Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: DA LI JE VUK JOŠ UVEK ŠTETOČINA?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
DA LI JE VUK JOŠ UVEK ŠTETOČINA?
zoranp
 Kolege evo i sa ovim upisima se već može stvoriti relativno objektivna slika gustine populacije i veličine areala gde se Vuk kreće, lovi, zadržava ili stalno nastanjuje!! Puno može uraditi grupa ljudi koja hoće i može, a sa različitih terena kad se prikupe sveže informacije, zaključak jednostavno mora da ispliva na površinu!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

duskov

zoranp kaže:
zemara drago mi je da je ova tema posećena i poprilično lepo komentarisana kvalitetnim tekstovima!!B)

Dule iako je Crna Gora po mnogo čemu idealno stanište Vuka, kao i delovi Like i Dalmacije odakle i ja i zemo potičemo, mislim da namožemo generalizovati stav prema Vuku, a na osnovu samo jednog biotopa!! Treba diskutovati i ići malo dublje,a aza to treba i sredstava i mišljenja onih kojih nažalost ovde nema ili neće da se oglase!!Confused

Tako je Zorane!

nenadx
 Šteta bi bilo nemati na ovoj temi i uopšte kod nas malo podataka iz bratske nam Rusije i videti kako to oni rade.Da se ne bi stvorila pogrešna slika,uz ovo bi trebali imati jos podataka o uzrocima ovih desavanja, jer cifre su za naše,pa i svetske pojmove velike,pa malo zastrase...Medjutim analizom istih,na prvi pogled suvoparnih brojki,objektivni pažljiviji čitalac može doci do zanimljivih podataka,nebih da kažem sve i navodim...ali,recimo odkud pored tolikih trovanja,unistavanja...kroz skoro čitav vek i dalje velika brojnost.(a ima i dužih pracenja i širih analiza).
Vuk u Rusiji
Progon vukova široko je podržavan u Sovjetskom Savezu i deo je univerzalnog rešavanja mnogih problema,a najviše konzervativnim procenama(kako neki kažu), pa je za više od 70 godina Sovjetskog Saveza, u zemlji uništeno više od 1,5 miliona vukova. Od 1946 do 1970. u RSFSRje stradalo pola miliona vukova.
Rusija, Belorusija i Ukrajina su tri poslednje evropske zemlje u kojima je vuk još uvek izvan zakona.
Rusija je jedina zemlja na svetu, gde svake godine strada više od 10.000 vukova...U Rusiji, vuka odavno smatraju "štetnom" životinjom,a u 1943, je počeo lov vukova iz vazduha. 1958 izrađene su posebne nagrade za uništenje vuka. Glavohoty RSFSR u 1960 je počeo primenjivati novi otrov barijum- fluoroacetat. 1960/10/10, Kabinet ministra RSFSR je objavio da se vukovi mogu uništavati tokom cele godine, svuda sem u rezervatima, bez ograničenja. Ukoliko imate posebne dozvole dopušteno je korišcenje vazduhoplova, vozila, korišćenje leghold zamke, mreže za samolov, kasetofoni, otrovi (što je strogo zabranjeno za druge životinje)..
Da bi privukli ljude na uništavanje vukova od strane lokalnih vlasti i lovačkih organizacija u Rusiji su objavljena uputstva za istrebljenje vukova, seminari za razmenu iskustava u ubijanju vukova, pružajući timovima lovaca motorne sanke, benzin (do 100 l ,po vuku), organizacije takmičenja za najbolje lovce vukova , novčane bonuse, davanje licence za lov papkara. U regionu Kostroma za četri vuka daje se slobodan lov losa, divlje svinje ili medveda,slično i u regionu Kurgan. U oblasti Amur za uništenje vukova, lovci su oslobođeni od dela (60%) za korišćenje divljači.
U Pskov regiji u 2008 za istrebljenje vukova isplaceno je 300.000 rubalja(10.000 dolara), u Dagestanu u 2007 takodje do 300.000 rubalja. U Altai - 2007 za vuka daju bonus od 3.000 rubalja (110$ ), mladunče -. 1500 rubalja. ($ 50). Ukupno lovci Altai u 2007, su bili plaćeni sa 216.000 ($ 8000). U Krasnojarsk oblasti za vuka se plaćalo 10.000 rubalja. ($ 370).U regionu Rostov za uništavanje vukova,isplate u 2008 dostižu 1 milion rubalja. (35.000 dolara, u Stavropol teritoriji,2008 iz državnog budžeta je dodeljeno 1,3 miliona rubalja. (45000dol.) Evenkia - 4,5 miliona rubalja. (160.000 dolara).. Tako 2002, Rusija službeno broji 45 100 vukova a ulovljeno je 11.500 vukova za sta je isplaceno 16,5 miliona rubalja (550.000 $ dolara).
Organizacije uništavanja vukova u Rusiji često su povezane i sa državnim telima za zaštitu sredine. Na primer, 1996/11/23, ruska vlada je dekretom № 1737-P za uništavanje vukova izdvojila 15 milijardi rubalja. Tako, Ministarstvo sredine i prirodnih resursa Republike Karelia 1994/02/21, izdaje nalog "o merama za jačanje borbe sa vukovima na području Republike Karelia" a 1996/01/30 je odobren "Pravilnik o takmičenju za najbolju organizaciju rada za regulisanje broja vukova u Republici Karelia "
2006/8/28 po redosledu № 265 od Ministarstva poljoprivrede Rusije vuk je uklonjen sa popisa vrsta koje su klasifikovane kao vredne u ekonomskom smislu.
U Rusiji(2009) postoje dva osnovna načina lova vuka lov iz helikoptera i korišćenje otrova. U Evenki su vukovi za nekoliko godina uništena iz MI-2. U regionu Astrakhan za strane i ruske lovce je otvoren trofejni lov helikopterom,a cena lova je - 240.000 rubalja. ($ 8000). Na crnom tržištu u Rusiji krzno polarnog vuka vredi 1.300 dolara, prepariranog vuka - $ 700, trofej lobanje glave - 450 dolara. Jaki otrov - barijumov fluoroacetat se naširoko koristi u Rusiji od 1960. Tako su vukovi,skoro istrebljeni u Irkutsk, Kostrom i Amur, Pskov i Chita, i Uljanovsk regionima, Republika Altai, Tuva, Buryatia i Khakassia. U nekim delovima uništeni su i do 50% populacije vukova. 2005, Ministarstvo poljoprivrede Rusije izdaje nalog № 136 "o ukidanju uputstva za korićenje barij- fluoroacetate za istrebljenje vukova." Međutim, lovacke organizacije zahtevaju da ga ponovo službeno odobre za borbu protiv vukova, a na primer, Dagestanski univerzitetski zoolog D. S. u svom članku "Vuk u Dagestanu: štete i mere kontrole", objavljen u "Lov i divljač (№ 9, 2008, str 16-17) predlože povećanje iznosa sredstava za uništavanje vukova u Dagestanu za 5 puta. " Kao primer, daje podatak iz Volgogradskih medija: "U centruVolgograda vuk napada građane" (2004/1/12). a, većina ruskih zoologa podržava gledišta "regulisanja brojnosti vukova."
Zaštita Vukovi u Rusiji
U Rusiji postoje mesta za zaštitu vukova, uz ograničena sredstva..Tako je karelijanski Humane Society, podneo tužbu 1998 u obranu karelijanskog vuka, ali je izgubio slučaj, kao i Kaliningradska organizacija "Ecodefense",koja je održala kampanju za zaštitu vukova u 1990. U Novosibirsku je osnovana Liga za zaštitu vukova.Rostov, "novi talas", u Moskvi Centar za zaštitu prava životinja "Vita"). Sredinom 1990-ih, Rusija je zabranila istrebljenja vukova u rezervatima.U 2005 je zabranjeno korisćenje barium fluoroacetata. 2008/09/04, Ruski parlament je nakon 10-godišnje pauze ratifikovao Sporazum o međunarodnim standardima humanog zamkarenja za divlje životinje. (N.R.)

Dobar pogodak

mpeca
  UBeloj Palanci i Kalni vukova ima za celu srbiju.Kome nedostaju u lovistu ako im je divljac slabe kondicije imaju odakle da ih zapate.Koliko ja znam samo na podrucju sestog gabara i izvorskog krajista je za dva meseca sto kerova sto pasa vezanih pored kuce stradalo vise od dvadeset .
Jedne noci oko pola jedan dok sam cekao samca u zitu prosli su ispod mene nekoliko stotina metara [ culo se po lavezu pasa i po lupanju drvom o serpe domacina].Nedugo zatim su dole u dolini poceli da se dozivaju i da zavijaju kao da je vreme parenja.
U Beloj palanci postoji klanica koja otpad baca na deponiju i tu se vukovi hrane i ima ih u ogromnom broju.Odatle se sire na susedna lovista gde srnecu divljac tamanea stradaju i ovce.
Potrebni su lovistu medjutim ovo je prevrsilo svaku meru jer svaki put kada pustimo kerove na trag svinja velika je sansa da ih vise nevidimo zive.
Kolegi Radetu veterinaru ove godine su unutar blokade u roku od nekoliko nedelja zaklali dva lovacka kera.Dok su oblajavali svinje prisli su vukovi i rastrgli ih.
Ja sam za to da im se utvrdi brojno stanje i da se visak ili preseli tamo gde nedostaju ili da se odstreli.

nenadx
 Ova godina je izgleda vučija.Sa vise strana stižu vesti...Juzni kucaj je izgleda takodje pun.Jedna grupa je provela vikend u lovistu i nagleedala se tragova i izmeta..papkara nigde.Okolna lovista takodje...nesmeju kerove da pustaju,-veoma brzo ih vukovi udave...
Dobar pogodak

mpeca
 Nas je prijatelju sve manje a vukovi zauzimaju teritoriju.
Stari umiru njive i livade se urastaju u korov i siblje da nisu lovci da tamo prosetaju nebi bilo ni zive duse.
Sakali se takodje mnoze ima ih i u nepostrednoj blizini Nisa tokom sezone se i odstreli poneki ali to nije ama bas nista u odnosu na novi okot.
Sela nam nestaju kuce padaju a neretko se u njima podizu veprovi i vukovi .Umesto da se cuje plac i graja dece ono zavijaju vukovi po praznim dvoristimai trnjacima.

duskov
 Vukova ima previše u mjestima koja se ne kontrolišu od ljudi. A to je veoma rijetko. U globalu vukovi ne predstavljaju veliku oipasnost za opstanak papkara koji su mu, inače, hrana. Mnogo veća opasnost u lovištu, posebno za mlade ževotinje ili čak i ptice jeste šakal koji uništava sve što može da savlada. Povećanje brojnostri šakala mnogo veća za određeno vrijeme od povećanja broja jedinki vuka.
Ukratko, povećanje brojnosti vuka nije neka posebna opasnost i pošast u odnosu na šakala i njegovu najezdu u lovištima.

zoranp
 Sad je zaista došlo i do toga da Vuk i Šakal obitavaju u istim staništima, što pre i nije bio slučaj!! Recimo u predelima gde sam ja živio Šakal (Čagalj) je bio rasprostranjen isključivo u pojasu uz obalu i u predelima Ravnih kotara, dok je severnije Bukovica, Zagora, itd..već vladao Vuk. U Lici recimo nikada nisam čuo da je neko odstrelio ili vidio Čaglja!! Dali je i to neki fenomen ili evolucioni proces...videt ćemo!!---nego još uvek neznam odkuda informacija da je na Zlatiboru naseljavan Kanadski Vuk i ima li ko o tome neke podatke??
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

duskov
 Poprilično sam upoznat sa puštanjem nekoliko kanadskih vukova iz jednog mjesta kod Danilovgrada u divljinu, ali o tome ne bih govorio.Ne želim.
Ti crni kanadski vukovi mogu za noć stignu od Danilovgrada do Zlatobora iako tu postoji jedan problem koji nije mali ni zanemarljiv, vukovi su jako teritorijalne životinje tako da ni najjači primjerci koji zalutaju ne mogu se suprostaviti čitavom čoporu koji kontroliše teritoriju i tako obično budu pojedeni.
Koliko je tačna informacija da su se na Zlatuboru pojavili crni vuci ostaje da se vidi ili će to neko snimiti ili uloviti...
Čagalj ili šakal i vuk se obično izbjegavaju odnosno šakal vuka koji je duplo jači, brži i opasniji. Međutim u Crnoj Gori ima već teritorija gdje ima i jedne i druge divljači. Naravno, da to nije često i na mnogo mjesta ali ih ipak ima...Ono što se zna jeste da je šakal mnogo veća štetočina u lovištu... Najveća.

zoranp
 Kolega Duško neulazim u razloge zašto ne želite da pričate o tom puštanju "kanađana" u naše biotope, ali nemogu da razumem šta se sa time htelo postić i dobiti, a i gde je tu stručna javnost da tako nešto proceni i ( po meni ) spreči !!!???
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

duskov
 Postoje mnoge činjenice koje se ne govore iako, priznajem, to nije za pohvalu. Ali živ sam čovjek pun mana...
Stručna javnost se nije pitala a ni znala kada su jedan vuk i dvije "kanadske" vučice puštene u divljinu. To se dogodilo i sad je to-to!
Da li je ubacivanje "kanađana" povećalo brojnost našeg domaćeg kurjaka, to mi nije poznato iako ima informacija sa sjevera Crne Gore koje kažu da se tu i tamno pokazuju crni ili crnji vuci..
Njihovo puštanje u prirodu nema nikakve veze sa naukom, eksperimentom ili bilo kojim racionalnim razlogom ali nijesam siguran kakve su posledice takvog gesta
Ono što znam da vuk nigdje u Crnoj Gori ne predstavlja opasnost za čovjeka iako ga ima više nego godinama ranije. Za srneću ili crnu divljač siguran sam da predstavlja.
Vukovi moraju postati lovna divljač kojoj se brojnost reguliše lovom. Najgore od svega je okretati glavu od ovog problema.

zoranp
 Kolega pre svega sam mislio na uništavanje autohtonog Vuka naših krajeva posebno tog dela Crne gore, pa u nastavku celim Dinaridima, a gde u stvari i prebiva kurijak!! Znamo svi da je kanadski vuk mnogo veći, jači i izdržljiviji, a samim tim i sa većim prohtevima po pitanju plena..žao mi je jako što čujem takve vesti i zaista nemogu da se načudim ljudskoj gluposti i nerazumnosti !! 
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

mpeca
  Oduvek sam imao zelju da se susretnem sa vukom i pitao sam se dali cu to doziveti.Jednom prilikom u razgovoru sa svojim prijateljem doktorom Dragoslavom Maricem sam i izrekao sumnju da ce se to i desiti jer sam cuo da se to u lovu desi slucajno.Doktor se na to nasmejao i rekao ma Peco tih si ti nepijes nepusis desice se sigurno. Sto bi se reklo iz njegovih usta u BOZIJE usi. Nedugo zatim sam od cetiri izlaska imao tri susretasa njima.Poslednji susret je bio u Aldinoj reci prema Tatresici gde sam i imao na nisanu crnu senku koja se provlacila od mene desno stotinjak metarakroz crno trnje i u prvi mah mi se ucinilo da je u pitanju mlad crni vepar medjutim cim je izbio iz gustisa i posao kroz bukovu sumu video sam da je vuk u pitanju imao sam ga u koncanici medjutim nisam pucao jer je bilo kolega u blokadi i nije bilo bezbedno.
Neretko se odstreli primerak od sezdeset i vise kila pa se pitam koliki su ti kanadski vukovi?
Ovaj je bio tamne boje a ostalih tri su bili sivo zeleni.

duskov
 Možda bi neko mogao da me poveže na bilo koji način sa puštanjem "kanađana" u prirodu ali sa tim nemam nikakve veze niti bih to ikada učinio. Ali čovjek koji je to uradio nije više živ a i postavlja se pitanje da li je i on imao namjeru da ih oslobodi!
Inače sam u principu za čuvanje divljači koja se nalazi na određenoj teritoriji ali nijesam pristalica preseljenja ili naseljavanja divljači. Posebno ne ako nauka nije rekla svoju riječ.
Čini mi se, kao laiku, da se u svakom slučaju remeti neka prirodna ravnoteža. A ništa ljepše od naše prirode i naših divljih životinja, naših lovačkih kerova našeg vina i naših žena....

mpeca
  Kolega Dule slazem se i svaka ti je zlatna nego nema lose zene a ni ruzne ima ih samo dobrih i poboljih ........

zoranp
 Kolega duskov nije mi ni na kraj pameti bilo da nekoga povezujem sa tim činom puštanja "kanađana" u naše biotope, a posebno ne vas cenjeni kolegaB)!!.. mene je samo to onako pogodilo u dubinu duše (možda je to nekome smešno ili čudno) što se na taj način bespovratno može uništiti naš autohtoni "zeljov", a to je za mene velika tragedija u domenu lovstva i zoologije ovog podneblja!! Ako je još istina da su i na području Zlatibora puštani također "stranci" onda to može biti veliki udar na našu vučiju populaciju!! No opet kažem nikada nigde ni od kojeg stručnjaka koji radi u LSS-u ili od nekog zoologa nisam čuo ili pročitao, da je došlo do unošenja " kanađana" ili nekih drugih "stranaca" u naša lovišta...a ako za to znaju, a šute...onda je stvarno svaki komentar suvišan!!Shock
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

gorance
  Opet srpska posla. Zaštitu vuka propagiraju oni koji ga u svojoj sredini nemaju a aktivnije izlovljavanje, oni koji žive u sredinama gde ima dosta vuka i on im pravi štete na divljači i domaćoj stoci.

DOBAR POGLED

duskov
 Koliko mi se čini tražimo neko opšte prihvaćeno rješenje.... Vuka ima i treba da ga ima a može se i kontrolisati...

nenadx
 Malo smo pobrkali....Vuk neće najverovatnije ugroziti neku vrstu do istrebljenja,ali se mislim ova priča odnosi na koegzistenciju vuka sa ljudima-lovcima.Mi kao narod obožavamo da rešavamo globalna-svetska pitanja,ali svoja-koja nas najdirektnije dotiču,neumemo i nećemo.Neka navede neko jednu ozbiljnu civilizovanu zemlju,koja nedrži vuka i sve slične predarore pod najstrožiji režim kontrole....Kako zamišljamo da gajimo jelene,srndaća, ds...kakve trofeje zamišljamo na terenima gde je vuk..koju brojnost tih vrsta očekujemo...Ajde za obične lovce...ali nečusmo ni o od odgovornih,stručnjaka...neverovatno.Pozdrav
Dobar pogodak

zoranp

gorance kaže:
Opet srpska posla. Zaštitu vuka propagiraju oni koji ga u svojoj sredini nemaju a aktivnije izlovljavanje, oni koji žive u sredinama gde ima dosta vuka i on im pravi štete na divljači i domaćoj stoci.

Mislim kolega da ovde na forumu takav stav niko od nas nije zauzeo, već razmenjujemo mišljenja i znanja koja imamo.

Poenta po meni je da Vuka treba loviti, ali i iskoristiti...to je pitanje kako i u kolikom omeru???..normalno da se nameće pitanje izvodljivosti takvog nečeg??
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,493,008 posete www.srbijalov.com