Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na Fazana

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na Fazana
mrwa22250

Acke kaže:

Gledajući koliko je lovačkih novaca otišlo raznim imaginarnim projektima, da su udruženja taj novac dobijala i trošila na zemlju, sigurno bi više koristi doneli lovištima i divljači nego pomenuti projekti.

Tako je kolega,upravo o tome i govorimOdobreno

Brko,bez obzira sto je lov dozvoljen cele godine i lisica i sakal spadaju u lovostajem zasticenu divljac(imas na forumu u navigaciji kalendar lova i tamo su u koloni krupnih zveri uz vuka i pomenuta dva predatora).

Juniore,eto dobrog recepta za stabilan fond divljaci.Prioritet mora biti fazan iz prirodne reprodukcije.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

Tomash
 Kod mene u Drustvu se ispustaju odrasli fazani pred lov, i tu se i promasi, i ostane uvek jedinki za mesanje krvi, i tu manje vise nema problema.

Nema cak ni problema sa zaklonom i zaparlozenim parcelama, jer i njih ima sasvim dovoljno, pa se zemljiste ne mora uzimati u zakup, sa te strane je situacija sjajna.

Problem su pojedine grupe (a kod nas se tereni rotiraju svake nedelje), koje ne iznose hranu, pa kada dodju na teren grupe koja prehranjuje divljac, posle namirenja grupe, nastave dok ne ostrele za svakoga po dva-tri fazana, znaci dok ne pociste koliko mogu, a na terenima gde oni prehranjuju nema nicega.

Ja sam jako ponosan na svoju grupu koja prehranjuje divljac i lov obustavlja cim se namirimo, a posebno na cinjenicu sto je polna struktura ispustenih i ostrelenih fazana razlicita, odnosno mesamo krv u lovistu...

Na zalost, mesara je svugde...

Moji podmlatkari i ja sledece nedelje pocinjemo opet sa prehranom, iako mozda deluje da je rano, ja mislim da nije, jer zelim da naviknem divljac na hranilista pre snega Smile

Dakiju ovom prilikom porucujem da mi ostavi jos jednu paletu, Jer mi je i Aleksandar prohodao i zvanicno postao podmlatkar, a to znaci... Smile zna vec Daki sta...

Acke
 Tomash, da li obeležavate jedinke pre ispuštanja pred lov? I je li moguće razlikovati godinu ispuštanja, ako obeležavate? Imate li konkretne podatke o tome koliko fazana ispuštenih pred lov dočeka sledeću lovnu sezonu, i samim tim ima šanse da učestvuje u reprodukciji?

Tomash kaže:

Problem su pojedine grupe (a kod nas se tereni rotiraju svake nedelje), koje ne iznose hranu, pa kada dodju na teren grupe koja prehranjuje divljac, posle namirenja grupe, nastave dok ne ostrele za svakoga po dva-tri fazana, znaci dok ne pociste koliko mogu, a na terenima gde oni prehranjuju nema nicega.

Ovo je čest problem. Kao i prevelik lovni pritisak na terenima gde se svake nedelje pregazi svaki deo terena. U pojedinim sekcijama, odnos broja lovaca i površine i boniteta je nepovoljan.

Zna li neko optimalan broj lovaca za teren određenog boniteta? Postoji li neko pravilo u vezi ovoga? Ja ga još nisam sreo u lovačkoj literaturi i propisima.

Tomash

Acke kaže:

Tomash, da li obeležavate jedinke pre ispuštanja pred lov? I je li moguće razlikovati godinu ispuštanja, ako obeležavate? Imate li konkretne podatke o tome koliko fazana ispuštenih pred lov dočeka sledeću lovnu sezonu, i samim tim ima šanse da učestvuje u reprodukciji?

Ne obelezavamo.

Ali znamo "otprilike" po onome sto smo ispustili
(recimo petlovi bez dugackog repa i mamuza) i to recimo...mi ispustimo 2 petla i 5 koka, a ostrelimo obrnuto: vise petlova nego koka.
Ne znamo da li je pravi divljak ili je divljac ostala od prethodne nedelje i prethodne grupe, vec samo po mamuzama i repu sudimo je li divljak ili neki nas domaci od pre Smile

Desilo se da ostrelimo petllica za kojeg smo mislili da je koka, a u stvari je petlic iz prirodne reprodukcije, ali neko kasnije leglo, kakvih mi nemamo u fazaneriji...

Inace, kod nas se ne ispustaju fazancici, vec ispustamo odrasle jedinke jutro pred sam lov, i onda otprilike znamo, ako smo ispustili 2 petla, a ostrelili 5, onda su 3 divljaka, i obrnuto, ako su koke u pitanju...

Inace ne mozemo sa sigurnoscu razlikovati ispustenog od divljaka, a ni na koji nacin ne mozemo pratiti iz koje su sezone divljaci, jer se ne prstenuju.

Inace desavalo se da bude ostreljena divljac sa prstenom iz drugih mesta.

Na kraju sezone, a posle akcija na predatore, ispustimo na sve terene sve odrasle jedinke iz fazanerije, i cistimo fazaneriju, pred pripremu za sledecu turu Smile

Lala

Acke kaže:
Zna li neko optimalan broj lovaca za teren određenog boniteta? Postoji li neko pravilo u vezi ovoga? Ja ga još nisam sreo u lovačkoj literaturi i propisima.

Grubo se može reći da bi trebao biti jedan lovac na svakih 100 ha lovno produktivne površine. Ali pošto bonitiranje lovišta NIJE URADJENO, onda se ovaj odnos uzima samo kao okvirni. Nisu uradjene ni mnoge druge strateške stvari (planovi razvoja lovnih područja, ustanovljenje i dodela lovišta po ZODL iz 2010. godine južno od Save i Dunava, itd...). Ko će još da misli o bonitetu lovišta, o lovnom pritisku na pojedine vrste, o stvarnoj brojnosti divljači, kad se LU finansiraju 90% od članarine, onda daj primaj ljude samo da plate... Strategija razvoja lovstva u Srbiji nije čestito ni usvojena a već je bila osporavana... Nemoj načinjati tu priču kolega, samo će nas glavobolja opaučiti.

Bitno je da su potrošene grdne pare na ustanovljenja metodologija bonitiranja lovišta, ali samo bonitiranje lovišta stoji neuradjeno, i ja mislim da skoro neće biti uradjeno, jer niko ne sme da čačne u utvrdjivanje stvarnog stanja u lovištima. Ali to je priča za neku drugu temu.

Sve više i više je lovišta u kojima prirodnog legla fazana ima sve manje, i sve je više LU gde se fazani iznose 'pred pušku', jer je eksplozija brojnosti predatora, pa onda sve više gubi smisao svaki pokušaj ranijeg pištanja i podivljavanja fazana iz veštačkog legla.

Fazan iz veštačkog legla koji preživi lovnu sezonu i dočeka sledeću mi zovemo divljakom. Pravih divljaka ima sve manje, i prosto kad odstreliš nekog pravog reponju sa čestitim mamuzama, onda ga nosiš kao trofej.
O mesarenju i prikrivanju odstrela takodje ne bih. Krademo sami od sebe. Sretni su oni gde još postoji disciplina i kodeks, i gde se u grupnom lovu lovi za grupu, a ne za sebe. Pa kad grua bude namirena (svi po jednog fazana, bez obzira ko je odstrelio), lov se prekida. E kad naidješ na takvu grupu lovačku, drži ih se i ne puštaj! Smile Samo džaba ako jedna ggrupa tako radi a neke druge idu u lov kao u kaznenu ekspediciju i ruše sve što pronadju, a love do zadnjeg minuta trajanja lova.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Acke
 Tomash, da li za svaki lovni dan, za svakog lovca bude ispuštena po jedna jedinka?

Imate li svoju proizvodnju fazana?

Izvinjavam se ako sam dosadan, možemo i na pp, ali mislim da ovako može biti korisnije. Smile Ako ne postavljam pitanja na koja su već dati odgovori.

Dakle, boniteti na kojima se zasnivaju trenutno planski dokumenti moraju biti ponovo urađeni?

Lala

Acke kaže:
Dakle, boniteti na kojima se zasnivaju trenutno planski dokumenti moraju biti ponovo urađeni?

Na pitanje da odgovorim pitanjem: da li si video negde spisak lovišta sa bonitetom? Koji planski dokumenti čoveče, kad u Vojvodini do skora polovina novoustanovljenih lovišta nije imala LPO uradjene? Lov se odvijao bez lovne osnove, čoveče - protivzakonito se lovilo! Radjeni su i odobravani godišnji planovi gazdovanja lovištem bez uradene lovne osnove! A nisu mogli raditi LPO jer nisu doneti planovi razvoja lovnih područja, sa kojima LPO moraju biti uskladjeni! Konkurs za izradu planova razvoja lovnih područja je raspisan odavno, Ministarstvo raspisalo, konkurs zatvoren i nikad nije objavljeno ništa o rezultatima - verovatno još premišljaju kome da povere izradu tih strateških dokumenata.
Godišnjim planovima gazdovanja se predvidja i realizuje i unos divljači, pa i fazana, u lovišta, ali kako da uradiš godišnji plan ako nemaš lovnu osnovu? E pa i to može da prodje kod nas, i to ne jednom nego više godina.
Kažem ti bolje ne načinji tu temu.

mrwa22250
 I kod nas su mesari predlagali da se lovi kruzno,svake nedelje na drugom terenu,ali malo su se zayebali ovaj put.Ja svoj teren ne menjam i na druge terene ne idem.Doduse kod nas nisu nesto zainteresovani za perje(tekstilna skola-kozarski smer)vec ih"zulja"veliki broj srnece divljaci u mom reviru(kao svi drugi zajedno,mozda i vise)i na tome se zavrsilo.Cak smo im rekli da su dobrodosli,ali ce ici sa nama i loviti kao i mi.Niko nije ni pokusao.Sest grupa i isto toliko revira,pa kako gazdujes tako ces i loviti.Redovno uspevam svake sezone da redovnom priihranom(cak i kad je blaga zima)privucem divljac komsijskih grupa.Lov u krug nigde ne daje dobre rezultate jer svi misle da ako ne odstrele oni neko ce drugi pa se prasi ko na frontu.Ovako kad grupa lovi sama u svom reviru,prema stanju na terenu moze prilagodjavati intenzitet lova i kolicinu ulovljene divljaci.
Dobar pogled sutra,pa se popodne vidimo ovde sa izvestajima.

mrwa22250

Tomash kaže:

Ne obelezavamo.

Ali znamo "otprilike" po onome sto smo ispustili
(r

Jedan mali savet.Obelezite nekoliko tura(moze posluziti i obicno bastensko crevo iseceno na tanke prstenove),pa ces videti koliko ih stvarno doceka sledecu nedelju a kamoli sledecu reprodukciju.Bez obzira sto se radi o odraslim fazanima,odsustvo instinkta za prezivljavanje cini ih lakim plenom za sve vrste grabljivica i garantujem da preziveli u iducoj reprodukciji ucestvuju sa manje od 1%.Prekobrojni fazani koje odstrelite su pravi divljaci i imaju malo ili nimalo veze sa fazanima koje ispustate pred lov.

mrwa22250
 Ajd ja cu prvi danas.Jutro lepo prohladno,oko 5 stepeni,rose dosta ali je vetar ubrzo osusio.Divljaci ko dobre godine,a ovaj mamlaz od Aresa,pu,pu,pu da ga ne pokvarim.Pa da krenem redom:
Prvo smo malo radili(ja pravio hraniliste ostali lovili,Ares spavao),onda smo se malo kocili u ledjima(marki takodje ko dobre godine)i na kraju kao nagrada za hraniliste i odstrel svrake i vrane,prelepi divljak.Po mamuzama bih rekao trogodac,a dugacak skoro kao MP153.Posle njega odstrelio jos jednog ovogodisnjeg petla i svi namireni i zadovoljni.
P.S.Prolazeci pored hranilista koje smo moj Petar i ja napravili prosle nedelje,podigli smo jato od 9 fazana(dva petla i sedam koka)koji poletese u jatu kao jarebice.Otprilike cetvrtina kukuruza je pojedena iako je pored tabla od 7hektara jos uvek neobrana.A kazu"strucnjaci"jos ne treba hraniti,verovatno treba sacekati snegJaooo

mrwa22250
 Ne moze vise slika odjednom pa evo matorog fazanafazani mladjanog Aresamarka

Podunavac
 Zemara Bravo 2. I za tebe i za Aresa.
Tri prsta 2Kolce

Brka bez brkova
 Bravo,ovaj reponja zlata vredi...

Tomash
 Svaka cast Mrwo i za podmladak i za kera, a i za lep ostrel Odobreno

zoranp
 E tako ti je kad od hoštoplera kupiš štene,pa ga onda kupi ko nema pojma o psima, a onda ga voda po pustom lovištu i na kraju se hvalisa po najgorem forumu😂😂😂😂 !!! Bravo MAJKANE moj😀😀😀 !!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

zoranp
 Acke druže bonitet lovišta je omer uslova staništa i brojnosti divljači (da ugrubo to definišem), i nema veze sa brojem lovaca!! Broj lovaca bi trebao imati veze sa brojem divljači, ali kad bi realno bila bonitirana lovišta i izvršena stvarna brojanja divljači,pola lovišta bi bilo zatvoreno,a da nepričamo koliko bi tkz.lovaca trebalo da svira klavir,jedan duži period!!! No nemoj dalje...bollliiiii!!😣😣
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Acke
 Zorane, pošto se kapacitet lovišta utvrđuje prema bonitetu staništa, u tom smislu pokušavam da uklopim i broj lovaca u taj kapacitet. A bonitetni razredi jednog lovišta se mogu razlikovati za različite vrste divljači.

No, da ne skrećemo više diskusiju sa teme lova na fazana na gazdovanje lovištima.

mrwa22250

zoranp kaže:

E tako ti je kad od hoštoplera kupiš štene,pa ga onda kupi ko nema pojma o psima, a onda ga voda po pustom lovištu i na kraju se hvalisa po najgorem forumu😂😂😂😂 !!! Bravo MAJKANE moj😀😀😀 !!

U startu mi bila sumnjiva ta von House Popovich odgajivacnica i ispostavilo se da psi nisu losi,ali je gazda stvarno neki zayeban igrachPfft Zlata vredi ta tvoja Granda,izvanredno prenela taj ludacki nagon za lovom,gde je diVajs dodao jos malo stila i nosa i eto ti mog MAMLAZA,ispao keric praviOdobrenoSteta sto nismo ispratilli ostatak legla ali mislim da sto se lova tice nema zamerke.
P.S.Nemoj pisati protiv foruma,ebace nas Matora DrtinaROFL

Lala
 'Matora Drtina' jedino još razmišlja o mom Kastoru - počela lovna sezona a ne prodje dan da se ne setim te džukele moje, a kad vidim Aresa odmah se setim da je moj poslednji lov sa Kastorom bio baš kod Mrwe u Ridjici...

Bejbi, ti si me za'ebo kao retko ko, kad si mi našao nabavku Kastora. Sad mogu samo da se žderem! A obadva smo zasrali stvar što tvoju Grandu i Kastora nismo naparili pa da smo ovde na forumu nekim kolegama kučiće podelili...

mozadex

DakiNS kaže:

Ovaj plavokosi trofejni šećer ima oko 4 godine koliko vidim , sigurno nije prošlonedeljniGrin

Jeste DakiNS pogodio si u novembru moja Dunja puni 4 godine a vec je zagrizeni ljubitelj pasa i lova

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,461
Najnoviji član: Cikazuba

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,544,323 posete www.srbijalov.com