Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
|
hamerles |
Objavljen 18.03.2011. 20:42
|

Lovčina

Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Lala kaže:
hamerles kaže:
Lala kaže:
Hehe, baš me zanima na šta liči fazan kad dobije pun šus 4,5 mm sačme  , a i zec na 25-30 metara. Lalo bolji je veruj mi nego kada ga napunim sitnom sacmom 3mm prepun je olova... ovako ga zveknu nekoliko kuglice i exstra je. cak i jedna jedina kada ga pogodi ubija ga garantovano.
Sitna sačma retko kad udje dublje ispod kože. Divljač ne bude razbijena, a 4,5 mm ga izuva i samelje skroz. Govorim o dobrom pogotku, ne o jednoj kuglici. zavisi na kojoj daljini... ja na fazana koristim 3,5 i 4mm - 4.5 i 5mm predatori ito uspesno... |
|
|
|
zoranp |
Objavljen 18.03.2011. 20:46
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Zeca pri toplijem vremenu, početkom sezone, kad je još neuplašen i diže se bliže lovcima, najbolje sam lovio desetkom, pa čak i trapom normalno ne na dalje od dvadesetak metara , sva sačma je ostajala ispod kože,a divljač je redovno ostajala u vatri. Očišćeno meso nakon lova sam ostavljao u vodi ili pacu da izvuče podlive krvi , te sam imao čistog zekana bez ijedne kuglice sačme u njemu!! U Lici smo svi lovili zeca sa četvorkom (4.5,mm) i to je bilo sasvim normalno, te je davalo također dobre rezultate!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 18.03.2011. 20:46
|

Lovčina

Upisa: 1235
Pristupio: 23.12.2010. 22:12
|
Hamerles ti si opasan za okolinu.
Cucić će biti sasvim dovoljno.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 18.03.2011. 20:47
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Pa nećeš fazana gadjati na 50 metara? Puca se kad ima smisla pucati, kad je izvesno da će pogodak biti efikasan, a ne rokati po svemu što se podigne. Vidjao sam i to, da opale, sve sa komentarom 'možda mi se posreći'. Pa onda bude ranjavanja divljači, a to je bzvz.
Ja bih tačno nekim pravilnikom predvideo, koja divljač se lovi kojom krupnoćom sačme. I onda na smotri, pre polaska u lov, da lovnik prekontroliše municiju kod lovaca. Kako je počelo, još malo pa će zeca gadjati sa PP.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 18.03.2011. 20:49
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Ja sam najvise zeceva odstrelio sacmom 3mm i sitnijom, jer lovim na takvom terenu gde se puca uglavno do 25-30m retko kad dalje, 3,5mm stavljam u pusku kad sam na cistijem terenu, a 4mm se ne secam kad sam zadnji put pucao na zeca, mozda jos kao mlad lovac zbog preporuke starijih |
|
|
|
hamerles |
Objavljen 18.03.2011. 20:53
|

Lovčina

|
Lala kaže:
Pa nećeš fazana gadjati na 50 metara? Puca se kad ima smisla pucati, kad je izvesno da će pogodak biti efikasan, a ne rokati po svemu što se podigne. Vidjao sam i to, da opale, sve sa komentarom 'možda mi se posreći'. Pa onda bude ranjavanja divljači, a to je bzvz.
Ja bih tačno nekim pravilnikom predvideo, koja divljač se lovi kojom krupnoćom sačme. I onda na smotri, pre polaska u lov, da lovnik prekontroliše municiju kod lovaca. Kako je počelo, još malo pa će zeca gadjati sa PP. krupnoca sacme je slobodan izbor svakog lovca. ja samo kazem da se u mom kraju lovi krupnijom sacmom jer neces nikad videti zeca na 15 metara i fazana na 20 obicno se puca oko 40 metara... ili licicu gajdati sacmom 3,5 mm sto pojedini pisu na sajtu moze ali na 20-25m a znate li kada ce lisica da vam pridje na tu daljinu verovatno juce lov u brdu se razlikuje od internet teorije... to je moje misljenje  |
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 18.03.2011. 20:57
|

Lovčina

|
Tako bi Lalo trebalo da bude, posebno kod nas u Banatu pa još kad je atar prljav, mnogo se divljači gubi, na ranjavanje, a sve uzrok u glavnom krupna sačma i predaleko pucanje, ja lično nisam ljubitelj lova na zeca ali u glavnom ga pucam trapom ili sasvim običnim metkom sa sačmom 8. krupniju ni nemam niti je nosim, sem uvek 5 komada breneka.
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 18.03.2011. 20:57
|

Lovčina

|
LU Aleksandrovo kaže:
Hamerles ti si opasan za okolinu.  u kom smislu druze  |
|
|
|
hamerles |
Objavljen 18.03.2011. 21:01
|

Lovčina

|
LU Aleksandrovo kaže:
Tako bi Lalo trebalo da bude, posebno kod nas u Banatu pa još kad je atar prljav, mnogo se divljači gubi, na ranjavanje, a sve uzrok u glavnom krupna sačma i predaleko pucanje, ja lično nisam ljubitelj lova na zeca ali u glavnom ga pucam trapom ili sasvim običnim metkom sa sačmom 8. krupniju ni nemam niti je nosim, sem uvek 5 komada breneka. jedino se nismo razumeli kolege zbog toga jer ste vi u Vojvodini a ja na obroncima planine Rudnik velika razlika je u terenu  |
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 18.03.2011. 21:10
|

Lovčina

|
Ma šala druže, aluzija na krupnu džabanu.
|
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 18.03.2011. 21:13
|

Lovčina

|
hamerles kaže:
LU Aleksandrovo kaže:
Tako bi Lalo trebalo da bude, posebno kod nas u Banatu pa još kad je atar prljav, mnogo se divljači gubi, na ranjavanje, a sve uzrok u glavnom krupna sačma i predaleko pucanje, ja lično nisam ljubitelj lova na zeca ali u glavnom ga pucam trapom ili sasvim običnim metkom sa sačmom 8. krupniju ni nemam niti je nosim, sem uvek 5 komada breneka. jedino se nismo razumeli kolege zbog toga jer ste vi u Vojvodini a ja na obroncima planine Rudnik velika razlika je u terenu 
Pa naveo sam to otprilike u postu na predhodnoj strani.
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 18.03.2011. 21:17
|

Lovčina

|
svaki teren ima neke svoje zahteve koje treba ispuniti da bi lov bio uspesan. na primer lov lisice koji ja najvise volim kad krenem puska se puni desna cev 4,5mm leva cev 5mm inace je nikada nebi odstrelio sitnom sacmom u sumi a puca se na preko 50 metra. jer ti nikad blize lisica nece prici.  |
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 18.03.2011. 21:31
|

Lovčina

|
svakako, ja sam prepeličar, pa onda kad moram ja isto tako lovim zeca i fazana, sve što se digne dalje ja i ne podižem pušku. Lovište je bogato, prilika ima dosta, a i ne uživam dok krenemo da ubijem nešto pa da to ceo dan vučem na leđima po blatu tek nikako.
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 18.03.2011. 21:37
|

Lovčina

|
Kod mene prepelica uopste i nema. jerebica po neka. love se fazan,zec,lisica i sakal,retko kada zaluta po neka divlja svinja sa Rudnika. i naravno stetocine. |
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 18.03.2011. 21:46
|

Lovčina

|
Za mene najlepši lov, leto, rano jutreo, priroda se budi, zečevi i fazani izlaze na put, srne i srndaći da se malo osunčaju na nekoj detelini, a one na strnjici pevaju, pustiš kucova, on markira, priđeš isteraš ona u cik cak ti nanišaniš u cak cik i obično pogodiš bez većih problema, e za njih jedino sad punim municiju, manje baruta, manje sačme i malo jače pertlovanje i super polovični metak tamant za prepelicu.
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 18.03.2011. 21:51
|

Lovčina

|
Koju sacmu koristis za prepelicu ?? |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 18.03.2011. 21:56
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Naravno da postoji razlika između uslova lova kod nas u ravničarskim delovim (Vojvodina i Slavonij) i u planinskim predelima, ali neki parametri za sačmu su isti svuda. Maksimalna daljina gađanja sačmaricom je 40-45 metara. Naravno da može i dalje ali to više nije etički. Efikasan domet sačme je 50-55 metara. Naravno opet može i dalje sa K 100 na primer, ali mi smo lovci a ne snajperisti i terminatori. Takve daleke hice mogu da opravdam samo na guske u preletu (eventualno patke) a na zeca i fazana ne. Lov je i druženje i uživanje u prirodi a ne samo odstrel. Sačma od 4,5 mm ne samo da je prekrupna za zeca i fazana, nego je i opasna zbog svoje energije i dometa (pogotovo u grupnom lovu). Druga stvar sužavanje čoka odgovarajući uticaj ima samo na sitnu sačmu (zaključno sa sačmom 8, 3,5 mm). Za lisicu je već OK, premda ja koristim 4 mm.
|
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 18.03.2011. 21:56
|

Lovčina

|
livenu, nešto slično ruskoj metodi samo što iz konzervice za mesni narezak iskapljavam olovo u kantu od feta sira u kojoj je voda a u gornjem delu nafta koju zapalim, za tako sitnu sačmu ide jako brzo i dosta dobrog je oblika.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 18.03.2011. 21:58
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
LU Aleksandrovo kaže:
a one na strnjici pevaju, pustiš kucova, on markira, priđeš isteraš ona u cik cak ti nanišaniš u cak cik i obično pogodiš bez većih problema
... osim kad promašiš, one male, al brze... prvo idu u 'cik', pa posle tek u 'cak', dok trepneš, odeeee 
Sačma 1,7 -2,0, ništa preko toga, nema potrebe.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 18.03.2011. 21:59
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
hamerles kaže:
Lala kaže:
Ja bih tačno nekim pravilnikom predvideo, koja divljač se lovi kojom krupnoćom sačme. I onda na smotri, pre polaska u lov, da lovnik prekontroliše municiju kod lovaca. Kako je počelo, još malo pa će zeca gadjati sa PP.
krupnoca sacme je slobodan izbor svakog lovca. ja samo kazem da se u mom kraju lovi krupnijom sacmom jer neces nikad videti zeca na 15 metara i fazana na 20 obicno se puca oko 40 metara... ili licicu gajdati sacmom 3,5 mm sto pojedini pisu na sajtu moze ali na 20-25m a znate li kada ce lisica da vam pridje na tu daljinu verovatno juce  lov u brdu se razlikuje od internet teorije... to je moje misljenje 
Lalo potpuno se slažem sa tobom povodom ovoga! Uvođenje kontrole nije loša ideja! Pa ima "lovaca" koji u lov na prepelicu ne nose municiju sitniju od 4mm!!!, doduše na prepelicu u tom lovu uglavnom i ne pucaju niti obraćaju pažnju ...
Tako da bi se taj "slobodan izbor" trebao dovesti u red nebitno na kom se terenu lovi jer bitnija je bezbednost učesnika u lovu od samog odstrela divljači u istom tom lovu!
hamerles,
Poznajem mnoge lovce koji love u brdima a i sam sam dosta puta lovio na takvim terenima i kao većina tih "brđana" koristio sam sačmu od 3,5mm i na fazana i na zeca, i uspešno odstreljivasmo.
Za lisicu i šakala uglavnom koristim 4mm i zimi 4,5mm, jedino sad u zadnje vreme 5mm jer u prodavnici trenutno nije bilo 4,5mm pa kupih od 5 i dok ne potrošim ... i znam kada će lisica da priđe na 20-25m pa i bliže jer priličan broj puta sam imao priliku ili da je dovabim ili da je sačekam da dođe do mamca te je gađam na tim daljinama a to sigurno nije "da će da mi dođe ali juče"!!! O tome sam "negde" i pisao ali eto možda je to bila samo "fatamorgana"
I ne vidim da je sve ovo što sam napisao ili što su napisali ostali članovi foruma samo internet teorija ... već više prava teorija iz iskustva i prakse za koju ako misliš da je pogrešna ne moraš da je koristiš i upražnjavaš a ne da ta tuđa iskustva omalovažavaš .... |
|
|