Srpski gonič
|
Zuban |
Objavljen 16.03.2012. 01:55
|

Stari član

Upisa: 251
Pristupio: 27.09.2011. 18:08
|
vasojevic kaže:
ko zna ceku,dovoljno je da cera 10 minuta.
...zemo i 10 je puno! Nije potrebno uopste da Cera, dovoljno je samo da Pocera...jest Casti mi.
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...
...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 16.03.2012. 07:56
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Zemo,
o ukusima ne treba raspravljati. Ja u lov idem da se naslušam pjesme goniča a ne da ubijem. E desi se, ponekad i da se ubije, ali to samo ponekad.
Ja sam ti zemo, više za uživanje! |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 16.03.2012. 13:03
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Zuban kaže:
vasojevic kaže:
ko zna ceku,dovoljno je da cera 10 minuta.
...zemo i 10 je puno! Nije potrebno uopste da Cera,dovoljno je samo da Pocera...jest Casti mi. 
Kolege slazem se sa vama u pravu ste i jedan i drugi cak bih dodao da je u nekim situacijama, (bar po mom misljenju),mozda nisam u pravu,bolje da samo oblajava divljac u mestu bez da je pokrece(lov na vepra samca) ali sta je sa lisicom i zecom tu mislim da je 10 minuta malo |
|
|
|
Milorad |
Objavljen 16.03.2012. 18:30
|

Stari član

Upisa: 222
Pristupio: 17.03.2010. 09:53
|
Ne bitno je da li 10 min ili dva sata, bitno je da "peva" a to nam niko ne moze oduzeti... |
|
|
|
arsa |
Objavljen 16.03.2012. 23:19
|

Veteran

Upisa: 605
Pristupio: 06.03.2010. 18:11
|
Moje je misljenje da se duzina gonjenja direktno vezuje za konfiguraciju terena i afinitete lovca, pa je tako lovcima koji love na visim terenima na velikim prostranstvima korisnije da psi gone duze dok divljac " sastavi " krug i dodje na puskomet a obicno je i koncentracija lovaca manja na tim terenima pa je i mogucnost odstrela takodje manja. Takodje je mnogo lakse goniti divljac po cistoj prostranoj bukovoj sumi na visim terenima, nego u nizim predelima ispresecanim malim kompleksima bagremara, gustisa i otvorenih njiva.
Joca i Luka
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 17.03.2012. 01:24
|

Lovčina

|
Naravno kolega Milorade najbitnija je pesma gonica pa kad, oplete milina slusati. |
|
|
|
Milorad |
Objavljen 18.03.2012. 19:05
|

Stari član

|
 |
|
|
|
duskov |
Objavljen 18.03.2012. 19:08
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
 |
|
|
|
sg-bog26 |
Objavljen 20.03.2012. 22:31
|

Član

Upisa: 192
Pristupio: 19.12.2011. 13:59
|

Kako drugačije loviti ovu grabljivicu po našim planinama, nego sa nama dragim goničima, mislim da nema plemenitijeg načina. Onaj ko je iskusio ovu vrstu lova dobro zna da lija ima velike šanse da se izvuče. Isto je i sa zecom i DS. Ako ekolozi ili neki drugi zaštitari smatraju da će spasiti prirodu i divlje životinje tako što će ukinuti lov pomoću pasa goniča, onda neka razmisle da li se kreću pravim putem. Lično smatram da ništa humaniji nisu ni psi ptičari ili jamari. I uprkos viševjekovnoj tradiciji lova pomoću pasa, još nisam čuo da je bilo gdje ijedna vrsta divljih životinja istrijebljena krivicom ijedne rase pasa. Možda bi ekolozi bili veći heroji, ako bi se pozabavili problemom aerozagađenja ili zaštitom šuma od pretjerane eksploatacije, što sve zajedno izaziva globalno otopljavanje tj. promjenu klime sa daleko štetnijim posljedicama po čovječanstvo...
Pitanje je i da li su englezi napravili grešku ukidanjem tradicije stare sedam vijekova, jer je od tada populacija lisice doživjela pravu ekspanziju, malo je predgrađa u kojima nije zastupljena, skoro odomaćena, nekada nezamisliv prizor. Vjerovatno će ''zeleni'' reći da je riješen problem bjesnila uvođenjem oralne vakcinacije, ali šta ako lisice stradaju od neke druge zarazne bolesti (postoji rizik da se to desi prije ili kasnije) zbog toga što je populacija prekobrojna? Da li bi ''zeleni'' osjećali krivicu, ako bi se desio masovni pomor, znajući da su oni tome doprinijeli? Da li se osjećaju krivim, ako znaju da najveći dio populacije lisice gladuje, zbog svoje prekomjerne brojnosti? Poznato je da na njihovom tlu lisica ima mali broj prirodnih neprijatelja koji bi u normalnim uslovima regulisali njenu brojnost, odnosno vratili je u normalu. Tu ulogu su do skora obavljali lovci i mišljenja sam da je to bio ispravniji odnos prema ovoj divljači.
Izvinjavam se svima što sam ''odlutao'' od teme. Ne može nam niko sačuvati goniče, osim nas samih - iskrenih ljubitelja goniča i plemenitih lovaca.
Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča! 
|
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 20.03.2012. 23:25
|

Veteran

Upisa: 814
Pristupio: 29.04.2011. 08:42
|
sg-bog26 kaže:

Kako drugačije loviti ovu grabljivicu po našim planinama, nego sa nama dragim goničima, mislim da nema plemenitijeg načina. Onaj ko je iskusio ovu vrstu lova dobro zna da lija ima velike šanse da se izvuče. Isto je i sa zecom i DS. Ako ekolozi ili neki drugi zaštitari smatraju da će spasiti prirodu i divlje životinje tako što će ukinuti lov pomoću pasa goniča, onda neka razmisle da li se kreću pravim putem. Lično smatram da ništa humaniji nisu ni psi ptičari ili jamari. I uprkos viševjekovnoj tradiciji lova pomoću pasa, još nisam čuo da je bilo gdje ijedna vrsta divljih životinja istrijebljena krivicom ijedne rase pasa. Možda bi ekolozi bili veći heroji, ako bi se pozabavili problemom aerozagađenja ili zaštitom šuma od pretjerane eksploatacije, što sve zajedno izaziva globalno otopljavanje tj. promjenu klime sa daleko štetnijim posljedicama po čovječanstvo...
Pitanje je i da li su englezi napravili grešku ukidanjem tradicije stare sedam vijekova, jer je od tada populacija lisice doživjela pravu ekspanziju, malo je predgrađa u kojima nije zastupljena, skoro odomaćena, nekada nezamisliv prizor. Vjerovatno će ''zeleni'' reći da je riješen problem bjesnila uvođenjem oralne vakcinacije, ali šta ako lisice stradaju od neke druge zarazne bolesti (postoji rizik da se to desi prije ili kasnije) zbog toga što je populacija prekobrojna? Da li bi ''zeleni'' osjećali krivicu, ako bi se desio masovni pomor, znajući da su oni tome doprinijeli? Da li se osjećaju krivim, ako znaju da najveći dio populacije lisice gladuje, zbog svoje prekomjerne brojnosti? Poznato je da na njihovom tlu lisica ima mali broj prirodnih neprijatelja koji bi u normalnim uslovima regulisali njenu brojnost, odnosno vratili je u normalu. Tu ulogu su do skora obavljali lovci i mišljenja sam da je to bio ispravniji odnos prema ovoj divljači.
Izvinjavam se svima što sam ''odlutao'' od teme. Ne može nam niko sačuvati goniče, osim nas samih - iskrenih ljubitelja goniča i plemenitih lovaca.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
|
|
|
|
Milorad |
Objavljen 21.03.2012. 14:23
|

Stari član

|
Ne bih ja toliko pridavao paznju zabrani lova sa gonicima... Duboko verujem da se to kod nas nece desiti.
Prosle god. sam gledao emisiju "Svet lova i ribolova" snimljenu u skandinavi (inae tamo je 1/3 ukupne evropske populacije srnece divljaci) i tamo srne love sa sacmaricama i sa gonicima (mislim da je u toj emisi bio bigl ili baset) |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 21.03.2012. 15:41
|

Lovčina

|
Milorade i ja sam gledao istu emisiju.
Evo (ako uspem da postavim sliku) pasa sa kojima smo lovili jesenas
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 21.03.2012. 15:55
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
sg-bog26 kaže:

Drago mi je da smo dobili jos jednog gonicliju na portalu! B) Pa jos vidim i da zna covek o cemu pise i da ima iskustva, a na sve to reklo bi se da ima dobre pse!
Dobro nam dos'o, kolega!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
Zuban |
Objavljen 21.03.2012. 16:18
|

Stari član

Upisa: 251
Pristupio: 27.09.2011. 18:08
|
Milorad kaže:
Ne bih ja toliko pridavao paznju zabrani lova sa gonicima... Duboko verujem da se to kod nas nece desiti.
Prosle god. sam gledao emisiju "Svet lova i ribolova" snimljenu u skandinavi (inae tamo je 1/3 ukupne evropske populacije srnece divljaci) i tamo srne love sa sacmaricama i sa gonicima (mislim da je u toj emisi bio bigl ili baset)
...znaci sa Gonicima Kratkih nogu.Tj, Sporim/sto sporijim. Od kojih se prvenstveno ocekuje da pronadju Divljac, da istu pokrenu i da Glasom javljaju gde se divljac nalazi ili u kom se pravcu krece... Zavisno od tezine terena, godisnjeg doba itd., cesto se za to koriste samo Jazavicaru i po neki Baset. Cak ni za NLT tu nema mesta, jer je pre uporan...! Vidite, to se svuda u "Zapadnoj Evropi" sve cesce radi. Ne zato sto ja to tako mislim ili zato sto stitim nekoga. Vec samo iznosim kako drugi to rade i uzput iznosim razmisljanje drugih i razlog zasto je to tako. ...sto nemora da bude u skladu sa mojim misljenjem ili iskustvom...!
Pozdrav.
@ Lepa Grupa Srpskih Gonica zajedno na "jednom" povodniku...Divota! Cestitam!!!
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...
...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
|
|
|
|
Milorad |
Objavljen 21.03.2012. 18:31
|

Stari član

|
Recimo da je to tako... kako ce se snaci jedan gonic (kratkonogi) u nasim vrletima, gde je psu zadatak da ode od lovca, pretrazi teren i pronadje divljac.Barem onde gde ja lovim ne moguce je loviti bez gonica srednjeg rasta kao sto su nasi gonici sa ovih prostora. |
|
|
|
sg-bog26 |
Objavljen 22.03.2012. 11:19
|

Član

|
Neca92 kaže:
Drago mi je da smo dobili jos jednog gonicliju na portalu! B) Pa jos vidim i da zna covek o cemu pise i da ima iskustva, a na sve to reklo bi se da ima dobre pse!
Dobro nam dos'o, kolega! 
Hvala Neco na dobrodošlici i na lijepim riječima! 
Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča! 
|
|
|
|
strahinja |
Objavljen 22.03.2012. 12:09
|

Veteran

Upisa: 523
Pristupio: 19.01.2011. 17:48
|
Dusko lepa slicica! Iskreno ako bi nam zabranili lov sa gonicima,vise lova nebi bilo sigurno! Nema nista lepse videti kera u sumi kako tere,i slusati zvuk lajanja! |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 22.03.2012. 13:02
|

Lovčina

|
Milorad kaže:
Recimo da je to tako... kako ce se snaci jedan gonic (kratkonogi) u nasim vrletima, gde je psu zadatak da ode od lovca, pretrazi teren i pronadje divljac.Barem onde gde ja lovim ne moguce je loviti bez gonica srednjeg rasta kao sto su nasi gonici sa ovih prostora.
Milorade, moj odgovor na tvoje pitanje bi bio kratak,NIKAKO,prosle sezone sam imao brak-jazavicarku i uopste nisam bio zadovoljan kako njenim radom,savladjivanjem terena tako i gonjenjem,jednostavno se nije uklapala u moje kriterijume,naravno da nije moguce posmatrajuci jednu jedinku davati nekakav sud o jednoj rasi i njenim manama i vrlinama ali sam ubedjen da su kratkonogi gonici psi za ravnicarske (pitomije) terene, gde se uostalom, drugacije i lovi,tako da je njihova upotreba u planinskom lovistu,bar po mom misljenju(naravno ne znaci da sam u pravu) jedino u lovu na DS gde bi svakako njihovo sporije gonjenje bilo od koristi sto se tice zeca ili lisice tu sigurno nemogu da se uporede sa gonicima srednjeg rasta. |
|
|
|
Milorad |
Objavljen 22.03.2012. 14:16
|

Stari član

|
Duboka suma, lep dan, uzvisenje sa koga se lepo cuju psi... sta ces bolje ? 
Inace sam skoro nasoa podatak da u Bosni se ne pustaju gonici od 5.1 do 1.10 u godini... pa to je uzas... sta covek da radi sa psima, da polude na lancu |
|
|
|
sg-bog26 |
Objavljen 22.03.2012. 14:20
|

Član

|
pez kaže:
Milorade, moj odgovor na tvoje pitanje bi bio kratak,NIKAKO,prosle sezone sam imao brak-jazavicarku i uopste nisam bio zadovoljan kako njenim radom,savladjivanjem terena tako i gonjenjem,jednostavno se nije uklapala u moje kriterijume,naravno da nije moguce posmatrajuci jednu jedinku davati nekakav sud o jednoj rasi i njenim manama i vrlinama ali sam ubedjen da su kratkonogi gonici psi za ravnicarske (pitomije) terene, gde se uostalom, drugacije i lovi,tako da je njihova upotreba u planinskom lovistu,bar po mom misljenju(naravno ne znaci da sam u pravu) jedino u lovu na DS gde bi svakako njihovo sporije gonjenje bilo od koristi sto se tice zeca ili lisice tu sigurno nemogu da se uporede sa gonicima srednjeg rasta.
Takođe se slažem da goniči nižeg rasta nisu 100% upotrebljivi na našim planinskim terenima. S druge strane smatram da naši goniči, odnosno goniči srednjeg rasta nisu uopšte štetni za naša lovišta. Ovo tvrdim zbog toga što posmatrajući goniče sa kojima lovimo duži niz godina, zaključujem da većina jedinki uopšte ne goni brzo. Većina goniča je u toku gona najmanje 2-3 minuta iza divljači, odnosno divljač je najmanje 300-400 metara ispred pasa, što isključuje mogućnost ugržavanja progonjene divljači od strane goniča. Lovište u kojem najčešće lovim je veoma bogato srnećom divljači i zečevima, DS ima takođe u zadovoljavajućem broju, a lovi se skoro isključivo sa goničima, tako da ne vidim ni jedan razlog za zabranu lova sa goničima.
Danas sam se malo ''raspitivao'' po internetu o zabrani lova sa goničina u Engleskoj. Nije tačno da je na snazi potpuna zabrana. Zabranjeno je jedino loviti sa goničima na onakav način kako se do 2005 god. lovilo (sa velikim brojem pasa). I dalje je dozvoljeno voditi u lov najviše dva psa. Oni koji su vlasnici većeg broja pasa mogu puštati (trenirati) svoje pse u većim grupama, ali tom prilikom ne smiju loviti.
Takođe prateći neke stranice na internetu uočio sam da se sa goničima i dan danas lovi recimo i u Švajcarskoj, pa kada u tako naprednoj zamlji ne postoji zabrana ovakvom načinu lova, zašto bi se to onda desilo kod nas.
|
|
|