IŽ -18 puške sačmarice
|
alex |
Objavljen 09.02.2012. 15:23
|

Lovčina

Upisa: 1414
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
dinic1991 kaže:
da te pitam kolega jos nesto. jel jak trzaj ima posto je mala masa puske?
Trza veoma prvih par pucanja mi je raznosila rame dok joj nisam usao u sistem malo cvrsce je stegnem.
U ostalom pitaj ostale kolege koje su bile u Starom Selu kako se cuje i kako trza.
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
|
|
|
tomapaun |
Objavljen 10.02.2012. 20:01
|

Član

Upisa: 88
Pristupio: 29.07.2011. 22:26
|
drustvo jedno pitanje, puska sa fiksnim cokom i sinom koliko dugu cev ima, i da li nosi neku posebnu oznaku,odnosno da li neko zna sta koja oznaaka znaci??? Mislio sam na ono EM,M-M,EM-M itd |
|
|
|
dinic1991 |
Objavljen 10.02.2012. 20:58
|

Mlađi član

Upisa: 45
Pristupio: 09.01.2012. 21:07
|
ona guma za kundak sigurno umanji trzaj koliko toliko...a sada da odgovorim kolegi na pitanje,puska iz 18 12/76 ima cev dugu 75cm i ima oznaku EM-M,to znaci da ima ejektor i da je magnum.,ima i polugicu na donjoj strani glave, koja se zove "manuelna klesta" koja sprecava nepredvidjeno otvaranje pri pucanju magnum municije. to sam procitao na sajtu Grofa,prodavnice oruzja. Pise i da je veoma izdrzljiva puska i pogodna za sve vrste lova i da je odlicno izbalansirana. i kao sto pise u ruskoj literaturi" LOV NIJE PALJBA,VEC MNOGO ZNANJA I UMECA,JEDAN HITAC I PREGRST ZADOVOLJSTVA"... Pozdrav svim ljubiteljima iz 18
aleksandar dinic
|
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 10.02.2012. 21:11
|

Veteran

Upisa: 895
Pristupio: 13.05.2011. 17:39
|
IZ 18 nikad nebi kupio u kalibru 12/76 pre bi to bio neki manji kalibar. Kad je vec jednocevka za uzivanje u lovu smekerska puska neka bude i manjeg kalibra.
20tica je prava stvar. Samo neznam dali su ovi nasi poceli da ih uvoze sa nisanskim sinama jer ih ranije nije bilo |
|
|
|
Sremac_Mika |
Objavljen 10.02.2012. 22:13
|

Mlađi član

Upisa: 26
Pristupio: 08.02.2011. 17:27
|
A zar ta polugica na donjoj strani glave ne sluzi i za ukljucivanje i iskljucivanje ejektora? Bar je tako kod mog kolege,on kad nece da mu puska izbacuje patrone,(posto kao kod vecine ruskih izbacuje i pune i prazne),on samo mrdne tu polugicu i ona vise ne izbacuje patrone. |
|
|
|
dinic1991 |
Objavljen 10.02.2012. 22:26
|

Mlađi član

|
znam da sluzi da moze da se izbaci patron ili samo da se izvuce kao na puskama bez ejektora,ali na sajt Grofa pise da se pomeranjem poluge aktiviraju neka klesta koja stegnu cev zbog dodatne bezbednosti. a licno smatram da kalibar 20 nije dobar za pocetnike zbog veoma uskog snopa. kad vec hoces da se meracis,ne moras bas toliko...16-ica je najbolji izbor,univerzalan kalibar za sve
aleksandar dinic
|
|
|
|
alex |
Objavljen 10.02.2012. 22:53
|

Lovčina

|
Evo sada cu da vam da informacije iz prve ruke:
Oznaka za cal 12/76 je MP-18M-m PC.
Puska je sa fiksnim cokom.
Ima ispod oroza dugme koje se zakocuje i otkocuje puska ne zakocuje se automatski pri punjenju vec morate sami da je zakocite veoma je laka za nosenje.
NA mojoj pusci cok je fiksi i pun cok puska je sa sinom.
Ispod pod kundaka se nalazi kukica koja regulise rad ejektora kada se pomeri onda se iskljucuje ejektor a kada se ne dira ejektor radi.
Puska je izbalansirana super ima jaci trzaj ja nisam stavio gumu niti nameravam da stavim.
Pusak ej veoma efikasna na na daljim pucanjima.
Koristim od municije za lov na fazana i zeca "KRUSIK" Specija Bk 10.-tka (3mm)
I mogu vam reci da me je puska odusevilaaa
|
|
|
|
dinic1991 |
Objavljen 10.02.2012. 23:08
|

Mlađi član

|
pun cok je dobar za vece daljine i za ravnicarske ciste terene gde mozes da pustis da divljc malo odmakne...
.za pticarski lov sa dobrim psom i na pokrivenom terenu je previse. a ne bi bilo lose da stavis gumu,stitice ti rame i bolje ce da ti legne puska u rame.
aleksandar dinic
|
|
|
|
alex |
Objavljen 10.02.2012. 23:15
|

Lovčina

|
dinic1991 kaže:
pun cok je dobar za vece daljine i za ravnicarske ciste terene gde mozes da pustis da divljc malo odmakne...
.za pticarski lov sa dobrim psom i na pokrivenom terenu je previse. a ne bi bilo lose da stavis gumu,stitice ti rame i bolje ce da ti legne puska u rame.
Kolega lovim sa njim i u polju i u sumi i to sa jazavicarom i po bilo kojim uslovima.
A ako Da Bog lovicu i sa Bretonom.
A sto se tice pustanja divljaci da ode to se slazemo pucanje na daljim distancama.
Za to sa saobom uvek kada udjem u suku je Krusik Specijal Bk t a kada izadjemo iz sume uvek je tu LOng Rang.
Naravno voleo bih i ja Iz 27 ili Mp 153 ili neku bereticu ali sta da ti kazem kolega nije se imalo para ali ne zalim ova puska je super i necu da je menjam
|
|
|
|
sabatti |
Objavljen 10.02.2012. 23:16
|

Član

Upisa: 125
Pristupio: 27.12.2011. 20:08
|
alex kaže:
dinic1991 kaže:
Kolega lovim sa njim i u polju i u sumi i to sa jazavicarom i po bilo kojim uslovima.
A sto se tice pustanja divljaci da ode to se slazemo pucanje na daljim distancama.
Za to sa saobom uvek kada udjem u suku je Krusik Specijal Bk t a kada izadjemo iz sume uvek je tu LOng Rang.
Naravno voleo bih i ja Iz 27 ili Mp 153 ili neku bereticu ali sta da ti kazem kolega nije se imalo para ali ne zalim ova puska je super i necu da je menjam koja je cena ove puske? |
|
|
|
alex |
Objavljen 10.02.2012. 23:18
|

Lovčina

|
sabatti kaže:
alex kaže:
dinic1991 kaže:
Naravno voleo bih i ja Iz 27 ili Mp 153 ili neku bereticu ali sta da ti kazem kolega nije se imalo para ali ne zalim ova puska je super i necu da je menjam koja je cena ove puske?
AJ sam je poaltio 17 800din a sada je 15 000din u Magnumu u Jagodini
|
|
|
|
sabatti |
Objavljen 10.02.2012. 23:19
|

Član

Upisa: 125
Pristupio: 27.12.2011. 20:08
|
alex kaže:
sabatti kaže:
alex kaže:
dinic1991 kaže:
Naravno voleo bih i ja Iz 27 ili Mp 153 ili neku bereticu ali sta da ti kazem kolega nije se imalo para ali ne zalim ova puska je super i necu da je menjam koja je cena ove puske?
AJ sam je poaltio 17 800din a sada je 15 000din u Magnumu u Jagodini a jer znas slucajno cenu sa izmenljivim cokovima? |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 10.02.2012. 23:21
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
alex kaže:
Naravno voleo bih i ja Iz 27 ili Mp 153 ili neku bereticu ali sta da ti kazem kolega nije se imalo para ali ne zalim ova puska je super i necu da je menjam
Ako se ne snađeš ranije imaš bretona od prvog sledećeg legla i to ću ja izabrati dva komada pa kada napune 4 ili 5 meseci jedan je tvoj
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
alex |
Objavljen 10.02.2012. 23:23
|

Lovčina

|
DakiNS kaže:
alex kaže:
Ako se ne snađeš ranije imaš bretona od prvog sledećeg legla i to ću ja izabrati dva komada pa kada napune 4 ili 5 meseci jedan je tvoj 
Daki Hvala VAm PUNO OD SRCA RADO PRIHVATAM POKON I OBECAVAM SA CU NACI NACIN DA SE ODUZIM   
|
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 11.02.2012. 07:39
|

Veteran

|
dinic1991 kaže:
znam da sluzi da moze da se izbaci patron ili samo da se izvuce kao na puskama bez ejektora,ali na sajt Grofa pise da se pomeranjem poluge aktiviraju neka klesta koja stegnu cev zbog dodatne bezbednosti. a licno smatram da kalibar 20 nije dobar za pocetnike zbog veoma uskog snopa. kad vec hoces da se meracis,ne moras bas toliko...16-ica je najbolji izbor,univerzalan kalibar za sve 
Kupio bih je u 410 cal. samo kad bi imalo. Za pocetnika nije 20tica ne govorim o pocetniku vec o meracenju. |
|
|
|
ivanfox |
Objavljen 11.02.2012. 12:23
|

Stari član

Upisa: 245
Pristupio: 02.06.2011. 15:32
|
U nedelju sam posle vise godina izasao u lov na patke,nesto ja i nisam ljubitelj barskog lova ali eto vise zbog drustva latim se ja caletove IZ 18 prvi put od kako je kupio novu 2007. rekoh da probam ima dugu cev stavim pun cok,sve po propisu za taj lov.Da ne duzim pricu poenta je da meni puska ne opali,zapravo culo se SKLJOC dok jato plovki odjezdi u daljinu.Prelomim ja nju nema trgova na kapisli,zatvorim ja pusku okrenem u sneg ispred sebe probam i ona opali.Sta li se tu desilo,da li je bio neki klasican zastoj ili zastoj zbog niske temperature j.b.m li ga.Imam planove da kupim iz-18 ali novu ni u ludilu ne bih uzeo posle ovakvog iskustva,samo one stare penkalice sa lepim vitkim orahovim kundakom i puno boljom zavrsnom obradom uopste.Sto se tice fiksnog punog coka na toj pusci mislim da tu ima resenja.Upoznao sam jednog puskara koji odgovorno tvrdi da je urezivanje za promenljive cokove na tom modelu lako izvodljiva majstorija.Pa ako ima zainteresovanih forumasa za tu hazarderiju nek se jave. |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 11.02.2012. 12:31
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Scorpion Hunter kaže:
dinic1991 kaže:
Kupio bih je u 410 cal. samo kad bi imalo. Za pocetnika nije 20tica ne govorim o pocetniku vec o meracenju.
A ko kaže da je nema u kalibru 410 ima je brate ,dogovoriš se sa uvoznikom i dobiješ pušku.

evo jedne od drugara
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 11.02.2012. 12:34
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Pitanje je samo šta bi lovio sa .410 kalibrom?
|
|
|
|
ivanfox |
Objavljen 11.02.2012. 12:52
|

Stari član

Upisa: 245
Pristupio: 02.06.2011. 15:32
|
Sta bi covek lovio sa 410,pa svasta,recimo kad sednes da rucas leti na terasu da se branis od dosadnih muva ,malo sale ali stvarno je pitanje sta da se lovi kod nas sa tim kalibrom.Gledam ovu sliku sto izbacio kolega sa novijim modelom iz-18 pa to je stvarno blagi uzas od drveta i zavrsne obrade pa to po meni ne vredi ni tih 150evrica koliko je vec nova.Izgleda da su kundacari u izevskom zavodu na neplacenom ili su stalno pijani ili im kasni plata. |
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 11.02.2012. 14:05
|

Veteran

|
Sa kalibrom 410 lovio bih prepelice,golubove i slicne pticice B). Nemam nikakva iskustva sa njim ali mislim da za takvu vrstu lova moze da odradi posao,jer kada idem u takav lov idem radi zezanja i razonode uopste mi nije vazno dali cu neku prepelicu pogoditi ili ne. Ipak kazu da jedinacna zrna kalibra 410 nisu za potcenjivanje...
Ivanfox rusko drvo je najgore na svetu, i na starijim modelima je poluobradjena bukovina napravljena kao veslo. jedino ako je neko za svoju dusu napravio orahov kundak.
Sto se tice skljocana u prazno desavalo se to i meni ali samo jednom. Sa TOZ34 mi se desavalo mnogo vise tako da se na funkcionalnost IZ-18 nebih zalio. Jedina puska koja kod mene nikad nije slagala i skljocnula uzaludno bez obzira na hladnocu je TOZ-63 ,sve ostale koje imam slagale su me bar po jednom TOZ34 jedno 10tak puta...
Sniper nisam znao da moze kod nas da se kupi u kalibru 410 ova puskica moze za male pare opasno da se sredi da izgleda vrhB)
Jacih kalibara imam dosta merak je neki manji bar za lakse lovove. Ima i Turskih jednocevki veoma lepih nemogu da se porede sa IZ-18 ,pitanje je samo kakve su na terenu kakva im je funkcionalnost..
Sniper sta kaze drugar kako ga sluzi ova puskica? |
|
|