Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Cal16, vs12 ,vs20

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Cal16, vs12 ,vs20
Finnskogen
 He he, malo dezinformacije nikad ne skodi Smile ali moze pametan covek iz svega ovoga ponesto i da nauci Smile hvala na ispravci Smile istini za volju zaista sam procitao da i to u junskom izdanju ovdasnjih lovackih novina koje se zovu Jakt og Fiske pod rubrikom "da li ste znali" da te oznake vode poreklo iz 13 veka.

ssekir75
 ајооој, где одосмо Smile

дакле, прва ЗАБЕЛЕЖЕНА употреба ватреног оружја била је 1331. приликом напада на чедадску кулу у фурланији. у француској се први пут помињу 1339, када се јављају и у фландрији. први пут на мору топ је употребљен 1340. у бици код слојса. у енглеској се јавља 1338, 1346 у немачкој итд. оловне кугле појавиле су се у јужној француској. прво ручно ватрено оружје помињее петрарка 1366. иначе, и кнез лазар имао је ватрено оружје најкасније 1383, а сасвим вероватно и пре тога.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Finnskogen
 ja ovde nesmem nista da komentarisem Smile sad moram samo da slusam i klimam glavomYes

Podunavac
 Knez Lazar je naručio topove od Italijana (Venecije) ako se ne varam, ali oni nisu stigli na vreme za Kosovsku bitku. Dali bi imali kakvog uticaja na drugačiji ishod bitke? Čisto sumnjam. U ono vreme nije postojalo eksplozivno đule, a za pucanje običnom kuglom na pešadiju i konjicu u ravnici nema baš neke fajde. Niti je postojala taktika usklađenosti artiljerije, konjice i pešadije u to doba. Streličari su u to vreme još uvek bili u prednosti nad vatrenim oružjem. Osim eventualno kod napada na utvrđene objekte.
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 па кад ми је то био дипломски у гимназији ;) на факсу сам дипломирао на наоружању војске краљевине србије ;)

допуна. лазар је топове наручио од дубровчана по препоруци краља твртка. зна се да је твртко користио топове приликом опсаде ужица 1373, и да их је лазар убрзо потом наручио. 1383. је сигурна година јер се у дубровачком архиву чува документ којим лазар исплаћује мајстора (заборавио сам му име) и наручује још 6 комада тих справа. иначе, на исход на косову не би имали никакав утицај, јес су у то време топови и друге артиљеријске справе коришћене једино при опсади. биле су тешке, гломазне, слабо покретне и пуцале су веома споро.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

Podunavac
 Činjenica je da vatreno oružje nije predstavljalo veliku opasnost do XVI veka, jer je bilo neprecizno, nesigurno i neefikasno. Više je služilo za plašenje nego za neko ozbiljno dejstvo. A o nekoj standardizaciji kalibara nije bilo govora još skoro dva veka.
Tri prsta 2Kolce

Finnskogen
 polako kolega pi ti se sada sa tom standardizacijom kalibara opet polako vracas na temu !!! ako trebate nekoga da vas skrene sa teme tu sam Smile

Podunavac
 Kalibar 12 za puške sačmarice u ovome obliku kakvog ga mi danas koristimo je nastao oko 1870. godine. Tako da sva istorija koju smo pretresli nema nikakve veze sa njim. Ali nije loše da se malom skrene i sa teme. Da se razmene informacije i nešta nauči. Kolega Sekir kao školovani istoričar naoružanja svakako ima šta da kaže na ovu temu i interesantan je sagovornik. Da se negde sretnemo uživo, uz pićence bi mogli danima da razgovaramo i uvek bi imali temu.iveli 3
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 да је баш тако не би корисници ватреног оружја били најсуровије мучени. ватрено оружје дуго није имало ефикасност дугог лука или самострела, али је било далеко од неефикасног. поготово са појавом аркебузе, која се носила у рукама и пробијала витешки оклоп. почетком 16 века ови сасвим нестају и уступају место аркебузи или мускети. она је заједно са постољем ("виљушком") била тешка око 8кг и ефикасна на око 200м са куглом око 50грама. већ 1570. ландскнехти имају и пиштоље. мускеру без ногара уводе швеђани почетком 17 века, кад је она још олакшана и повећана је брзина гађања увођењем готових (спремљених) метака.

стандардизацију калибра први раде французи у време анрија другог, половином 16 века. тад су утврђени калибри за тврђавске топове од 15 до 33 фунте, и четири калибра за пољску артиљерију од 1 до 7 фунти. прецизне калибре од 3,4,6, 12,24 и 30 фунти увео је шведски краљ густав адолф. он је и знатно унапредио тактику артиљерије. за пешадију мислим да су то урадили енглези половином 17 века, али ме мрзи сад и то да копам...

ssekir75
 п.с. подунавац, далеко сам ја од школованог историчара наоружања, али школовани историчар јесам и јесам дипломирао на наоружању Smile и руку на срце, имало би охохо тога да се прича, а не би било досадно Smile iveli

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,619,780 posete www.srbijalov.com