Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Borba protiv KRIVOLOVA!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Borba protiv KRIVOLOVA!
Lala
 Časna starino, i ti i ja znamo otprilike situaciju na tom delu, svako iz svojih izvora.
Iako LU Bač u lovnoj osnovi ima jelena i gazduje sa tom vrstom, redak je slučaj da u planu odstrela bude neka jedinka.
Ovo jeste perspektivan spizer, a pretpostavljam da je u lovište LU Bač došao iz jednog od susednih podunavskih lovišta, gde ga ima daleko više. Pošto dobro znam deo terena gde je pronadjen uginuli jelen, i pošto znam da je taj deo dobro čuvan od strane lovaca i lovočuvara LU Bač, a naročito je pod svakodnevnom pažnjom Rančera, čije se njive, salaš i ribnjaci nalaze tamo, skoro sam siguran da taj jelen nije upucan na terenu gde je uginuo!
Forumaši koji su bili početkom jula na salašu kod Rančera znaju koji je to teren - uginuli jelen je pronadjen 600-700 metara vazdušne linije od salaša!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Lovac Stari
 Logicno da je odneo sacmu oho ho.
Primera ima mnogo, tako da ovo nije usamljen slucaj u Backoj, narocito u delu kraj Dunava.
Neka je pociniocima na cast, gladne oci ne oprastaju!

Jos uvek se secam price kada je frajer napucao i ukrao Lopatara pa ga spakovao u ciklon za vestacko djubrivo i sutra dan na pijaci ispricao pricu kako je ubio Jelena od 300kila ali nezna ni sam vrstu, majke mu ga s-----.
Dobar pogled.

skojic
 ima svega i svašta .Kod nas se jedan srndać lovi i po mesec dana i više naravno na dozvolu skoro svaki put se čuje pucan i uvek ga PROMAŠE !!! A tek kada bi imali jelena pa makar i mladih e tek bi tu mašili .
Svetislav Bato Kojić
Lov srbijalov i Žene enaidu zajedno

sheytan
 ^ Jes, vala, tako sam čuo da u mom kraju mašidu prasitze redovno... Iznenadjen
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Lala
 U današnjem broju novosadskog lista 'Dnevnik' izašao je članak koji se bavi nastavkom priče o 'Koviljskom slučaju' kada je u nezakonitom lovu (čijom zaslugom?) bilo čak 62 lovca, i kada je teško ranjen jedan lovac. Policija je tada oduzela oružje svim učesnicima, a šta se dalje dešava pročitajte u članku koji prenosimo u celosti:

NA­KON NE­ZA­KO­NI­TOG LO­VA U KO­VI­LJU KA­DA JE TE­ŠKO RA­NJEN LO­VAC IZ PE­TRO­VA­RA­DI­NA

Pu­ške vra­će­ne, lov­ci ogor­če­ni

Sta­nje ne­sreć­nog lov­ca, ko­ji je stra­dao 2. mar­ta u ne­za­ko­ni­tom lo­vu u Ko­vi­lju, i da­lje je kri­tič­no. Na­la­zi se u ko­mi.

Lov­ci­ma ko­ji su uče­stvo­va­li u ne­za­ko­ni­tom lo­vu na pre­da­to­re u Ko­vi­lju 2. mar­ta, u kom je stra­dao S. P. (63) iz Pe­tro­va­ra­di­na, vra­će­no je oruž­je ko­je im je od­u­ze­to istog da­na ka­da se spor­ni lov do­go­dio, sa­zna­je “Dnev­nik” ne­zva­nič­no, iz vr­lo po­u­zda­nih iz­vo­ra. Dok se če­ka­ju zva­nič­ne in­for­ma­ci­je o ovom do­ga­dja­ju, u de­lu lo­vač­ke jav­no­sti za­vla­da­la se pra­va erup­ci­ja ogor­če­nja ova­kvim epi­lo­gom, te su u Re­dak­ci­ju sti­gli broj­ni po­i­zi­vi i do­pi­si.

- Ovo je stra­šno, stvar­no ne zna­mo če­mu slu­že za­ko­ni u ovoj dr­ža­vi. Lov­ci­ma se od­u­zi­ma oružje ka­da mr­ko po­gle­da­ju ne­ko­ga ili mu za­pre­te ba­ti­na­ma, i to na go­di­nu – dve da­na, a uče­sni­ci­ma kri­vo­lo­va oružje se vra­ti za ma­nje od tri ne­de­lje. Ka­ko to? O če­mu se ra­di? – pi­ta se pred­sed­nik LD Ru­men­ka iz isto­i­me­nog se­la, Du­šan Ko­lar­ski. – Ovim se ša­lje ja­ko lo­ša po­ru­ka lov­ci­ma, a to je da sva­ko mo­že ne­ka­žnje­no da ra­di šta ho­će. Šta će nam on­da inspek­to­ri, šta će nam lo­vo­ču­va­ri? Ču­li smo da su u lo­vu uče­stvo­va­la če­tvo­ri­ca po­li­ca­ja­ca, pa mo­žda se u to­me kri­je od­go­vor na mno­ga pi­ta­nja. Ka­kav sa­da auto­ri­tet mo­že da se po­stig­ne pre­ma običnim lov­ci­ma da bu­du di­sci­pli­no­va­ni i da po­štu­ju pra­vi­la, ako se ova­ko ra­di – ka­že Ko­lar­ski.

Pod­se­ća­nja ra­di, lov, ko­ji je or­ga­ni­zo­va­lo ko­viljsko Lo­vačko dru­štvo, bio je mi­mo za­ko­na jer je grup­ni lov na pre­da­to­re do­zvo­ljen do kra­ja fe­bru­a­ra, a lo­vi­lo se 2. mar­ta, uz ob­ja­šnje­nje „ta­kav je bio do­go­vor”(!?). Dru­go, ne­zva­nične in­for­ma­ci­je ka­žu da je po­me­nu­ti lov do­ma­ćim lov­ci­ma na­met­nut kao oba­ve­zna rad­na ak­ci­ja sma­nje­nja pre­da­to­ra u lo­vi­štu, a ne­do­la­zak bi prak­tič­no pred­sta­vljao kr­še­nje di­sci­pli­ne, pa su u lo­vu uče­stvo­va­la čak 62 lov­ca. Ta­ko­dje, kao ne­po­tvr­dje­na in­for­ma­ci­ja kru­ži i po­da­tak da je L. V. ko­ji je te­ško ra­nio ne­sreć­nog Pe­tro­va­ra­din­ca, imao 1,3 pro­mi­la al­ko­ho­la u kr­vi, te da mu je pu­ška slu­čaj­no opa­li­la pri­li­kom pre­pu­nja­va­nja. Ra­nja­va­nje se de­si­lo ka­da je po­gon već pro­šao, a po ka­zi­va­nji­ma jed­nog uče­sni­ka lo­va, tek pred od­la­zak iz lo­vi­šta pri­me­će­no je da ne­srećni S. P. ni­je u gru­pi ko­ja je lo­vi­la pa je kre­nu­la po­tra­ga za njim pre ne­go što je pri­me­će­no da bez sve­sti le­ži na jed­noj nji­vi. Ra­njen je kraj­nje pro­ble­ma­tič­nom mu­ni­ci­jom PP, po­zna­tom i pod na­zi­vom „tri u red”, a ra­di se o krup­nim olov­nim ku­gla­ma. Nju Za­kon o di­vlja­či i lov­stvu do­zvo­lja­va u lo­vu na krup­nu di­vljač, dok je kraj­nje ne­de­fi­ni­sa­na u lo­vu na pre­da­to­re, ali se ge­ne­ral­no ne pre­po­ru­ču­je. Po­me­nu­te olov­ne ku­gle su u preč­ni­ku ve­će od osam mi­li­me­ta­ra, če­sto ima­ju pro­ble­ma­tičnu pu­ta­nju jer su sklo­ne ja­kim udar­ci­ma i na­ro­či­to ri­ko­še­ti­ra­nju, što u grup­nim lo­vo­vi­ma mo­že iza­zva­ti ve­li­ke ne­vo­lje, baš kao pr­ve mar­tov­ske su­bo­te u Ko­vi­lju. Po­li­ci­ja je na­kon ne­sre­će br­zo do­šla u ko­viljski atar i svim uče­sni­ci­ma u lo­vu su od­u­ze­te pu­ške, ko­je su im br­zo vra­će­ne, uz obra­zlo­že­nje da tu­ži­lac ni­je sma­trao da ima ele­me­na­ta kri­vičnog de­la, sa­zna­je­mo ne­zva­nič­no.

Sta­nje ne­sreć­nog lov­ca, ko­ji je stra­dao 2. mar­ta u ne­za­ko­ni­tom lo­vu u Ko­vi­lju, i da­lje je kri­tič­no. Na­la­zi se u ko­mi.

Od­mah na­kon kri­tič­nog do­ga­dja­ja krat­kim sa­op­šte­njem ogla­si­lo se i Lo­vač­ko udru­že­nje „No­vi Sad”, u či­jem je sa­sta­vu LD iz Ko­vi­lja: „Lo­vač­ko udru­že­nje 'No­vi Sad' je odr­ža­lo sa­sta­nak Uprav­nog i Nad­zor­nog od­bo­ra 4. mar­ta 2014. go­di­ne i do­ne­lo od­lu­ku da po­kre­ne di­sci­plin­ski po­stu­pak pro­tiv svih uče­sni­ka ne­do­zvo­lje­nog lo­va ko­ji je odr­žan 2. mar­ta 2014. go­di­ne u Ko­vi­lju i od­go­vor­nih li­ca. Ujed­no iz­ra­ža­va­mo naj­du­blje ža­lje­nje zbog ne­mi­log do­ga­dja­ja te­škog ra­nja­va­nja na­šeg pri­ja­te­lja i ko­le­ge lov­ca”, sto­ji u sa­op­šte­nju.

O ovom do­ga­dja­ju nad­le­žna lov­na in­spek­tor­ka ni­je že­le­la da da­je iz­ja­ve, a u Po­kra­jin­skom se­kre­te­ri­ja­tu za po­ljo­pri­vre­du ju­če ni­je bi­lo pred­sed­ni­ka i nje­go­vog za­me­ni­ka. Za­mo­li­li smo port­pa­rol­ku Po­li­cij­ske upra­ve No­vi Sad da nam od­go­vo­ri pod ko­jim okol­no­sti­ma je (kri­vo)lov­ci­ma vra­će­no oruž­je, te od­go­vor oče­ku­je­mo u naj­sko­ri­je vre­me.

D. Kne­žić

ssekir75
 уфф... Jaooo прочитах некако ово писаније раз-дво-је-но на сло-го-ве.

прво, драго ми је што је људима враћено оружје, али није дефинисано да ли је враћено свима или не. тај пијани свакако није заслужио да му се врати. Angry

друго, није дефинисано шта је било са организаторима који су ИСКЉУЧИВИ кривци за ову бруку. ако они прођу некажњено, онда је...Cenzurisano

треће, пп НИЈЕ дозвољен на крупну дивљач, грешка је у тексту.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Lala
 Svako od nas bi verovatno mogao da iz svog iskustva navede neke primere nezakonitog lova iz svog okruženja, i lica za koje bi sa velikom dozom verovatnoće mogli da kažu da se bave tom vrstom 'sporta'.
Šta se dešava ako i kada neki od krivolovaca bude uhvaćen u nečasnoj raboti, kako se ti postupci završe? Evo jedne tabele zvanične sudske prakse u Srbiji, za period 2006-2012, o tome za koliko lica su podnošene krivične prijave, i koliko od tih prijava je rezultiralo osudama.
Kad čovek pogleda cifre iz tabele, mogao bi da stekne utisak da se u Srbiji stanje sa krivolovcima popravlja, i da ih ima sve manje - smanjuje se broj prijava i smanjuje se broj osuda.
A krivolov cveta li cveta!!! Na kraju će se doći u situaciju, kako napisa jedan kolega forumaš, da neće biti krivolova uopšte, jer neće biti ni divljači!

Lala
 Da se nadovežem na prethodni upis: još zanimljivije je videti kako na sudu prolazi onaj mali broj osudjenih lica, kakve kazne dobije.

Evo tabele sa pregledom izrečenih presuda - najveći broj krivolovaca prodje sa uslovnom presudom, što bi moglo da se shvati kao čašćavanje onih koji lopinjaju po lovištima! Eventualno neko plati novčanu kaznu... A smeo bih da se kladim 'u dvajes' marke' da dobar deo tih osudjenih nastavi sa svojom aktivnošću, jer su neki od njih napravili pravi biznis od lovokradje i prodaje mesa ukradene divljači. Pa ako ih uhvate ponovo, onda će već uz pomoć advokata, a koristeći rupe u Zakonu, opet da se izvuku, i tako u krug!

Limun
 Imam jedno pitanje za vas kolege, a pre svega za sve vas koji se razumeju u zakonodavstvo. Ja sam pokušao da negde u ZODIL-u pronađem al se nažalost nisam snašao.
Kako se tretira lov izveden na nelovnim površinama i da li je tačno, teako bar tvrdi moj cenjeni upravnik lovišta, da za takav lov ne postoji kaznena odredba.
Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

Lala
 Limune, pošalji dopis Upravi za šume sa tim pitanjem, pa ćeš dobiti zvanično tumačenje. Možeš poslati kao gradjanin pojedinac, dobićeš odgovor koji je merodavan.
Sama logika kaže da ako je nešto nelovna površina, onda je tu svaki lov zabranjen. A da li postoji neka kaznena odredba u ZODL baš za to delo ne znam, ili se takav lov u sudskoj praksi tretira po Krivičnom zakoniku (krivično delo nezakonit lov, član 276 KZ), a ne po Zakonu o divljači i lovstvu.
Dakle, bitna je kvalifikacija dela.

Limun

Lala kaže:
Limune, pošalji dopis Upravi za šume sa tim pitanjem, pa ćeš dobiti zvanično tumačenje. Možeš poslati kao gradjanin pojedinac, dobićeš odgovor koji je merodavan.
Sama logika kaže da ako je nešto nelovna površina, onda je tu svaki lov zabranjen. A da li postoji neka kaznena odredba u ZODL baš za to delo ne znam, ili se takav lov u sudskoj praksi tretira po Krivičnom zakoniku (krivično delo nezakonit lov, član 276 KZ), a ne po Zakonu o divljači i lovstvu.
Dakle, bitna je kvalifikacija dela.
Tako sam i pretpostavljao samo sam hteo da čujem i drugo mišljenje. Inače načelnik inspekcije iz Kraljeva je lično učestvovao u uzimanju izjava u vezi tog slučaja pa će valjda on znati kako to da okarakteriše. Ali s'obzirom da je u tom lovu učestvovala visoka štićena državna ličnost biće da je lov bio ispravan!? Još kad se za takav lov napišu i dozvole i pošalju lovočuvari kao stručni pratioci, a ponavljam lov se izvodi na nelovnim površinama nad kojim mi kao LU nemamo ingerencije e onda je to lepota!!!

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

Sremac75
 ZODL

Неловне површине
Члан 36.

Неловне површине су:
1) насељена места и паркови у насељима;
2) плантажни воћњаци и виногради, расадници и друге шумске и
пољопривредне површине које су ограђене оградом кроз коју длакава дивљач
не може да пролази;
3) објекти за лечење, одмор и рекреацију;
4) аеродроми, гробља, јавне саобраћајнице, активни површински
копови и друге комуналне површине;
5) површине које се користе за војне намене;
6) површине које су на удаљености мањој од 200 m од насеља и
стамбених и помоћних објеката изван насељеног места, дворишта сеоског
домаћинства, дворишта индустријских и других објеката;
7) фарме дивљачи и паркови дивљачи;
8) остале површине и објекти на којима је у складу са другим
прописима забрањен лов.

KZ RS
Član 276

(1) Ko lovi divljač za vreme lovostaja ili na području gde je lov zabranjen,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

(2) Ko neovlašćeno lovi na tuđem lovištu i ubije ili rani divljač ili je uhvati živu,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(3) Ako je delo iz stava 2. ovog člana učinjeno u odnosu na krupnu divljač,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(4) Ko lovi divljač čiji je lov zabranjen ili ko lovi bez posebne dozvole određenu vrstu divljači za čiji je lov potrebna takva dozvola ili ko lovi na način ili sredstvima kojima se divljač masovno uništava,
kazniće se zatvorom do tri godine.

(5) Ulovljena divljač i sredstva za lov oduzeće se.
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Limun
 A ko organizuje takav lov?

Khalil Gibran

Lala
 Limune jel ti to ozbiljno postavljaš pitanje ko organizuje nezakonit lov?

Limun
 moraću uskoro da vam pokažem izjave date lovnom inspektoru a od strane naše stručne službe, samo nisam siguran dal smem?

Khalil Gibran

Lala
 Ma otkud smes Limune da zapisnik lovnog inpsektora javno pokazujes, da nije drzavna tajna mozda? Po Zakonu o udruzenjima rad svakog udruzenja gradjana je javan, covece, koliko je dokumenata na ovom portalu objavljeno, ti si 4 godine clan portala i nisi jos uvek siguran da li smes da postavis zapisnik? E pa stvarno...

Limun
 Da ali zapisnik u kome se pominje ime visokog štićenog funkcionera može da bude zaCenzurisanot za mene

Khalil Gibran

Planinko011
 Za vikend na akciji cujem da je u mom drustvu (zakljucane teme na ovom forumu) lovocuvar cuo pucanj pre mesec dana, znaci u vreme lovostaja na DS, zatim spazio clana (iskusnog i poznatog ubicu DS- nazvao bih ga recimo tako) kako kolima izlazi iz terena zatim ga sluzbenom nivom jurio da zaustavi ali kako je ovaj utekao sacekao ga sa policijom ispred kuce, u gepeku nadjeni sveza krv i dlaka a parafinska rukavica je pokazala da je pucao. I sad gle cudjenja clan disciplinske komisije, njegov drugar, koji se pokazao jako strog prema drugim kolegama koji su pravili daleko sitnjije prekrsaje od ovog u vreme legalnog lova na DS, kaze da to nije dovoljno za suspenziju jer mu divljac nije bila u kolima.

Lala
 Hehehe... Nema leša, nema ni ubistva! A ni pušku mu nisu našli u kolima? JBG! Imaš samo posredne dokaze i osnovanu sumnju. A i da ima leša, treba dokazati da je baš on pucao svojom puškom, da je DS odstreljena baš njegovim zrnom, a on može da izjavi da je u lovištu našao odstreljenu DS pa je jurio kući da obavesti nadležne. Bilo je i takvih slučajeva.

Sutra taj baja 'ladno može da izjavi da je sveža krv od mesa iz mesare kad mu pukla kesa sa mesom, a dlake su ko zna od kad, a pušku je baš čistio i gladio pre polaska u mesaru pa mu ostale barutne čestice na ruci. Ako ga isključite on vas tuži jer nemate dokaze, i vi gubite spor, pa ćete još i odštetu plaćati i sudske troškove. Tako to ide, na žalost, ovo je zgodan primer kako je teško dokazati krivolov i lovokradju.

Planinko011
 E pa puska je kazu bila u kolima i iz nje je potvrdjeno pucanje. Ovaj clan je vise puta i ranije bio na ledu i nije on toliko meni sporan nego "cistunac" iz disciplinske komisije.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Krivolov - kako se boriti protiv? METODE LOVA 624 19.09.2021. 07:54
Kako se boriti protiv KRPELJA KINOLOGIJA 386 02.07.2019. 09:48
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
Loviti fazanke-'za' i 'protiv' LOV NA SITNU DIVLJAČ 69 18.03.2013. 22:57
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 1

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,628,560 posete www.srbijalov.com