Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sa kojom municijom (sačmom) u lov?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
hamerles

Podunavac kaže:
Naravno da postoji razlika između uslova lova kod nas u ravničarskim delovim (Vojvodina i Slavonij) i u planinskim predelima, ali neki parametri za sačmu su isti svuda. Maksimalna daljina gađanja sačmaricom je 40-45 metara. Naravno da može i dalje ali to više nije etički. Efikasan domet sačme je 50-55 metara. Naravno opet može i dalje sa K 100 na primer, ali mi smo lovci a ne snajperisti i terminatori. Takve daleke hice mogu da opravdam samo na guske u preletu (eventualno patke) a na zeca i fazana ne. Lov je i druženje i uživanje u prirodi a ne samo odstrel. Sačma od 4,5 mm ne samo da je prekrupna za zeca i fazana, nego je i opasna zbog svoje energije i dometa (pogotovo u grupnom lovu). Druga stvar sužavanje čoka odgovarajući uticaj ima samo na sitnu sačmu (zaključno sa sačmom 8, 3,5 mm). Za lisicu je već OK, premda ja koristim 4 mm.
i na koliko metara kolega je odstrelis sa sacmom 4mm ?

Podunavac
 Tridesetak. Kad planiram na dalje koristim 22 LR ili karabin.
Tri prsta 2Kolce

Lala
 Podunavac, kod vas dozvoljen 22LR za predatore?
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

hamerles

canis aureus kaže:

hamerles kaže:

Lala kaže:
Pa nećeš fazana gadjati na 50 metara? Puca se kad ima smisla pucati, kad je izvesno da će pogodak biti efikasan, a ne rokati po svemu što se podigne. Vidjao sam i to, da opale, sve sa komentarom 'možda mi se posreći'. Pa onda bude ranjavanja divljači, a to je bzvz.
Ja bih tačno nekim pravilnikom predvideo, koja divljač se lovi kojom krupnoćom sačme. I onda na smotri, pre polaska u lov, da lovnik prekontroliše municiju kod lovaca. Kako je počelo, još malo pa će zeca gadjati sa PP.
krupnoca sacme je slobodan izbor svakog lovca. ja samo kazem da se u mom kraju lovi krupnijom sacmom jer neces nikad videti zeca na 15 metara i fazana na 20 obicno se puca oko 40 metara... ili licicu gajdati sacmom 3,5 mm sto pojedini pisu na sajtu moze ali na 20-25m a znate li kada ce lisica da vam pridje na tu daljinu verovatno juce Bye lov u brdu se razlikuje od internet teorije... to je moje misljenje Bye

Lalo potpuno se slažem sa tobom povodom ovoga! Uvođenje kontrole nije loša ideja! Pa ima "lovaca" koji u lov na prepelicu ne nose municiju sitniju od 4mm!!!, doduše na prepelicu u tom lovu uglavnom i ne pucaju niti obraćaju pažnju ...
Tako da bi se taj "slobodan izbor" trebao dovesti u red nebitno na kom se terenu lovi jer bitnija je bezbednost učesnika u lovu od samog odstrela divljači u istom tom lovu!
hamerles,
Poznajem mnoge lovce koji love u brdima a i sam sam dosta puta lovio na takvim terenima i kao većina tih "brđana" koristio sam sačmu od 3,5mm i na fazana i na zeca, i uspešno odstreljivasmo.
Za lisicu i šakala uglavnom koristim 4mm i zimi 4,5mm, jedino sad u zadnje vreme 5mm jer u prodavnici trenutno nije bilo 4,5mm pa kupih od 5 i dok ne potrošim ... i znam kada će lisica da priđe na 20-25m pa i bliže jer priličan broj puta sam imao priliku ili da je dovabim ili da je sačekam da dođe do mamca te je gađam na tim daljinama a to sigurno nije "da će da mi dođe ali juče"!!! O tome sam "negde" i pisao ali eto možda je to bila samo "fatamorgana"
I ne vidim da je sve ovo što sam napisao ili što su napisali ostali članovi foruma samo internet teorija ... već više prava teorija iz iskustva i prakse za koju ako misliš da je pogrešna ne moraš da je koristiš i upražnjavaš a ne da ta tuđa iskustva omalovažavaš ....
kolega ne omalovazavam ja tudja iskustva pogresno si to protumacio bez ljutnje Bye

Podunavac

Lala kaže:
Podunavac, kod vas dozvoljen 22LR za predatore?

Jeste Lalo. Za: lisicu, divlju mačku, šakala, jazavca, sivu vranu, vranu gačca, svraku i šojku kreštalicu.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 Jel moguće da mi šteka kompjuter? Sinoć i večeras ne mogu da pišem, rastura me.

Bilo je nekih kraćih zastoja na serveru, ništa strašno. Nije do tvog compa.
Srbijalov Admin Tim

Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 Mogu da ti kažem da je 22 LR odličan za lisicu. Koristim RWS municiju high velocity sa šupljim zrnom, ali ne pucam preko 70-80 metara.
Tri prsta 2Kolce

tomo vrbas
 Ja mislim da nema odvratnijeg osecaja kad u lovu na zeca stojis na doceku dok potkovica se polako priblizava a pojedini lovci pucaju sa 5 i 2 sacmom (5mmi5,6mm)pa kada pocne da ti fijuce oko glave pa neznas dali da zalezes ili da se ukopavas!I ja se slazem sa Lalom da pred svaki lov lovnik ili grupovodja prekontrolise sa kojom sacmom ko lovi i ako nije adekvatna vratiti iz lova takvoga lovca!Jer najbolji je lov kad svi odu i vrate se iz njega,jer ulov nije merilo uspeha ako ce to nekoga kostati glave!No no no

Hunter forever

tomo vrbas kaže:
Ja mislim da nema odvratnijeg osecaja kad u lovu na zeca stojis na doceku dok potkovica se polako priblizava a pojedini lovci pucaju sa 5 i 2 sacmom (5mmi5,6mm)pa kada pocne da ti fijuce oko glave pa neznas dali da zalezes ili da se ukopavas!I ja se slazem sa Lalom da pred svaki lov lovnik ili grupovodja prekontrolise sa kojom sacmom ko lovi i ako nije adekvatna vratiti iz lova takvoga lovca!Jer najbolji je lov kad svi odu i vrate se iz njega,jer ulov nije merilo uspeha ako ce to nekoga kostati glave!No no no

E u takav pogon potkovicom kad bi pucali sa sacmom 5mm i 5,6mm nikad ne bi ni isao,sta da im budem pokretna meta.
marka Engleski poenter marka

hamerles
 Sve preko 4,5mm na zeca je van svake pameti jer je to grupni lov. Za Lisicu moze i 5mm. Bye

canis aureus

tomo vrbas kaže:

Bravo 2Bravo 2

tomo vrbas
 Do sada sam uvek isao u pogon i vodio krilo pa takve stvari i nisam primecivao,ali jesenas sam imao problema sa kicmom i lovnik me postavi na docek sa pocasnim lovcima da i oni odstrele kojeg zeca, i verujem da vise necu jer nista odvratnije od tog fijuka krupne sacme.Dok pogon nije stigao do nas nisam ni imao pojma o kojoj se sacmi radilo dok mi neki lovci koji su isli u mome pravcu nisu pokazali cime pucaju(5 i 5,6) i jos se hvalili kako su na daleko"skidali"zeceve!

Hunter forever
 I posle se kaze nesrecni slucaj,ja razumem 4 aj da kazem i 4,5 mm ali da nije mnogo 5 i 5,6 mm,i jos lov pogonom.Frown
marka Engleski poenter marka

Lala
 Ako je za krupnu divljač predvidjeno tačno kojim zrnom i kojim kalibrom može da se lovi, zašto bi izbor municije (sačme) za sitnu divljač bio ostavljen 'slobodnom izboru' lovca? Pa sutra može neka budala da prepelicu lovi sa PP Grin
Mislim da je taj moj predlog razuman, i da bi u pravilniku o načinu organizovanja i izvodjenja lova trebalo uneti neku sličnu odredbu, odnosno, dati max. veličinu sačme za lov odredjene vrste sitne divljači. 

hamerles
 PP se vise kod mene ovde uopste ne koristi Smile ali za lisicu Krusik special 34g 4,5 i 5mm je strava padaju samo tako B) za zeca 4mm i 4.5 kad je hladno za fazana 3,5 i 4mm za svrake itd 3mm. sve ispod 3 mm u brdskom lovu nema rezultate Bye

Podunavac

Lala kaže:
Ako je za krupnu divljač predvidjeno tačno kojim zrnom i kojim kalibrom može da se lovi, zašto bi izbor municije (sačme) za sitnu divljač bio ostavljen 'slobodnom izboru' lovca? Pa sutra može neka budala da prepelicu lovi sa PP Grin
Mislim da je taj moj predlog razuman, i da bi u pravilniku o načinu organizovanja i izvodjenja lova trebalo uneti neku sličnu odredbu, odnosno, dati max. veličinu sačme za lov odredjene vrste sitne divljači.

Slažem se sa lalom. U lovačkim priručnicima se mogu pronaći podaci koja sačma za koju divljač, pa bi se to moglo malo doraditi i uvesti kao zakonsku obavezu.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 U Hrvatskoj je to odavno regulisano zakonom. Taj se deo zove "Pravilnik o načinu uporabe lovačkog oružja i naboja". A evo i kako to izgleda.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 Ne bi da ispadne da hvalim Hrvatske zakone a kudim Srpske, ali što se tiče lova mnogo bolje je odrađen, pogotovo što se tiče zakona o oružju i municiji. Ovaj pravilnik može poslužiti našim lovcima početnicima kao polazna osnova za budući izbor sačme u lovu. A i nekim starijima da malo pogledaju i razmisle o ovome.
Tri prsta 2Kolce

Lala
 Da, ovo je u redu, ta tabela, razumno izgleda, jedino mi malo ovaj poslednji red, dat je veliki raspon 1,7-3,5, pa nije valjda da neko gadja svraku ili prepelicu sa 3,5 mm?

bela

Podunavac kaže:
U Hrvatskoj je to odavno regulisano zakonom. Taj se deo zove "Pravilnik o načinu uporabe lovačkog oružja i naboja". A evo i kako to izgleda.

ja mislim da sam negde kod nas video ovako nešto, nisam siguran ali mislim da je bilo u lovačkom priručniku kad sam bio još pripravnik.
vižlan i terier

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Gde sa karabinskom municijom? Redenik, novčanik... MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 29 06.06.2016. 19:19
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,383,496 posete www.srbijalov.com