati naj teže zrno u određenom kalibru već prema naj težoj divljači koju nameravamo tim kalibrom loviti. Obično su to težine na sredini dijapazona i baš bih voleo da vidim gde je to zrno u na primer 30-06 od 9,7gr bolje od 11,7gr i zašto ne bih ovaj kalibar upucao sa zrnom od 11,7gr i samo njega koristio! Dok sam imao ovaj kalibar 11,7gr mi se bolje pokazalo i na srndaća i na DS!
Trenutno koristim dva karabina. Jedan sa zrnima od 8,4gr drugi sa zrnima od 12,7gr i nemam nameru da išta menjam. Ali kad bih morao nekog da se odreknem, zadržao bi 8x57 i zrno od12,7gr!B)
Nisam siguran da li se samo deo ovog teksta odnosi na mene ili ceo? Zato ću da ti odgovorim na sve.
Prvo nikada nisam rekao da je 30-06 idealan kalibar (a pogotovo 308 Win.), nego da je dobar kompromis između 7-ica i 8-ica pa bi ga mogli nazvati naj univerzalnijim. A evo i zašto: od 7-ica ima veći promer i masu zrna, a od 8x57 položeniju putanju i manji pad. Što se tiče veličine kalibra 30-06 jako malo zaostaje za 8x57 po milimetrima, a po gramaži nimalo.
Po pitanju razantnosti stvarno ne znam odakle ti ideja da je 30-06 ekstra razantan kalibar? A isto tako i da je neprecizan?
Drugo vezano za montaže. Ja sam godinama koristio švenk montaže za različite kalibre i nikada nisam imao nikakvih problema sa njim. Volim da pucam bez optike, a skidam je i prilikom transporta, čišćenja i probijanja kroz teško prohodan teren. Slažem se da je fiksna niska montaža naj čvršća ali ja je ne volim i ne koristim. I švenk montaže su dovoljno čvrste za sve lovne situacije.
Treće oko težina zrna kalibra 8x57 IS (JS). I sam sam napisao da je Igman konjic zrno teško 8 grama, pogledaj ponovo post. PPU počinje od 9 grama. Ali svi drugi svetski (uglavnom evropski) proizvođači prave zrna u rasponu od 11,2 do 14,3 grama. Nema lovačkog zrna od 16 grama, samo PPU 16,3 grama FMJ BT koje ima punu košuljicu i Boat Tail (oblik čamca) konfiguraciju a namenjeno je dalekometnom streljaštvu.
Nikada nisam rekao da je 8x57 loš kalibar, naprotiv smatram ga dobrim i godinama sam ga i sam koristio.
Ovde ima još dosta lovaca koji smatraju da je 30-06 naj univerzalniji. Da li ti misliš da smo svi mi balistički nepismeni? |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 01.02.2011. 14:01
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
270 kaže:
Za pogon ništa ispod osmice Iz ličnog iskustva po meni tu nema šta da traže ni toliko ovde hvaljeni 30-06 i 308 !
Trenutno koristim dva karabina. Jedan sa zrnima od 8,4gr drugi sa zrnima od 12,7gr i nemam nameru da išta menjam. Ali kad bih morao nekog da se odreknem, zadržao bi 8x57 i zrno od12,7gr!B)
Sa izloženim se potpuno slažem i stvarno u ovome ne vidim prozivanje na "balističku nepismenost" ikoga ko smatra neki drugi kalibar za ...
Da li se u ovom pitanju(najuniverzalnijeg) treba precizirati i daljina gađanja divljači u lovu lov.karabinom kada se već često spominje i "manji pad zrna na većim daljinama"?! Lično smatram da su "lovne daljine" daljine do 200m(s obzirom na mogućnost nabavke i korišćenja opreme, municije, ... konstrukcija zrna, ... posećenosti strelištima, obučenosti i uvežbanosti sa dozvoljenih 60kom metaka godišnje koji mogu da potraju kod nekih i po 10 i više godina, ...) i da tu granicu vrlo mali broj domaćih lovaca može da pređe(zbog već navedenog)! Do 200m svaki srednji kalibar(7-8mm) će manje-više završiti posao, -neki bolje neki lošije(mesto pogotka, konstrukcija zrna, predaja energije na cilju ...)
Takođe se često spominje "široka lepeza" različitih konstrukcija i težina zrna za neki kalibar a u prodavnicama te širine, te lepeze i različitosti i nema na odmet! Ako se išta i pojavi preterano je skupo da je glupo i komentarisati(RWS 1kom/4eur i sl), tako da se najviše koristi domaći PPU proizvod koji je najdostupniji i najprihvatljiviji sa cenom ... Zašto onda ne sagledavati univerzalnost kalibra najpre ako se uzme u obzir najmasovnije korišćenje PPUa u bilo kom kalibru pa tek onda obratiti pažnju na te neke "široke lepeze" stranih proizvođača nama skoro(ili nikako) ne dostupnih. Jedan od njauniverzalnijih kalibara je i .300Weatherby Mag sa zrnom Pointed Exp. težine 180gr i .30-06 sa Barnes Triple Shok X-Bullet od 165gr ... pa?! -skokneš do najbliže prodavnice tu iza ćoška, pazariš stotinjak komada toga(BTSX-B, ...) odeš na strelište ispucaš pa ako si zadovoljan vratiš se po još toliko a iako je početak meseca ne razmišljaš kako da preguraš do kraja istoga 
A, ako ćemo drugačije pa jedan od univerzalnijih bi bio svakako .338LapuaMag ili još bolje .338WinMag zbog široke lepeze pa kad ga "strefim" na 930yds sa Trophy Bonded Bear Claw od 225gr ma neće ni rozi na glavi da mu ostanu i će ga otresem ko dete slinu ... |
|
|
|
arsa |
Objavljen 01.02.2011. 16:36
|

Veteran

Upisa: 605
Pristupio: 06.03.2010. 18:11
|
270 kaže:
Za pogon ništa ispod osmice  Iz ličnog iskustva po meni tu nema šta da traže ni toliko ovde hvaljeni 30-06 i 308  !
Imam sva tri kalibra ovde pomenuta i mogu ti samo reci da se slazem u potpunosti sa tobom!
Joca i Luka
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 01.02.2011. 17:27
|

Lovčina

|
canis aureus kaže:
[quote]
Da li se u ovom pitanju(najuniverzalnijeg) treba precizirati i daljina gađanja divljači u lovu lov.karabinom kada se već često spominje i "manji pad zrna na [b]većim daljinama"?! Lično smatram da su "lovne daljine" daljine do 200m(s obzirom na mogućnost nabavke i korišćenja opreme, municije, ... konstrukcija zrna, ... posećenosti strelištima, obučenosti i uvežbanosti sa dozvoljenih 60kom metaka godišnje koji mogu da potraju kod nekih i po 10 i više godina, ...) i da tu granicu vrlo mali broj domaćih lovaca može da pređe(zbog već navedenog)! Do 200m svaki srednji kalibar(7-8mm) će manje-više završiti posao, -neki bolje neki lošije(mesto pogotka, konstrukcija zrna, predaja energije na cilju ...)
Jedan od njauniverzalnijih kalibara je i .300Weatherby Mag sa zrnom Pointed Exp. težine 180gr
A, ako ćemo drugačije  pa jedan od univerzalnijih bi bio svakako .338LapuaMag ili još bolje .338WinMag zbog široke lepeze pa kad ga "strefim" na 930yds sa Trophy Bonded Bear Claw od 225gr ma neće ni rozi na glavi da mu ostanu i će ga otresem ko dete slinu ... 
Pa normalno da je u pitanju i daljina na kojoj se puca ako je reč o jednom karabinu i kalibru (univerzalnom). Lično nisam ljubitelj pucanja na velike daljine, ne zato što smatram da nije moguće, nego zato što smatram da nije lovački. Ali realna upotreba karabina sa optikom je do 250 m, eventualno 300 m u nekim situacijama. Premda ovde često čitam da pojedinci pucaju i na 400 m (i odstreljuju) . E sad moje mišljenje je ovakvo: projektil do 200 m ne sme da odstupa više od 4 cm od linije viziranja ni u plusu ni u minusu. A na 300 m ne bi trebalo da ima pad veći od 40 cm u odnosu na tačku upucavanja.
Ne vidim čemu ovde navoditi 300 Weatherby magnum kada kod nas nema ni takvog oružja ni municije. Ovde je reč o široko rasprostranjenim kalibrima na našim prostorima koji bi mogli poslužiti kao univerzalni.
Isto tako i 338 Lapua magnu. Ovaj kalibar je redak kao lovački i u daleko bogatijim zemljama od naše, i uglavnom se koristi kao snajperski metak za uptrebu na ekstremnim daljinama.
Kalibar 338 Win. mag. ne možemo nazvati univerzalnim jer je njegov kalibar 8,58 mm a težine zrna se kreću od 13-19 grama, što ga svrstava u kalibre za krupnu divljač.
Da bi ovo natezanje završili reći ću još samo ovo. Kao univerzalni mogu poslužiti sledeći kalibri: 270 Win.,7x57, 7x64, 308 Win., 30-06 Spr., 8x57. To su najrasprostranjeniji kalibri na našim prostorima. Ima još nekih koji bi mogli da uđu u ovu grupu ali su kod nas retki pa ih neću navoditi. Moj LIČNI izbor univerzalnog kalibra bi bio 30-06 Spr. |
|
|