Racuni udruzenja postojala bi i dalje !Svapromet bi isao preko Saveza dok bi se na racune udruzenja prebacivao novac tj. prihod koji oni ostvaruju !SAvez bi imao 10% od lovnog turizma , udruzenja 10% a ostalo bi islo sekcijama na cijoj se teritoriji ostvaruje prihod za dalja ulaganja u loviste!!!Poenta je jedan covek vodi Savez i pita se za sve a ne kao sada delegatski sistem!!Predsednik Saveza je lice u radnom odnosu koji za svoj rad prima platu i odgovara za poslovanje tog Saveza!!!
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
u normalnim uslovima i sa normalnm ljudima to je ok,al dovoljno je da jedna budala minira i ima da te slavo unuci pominju svaki dan
slavaplana kaže:
Takav savez bi prestavljao 3 udruzenja na dodeli lovista sa oko 800 lovaca gde bi sva tri udruzenja imali svoje racune,loviste ,ali zbog smanjenja troskova ovaj vid udruzivanja bi se odrazio jedino na clanarinu koja ne bi bila veca od 8.000din!!!!
Jedan covek bi vodio politiku i citavupricu koji bi bio odgovoran i koji bi radio u interesu lovaca iz Velike Plane!!!!
Slavo ko je taj ko bi hteo da prihvati taj posao da sva 3 Lu budu samostalna (račun, lovište, lovci) a on da za njih odgovara????
Ideja je dobra, ali samostalnost bi onda trenala da bude minimalna i bez bilo kakvog dodira LU sa finansijama!
Po Zakonu o udruženjima, predsednici LU odgovaraju, a ne predsednik ili sekretar saveza. Mislim da je greška sistemska: odgovornost jeste na predsednicima LU, ali koje instrumente ima predsednik LU, da disciplinuje lovce? Kako da predsednik spreči nezakonito ponašanje? Ako nema apsolutnu podršku lovaca, džaba sve! A uvek ima onih, koji će zbog par kila mesa da miniraju tudje napore. I da osim neke moralne osude, nema nikakvih drugih sredstava kojima bi se borili (to je već za temu 'Krivolov...' o tome smo dosta pisali). A svedoci smo koliko se teško krivolov dokazuje, pa čak i kad ga nadješ sa puškom u lovištu, to je samo prekršaj Zakona o oružju, a ne krivolov.
Ova Slavina ideja može da miriše na dobro, naročito tamo gde je došlo do usitnjavanja lovišta i formiranja na malom području više LU, jednostavno, nužda će ih naterati da se udružuju, da bi opstali. Jedino što bi se moralo precizno predvideti odgovornosti, kontrolu i ovlašćenja ljudi u opštinskom savezu, i instrumenti kojima bi čelnici tog saveza mogli da direktno utiču na rad LU članova saveza. A u celoj priči treba razmisliti i o tome ko bi konkurisao za lovišta, da li članice pojedinačno ili savez? I kako bi se gazdovalo? Ko bi odgovarao za eventualne pogrešne odluke, i čime bi odgovarao, prvo prema svom članstvu, a posle i prema državi koja mu je dodelila lovište?
Sa druge strane, ako se sve to svali na nekoliko ljudi, od toga nema ništa.
Lovci moraju biti svesni, da nema više 'platio sam članarinu 100 evra, pa idem 3-4 meseca u lov, i očekujem da u svakom izlasku imam odstrel'. Toga više biti neće, a sad, što to mnogim lovcima ne odgovara, i što će da se bune kao Grk u 'apsu, kako su oštećeni, a to je greška u razmišljanju. Dosadašnji sistem koji je omogućavao toliki broj izlazaka u lov, je doveo do drastičnog osiromašenja lovišta, i mislim da je svim lovcima jasno, da ako se nastavi tim putem, vrlo brzo ćemo divljač gledati samo na slikama.
Divljač košta, a košta i lov. I koštaće sve skuplje, i sve će manje biti aktivnih lovaca, članova LU, koji će hteti da žrtvuju sebe i svoje vreme i živce da bi njihovo lovište napredovalo. Na žalost, velika većina lovaca smatra da su članarinom od 100 evra kupili sebi sva prava u lovu tokom cele sezone, ali nije tako!
Meni nije uopšte drago što pišem ovo, ali na žalost, to će biti vrlo bliska budućnost. Ja tako mislim, ne želim da demorališem ljude, ali isto tako, ne želim da lovci budu u zabludi da će sve biti isto kao do sada. Ne da neće biti isto, nego će biti ohoho različito!
ako bi takav savez predstavljao tri LU na dodeli lovišta,šta bi eventualno bilo ako bi jedno LU zabrljalo u lovištu i ako bi nedaj bože došlo do oduzimanja lovišta,dali bi bili sankcionisana sva 3 LU ili samo jedno.
zavisno od površine lovišta treba i minimalan broj lovočuvara koji propisuje pravilnik,upravnik lovišta bi mogao biti zajednički,motorno vozilo i oprema za lovočuvara i nisu neki trošak....
možda izmenu i pravilnik o lovočuvarskoj službi gde bi mogli da kažu da u ovakvim slučajevima može jedan lovočuvar na više lovišta,ali da bude vezano sa površinom lovišta,jer do sada je jedan lovočuvar uz volontersku službu obavljao poslove na istoj površini.
što se tiče planskih dokumenata ona idu za svako lovište posebno
Znači predsednik LU nema ovlašćenja ali odgovara svojom imovinom ako sam dobro razumeo. A šta ako predsednik LU na sebi nema nikakve imovine?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
slavaplana kaže:
Takav savez bi prestavljao 3 udruzenja na dodeli lovista sa oko 800 lovaca gde bi sva tri udruzenja imali svoje racune,loviste ,ali zbog smanjenja troskova ovaj vid udruzivanja bi se odrazio jedino na clanarinu koja ne bi bila veca od 8.000din!!!!
Jedan covek bi vodio politiku i citavupricu koji bi bio odgovoran i koji bi radio u interesu lovaca iz Velike Plane!!!!
Slavo ko je taj ko bi hteo da prihvati taj posao da sva 3 Lu budu samostalna (račun, lovište, lovci) a on da za njih odgovara????
Ideja je dobra, ali samostalnost bi onda trenala da bude minimalna i bez bilo kakvog dodira LU sa finansijama!
dobra ideja Slavo,ali kao sto kazes treba da se ubede lovci mada ima nekih sansi ako im se pomene da ce clanarina biti ispod 10000 dinara,ja sam za to mada velika verovatnoca da ovi nasi lovci nece da se prihvate toga bez dokaza a i bez kintice posto su navikli da uveliko beru za sebe... tU.a
a ko mi smeo da vodi to,bogami neko ko ima celicna muda sto kazete vec odma bi mu otisla na dob0s!
Slavo to je odlicna ideja i nisi ti izmislio ovo,ali problem je kako objasniti to i kako se dogovoriti sa svim udruzenjima,znas i sam kakva se politika vodi godinama i da svako zeli da bude gazda u svom selu,prva pomisao je sta ima planjani da se mesaju..ja to znam iz prica svih tih ljudi,cak i da krene neka prica na tu temu ja mislim da je to prosto nemoguce cak ni pokusati da se objasni jer oni i ne zele da saslusaju takve stvari..a nisu svesni sta ih ocekuje
Ovo nisam ja izmislioVeljo kako kazes vec je ovo jedini nacin kako placati manju clanarinu i zadrzati clanstvo!!!!Sto se mene tice nemora niko nista da prihvati ali neka plati CLANARINu na vreme koju donese skupstina udruzenja kako bi isto moglo da funkcionise a ne da se ista placa do 31.12. svake godine!!To vise nevodi nicemu da do kraja godine udruzenje nezna koliko ima clanova!!!
Mozda je bolje da 100 ljudi koji imaju para love SAMI za svoju dusu i da ima clanarina bude 30.000din!!!I to mi odgovara!!!!Necu gledati pojedince i zuriti da mi neko ne uleti u mojteren koji trebam da lovim tog dana!!!!!
Meni svaka varijanta odgovara ali ostali neka se zapitaju gde su oni u citavoj ovoj prici!!!!!
Slazem se ja i trebalo bi tako da se uradi,po meni funkcionisalo bi to mnogo bolje..ali jednu stvar da ti kazem ti ljudi kojki imaju novac su neodgovorniji i zadnji uplacuju clanarinu znam dosta slucajeva,a ljudi koji mozda i zadnje pare odvoje isplate sve redovno obavljaju svoje obaveze zato mi je i najvise zao,mislim svi se poznajemo!!!! Ma i meni odgovara da se zna ko je ko i sta radi,kod nas generalno mnogo bolje funkcionise od kako smo krenuli po revirima,nemamo guzvi i lovimo bez ikakve strepnje sto se bezbednosti tice,ja sam zsamo za to da se to lepo objasni i ukaze na celokupnu situaciju da je to ukrupnjavanje prava stvar za nas,e sad ja nemogu da promenim necije misljenje a najiskrenije bi zeleo da to sve bude kako treba!!!
Sutra idemo kod knjigovodje da se vise zavsi prica oko para sta ko kome duguje na nivou naseg udruzenja!!Sekcije Staro Selo,Plana i Livadica ce sa sutrasnjim danom znati kolika su njihova srestva na podracunima !!!!!Ukoliko se ovo sutra nezavsi misljenja sam da podnesem prijavu Finasiskoj policiji koja ce se snaci i izvestiti me o trenutnom stanju u mom udruzenju!!!!
Djordje Donic sadasnji predsednik ili neshvata ovo stanje ili jednostavno nece da radi po zakonu koji jedino njega tereti kao odgovorno lice!!Ipak sam misljenja da svojim neznanjem i neupucenoscu pravi samo sebi problem koji svi mi uvidjamo ali on nece da slusa!!!!!!Dacu sansu jos sledece nedelje da se finasiski deo ispravi i kaze jasno i glasno koliko smo u minusu sa poslovanjem udruzenja u ovoj godini ako bude sluha i pameti!!!!
Sekciju StaroSelo po usvajanju zavsnog racuna u februaru predajem nekom ko hoce da gubi vreme volonterskii da trci kao sto sam to ja radio i vise me neinteresuju ni dozvole,lovovi,gosti u.o.,razni polupismeni ljudi koji sede u u.o.vise od 20god i koji misle da tu treba da sede jo 50 god. Reazultat nemajua koliko vidim nikog vise to neinteresuje sem lova lova i samo lova!!!!!!
Loviste neka uzme ko god hoce i nekami kaze koliko ce me to kostati ako hocu dalovim!!Razmislicu i nece me vise boleti glava za nepismene lovce za koje trebadagarantujem i da stavim glavu na panj a za koga?????Iskreno bih voleo da clanarina bude 50.000dinpa da 10 coveka love a ostali da leze ztvor kad ih uhvate u krivolovu!!!!
Lala kaže:
Lovci moraju biti svesni, da nema više 'platio sam članarinu 100 evra, pa idem 3-4 meseca u lov, i očekujem da u svakom izlasku imam odstrel'. Toga više biti neće, a sad, što to mnogim lovcima ne odgovara, i što će da se bune kao Grk u 'apsu, kako su oštećeni, a to je greška u razmišljanju. Dosadašnji sistem koji je omogućavao toliki broj izlazaka u lov, je doveo do drastičnog osiromašenja lovišta, i mislim da je svim lovcima jasno, da ako se nastavi tim putem, vrlo brzo ćemo divljač gledati samo na slikama.
Divljač košta, a košta i lov. I koštaće sve skuplje, i sve će manje biti aktivnih lovaca, članova LU, koji će hteti da žrtvuju sebe i svoje vreme i živce da bi njihovo lovište napredovalo. Na žalost, velika većina lovaca smatra da su članarinom od 100 evra kupili sebi sva prava u lovu tokom cele sezone, ali nije tako!
Meni nije uopšte drago što pišem ovo, ali na žalost, to će biti vrlo bliska budućnost. Ja tako mislim, ne želim da demorališem ljude, ali isto tako, ne želim da lovci budu u zabludi da će sve biti isto kao do sada. Ne da neće biti isto, nego će biti ohoho različito!
Lalo,ne slazem se sa vama.
Tek par godina lovim ali imam podugacak staz u lovistu.Godinama sam u lov isao bez puske,samo da gledam i uzivam.Moze za 100 evra da se lovi onoliko koliko se lovilo do sada i da se brojnost divljaci ne ugrozi.Lovokradja i lov na krupnu divljac su druga prica.
U Kovinu se love fazan i zec (prepelice,patke i guske ne racunam).Desetinama godina unazad izlazilo se po 3-4 puta na zeca (jednom je bila zabrana,mislim,dve godine jer ga nije bilo ali to je bilo samo tada) i maximalan broj puta na fazana i u 90% slucajeva su svi bili podmireni. I sada fazana i zeceva ima na pretek.
Po vasoj recenici "pa idem 3-4 meseca u lov, i očekujem da u svakom izlasku imam odstrel'" zakljucio sam da pisete o sitnoj divljaci,ako sam pogresio ispravite me. Ako se lovokradji stane na put tvrdim da za 100 evra moze da se lovi kao sto se lovilo do sada i da divljac ne bude ugrozena. Drugacije tvrde oni koji prizeljkuju privatizaciju lovista ili imaju dovoljno para da plate i 300 evra godisnje a voleli bi da se broj lovaca smanji.
Nije OK da ako neko ima puno para i u lov ide sa drustvom koje takodje ima puno para siri pricu kako za ove pare ne moze da se lovi samo zato sto potajno zeli da se broj lovaca svede na minimum. Lov nije,kao na zapadu,samo za bogate.
Kada sam ovo pisao nisam mislio na vas.Pojma nemam da li imate para ili ne i nije moje da u to ulazim,niti me interesuje. Sreo sam dosta ljudi u zadnje vreme koji sire pricu kako nece vise moci da se lovi za ove pare,i gle cuda svi bi imali neke koristi od 100%-tne komercijalizacije lova.Zbog njih sam ovo napisao a zanima me i sta drugi misle.
Slavo,reci mi molim te da li si ti znao u sta se upustas kad sve ovo pises!!Pa bre svi misle da su najpametniji i to nije samo u starom selu ili plani svuda je to isto,u svakom mestu imas te koji su jaki na recima ali ih nema na delima,a ti si relativno nov u svemu tome i sad hoces da menjas sve iz korena..ja znam da ce oni,ne biti u cudu nego u bunilu kad bude sve to krenulo da se menja!!!A sto se tice tog finansijskog izvestaja sacekacemo da vidimo krajnji bilans,ja sam nacuo neke stvari ali nisam siguran jos uvek,cekam sutra da cujem sta ce da bude!!!
Manjan14, ja ne navijam za tu opciju skupljeg lova za one koji mogu da plate; samo izvodim računicu na osnovu nekog zamišljenog LU sa brojem članova oko 250, i sa prosečnom brojnosti divljači u lovištu.
Neću da se upuštam u raspravu oko toga, pokušaj ti sam da izvedeš računicu, pa ćeš videti.
Za 100 evra članarine, koliko si divljači odstrelio ove godine? Koliko ta divljač košta, realno?
Tačno je da sam u mom upisu uglavnom govorio o sitnoj divljači.
Svako ima pravo na svoje mišljenje, pa eto, iznesi ti svoje mišljenje. Ja sam ranije napisao, da mislim da će članarina za 2012. godinu biti od 15 do 20 hiljada, kako gde.
Evo osnovnih stavki koje treba uračunati (možda ću nešto preskočiti), pa ubaci cifre:
troškovi:
-plata lovočuvara (bruto)
-naknada za upravnika lovišta (1/3 bruto zarade) ako 1 upravnik pokriva 3 lovišta
-izrada planskih dokumenata (lovna osnova i GPGL)
-nabavka opreme za lovočuvara
-plaćanje naknade za korišćenje divljači (10%)
-naknada za odstrel divljači
-lovna karta
-članarina savezu
-troškovi hrane za divljač
-troškovi goriva, struje, telefona,
-ostali troškovi (održavanje sednica UO i skupštine LU, učešće u akcijama i manifestacijama, usluge knjigovodje, provizije, itd.)
U prihode možeš uračunati prihod od komercijale, i eventualni prihod od zakupa, donacija, i sl. To oduzmi od troškova. Cifru koju dobiješ, podeli sa brojem lovaca, pa ćeš videti okvirno kolika članarina mora da bude, da bi LU poslovalo na nuli, da ne ulaže ništa u lovno tehničke objekte, u divljač, u opremu itd. Prosta reprodukcija. I računaj da će deo članova sigurno odustati, iz različitih razloga (najviše zbog krize, mada ni drugi razlozi nisu zanemarljivi). Onda će se troškovi deliti na manje ljudi, i automatski je članarina po lovcu još veća.
Što se samog Kovina tiče, neke stvari su mi donekle poznate. Takodje znam da je vaš predsednik LU, jedan od ljudi koje zaista cenim kao odmerene, čestite i sposobne, tako da ne sumnjam da dobro gazduje lovištem.
Lalo apsolutno se slazem sa tim koliko sve to kosta i da clanarina od 100 evra nemoze da pokrije sve te troskove i da se samim tim povecava u odnosu na troskove!!Realnost je ta da je ta clanarina niska u odnosu cene divljaci i potreba,ali mislim da je ovaj zakon donet u nimalo zavidno vreme kad je stanje u drzavi katastrofalno,finansijska kriza ogromna,misljenja sam da bi svaka promena mogla da se prihvati uz malo poteskoca ali bi to vremenom doslo na svoje i da ce mnogo clanova odustati bas iz tog razloga,ja tu nemogu da promenim nista i ovo pisem iz najbolje namere,mnoga udruzenja su vec donela visinu clanarine a iskreno mislim da to nece biti krajnja visina dok se konacno ne sazna koje troskove ce snositi udruzenja!!!Iskreno mislim da nam tek predstoji tezak period mnogo je ljudi ne upuceno u sve novine i ocekujem razlicite reakcije i nisam siguran da ce se sve zavrsiti olakim prihvatanjem tog zakona,mada je on iznad svih nas!!!
Malo sam cackao podatke po internetu u nazad da vidim sta kaze istorija unazad ko je i sta selovilo pa sam nasao interesantne podatke kako se lovilopre sto godina, ko je mogao da ide u lovi sta su radili obicni smrtnici koji to sebi nisu mogli da priuste !!!
Ima puno interesantnih clanaka ali je poenta sledeca
LOV JE KOSTAO I TADA A KOSTA I SAD.
NISU SVI MOGLI DA BUDU LOVCI KOJI SU TO ZELELI JER NISU IMALI PARA DA TO SEBI PRIUSTE.
PLEMICI ,VLASTELA,GROFOVII ZAMLJOPOSEDNICISU LOVILI A OBICNI SELJACIIRADNICI SU NOSILI DIVLJAC I PRAVILI POGONE<ODRZAVALI SU TA IMANJA I ZADOVOLJAVALI SE SA DELOM MESA OD ULOVA KOJI SU DOBIJALI!!!!
Ko je krao ili krivolovio bicevan je javno a u pojedinim zemljama gibio bi ruku za kradju!!!! Ovo poslednje ako bi se kod nas primenjivalo pa polovina bi bilo sakata sigurno!!!!!!!
Bilo je na forumu price oko ovoga ko moze a ko ne da se bavi lovom.
Evo da iznesem i ja svoje misljenje mada mozda i nije dirktno vezano za temu.Lov je oduvek bio "kraljevski sport",jedan od najzahtevnijih,skoro najskuplji,i sport sa velikim odricanjem,u smislu vremena,tako svo ovo zavaravanje sa tilcom oko lova da i obicni gradjani i samoupravljaci,to je bilo ono vreme kad je kod mene direktor ujutru kad dolazi na posao cistacicu uz dobro jutro koleginice priupitao za zdravlje,jel ima sve za normalan rad i jel ima prituzbe,pada u vodu jer prelaskom iliti tranzicijom u kapitalizam zna se a i oduvek se znalo ko moze da ide u lov VLASTELA,FEUDALCI,KAPITALISTI,u nasem slucaju TAJFUNI sto ce reci samo je kod tilca lov bio SOCIJALNA KATEGORIJA i to moramo da shvatimo svi i to ne pre ili kasnije nego sad i odma i tu je prici sa lovom i oko lova kraj.Lovice onaj ko moze finansijski da izdrzi a takvih ce biti sve manje jer u kapitalistickom uredjenju i trzisnoj ekonomiji se zna ko vozi kultivator a ko otvara kapiju
slavaplana kaže:
Malo sam cackao podatke po internetu u nazad da vidim sta kaze istorija unazad ko je i sta selovilo pa sam nasao interesantne podatke kako se lovilopre sto godina, ko je mogao da ide u lovi sta su radili obicni smrtnici koji to sebi nisu mogli da priuste !!!
Ima puno interesantnih clanaka ali je poenta sledeca
LOV JE KOSTAO I TADA A KOSTA I SAD.
NISU SVI MOGLI DA BUDU LOVCI KOJI SU TO ZELELI JER NISU IMALI PARA DA TO SEBI PRIUSTE.
PLEMICI ,VLASTELA,GROFOVII ZAMLJOPOSEDNICISU LOVILI A OBICNI SELJACIIRADNICI SU NOSILI DIVLJAC I PRAVILI POGONE<ODRZAVALI SU TA IMANJA I ZADOVOLJAVALI SE SA DELOM MESA OD ULOVA KOJI SU DOBIJALI!!!!
Ko je krao ili krivolovio bicevan je javno a u pojedinim zemljama gibio bi ruku za kradju!!!! Ovo poslednje ako bi se kod nas primenjivalo pa polovina bi bilo sakata sigurno!!!!!!!
jeste slavo tako je bilo,samo vidi ko je vodio računa o lovištu*stručna služba*jeste bičevala i odsecala ruke,ali je verovatno i vodila računa o divljači,a danas je to malo drugačije,mislim što se tiče bičevanja,odsecanja ruku,prihrane divljači... i ti seljaci su ipak pored vlastele dobijali satisfakciju u mesu divljači
250 ovaca
Lovocuvar 12*63380=760 570 bruto (45000 neto/mesecno)
Upravnik 12*70422/3=281 690 bruto (50000 neto/mesecno)
Izrada planskih dokumenata 10000
Nabavka opreme za lovocuvara 0 dinara (vec je opremljen)
Naknada za koriscenje divljaci:
Zec 250 lovaca*3 zeca*211 dinara=158 250
Fazan 250 lovaca*8 fazana*103 dinara=206 000
Lovna karta+clanarina savezu+lovacke novine 250*3000=750 000 (ovo je manje ali nema veze)
Hrana (grubo) 100 000 (da ih utovimo posteno )
Gorivo,struja,telefon 12 meseci*(5000 gorivo+1500 struja+1000 telefon)=90 000
Sve ostalo 200 000
Ukupno: 2 400 000 na 250 lovaca je 9600 dinara po lovcu.
Posto nikada nisam bio na celu nekog saveza pa nemam pojma da li je moja racunica tacna pretpostavicu da sam promasio za oko 20%.Treba tu i za uzgoj fazana i za jos neke stvari pa mogu da se slozim da sve kosta i 12 000 po lovcu. Sve preko toga je previse.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?