Kugla
|
Joe the hunter |
Objavljen 14.12.2012. 17:55
|

Veteran

Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Predator kaže:
Joe the hunter kaže:
E sad, da nebi bilo "reko mi jedan coek", "prico mi ujka" , 'zalila se baba", odem juce i kupim 5 komada municije sto se odbija od glave divlje svinje zvane GECO Competition Slug.Otvorim jedan kad tamo nista drugo nego Rottveil Breneke K.O. kugla samo mesto filcanog ima plasticni cep sjedinjen sa proektilom.Namestim na moj poluatomat SLUG cev (51 cm)sa mehanickim nisanima pa pravc kod mog drugara u streljanu.Ponesem i dva Original Rottveil Breneke patrona cisto da uporedim obzirom da vec imam dosta pozitivnog iskustva sa tom kuglom.Elem, skuvamo lepo kafu, postavimo merac brzine i ajd prvo da merim Rottveil Breneke.Ispalim jedan i na V1(metar) brzina 392 m/s.E sad postavimo metu za GECO i to kanister plasticni punjen peskom , na pet santimetara iza kanistera fosna 5 cm a iza fosne na 10 cm cigla(stari format).Ispalim GECO i gle cuda kad tamo V1 403 m/s istina na 23 metra daljini, prosvirao kanister sa peskom razvalio dasku a ciglu napravio na zrnca.E sad mislim da jedino ako DS nose kevlar ovaj metak im nece moci da naudi.Jedina mana ovog metka je CENA koja je bezobrazno velika obzirom da u Nemackoj kosta 12-14 evra za kutiju od 25 kom.Opsti zakljucak je da je GECO brzi metak od Breneke Rottveila a taj metak je jos uvek odlican za odstrel DS te ce iGECO i te kako zavrsiti posao.I zapamtite sve sto probije tikvu odstreljuje i divljac.  Bar ovu nasu Balkansku.Ko u ovo sve ne veruje uvek moze sam da probaDobar pogled
 Svaka čast na testu kolega! Interesuje me da li si probao samo jedan metak ili nekoliko. Arsin otac je vjerovatno pogodio lobanju DS pod nezgodnim uglom što je dovelo ne do odbijanja, nego do skretanja putanje metka usljed udarca u čvrstu i glatku površinu. Arso, može li biti da sam u pravu?
Sa ostala 3 sam samo probao kako rde u poluatomatu i mogu ti reci da samo stekce bez ikakvih problema.A posto sam drugaru vec sa prvim metkom naparavio svinjac ( prosut pesak, razvaljena cigla i sl.) u streljani, nisam imao vise nadrazaj da probam jel smatram da je nepotrebno.Dobar pogled |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 15.12.2012. 19:14
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Dobar pogodak
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 18.12.2012. 21:28
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Joe the hunter kaže:
Predator kaže:
Joe the hunter kaže:
E sad, da nebi bilo "reko mi jedan coek", "prico mi ujka" , 'zalila se baba", odem juce i kupim 5 komada municije sto se odbija od glave divlje svinje zvane GECO Competition Slug.Otvorim jedan kad tamo nista drugo nego Rottveil Breneke K.O. kugla samo mesto filcanog ima plasticni cep sjedinjen sa proektilom.Namestim na moj poluatomat SLUG cev (51 cm)sa mehanickim nisanima pa pravc kod mog drugara u streljanu.Ponesem i dva Original Rottveil Breneke patrona cisto da uporedim obzirom da vec imam dosta pozitivnog iskustva sa tom kuglom.Elem, skuvamo lepo kafu, postavimo merac brzine i ajd prvo da merim Rottveil Breneke.Ispalim jedan i na V1(metar) brzina 392 m/s.E sad postavimo metu za GECO i to kanister plasticni punjen peskom , na pet santimetara iza kanistera fosna 5 cm a iza fosne na 10 cm cigla(stari format).Ispalim GECO i gle cuda kad tamo V1 403 m/s istina na 23 metra daljini, prosvirao kanister sa peskom razvalio dasku a ciglu napravio na zrnca.E sad mislim da jedino ako DS nose kevlar ovaj metak im nece moci da naudi.Jedina mana ovog metka je CENA koja je bezobrazno velika obzirom da u Nemackoj kosta 12-14 evra za kutiju od 25 kom.Opsti zakljucak je da je GECO brzi metak od Breneke Rottveila a taj metak je jos uvek odlican za odstrel DS te ce iGECO i te kako zavrsiti posao.I zapamtite sve sto probije tikvu odstreljuje i divljac.  Bar ovu nasu Balkansku.Ko u ovo sve ne veruje uvek moze sam da probaDobar pogled
 Svaka čast na testu kolega! Interesuje me da li si probao samo jedan metak ili nekoliko. Arsin otac je vjerovatno pogodio lobanju DS pod nezgodnim uglom što je dovelo ne do odbijanja, nego do skretanja putanje metka usljed udarca u čvrstu i glatku površinu. Arso, može li biti da sam u pravu?
Sa ostala 3 sam samo probao kako rde u poluatomatu i mogu ti reci da samo stekce bez ikakvih problema.A posto sam drugaru vec sa prvim metkom naparavio svinjac ( prosut pesak, razvaljena cigla i sl.) u streljani, nisam imao vise nadrazaj da probam jel smatram da je nepotrebno.Dobar pogled
Kupio sam dva metka, probaću ih uskoro. Nešto sam razmišljao prethodnih dana. Da li je zrno izrađeno od olova ili je neki drugi materijal u pitanju? Takođe me interesuje da li si možda našao ispaljeni projektil u streljani? Jako bi bilo interesantno znati kako se metak deformisao razbivši sve to.
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 18.12.2012. 21:28
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Joe the hunter kaže:
Predator kaže:
Joe the hunter kaže:
Sa ostala 3 sam samo probao kako rde u poluatomatu i mogu ti reci da samo stekce bez ikakvih problema.A posto sam drugaru vec sa prvim metkom naparavio svinjac ( prosut pesak, razvaljena cigla i sl.) u streljani, nisam imao vise nadrazaj da probam jel smatram da je nepotrebno.Dobar pogled
Kupio sam dva metka, probaću ih uskoro. Nešto sam razmišljao prethodnih dana. Da li je zrno izrađeno od olova ili je neki drugi materijal u pitanju? Takođe me interesuje da li si možda našao ispaljeni projektil u streljani? Jako bi bilo interesantno znati kako se metak deformisao razbivši sve to.
|
|
|
|
marlin |
Objavljen 18.12.2012. 23:22
|

Član

Upisa: 115
Pristupio: 18.12.2012. 17:15
|
Ja planiram da malo više pucam jedinačna zrna,pa me zanima šta se pokazalo u lovu dobro i provjereno ? |
|
|
|
Cvele |
Objavljen 18.12.2012. 23:44
|

Lovčina

Upisa: 3225
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Zavisi koj kalibar, i koj cenovni rang bi' kupovao....
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
marlin |
Objavljen 18.12.2012. 23:56
|

Član

|
Cvele kaže:
Zavisi koj kalibar, i koj cenovni rang bi' kupovao....
Kalibar 12, a sve što je kvalitetno i provjereno,ne vezano za novac. |
|
|
|
Cvele |
Objavljen 19.12.2012. 00:16
|

Lovčina

|
12/70, 12/76 ili 12/89 ?
|
|
|
|
marlin |
Objavljen 19.12.2012. 07:41
|

Član

|
Recimo 12-70 i 12-76...... |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 19.12.2012. 10:37
|

Veteran

Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Predator kaže:
Joe the hunter kaže:
Predator kaže:
Joe the hunter kaže:
Ma od olova je naravno to je Breneke KO zrno.Nasao sam ostatke spljosteno ko 10 dinara. |
|
|
|
Cvele |
Objavljen 19.12.2012. 11:40
|

Lovčina

|
Onda Brenekke, Rotweill i Remington od skupljih... mada sve zavisi od cevi do cevi, mozda tvoja puska lose nosi ove skuplje, a bolje one jeftinijeg cenovnog ranga....
|
|
|
|
marlin |
Objavljen 19.12.2012. 11:43
|

Član

|
Cvele kaže:
Onda Brenekke, Rotweill i Remington od skupljih... mada sve zavisi od cevi do cevi, mozda tvoja puska lose nosi ove skuplje, a bolje one jeftinijeg cenovnog ranga....
Ok,hvala kolega na odgovoru,ako je meni bio upućen... |
|
|
|
Cadara |
Objavljen 19.12.2012. 13:03
|

Stari član

Upisa: 345
Pristupio: 06.10.2009. 13:30
|
Već smo par puta pisali o kuglama, ali eto da podelim iskustvo, pošto najčešće lovim kombinovanom puškom, kako na čekanju tako i u grupnim lovovima pogonom meni je trebala precizna kugla i kugla koja će imati efikasan učinak na onim krajnjim granicama 50-60m. Isprobao sam dosta kugli ali većinom ono što je dostupno nama običnim smrtnicima u našim prodavnicama.
Normalno da i svaka cev različito nosi tako da i neke kugle mogu biti precizne iz jednih a sasvim neupotrebljive iz drugih cevi, međutim, moje zapažanje je da su što se tiče preciznosti standardno dobre i precizne, odnosno bolje reći grupisani pogoci sa kuglama i to taksativno za 12/70:
1. RWS Rottweill original Brenneke (160 din komad)
2. Gualandi od B&P (100 din komad)
3. Slug Sellir&Belot
4. RC Evolution (100 din komad)
5. Biga game Pala (90 dinara koma)
6. Gualandi M90, Gualandi Belom, Gualandi drugih proizvođača municije Italy...
Meni kombinovana na 50m daljine karabinski metak nosi +2,5cm a kuglu nosi desno5-7cm i gore 5-7cm (original brenneke) otprilike što je za kombinovane jako precizno i ove druge kugle manje više sve isto grupišu sa par CM gore dole, levo desno.
Daleko da nema možda nešto bolje, preciznije ali otprilike ja sam mogao doći do ovoga što sam nabrojao.
Jako precizna kugle je češki S-bal plastik ali se više ne proizvodi pa več 15-tak godina i imam još par komada tako da o tome ne vredi komentarisati.
Međutim sad tu treba uzeti u obzir i ubojitost, snagu, deformacija, probojnost... odnosno efikasnost na divljoj svinji.
original brenneke je standardno dobar, malo se deformiše, daje duboko prodiranje, ima snagu.
Gualandi je takođe dobar sa malom deformacijom i visokom probojnošću tako da daje nekada prostrel i kod krupnijih svinja
češki slug S&B je mekan, malo prodiranje, veće deformacija i fali mu snage definitivno, međutim verovatno bi narušili preciznost
RC Evolution i Big game od B&P se raspadaju u fragmente, imaju dobar stoping power, jer imaju snagu i brzinu ali se kugla raspadne na sitne delove, što možda i nije neka mana ali nije za neke ekstremnije daljine.
Znači po meni original brenneke i Gualandi za kombinaciju pokrivaju sve od 10-60m daljine dokle su i učinkovite sa sigurnim efektom na svinje.
Koristio sam i krušikov program: Gold i silver havk po meni promašaj, RS1 kugla je neprecizna, ima strašnu snagu ali preciznost loša, duble bal samo do 30m, dalje kugle se jako rašire tako da na 50m u papir 1X1m uglavnom pogodi samo 1 kugla i to ne gde grupiše puška, do 30m ne bi sve jedno bilo svinji.
Probao sam još 10-tak raznih konstrukacija ali na malom broju uzoraka, tako da ne mogu dati neka sigurnija tvrđenja.
I dan danas mi je ostao omiljen S-bal plastic.
A prvu divlju svinju sam odstrelio talijanskim Dolomits bal kuglom davnih 80 i nekih godina.
Eto najkraće. |
|
|
|
Cvele |
Objavljen 19.12.2012. 22:15
|

Lovčina

|
Cadara kaže:
Već smo par puta pisali o kuglama, ali eto da podelim iskustvo, pošto najčešće lovim kombinovanom puškom, kako na čekanju tako i u grupnim lovovima pogonom meni je trebala precizna kugla i kugla koja će imati efikasan učinak na onim krajnjim granicama 50-60m. Isprobao sam dosta kugli ali većinom ono što je dostupno nama običnim smrtnicima u našim prodavnicama.
Normalno da i svaka cev različito nosi tako da i neke kugle mogu biti precizne iz jednih a sasvim neupotrebljive iz drugih cevi, međutim, moje zapažanje je da su što se tiče preciznosti standardno dobre i precizne, odnosno bolje reći grupisani pogoci sa kuglama i to taksativno za 12/70:
1. RWS Rottweill original Brenneke (160 din komad)
2. Gualandi od B&P (100 din komad)
3. Slug Sellir&Belot
4. RC Evolution (100 din komad)
5. Biga game Pala (90 dinara koma)
6. Gualandi M90, Gualandi Belom, Gualandi drugih proizvođača municije Italy...
Meni kombinovana na 50m daljine karabinski metak nosi +2,5cm a kuglu nosi desno5-7cm i gore 5-7cm (original brenneke) otprilike što je za kombinovane jako precizno i ove druge kugle manje više sve isto grupišu sa par CM gore dole, levo desno.
Daleko da nema možda nešto bolje, preciznije ali otprilike ja sam mogao doći do ovoga što sam nabrojao.
Jako precizna kugle je češki S-bal plastik ali se više ne proizvodi pa več 15-tak godina i imam još par komada tako da o tome ne vredi komentarisati.
Međutim sad tu treba uzeti u obzir i ubojitost, snagu, deformacija, probojnost... odnosno efikasnost na divljoj svinji.
original brenneke je standardno dobar, malo se deformiše, daje duboko prodiranje, ima snagu.
Gualandi je takođe dobar sa malom deformacijom i visokom probojnošću tako da daje nekada prostrel i kod krupnijih svinja
češki slug S&B je mekan, malo prodiranje, veće deformacija i fali mu snage definitivno, međutim verovatno bi narušili preciznost
RC Evolution i Big game od B&P se raspadaju u fragmente, imaju dobar stoping power, jer imaju snagu i brzinu ali se kugla raspadne na sitne delove, što možda i nije neka mana ali nije za neke ekstremnije daljine.
Znači po meni original brenneke i Gualandi za kombinaciju pokrivaju sve od 10-60m daljine dokle su i učinkovite sa sigurnim efektom na svinje.
Koristio sam i krušikov program: Gold i silver havk po meni promašaj, RS1 kugla je neprecizna, ima strašnu snagu ali preciznost loša, duble bal samo do 30m, dalje kugle se jako rašire tako da na 50m u papir 1X1m uglavnom pogodi samo 1 kugla i to ne gde grupiše puška, do 30m ne bi sve jedno bilo svinji.
Probao sam još 10-tak raznih konstrukacija ali na malom broju uzoraka, tako da ne mogu dati neka sigurnija tvrđenja.
I dan danas mi je ostao omiljen S-bal plastic.
A prvu divlju svinju sam odstrelio talijanskim Dolomits bal kuglom davnih 80 i nekih godina.
Eto najkraće.
Kad je original Brenekke 160din? Ja kada sam poslednji put pitao u prodavnici... a to je bilo pre 2-3 meseca Brenekke je bio 460din ili tako nesto...
|
|
|
|
ultras035 |
Objavljen 19.12.2012. 22:29
|

Član

Upisa: 180
Pristupio: 04.05.2010. 09:22
|
Rottweill Brenneke je jos prosle god. u Jagodini kostao 250din i mislim da je sada neki dinar vise, ne vise od 280in, ali za 12/70...
B&P je duplo manje...
"Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!"
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 19.12.2012. 22:36
|

Lovčina

|
Onda ne mislimo na isti metak. Kol'ko znam samo je jedan original Brenekke kome je cena oko 500din po patroni za 12/70.
|
|
|
|
shikaree |
Objavljen 20.12.2012. 08:34
|

Mlađi član

Upisa: 17
Pristupio: 30.09.2011. 12:13
|
U Hrvatskoj je Rottweil brenneke original oko 250 dinara prevedeno u dinare, ili 15-ak do 20 kuna!
http://www.lovactrgovina.hr/ponuda@g1...g2=39.html |
|
|
|
Cadara |
Objavljen 20.12.2012. 10:42
|

Stari član

|
Ja sam ga zadnji put pre par godina platio 160 dinara RWS brenneke, nisam znao da je toliko otišla cena.
Gualandi od B&P je 100 dindži (90-100), to sam uzimao skoro.
H-mantel za 7X57R je bio 450 din metak. |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 20.12.2012. 13:19
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Cadara kaže:
...
Pošto si naveo i Belom, da li se ovo odnosi na isti?
Mala deformacija OK ali visoka probojnost !?!? Uglavnom se BelomGualandi nije pokazao toliko probojnim a naročito u zimskim uslovima!! Kod manjih komada DS 'ajde ali kod krupnijih baš je retkost izlazna rana ako je pogođena regija plećke ili "u tvrdo" i to već od 35m pa nadalje.
B&PGualandi je prilično prodornija ...
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
Cadara |
Objavljen 20.12.2012. 13:29
|

Stari član

|
Od B&P sam mislio, u crnoj čauri punjenje, ja sam belomov samo probao na metu, nisam nikada pucao na svinju. Ali Belomov slično nosi kao i ostali, inače Belomovu municiju ne volim, sačmenu jer sam imao par laganja i ostajanja čepa u cevi, kao da je samo kapisla pukla a barut se rasuo po cevi bez sagorevanja. |
|
|