Možda nije pravo mesto ali smo se mnogi raspisali na ovoj temi.
Ne treba generalizovati, negde su problem stručne službe a negde birana rukovodstva.
Rad po ugovoru upravnika lovišta u više LU je obična farsa i budalaština koju je nažalost i Zakon predvideo.
Jedan čovek ako hoće da radi nije u stanju da za jedno radno vreme obavi sve poslove u jednom udruženju a kamoli u dva.
Lovočuvari ako hoće a najčešće neće ( lakše im je da se ne zameraju sa rukovodstvom ) imaju mogućnosti da svakom napišu prijavu bez obzira na status.Sada im na neki način leđa čuva i komora pa i lovna inspekcija.
Postoje LU gde su upravnici sa dugogodišnjim iskustvom u situaciji da bitno utiču na politiku LU pa čak da budu i stožeri te politike ma kakva ona bila.
Dosta je čest slučaj u lovstvu na ovim prostorima da je u pozadini njihovog ponašanja zadržavanje pozicija koje im donose ponekad ne male pare kroz organizaciju polaganja lovačkih ispita ( pre neku godinu jedan upravnik je inkasirao na taj način preko 150 hiljada od par LU gde je ugovorac ).
Bitno je a država što pre ustanovi lovišta, raspiše oglas i ista dodeli budućim korisnicima.
Moja razmišljanja ne idu u pravcu usitnjavanja lovišta več naprotiv.Unutrašnja organizacija u LU je nešto drugo i lako je definisati čak i finansijske odnose ( nije loš primer LU Guča gde svako društvo raspolaže svojim parama a samo Udruženje ima status pravnog lica ).
Prošlo je vreme kada su se odlukom LSS velika udruženja delila za stolom, pod raznim pritiscima i slično a da bi se lakše njima manipulisalo.
Mali broj članova u LU nemože da obezbedi normalno funkcionisanje udruženja a kamoli pristojne fondove divljači što je svima nama prevashodna i želja a trebalo bi i zadatak.
Svaka samovolja može i treba biti sankcionisana ali ponekad ta borba nije laka.
Kada pominjemo rendžere, nije loša ideja ali ne zaboravite na kvalifikacionu strukturu i obrazovni profil do sada zaposlenih a oni bi to trebali da budu.
Vrlo često LU muku muče baš sa pojedinim lovcima, upravnicima, predsednicima koji imaju uporište u državnim organima a ne retko su predstavnici MUP-a nosioci i devijantnih dešavanja u lovstvu.
Nedostaju lovstvu Srbije mladi, školovani i posvećeni stručni radnici a u rukovodećim strukturama nekompromitovani, prepoznatljivi kao domaćini, ugledni i časni lovci.
Kad vec pominjes,kolega ELKO,ugovore simptomaticno je da je upravnik LU Bojnik isto "ugovorac" u jos jednom LU a i pored sveg pravdanja to je izostavio da pomene u svojim upisima
elko kaže:
Možda nije pravo mesto ali smo se mnogi raspisali na ovoj temi.
Ne treba generalizovati, negde su problem stručne službe a negde birana rukovodstva.
Rad po ugovoru upravnika lovišta u više LU je obična farsa i budalaština koju je nažalost i Zakon predvideo.
Jedan čovek ako hoće da radi nije u stanju da za jedno radno vreme obavi sve poslove u jednom udruženju a kamoli u dva.
Lovočuvari ako hoće a najčešće neće ( lakše im je da se ne zameraju sa rukovodstvom ) imaju mogućnosti da svakom napišu prijavu bez obzira na status.Sada im na neki način leđa čuva i komora pa i lovna inspekcija.
Postoje LU gde su upravnici sa dugogodišnjim iskustvom u situaciji da bitno utiču na politiku LU pa čak da budu i stožeri te politike ma kakva ona bila.
Dosta je čest slučaj u lovstvu na ovim prostorima da je u pozadini njihovog ponašanja zadržavanje pozicija koje im donose ponekad ne male pare kroz organizaciju polaganja lovačkih ispita ( pre neku godinu jedan upravnik je inkasirao na taj način preko 150 hiljada od par LU gde je ugovorac )........................................
Delim tvoje mišljenje Elko, samo bih nešto dodao u vezi upravnika lovišta.
Verujem da bi stanje po lovištima bilo mnogo bolje, kada bi postojala zakonom odredjena odgovornost upravnika lovišta za nepravilnosti u sprovođenju zakonskih propisa u zaštiti, gajenju i lovu divljači. Zbog nepostajanja njihove odgovornosti se i pojavljuju formalni upravnici lovišta po osnovu ugovora u više LU.
Možda bi se trebalo prepisati rešenje iz Zakona o javnim preduzećima u kome su predviđene tri vrste organa: Upravni odbor kao organ upravljanja, Direktor kao organ poslovodjenja i Nadzorni odbor kao organ nadzora.
U našem slučaju, upravnik lovišta bi bio organ poslovođenja, predstavljao bi i zastupao udruženje, organizovao i rukovodio procesom rada i vodio poslovanje udruženja, predlagao bi program rada i plan razvoja i preduzimao mere za njihovo sprovodjenje, podnosio bi finansijske izveštaje, izveštaje o poslovanju i godišnji obračun, izvršavao bi odluke upravnog odbora i odgovarao za zakonitost rada udruženja.
Kada bi se ova uloga dala upravnicima lovišta, ne bi po udruženjima više bilo radonjića i njemu sličnih.
Posavac,u poslednjem upisu kazes da je bilo 50-ak svinja koje nisu prijavljene. U pravu si,mozda i vise.Ali zasto?Zato sto nije isto kad neko za godinu odstreli po 10-15 pa i vise,i plati dve,a neko odstreli jednu i mora da je plati,pa tako on placa 100% a ovi drugi 20% odstrel.Tu je kljucni problem,te sam ja jos davno,kad smo naravno imali svinja,predlozio upravniku Dejanu da svi clanovi uplate kao neku akontaciju za odstrel svinja (mislim da je bilo po 500 dinara),pa da te pare stoje,i kao u igri na srecu,ko odstreli,prijavi i upravnik skine sa tog kupa novac.Tada bi svako zeleo da prijavi.Upravnik je to prihvatio odmah i bilo je dobro.Te sezone je u izvestaju stajao odstrel 8 divljih svinja,a udruzenju su ostale dobre pare i zakon je ispostovan!A na koju svinju mislis koja nije prijavljena od mene,ako mislis?
Sto se tice ,,Lebanaca" Sase i cika Race,licno ih znam,imaju vikendicu u mom selu i lovili smo nekoliko puta slucajno zajedno ili u blizini,jer je to isti teren.Mogu da kazem da su vrhunski lovci na svinje i kladio bih se na njih protiv bilo koje grupe u Srbiji,sto se tice uspesnosti lova istih,od pronalaska traga do odstrela.U njihovu grupu ne ulazi svako.A sto se tice krsenja zakona,krivolova i slicno,nemam komentara jer nemam dokaza,a da imam izneo bih i to,jer smo rekli,na ovu temu samo argumenti.
Sto se tice stolara,i njega licno znam,a bio je prosle nedelje mislim i kod mene kuci sa jednim mojim prijateljem.On sad zivi u Beogradu,a lovio je sa lebancima.Nista nisam za njega rekao,ali ga ti takoreci ,,ocinkari".Ne razumem,pokazivao je sliku u telefonu sa meckom,a lovokradice procesuirane u Kursumliji?to mu dodje kao da je preko planine cuo pucanj,dotrcao do lovokradica,zamolio ih da ga pored mecke slikaju njegovim telefonom kako bi z.......o ostale drugare, i vratio se kuci!
Posavac,izvinjavam se javno ako se nismo razumeli oko upisa.Nemoj da ispadne da ja optuzujem Stolara zato sto ti kazes da je pokazivao sliku na telefonu.Pozdrav!
Vrlo često LU muku muče baš sa pojedinim lovcima, upravnicima, predsednicima koji imaju uporište u državnim organima a ne retko su predstavnici MUP-a nosioci i devijantnih dešavanja u lovstvu.
elko za ovu recenicu ti treba dati medalju.
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
Polaganje lovačkog ispita se reguliše odlukom L.s.s. a naknada za komisiju je sledeća-Predsed.komisije 300din po kandidatu,član komisije a ima ih dva po 200 din. veoma mali je broj pripravnika koji polazu lov.ispit tako da zarada nije velika retko gde sam bio u komisiji da je bilo preko dvadeset kandidata a tu je put do mesta odrzavanja ispita i pola ili čitav dan ako platiš kaznu u saobraćaju onda si na gubitku, ja uvek idem svojim kolima jer imamo sluzbeni Jugo 1990 god.tako da je neupotrebljiv, razmenimo iskustva međusobno neko nauči dobru stvar od kolege neko lošu,UGOVOR o obavljanju stručnih poslova u drugom udruzenju je moguć ako ti je susedno udruzenje i ako nije veće od 10.000 ha i nema više od stotinak članova sve ostalo je pro forme ili traljavo vrednost poslova je koliko se dvojica dogovore dali je puno ili malo neznam, upravnik treba da upozori svaki organ udruzenja a predsednika obavezno da je donešena protivzakonita odluka predsednik je odgovoran za takvu odluku jer treba da je stavi van snage i da upozori onoga ko je doneo da je isoravi ili da je zadrzi od izvršenja i da upozna Skupštinu na narednoj sednici upravnik je odgovoran za poslove gajenja i zaštite divljači po zakonu o lovstvu i pravilniku o stručnoj sluzbi mak.površina lovišta za upravnika je 60.000 ha sve ovo je zakon reguliso e dali se poštuje delimično i od slučaja do slučaja.Ja upozoravam svakog da je predlog za neku odluku u suprotnosti sa zakonom i pravilnikom a na njemu je da odluči, i tako dalje tralala.Evo jednog slučaja koji je nedopustiv susedno udruzenje od danas u svom lovištu organizuje grupni lov na divlje svinje sa upotrebom goniča pod izgovorom velike štete na kukur. a u našem brdskoplaninskom kraju kukuruz ove god nema roda štete nema,pitao me danas član mog udruzenja kako mogu oni a mi nemozemo jer su njega zvali u lov, treba da ih sutra nađem na terenu u granicu mog lovišta i onda da preduzmem dalje mere,Pitam se ko je taj ko je iznad zakona da donese takvu odluku i ko stoji iza njega,sve što je njegovo neka ogradi ali nema pravo da na ovoj suši i kada divljač bezi od pozara jer kod nas veliki pozar na Tari i oko nje juče čitav dan dim je hteo da nas uguši kao da je magla sve do Zvornika da je uništava nije ljudski nismo stoka jad i beda,dno dna,ali minisarstvo je donelo preporuku da se smanji broj odstrela divljači a ne odluku što za mnoga udruzenja ništa neznači,jer nije obavezujuća.
Čitam sve ovo i razmišljam da ostavim lov i sve oteram u p. m. ali ne mogu jer bih umro prve nedelje kad bih čuo pucanje , a ja u krevetu. Volim lov više od bilo čega na svetu ali polako počinje da mi se gadi od ovakvih predsednika , upravnika, upravnih odbora, udruženja... Ovde braćo na jugu ove nesrećne zemlje je sam lopov do lopova na vlasti u lovačkim udruženjima. To odgovorno tvrdim , a i vrlo je lako dokazati jer svi oni imaju po nekoliko krivičnih prijava koje njihove sudije drže u fijokama dok ne zastare. Kolega ficha007 pa vi ste srećni štoje ovaj vaš otišao. A mi dok dočekamo da ovi naši nekoga ubiju ili budu uhapšeni ili umru od ciroze jetre ... U našem lovištu nije 3 puta kupljena divljač u poslednjih 15 - 20 godina. Vama u Bojniku daju popunjene papire za brojanje divljači. Ovi naši sami napišu koliko im treba. Ja imam 15 godina lovačkog staža i ja pojima nemam ŠTA JE TO BROJANJE DIVLJAČI. A poklonjenu divljač od drugih lovačkih udruženja i lovačkog saveza prikazuju kao kupljenu i to po paprenim cenama, finansijsko stanje ili finansijski izveštaj niko nikada nije video. Godišnja skupština i zbor lovaca NIKADA nije održan sa kvorumom već sa 20 -30 dupelizaca i poltrona koji jedu i piju svaki dan u lokalnim kafanama na račun lovačkog udruženja. Oni se sami međusobno izabiraju već 20 godina ,a obaveštenje o skupštini ili zboru postave uveče oko 20 h i obaveste te da je izbor rukovodstva sutra ujutru u 9 h. I onda te prave ludim da to obavestenje stoji na tabli 2 -3 nedelje ali da ga baš ti i jos samo 95 % lovaca niste videli. I potpuno razumem kolegu koji se potpisuje i dodajem mu BOGU HVALA ŠTO SI LALA I ŠTO NISI SA JUGA SRBIJE.
Kolega proširi malo svoje predstavljanje, kojim oružijem loviš, na kojim terenima , sa kojim psima i slično!
Izvinjavam se sto nisam ulazio na forumu nekoliko dana iz nekih mojih privatnih razloga, a ne kao sto neki kazu da nemam vise sta da kazem , a vidim da je ova tema bas dosta interesantna, pa evo da odgovorim na neka od Vasih pitanja. Prvo odgovor Gruji: Sto se tice odstrela jarebica u prosloj godini odgovorno tvrdim da sam jedino ja izdavao dozvole za lov inostranim lovcima, lovili su u komercijalnom delu lovista i sa njima su uvek bili lovocuvari, ja sam sa komisijom izlazio jedino u obilazak i uvek kada smo otisli sve je bilo u najboljem mogucem redu, isto kao i nakon lova, takodje licnog sam misljenja da ta situacija oko tri dzaka puna sa jarebicama nisu tacna, jer, da li je moguce da lovocuvari sakriju toliko ptica, a da li mozes da pretpostavis koliko ptica treba da se odstreli da bi se napunili tri dzaka. To je prosto nemoguce. Tacno je da su lovili grci i lovne karte su dobili iz LU Bojnik, jer koliko ja znam da se lovne karte nemogu pozajmljivati od nikoga jer se direktno narucuju iz ministarstva pod brojem i za odredjeno ime, a isto je to i kada su u pitanju inostrani lovci, a sutra cu ti reci pod kojim brojevima su lovne karte pa proveri u ministarstvo, za koga su narucene i kada su narucene. Znaci sto se toga tice to je cista neistina i bas bi voleo da mi kazes od koga sam ja to kao navodno trazio lovne karte na zajam. Sto se tice izborne skupstine, sta tu ima vise da se prica kad smo i ja i ti na tu temu govorili milion puta, a izmedju ostalog svaki zapisnik je pregledao inspektor za privredni kriminal i do dana danasnjeg nema nikakvih krivicnih prijava. Na osnovu svega toga to tako i dan danas funkcionise. Predsednik ima svoju vecinu i donose se odluke onako kako oni smatraju da treba. Od tog dana pa do sada nemam nikakve ingerencije oko donosenja odluka sto se tice politike udruzenja, jedino imam prava po zakonu o divljaci i lovstva, kao i pravilnika o organizovanju strucne sluzbe, da odluke koje se donose u vezi lovista, da dam svoje misljenje i izricito nedozvoljavam ukoliko je neka odluka suprotna Zakonu da se donese. Znci napominjem to je samo u vezi lovista. Odgovor Savi iz Plane: Vec sam jednom reko da se fakture za dresuru pasa, i za lov od strane inostranih lovaca fakturisu lovnoj agenciji i uplacuju se na ziro racun, znaci nista na ruke. U finanijskom planu koji je sastavni deo godisnjeg plana gazdovanja lovistem, koji ja radim je predvidjen prihod od dresure pasa i inostranog lova, a LU Bojnik nije u sistemu PDV-a. Koliko ja znam nista se neisplacuje na ruke. Odgovo Elku: Najverovatnije da se poznajemo, druze, sto se tice finansijske situacije u udruzenju, uplata clanarine se uplacuje na blagajni udruzenja kod tehnickog sekretara (radnica u stalnom radnom odnosu), taj prihod od clanarine uplacuje na ziro racun udruzenja i odatle pare idu dalje, odnosno tamo gde kaze predsednik jer jedino on ima deponovani potpis. Koliko ja znam, jer koliko-toliko imam uvid u izvode iz banke, novac ide na ime placanja racuna koji dolaze i to: za struju, za fazane, za doprinose, za plate, za nabavljanje hrane za divljac, kao i sve one ostale sitne racune. Znaci jedino predsednik ima deponovani potpis i samo je on odgovoran sto se tice finansijske situacije. Odgovor za posavca: Lovocuvar iz Mijajlice je otpusten odavno, jos za vreme kada je predsednik udruzenja bio sada pokojni Dusan Petrovic, jer nema sumarsku skolu, tadasnji predsednik mu je predlagao da ide da zavrsi treci stepen sumarske skole kako bi ostao u radnom odnosu, medjutim ovaj nije hteo. Srna koja sje nadjena odstreljena na Radanu nisu je nasli lebanci, vec bas Ljubisa iz Mijajlice, bivsi lovocuvar, on je pozvao mene, a ja podneo prijavu protiv NN SP Bojnik, a izvrsioci nisu pronadjeni. Druga srna je pronadjena od strane nasih clanova iz Borinca (Vuksa i njegovo dustvo), pozvali su Dragana konobara, ovaj mene, ja policiju i to je to. Evo toliko od mena za sada.
Druze papiga nerazumem kako si dosao do misljenja da se ja pravdam ? Nemam razloga da se nikome pravdam pa pogotovo ne tebi. Postavite pitanje, ja odgovorim. Da li je to pravdanje ? Ono sto uradim, odnosno sto sam uradio, stojim iza toga i to nemoze biti drugacije. A sto se tice LU Dobra Glava to nije nikakva tajna, koliko znam da na mom profilu ovde na forumu je i to upisano samo treba malo bolje da pogledas.
Obavestava se D.G. star 41 godinu sa prebivalistem u selu Lapotincu,opstina Bojnik,da moze podici svoj auspuh od jugica komplet sa oba lonca koji mu je,, slucajno" ispao u jednoj parceli pod detelinom kad se nocu vracao kuci!
Auspuh se nalazi kod Dobrosava Spasica takodje iz Lapotinca,mahala Vranjanci i moze se podici u vremenu od 08-20 casova.
LovacMax,
nemoj slucajno da ostavljas lov zbog nekih ,,lovaca" kao sto je ovaj gore navedeni!To je inace pulen famoznog predsednika Radonjica a ima ih jos desetak takvih.Posto su juznjaci,nisu bas pravilno razumeli pojam ,,safari lov"vec slobodno preveli ,,lov sa farovi"!Ako ti,ja i jos mnogo ljudi slicnih nama,ostavimo lov onima protiv kojih se borimo, ko ce da im stane na put?Lov je plemenita vestina i moraju je stititi pravi lovci,ljubitelji prirode i divljaci i nema kompromisa sa onima koji u lovu nalaze neku licnu materijalnu korist ili ,sto je cesci slucaj,lece neke komplekse,pa ma koliko ta borba trajala i koliko skupo bila placena.Pocelo je na ovom forumu i sve je vise ljudi koji dizu glas protiv bezakonja i lopovluka pojedinaca ili manjih grupa u udruzenjima,ali nema odstupanja,nas problem mozemo samo mi resiti.Prikupljaj podatke,dokaze i svedoke i pisi,postavljaj na forum,neka ljudi citaju.Mozda cemo tako bar nekoliko buducih lovaca usmeriti na pravu stranu,a za pocetak i to je dovoljno.Pozdrav!
Radan kaže:
Izvinjavam se sto nisam ulazio na forumu nekoliko dana iz nekih mojih privatnih razloga, a ne kao sto neki kazu da nemam vise sta da kazem , a vidim da je ova tema bas dosta interesantna, pa evo da odgovorim na neka od Vasih pitanja. Prvo odgovor Gruji: Sto se tice odstrela jarebica u prosloj godini odgovorno tvrdim da sam jedino ja izdavao dozvole za lov inostranim lovcima, lovili su u komercijalnom delu lovista i sa njima su uvek bili lovocuvari, ja sam sa komisijom izlazio jedino u obilazak i uvek kada smo otisli sve je bilo u najboljem mogucem redu, isto kao i nakon lova, takodje licnog sam misljenja da ta situacija oko tri dzaka puna sa jarebicama nisu tacna, jer, da li je moguce da lovocuvari sakriju toliko ptica, a da li mozes da pretpostavis koliko ptica treba da se odstreli da bi se napunili tri dzaka. To je prosto nemoguce. Tacno je da su lovili grci i lovne karte su dobili iz LU Bojnik, jer koliko ja znam da se lovne karte nemogu pozajmljivati od nikoga jer se direktno narucuju iz ministarstva pod brojem i za odredjeno ime, a isto je to i kada su u pitanju inostrani lovci, a sutra cu ti reci pod kojim brojevima su lovne karte pa proveri u ministarstvo, za koga su narucene i kada su narucene. Znaci sto se toga tice to je cista neistina i bas bi voleo da mi kazes od koga sam ja to kao navodno trazio lovne karte na zajam. Sto se tice izborne skupstine, sta tu ima vise da se prica kad smo i ja i ti na tu temu govorili milion puta, a izmedju ostalog svaki zapisnik je pregledao inspektor za privredni kriminal i do dana danasnjeg nema nikakvih krivicnih prijava. Na osnovu svega toga to tako i dan danas funkcionise. Predsednik ima svoju vecinu i donose se odluke onako kako oni smatraju da treba. Od tog dana pa do sada nemam nikakve ingerencije oko donosenja odluka sto se tice politike udruzenja, jedino imam prava po zakonu o divljaci i lovstva, kao i pravilnika o organizovanju strucne sluzbe, da odluke koje se donose u vezi lovista, da dam svoje misljenje i izricito nedozvoljavam ukoliko je neka odluka suprotna Zakonu da se donese. Znci napominjem to je samo u vezi lovista. Odgovor Savi iz Plane: Vec sam jednom reko da se fakture za dresuru pasa, i za lov od strane inostranih lovaca fakturisu lovnoj agenciji i uplacuju se na ziro racun, znaci nista na ruke. U finanijskom planu koji je sastavni deo godisnjeg plana gazdovanja lovistem, koji ja radim je predvidjen prihod od dresure pasa i inostranog lova, a LU Bojnik nije u sistemu PDV-a. Koliko ja znam nista se neisplacuje na ruke. Odgovo Elku: Najverovatnije da se poznajemo, druze, sto se tice finansijske situacije u udruzenju, uplata clanarine se uplacuje na blagajni udruzenja kod tehnickog sekretara (radnica u stalnom radnom odnosu), taj prihod od clanarine uplacuje na ziro racun udruzenja i odatle pare idu dalje, odnosno tamo gde kaze predsednik jer jedino on ima deponovani potpis. Koliko ja znam, jer koliko-toliko imam uvid u izvode iz banke, novac ide na ime placanja racuna koji dolaze i to: za struju, za fazane, za doprinose, za plate, za nabavljanje hrane za divljac, kao i sve one ostale sitne racune. Znaci jedino predsednik ima deponovani potpis i samo je on odgovoran sto se tice finansijske situacije. Odgovor za posavca: Lovocuvar iz Mijajlice je otpusten odavno, jos za vreme kada je predsednik udruzenja bio sada pokojni Dusan Petrovic, jer nema sumarsku skolu, tadasnji predsednik mu je predlagao da ide da zavrsi treci stepen sumarske skole kako bi ostao u radnom odnosu, medjutim ovaj nije hteo. Srna koja sje nadjena odstreljena na Radanu nisu je nasli lebanci, vec bas Ljubisa iz Mijajlice, bivsi lovocuvar, on je pozvao mene, a ja podneo prijavu protiv NN SP Bojnik, a izvrsioci nisu pronadjeni. Druga srna je pronadjena od strane nasih clanova iz Borinca (Vuksa i njegovo dustvo), pozvali su Dragana konobara, ovaj mene, ja policiju i to je to. Evo toliko od mena za sada.
Radane ima logike u tvojim odgovorima, samo bih hteo da ti skrenem pažnju na određene nejasnoće u odgovorun Slavi, gde kažeš:"da se fakture za dresuru pasa, i za lov od strane inostranih lovaca fakturisu lovnoj agenciji". Takav postupak rada ne pobija osnove sumnje u određene nezakonitosti. Postoji mogućnost da se 80% odstrela ili dresure pasa naplati solarno po nižim cenama a da se preostalih 20% fakturiše lovnoj agenciji. Da li je to rađeno u Bojniku, nije mi poznato ali je u Vlasotincu to korišćeno više godina. Lovljena je i fakturisana jarebica a u planskim dokumentima lov na istu zabranjen
Svega toga ne bi bilo samo da pojedinci plaćeni narodnim parama za sprovođenje zakona, to i čine. Nažalost oni su mišljenja da su plaćeni da tumače zakone.
Nego, mečka je počela da igra i u čijem će sve dvorištu da zaigra, videćemo.
Radane kako se zove ono ograđeno lovište na Radanu (prema Prolom banji) i ima li u njemu još uvek divljači i ako nema, zašto nema i gde je ista završila (kada je zbog suše podignuta ograda i divljač pustena u otvoreno)?
Radane,evo odmah da ti kazem.Lovne karte si trazio od Bratislava Markovica Bracka inace upravnika u LU Zitoradja!
Za tri dzaka jarebica te vodim kad god pozelis kod coveka koji ih je utovario u auto,ali pod uslovom da ga ne odas tvom predsedniku,jer ce imati zestoke probleme.
A sto se tice kontrolisanog odstrela,svaka cast tebi,ali ti nisi uvek pored lovaca turista,a ne znam zasto,uopste ne verujem onim momcima koji prate strance.I koja bre komisija?Ajde Deki,znamo i ja i ti sve!
I jos ovo na temu jarebica.Kad je cela ova prica pocela oko formiranja novog LU jer sa ovima nije moglo vise da se izdrzi,da li si u toku da je vlasnik agencije za lov sa kojim godinama ,,uspesno"saradjujete,rekao mom dobrom prijatelju,ne znajuci da se znamo,sledece:,,Lele,pa koje cu ja sad da radim,imam uplaceno jos 50 jarebice da ubijem u Bojnik?!To je bilo prosle godine.Ako je imao jos 50,koliko je tek ,,potepano"do tih 50?A ti se bunis za tri dzaka.
Nego ovo je najbitnije.Kako i sam rece da smo ja i ti pricali milion puta na temu da li je Radonjic regularno,po zakonu izabran za predsednika i po treci put,ne odgovori mi nista.Ti i ja znamo,ali da ne bih ja ispao lazov pred ovolikim ljudima,trazim samo,da ili ne,nista vise.Znam da ako kazes da nije po zakonu,jer nije imao vecinu,gubis posao,ali zato ces pred Bogom biti cist,i tek tad mozemo pricati o angazovanju kod nas,ali da radimo kao nikad do sad,samo po zakonu!
I konacno,daj nabrojite mi bar neko lovacko nedelo za sve ove godine bavljenja lovom,a izbacili ste me iz udruzenja bez prava uclanjenja na 4 godine!Sramota me od ostalih lovaca,ispade ko da sam Brizit Bardo!
Gedzo, mogucnost uvek postoji, ali sumnja se prebacuje na lovocuvare koji su po ceo dan u lovu sa inostranim lovcima, jedino ako oni sakriju i neprijave tacan broj odstreljene divljaci. U LU Bojnik jedino ja izdajem dozvole za lov i ono sto se posle lova prijavi od strane lovocuvara (normalno stavi se na uvid), to se i fakturise, mada ja licno neverujem da bi to smeli da urade (mogu da sumnjam, ali nemam nikakvih dokaza). A sto se tice tog ogradjenog dela lovista, neznam kako se zove, ali znam da nema divljaci unutra jer je ograda probijena i to tako stoji, to je kursumlijski deo lovista.
Grujo, ja se sa Brackom nisam cuo mozda ima pola godine i vise, to uopste nije tacno. Ko i malo poznaje zakon zna da se lovne karte nemogu pozajmljivati, a nisam ni imao potrebe da trazim jer sam na vreme narucio, a voleo bih da kad se budemo videli da ga zajedno pozovemo i videces ko govori istinu. Sto se tice tih dzakova bas bih voleo da znam ko je umesan.
Bravo Deki upravnice , pa ti sve drzis pod kontrolom kao Cak Noris samo jos nam ne objasni kako pises lovne dozvole onim lovcima za koje ne nabavljas lovne karte odnosno na koju semu ih pustas u loviste,a i kako nisi primio platu sedam osam meseci dobro si i motivisan da tako odgovorno obavljas posao. Jos samo da skupis hrabrosti i svom voljenom predsedniku saopstis da to sto radite nece izaci na dobro jer ce sigurno doci neki inspektor koji nece blejati u vase lazne izborne zapisnike nego ce mu sve biti jasno i onda... a i Udruzenje ste sj....i.
Grujo samo nastavi zelim ti sve najbolje u borbi sa lopovima, pobeda je sigurna i sam sam se uclanio kod vas, samo bih te zamolio, nemoj da punis baterije sa uspesima one grupe koju si pominjao pre nekoliko upisa u superlativima dok se ne upoznas malo bolje.
LovacMAX realno si opisao stanje na Jugu odnosno u Lebanu, ali i njima ce ubrzo doci kraj , neki kao Vlasotince oslobodili su se Bande ,dace bog da i mi ispratimo Bandu tamo gde joj je mesto a dotad nema povlacenja jer njima to i odgovara.
Laganje nije urodjena mana vec stecena pod uticajem sredine.Pod hitno da se maknes od tih tvojih tamo i da ponovo postanes onaj ,,nas Deki"ako ne zelis da delis sudbinu tih tvojih nalogodavaca!
A ja sutra zovem Bracka.I niko nije rekao da su lovne karte pozajmljene,vec se uzmu od onih lovaca koji ih nisu podigli,a kasnije se daju druge njima kad stignu,i tako se premosti.I ko bas gleda brojeve i vrsi uporedjivanje.Da je tako bilo,znas sta bi se desilo u LU ,,Bojnik"? I necu vise da te pitam za validnost izborne Skupstine,jer si svojim neodgovaranjem dao odgovor!
A sto se tice lovista sa druge strane Radana,Gedzo,Radan je u pravu!Jedna grupa ,,lovaca"koja vise ne lovi na nasim terenima je namerno posekla ogradu na par mesta i divljac je napustila loviste.Koliko i cega je bilo ne znamo mi,jedino ljudi zaduzeni za to loviste.Znam samo da je vidjeno par jelena na nasoj strani,kosutu je video lovocuvar Vuk u blizini Brestovackog jezera.Verovatno su odstreljeni.A te godine se dobro pucalo i na svinje.
Radan,vodim te za neki dan kod ,,svedoka"!Sifra ,,tri dzaka"!
Matrix23,lovci se upisuju na spisak kod lovocuvara,a kasnije u kancelariji,ko ima lovnu kartu taj ide u dozvolu,ko nema ,kao i da nije lovio tog dana.Jedino bi imao problema ako ga lovni inspektor Vlasta uhvati u lovistu,ali Vlasta ne radi nedeljom.
Ne hvalim lebance kao lovce,vec kao odstrelitelje,a za njihov krivolov nemam dokaze,te zato i necu da nagadjam,jer ne zelim da obezvredim sve dosad iznesene cinjenice na ovom forumu,i tako dovedem u pitanje validnost napred navedenog zarad par nedokazanih slucajeva.Slozicu se s tobom da je nemoguce odstreliti toliki broj svinja u regularnom lovu nedeljom a da nije postojao po neki izlet i van sezone lova.
Sto se tice s........i udruzenja imam najnoviji podatak da predsednik Opstine Bojnik prica po selima kako ce staviti udruzenje na budzet iste,te da ce namiriti dugovanja LU,,Bojnik" a lovocuvari primati platu iz opstinskog budzeta.
Da pojasnim,predsednik Opstine Bojnik je clan vladajuce stranke a predsednik Skupstine opstine Bojnik je takodje clan iste stranke,i uz to i predsednik LU,,Bojnik"!Pitam se kako ce reagovati ostala udruzenja gradjana po opstini?Penzioneri,ribolovci,sahisti,prvoborci,ravnogorci...
Po pitanju lovne karte koju izdaje ministarstvo evo par odgovora:
- lovna karta se izdaje na osnovu priložene kopije uplatnice i pratećeg spiska koji je sačinjen na osnovu Zakona i Pravilnika.
- postoji mogućnost da se lovna karta preuzeta od ministarstva na ime D.D. a koja nije preuzeta od strane pomenutog D.D. prebaci na S.S. uz dopis ministarstvu.
- lovni inspektori u toku kontrole veoma lako mogu da utvrde koliko lovaca lovi a za koliko je uplaćena članarina ako hoće i to upoređivanjem evidencije lovaca po uplatnim grupama ( ako sam dobro shvatio u LU Bojnik se različito uplaćuje članarina - tako mora i da se evidentira i knjiži ako neko hoće da radi ispravno i bez malverzacija ).Pošto je GPG deo ukupnog finansijskog plana i njegova realizacija mora da bude adekvatno knjižena kako bi mogla da se kontroliše.
- uplata takse za planirani odstrel divljači je mač sa dve oštrice i treba biti obazriv i ne filovati brojanje, odstrel i plan jer će se to jednog dana osvetiti.
- grupni lov se organizuje u skladu sa Zakonom i Pravilnikom ( kao i sa Pravilnikom koji reguliše lov samog LU ) što imperativno podrazumeva Dozvolu za lov i Izveštaj o lovu na propisanom obrascu bez prepisivanja sa nekog spiska.Protivno postupanje lov čini nezakonitim,LU ulazi u ozbiljan problem kao i svi odgovorni a rizik oduzimanja prava na gazdovanje, loše kategorizacije prilikom dodele lovišta uz zaprećene velike kazne postaje sve izvesniji.Prošlo je vreme javašluka to svi treba da znamo.
- lov se lako organizuje na pravilan način ako postoji takva želja.
- kašnjenje plata 7 meseci je ozbiljan problem koji unosi dosta sumnji u rad LU i motive zaposlenih da rade i odgovaraju za svoje postupke a da ne primaju plate a pitanje kredibiliteta izabranih funkcionera stavlja pod lupu opravdanosti njihovog izbora.
Nije dobro da lovci tolerišu bilo kakve devijacije čak ako trenutno izgleda da je većini dobro jer je to samo privremeno, šteta je veća nego što se u prvi mah čini i može dovesti mnoge u situaciju da nemaju pravo da love.
Moj upis br.179:
Lepo je sto se upravnik javio i vreme je bilo na stranu sve ostalo ajmo redom
-objasni nam kako su sadasnji predsednik,skupstina i ostali organi u LU Bojnik legalni kad je na skupstini komisija u prisustvu predstavnika iz LSSa konstantovala da su vecina zapisnika za izbor delegata nevazeca i falsifikovana i da je o tim falsifikatima vodjena istraga u SUPu Leskovac
-gde je novac zavrsio od uplacenih clanarina i lovnih karata za poslednje 2 god kad se zvanicno objavljuje jedna cifra oko broja lovaca a fakticko stanje je sasvim drugacije
-zasto oko 60-80 lovaca nije dobilo lovne karte prosle sezone ali im isto tako i novac nije vracen,u prilog ovome ima upis kolege BTURJANE gde zahteva lovnu kartu dopisom
-zasto ste preprosle godine isto radili samo sto ste lovne karte delili kome ste hteli a ne i onima na cije ste ih ime uzeli,imam dokaz da je lovna karta jednog clana koji se vodi u evidenciji u LSSu izdata ko zna kome
-zasto ti kao jedini legalni predstavnik LUa nista ne preduzimas povodom svih ovih nezakonitih radnji i cutis a na svako pitanje odgovaras:"pitajte predsednika ako on dozvoli onda u redu?"
-dali ovo tvoje poltronstvo i cutanje prema Radonjicu znaci da je tebi dobro i da ti odgovaraju sve ove nezakonite radnje
-kako mislite iz kog dzepa i dokle da finansirate rad udruzenja kad sam kazes da je zadnje primanje isplaceno za decembar 2011,a isto tako navodis da cete imati 120 clanova sa clanskim doprinosom od 5000 din,mozda ja kao ekonomista nisam pazio na casu pa mi malo bolje objasni to stanje Evo kolega Radane postavljenih pitanja jos ranije pa ih ponavljam a ti mi odgovori.
Dosta vise sa Bojnikom, hajde da vidimo sta je LU Podgora uradila sa 600.000,00 dinara koje je dobila od ministarstva poljoprivrede, trgovine, sumarstva i vodoprivrede, na koji je nacin dobila te pare, i sta je uradjeno od toga sto je planirano i da li je tacno da ste lovne karte nabavili preko LU Zitoradje, a pecatirali sa pecatom LU Podgora?
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
Hunter_lovac Offline
· 25.07.2025. 12:56
Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6