Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov lukom

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov lukom
lovostaj

petar kaže:
[xhide]Znaci moze...inace sam se pitao, kako su ljudi lovili bizone, jelene, divlje svinje, antilope, pre otkrica baruta...lukovima, koji su logicno bili slabiji nego ovi moderni danasnji...ali je isto i uspeh u lovu bio daleko slabiji, sa verovatno mnogo vise ranjene divljaci koja je otisla sa mesta pogotka i uginula u mukama Frown ...[/xhide]

Ima i tradicionalnih i zakrivljenih ali prilagođenih za lov odnosno preko 40#.Stručnjaci kažu da životinja kod pogotka strijelom osjeća min.bol kao kad se mi porežemo žiletom više je uplašena.No, neki su protiv neki za, rasprava ne bi dovela nikud pa nećemo dalje.
SmileBye

Podunavac
 Kolega Lovostaj jesi li bio u Novom Sadu na turniru u gađanju replika divljih životinja?
Tri prsta 2Kolce

lovostaj

Podunavac kaže:
Kolega Lovostaj jesi li bio u Novom Sadu na turniru u gađanju replika divljih životinja?

Nažalost nisam,nisam još u toj fazi ali dogodine tko zna.Natjecanje je ok,jedna strijela,jedna meta,nepoznata udaljenost(ne dalje od 45m)bez korištenja daljinomjera,40-tak meta.
Cilj je biti u prirodi pa je dobro pogledati.
Pozdrav svima!!!!!

Podunavac
 Danas sam gledao na H&F satelitskom kanalu lov lukom u Africi. Lovac je pogodio Gnua u visoku plećku i čekao ČETIRI sata da iskrvari. Našao ga je 400 metara dalje od mesta nastrela. Ovi podaci baš i nisu za pohvalu.
Tri prsta 2Kolce

beauceron

Podunavac kaže:
Danas sam gledao na H&F satelitskom kanalu lov lukom u Africi. Lovac je pogodio Gnua u visoku plećku i čekao ČETIRI sata da iskrvari. Našao ga je 400 metara dalje od mesta nastrela. Ovi podaci baš i nisu za pohvalu.

Ucemu je tu problem bio je los pogodak i teba da se malo priceka kod puske ti je isto

Podunavac
 Nije nikakav problem, ali kod lova puškom se vrši dostrel ranjene divljači.
Tri prsta 2Kolce

lovostaj
 Beauceron,kakve strijele koristiš za lov?

beauceron

lovostaj kaže:
Beauceron,kakve strijele koristiš za lov?

Sada imam Easton pro hunting A/C/C SERIES 390 kombinacija aluminija i carbona nisam primjetio da bi bile nesto posebno osim sto su nesto skupije tako kad cu ove potrosit ,cu se vtatiti na Radial X Weave 300 te sam imao prije oboje imaju 8.6 greina na inch sto je sasvim dovolno za lov.

lovostaj
 Ovih dana sam naručio Easton light speed 3D,nadam se da će dostajati za mete i 3D.Ovime si mi potvrdio priču,nikako kombinacija alu-carbon, samo carbon ili samo alu.

gorance
 Ja koristim aluminijumske hunter 2514. Teška debela strela velike probojnosti Pucam sa vrlo brzim compoundom od 70 libri.
Probao sam i karbonske ali nisam baš oduševljen.Nisam im našao nikakvu prednost.
Ipak tradicionalni lukovi imaju posebnu lepotu. I nije tačno da su slabiji od compaunda. Čak naprotiv, u dosta slučajeva su i jači. Može se i sa njima efikasno loviti,samo je drugačija tehnika. Koriste se drugačije strele,vrhovi....
Sa kvalitetnim recurve snage od 55 libri može se loviti sva sitnija divljač. Za srndaća je više nego dovoljan, kao i za sve predatore.
Recurve ili long bow omogućava mnogo brže upućivanje drugog hica nego compaund.

A o etici ovakvog lova bih rekao....
-- Korišćenje kamuflažne odeće da bi se prišunjao divljači na daljinu od 20 m, ili lov karabinom iz zatvorene čeke sa optikom velikog uvećanja.(pa i u lovu karabinom sa takve čeke divljač nema šanse da namiriše lovca,ali za razliku od čeke,prilikom šunjanja,svaka zgažena grančica može proizvesti zvuk koji će upozoriti divljač)
--Za upotrebu i lov karabinom i optikom svaki početnik se može obučiti za par dana(za lov lukom je potrebno približno oko 2 godine skoro svakodnevnog vežbanja)
--- Mnogi koriste poluautomatska oružja u lovu koja im omogućavaju brzo upućivanje drugog i trećeg hitca i sa tim nadoknađuju svoju neuvežbanost,odnosno pucaju prvi metak čak i ako divljač nije u pravom položaju ili na odgovarajućoj daljini pa čak i ako ima prepreka između.(lovci lukom strpljivo čekaju pravi momenat za upućivanje strele u vitalni deo)
---Uz zakonsko ograničenje od 60 metaka godišnje velika većina lovaca puškom ne ispali ni metka na treningu u metu već pucaju samo na divljač (lovac lukom godišnje ispali minimum oko 2000 strela u metu)
---Za lov karabinom sa čeke nije potrebna skoro nikakva fizička spremnost,dovezeš se terencom do ispod čeke popneš se i čekaš.(samo za napinjanje luka je potrebna snaga i svakodnevno vežbanje,a uz to i velika kondicija ako se lovi piršom)
---Kolike su grupe pogodeka prosečnog lovca karabinom iz stojećeg stava bez naslona na daljinama na kojim pucaju neka isprobaju sami (grupe pogodaka lovaca lukom na daljini na kojoj love su uvek manje od 10cm.)
---Loš pogodak,u stomak odneće divljač bilo da je pogođena karabinom ili strelom.i kod jedne i druge vrste lova neophodna je potraga.(uvežban i kondiciono jak lovac lukom je uvek efikasniji u potrazi od većine lovaca karabinom)
---lakše ranjavanje,u mišić udova mnogo lakše će zalečiti divljač pogođena strelom nego lovačkim metkom.
---lovac vatrenim oružjem ako je dovoljno situiran da može da plati komercijalni lov,može odstreliti vrhunski trofej ma kako bio loš lovac.(lov lukom ne zavisi toliko od materijalnog statusa lovca)
---toliko čest pad u vatri prilikom lova sa vatrenim oružjem i toliku efikasnost metka zamišljaju samo oni koji nemaju nikakva iskustva u lovu na krupnu divljač.
---mnogi lovci karabinom čak i ne umeju da razlikuju različitu vrstu zrna i da odaberu odgovarajuće za lov određene vrste divljači u različitim uslovima.
----mnogi lovci love neodgovarajućim kalibrom krupnu divljač
----mnogi lovci u pogonskim lovovima koriste PP na divlju svinju i ne pridržavaju se pravila o maksimalnim daljinama,pa tako dolazi do čestih ranjavanja divljači.
---mnogi lovci koriste staru municiju koja je čuvana u neadekvatnim uslovima,love sa neupucanim oružjem,koriste optike velikog uvećanja u pogonskim lovovima,koriste neadekvatne patrone prevelikog pritiska u sačmarama,ne održavaju puške,pa samim tim promašuju ili ranjavaju divljač a što je najgore,ugrožavaju sebe i druge lovce oko sebe.

Mogao bih još takvih primera da dam,ali je mislim i ovo dovoljno.
Za dežurne etičare bi trebalo otvoriti posebnu temu pa koga interesuje neka čita.Poštovanje zakona je obavezno,ali ako u srbiji nije dozvoljen lov lukom,niko meni ne može zabraniti da odem u lov u neku od susednih zemalja gde je to normalno i da svoja iskustva razmenim ovde sa ljudima koji to vole. Oni koji ne vole neka zaobiđu i ne čitaju ovu temu,kao što i ja ne pratim i ne čitam teme koje me ne interesuju.
DOBAR POGLED
DOBAR POGLED

Podunavac
 Sve ovo što je napisano jeste istina, ali ne može generalno da se primeni na sve lovce. Nisu svi lovci neuki, loši strelci i aljkavi prema svom oružju. Svako ima način lova koji voli i upražnjava. Da u lovu lukom i strelom ima viteštva i veštine to je tačno, ali i u lovu puškom ima viteštva i veštine ako se lovac pridržava zakonskih i etičkih normi. Lično smatram da bi lov lukom i strelom trebalo dozvoliti i kod nas, pa ko voli nek izvoli. Samo bi takve lovce prethodno trebalo testirati koliko poznaju oružje kojim love i kakve imaju pogotke, pa posle ko zadovolji kriterijume neka mu se izda licenca za lov tetivnim oružjem.
Tri prsta 2Kolce

gorance
 Naravno,potpuno se slažem, mada bih dodao i još nešto.
U Sloveniji svaki lovac na krupniju divljač ima svake godine test gađanje iz karabina. Pa ako prođe može dobiti dozvolu za lov za tu godinu.
Nisam generalizovao lovce vatrenim oružjem ali viđa se po lovištima svašta.
Čast onima koji pre sezone provere svoje oružje,optiku,i obave kontrolno gađanje,upucavanje,ali mali je procenat takvih.
Slažem se u potpunosti sa proverom,ali bi je proširio na sve vrste lova,a dodao bih i kontrolu ispravnosti oružja barem pred početak sezone.
Tako bi sigurno bilo manje ranjavanja i nesrećnih slučajeva u lovu.
Takođe bih uveo i kontrolu krupnoće sačme na početku grupnih lovova na sitnu divljač.
O nošenju markera ne treba ni pričati.
Ovo što pričam nije etčko već bezbedonosno pitanje.
DOBAR POGLED

gorance
 Ni ja ne volim poluautomate u lovu na sitnu divljač. Zato ga i nemam. Lovim sa jednocevnom sačmarom. Ali ni jednom prilikom nisam propagirao da se zabrane.
A dobar broj lovaca sa poluautomatima se ne pridržava propisa o najviše dva metka u magacinu. Treba li zbog toga zabraniti poluautomate?
Ali bih rado vratio iz lova svakog ko je pripit,a takvih je ogroman broj.
Viđao sam i svakakve puške. Na jednoj dvocevki su cevi bile vezane šelnom, na drugoj obmotane lepljivom trakom,jer su se razletovale. Karabini sa neispravnom kočnicom, vojni metkovi na kojima je sečen vrh.....
Prisustvovao sam hajkama gde je polovina lovaca već ranim jutrom bila pijana.Dali su svoje puške deci koju su poveli sa sobom a oni uhvatili pljosku. a deca ko deca...igraju se pucaju u drveće,vrane....a pijani očevi se smeju. Njima lepo da dvanaestogodišnjak može da drži i puca iz puške.ponose se time....
Mogao bih još mnogo toga da napišem ali ova tema je previše zaprljana pričama o etici,a tu etiku imamo većinom samo u pričama.
DOBAR POGLED

Podunavac
 Nažalost ali sve što si naveo je istina i često može da se sretne u našim lovištima. Sa pijanim lovcima i ja imam loša iskustva pošto mi je zujalo oko ušiju. A o lošem izboru municije da i ne pričamo. Znam neke koji na guske u preletu pucaju sa PP-om, a neki mi se kunu da je Krušikov K100 (3,5-4,5 mm) bolji za lov DS od Brenneke kugle. Viđao sam ručno rađene montaže zavarene za sanduk puške, optike za vazdušne puške na karabinima u srednjim kalibrima i svašta drugo. Ali kod nas sve dobro što se i smisli neko pokvari. Lovački ispiti i ispiti za rukovanje vatrenim oružjem se polažu preko veze u kafanama uz janjetinu i piće, a mnogi vlasnici oružja ne znaju isto ni da rastave. Naravno nisu svi lovci takvi, ali nažalost ima ih popriličan broj.
Tri prsta 2Kolce

DakiNS

Podunavac kaže:
Nažalost ali sve što si naveo je istina i često može da se sretne u našim lovištima. Sa pijanim lovcima i ja imam loša iskustva pošto mi je zujalo oko ušiju. A o lošem izboru municije da i ne pričamo. Znam neke koji na guske u preletu pucaju sa PP-om, a neki mi se kunu da je Krušikov K100 (3,5-4,5 mm) bolji za lov DS od Brenneke kugle. Viđao sam ručno rađene montaže zavarene za sanduk puške, optike za vazdušne puške na karabinima u srednjim kalibrima i svašta drugo. Ali kod nas sve dobro što se i smisli neko pokvari. Lovački ispiti i ispiti za rukovanje vatrenim oružjem se polažu preko veze u kafanama uz janjetinu i piće, a mnogi vlasnici oružja ne znaju isto ni da rastave. Naravno nisu svi lovci takvi, ali nažalost ima ih popriličan broj.
Blago receno
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

lovostaj

Podunavac kaže:
Sve ovo što je napisano jeste istina, ali ne može generalno da se primeni na sve lovce. Nisu svi lovci neuki, loši strelci i aljkavi prema svom oružju. Svako ima način lova koji voli i upražnjava. Da u lovu lukom i strelom ima viteštva i veštine to je tačno, ali i u lovu puškom ima viteštva i veštine ako se lovac pridržava zakonskih i etičkih normi. Lično smatram da bi lov lukom i strelom trebalo dozvoliti i kod nas, pa ko voli nek izvoli. Samo bi takve lovce prethodno trebalo testirati koliko poznaju oružje kojim love i kakve imaju pogotke, pa posle ko zadovolji kriterijume neka mu se izda licenca za lov tetivnim oružjem.

Priča stoji.Zemlje koje su dopustile lov obavezno traže lovački ispit koji se polaže kao i lovci vat. oružjem(uvjet za dobijanje dozvole za odstrel) samo što sezona lova počinje 10-20dana prije zbog mira u šumi jer nema pucnjave..Da ili ne,tema koja uvijek izaziva rasprave pa čak i neugodne ali sve ima svoju cijenu,pa zašto ne.Zar je netko tko to želi platiti manje vrijedan od npr.nekoga tko lovi bez dozvole?Nitko lukom ne ide u lov ako ne poznaje terminologiju i nije utreniran,jer će uloviti veliko ništa. Ali opet,ne želim pokretati raspravu jer smo to već prošli.
Gorance super stvar,čitam te na drugom f.....,ja sam trenutno na target opciji,c/c strijele ne praštaju greške,vrlo su brze(mala težina 320-350 grain)ali kad uhvatiš ritam izvrsna stvar za 3D,nadam se iduće godine.Opet,kako tko voli izbor je osobna stvar.Ne mogu koristiti 70#jer je oraničenje na 60#,tako da moram vući toliko.

gorance
 Gde god se krene počinju neki dežurni moralisti i etičari da mudruju.Takvi su naprimer sa Hrvatskog LOVCA oterali ISU koji je jedan stvarno vrhunski lovac. Isa ima u sebi i svom ponašanju više etike nego svi oni zajedno. Jedan od retkih koji živi životom lovca.
Time su drugima uskratili mogućnost da nauče mnogo od njega. Isa ima sve osobine lovaca lukom. Strpljenje,samosavladavanje i poznavanje prirode i navika divljači.Čak se i njegov način lova ne razlikuje mnogo.Lovi sačmarom jednometkom sa jedinačnim zrnima i daljina na kojoj puca je slična daljini za luk.
U sve teme ubacuju neku švapsku ili austrougarsku etiku. Meni je taj način lova kojim se lovi u germanskim zemljama baš odbojan.Mnogo putujem tamo i viđam na svakih par stotina metara zatvorene čeke,iz kojih vire dimnjaci,a u mnoge je čak i struja uvedena.Gde je tu dodir sa prirodom?
nisam dugo u ovom sportu,slučajno sam probao luk,svideo mi se i onda kupio jeftini recurve za zabavu. međutim,leži mi ovaj sport.za kratko vreme sam postigao ono što strelci vežbaju godinama.onda je došao compaund.sada opet nameravam da nabavim recurve. ipak je to sasvim drugi osećaj.
lov i u srbiji zasada nije moguć. ali sva sreća,bugarska je blizu a oni su vrlo fleksibilni.
DOBAR POGLED

gorance
 meni baš i ne leže toliko lake strele. tvrdi kamovi i 70 libri snage daju ogromnu brzinu.
jedino što brace height od 6 inča,kratka dolina i vertikalni zid ne praštaju grške.potrebna je velika koncetracija.sada da kupujem luk,nikako ne bih išao ispod 7 inča brace height.
DOBAR POGLED

beauceron
 Evo nesto novo,to se moze dogoditi ako lovis sa lokom.
http://www.youtub...plpp_video
Bravo 2

gorance
 Za lov na sitnu divljač isključivo tradicionalni luk. Na primer recurve ili long bow manje snage,do 40 libri. Kod takvog lova je potrebna brza reakcija koju sa jakim lukom ne možemo postići. Takođe su lake karbonske strele u prednosti jer treba postići što veću brzimnu strele zbog preticanja.
Sa takvoim opremom i nije teško pogoditi fazana koji poleće iz marke. Pogotovo kad je dobro utovljen i debeo i na početku lovne sezone kada još nisu zaplašeni.
Dobar pas koji markira i dobro drži marku je najbitniji.
DOBAR POGLED

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 23
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,529,426 posete www.srbijalov.com