Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor prve puške za početnika!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor prve puške za početnika!
aleksa
 Apropo teksta iznad dodao bih da ne samo da koristimo mnogo sitniju sacmu nego je vrlo uspesno koristimo ako smo svesni njenih krajnjih mogucnosti i pucamo na optimalnim udaljenostima.
Lovio sam sa starijim lovcima par sezona koji koriste 6-icu za sve i imaju velika ocekivanja jer im se ponekad desilo da odstrele na vecim daljinama,dosta je tu ranjavanja i nerezonskog pucanja.Ne bih ja to uzimao kao ispravno!

Podunavac
 O izboru veličine sačme sam već pisao ali evo da ponovim. Brojna ispitivanja pokazala su da efikasnost sačme više ovisi o broju kuglica kojima je divljač pogođena nego o njihovoj probojnosti. Divljač pogođena većim brojem sitne sačme ostat će na mestu nastrela zbog nervnog šoka, iako je sačma samo probila kožu. Dakle, u nedoumici koju sačmu izabrati za lov određene divljači bolje je odlučiti se za sitniju. Osim toga što je sitna sačma efikasnija, ona brže gubi brzinu i energiju, što je sa stajališta sigurnosti u lovu veoma bitno.
Tri prsta 2Kolce

hamerles

Podunavac kaže:
O izboru veličine sačme sam već pisao ali evo da ponovim. Brojna ispitivanja pokazala su da efikasnost sačme više ovisi o broju kuglica kojima je divljač pogođena nego o njihovoj probojnosti. Divljač pogođena većim brojem sitne sačme ostat će na mestu nastrela zbog nervnog šoka, iako je sačma samo probila kožu. Dakle, u nedoumici koju sačmu izabrati za lov određene divljači bolje je odlučiti se za sitniju. Osim toga što je sitna sačma efikasnija, ona brže gubi brzinu i energiju, što je sa stajališta sigurnosti u lovu veoma bitno.
samo sto ces kolega u brdskom lovu sitnom sacmom odstreliti verovatno nista kod mene ni jedan lovac ne koristi sacmu ispod 3,5 mm ili osmica...

Lala
 Tema je 'Izbor puške za početnika', o veličini sačme za lov, ima posebna tema.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Podunavac
 Izbor krupnoće sačme prvenstveno zavisi od vrste divljači koju lovimo. Ali ako smo u nedoumici oko krupnoće, bolje je izabrati sitniju. Na primer ja za fazana koristim 3 mm, a za zeca 3,5 mm.
Tri prsta 2Kolce

Lala
 Nazad na temu
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Podunavac
 Ups Izvinjavam se.
Tri prsta 2Kolce

hamerles

Podunavac kaže:
Izbor krupnoće sačme prvenstveno zavisi od vrste divljači koju lovimo. Ali ako smo u nedoumici oko krupnoće, bolje je izabrati sitniju. Na primer ja za fazana koristim 3 mm, a za zeca 3,5 mm.
to je ok podunavac nego citam po nekim komentarima da ljudi pucaju na zeca sa sacmom 1,75 to je mnogo sitna sacma ... i ja je koristim ali kada je neko veselje ispalim je u vazduh jeftinija je B)

hamerles
 Ups

Lala kaže:
Nazad na temu

LM
 Za prvu pušku sam odabrao IŽ 27 12/76 sa jednim obaračem (mislio sam kupiti položaru 16/70, ali zbog mojih gabarita, jedino mi je kundak ove puške odgovarao), sa njom sa zadovoljan, nisam imao nekih problema, 2-3 puta mi je zaglavio izbacivač čaure, ali sada radi dobro.
Svakom bi preporučio IŽ 27 - izbor kalibra je više stvar ukusa i potreba. Moj kolega ima Toz 34, i ona radi besprekorno.

hamerles
 Moja prva puska koju i sada imam je Zastavina Polozara 12/70 nikad se nisam pozalio na nju radi bezprekorno... Posle sam kupio IZ18 i zavoleo je strasno nebih je menjao da mi daju PA za nju bas mi je prirasla za srce. Ipak mislim da bih za izbor prve puske za pocetnika ipak najbolja jednocevka. Jer i iz dvocevke retko kad je potreban drugi metak obicno prvi resava stvar. Jednocevka za pocetnika B)

Podunavac
 Kolega baš obratno. Za početnika je dvocevka, a jednocevka za iskusnog lovca koji je siguran u svoje streljačke veštine. Premda dvocevka ima prednosti i za dobrog strelca koji rešava odstrel jednim metkom, zato što može da bira iz koje će cevi da puca, iz jače ili slabije čokoirane.
Tri prsta 2Kolce

Dule bub Trnava
 Tako je kolega PODUNAVAC Jedna cev za pocetnika nikako bilo jednocevka a jos gore POLUTOMAT! Bokerica ili Hamerles a kalibar je da sami odlucite moja preporuka bi bila kal 12. Ja imam i 12 i 16 obe su bok.

hamerles
 Podunavac mislio sam zbog vezbe pogadjanja jednim metkom pa da bude jednocevka izbor brve puske za pocetnika... Znam nekoliko pocetnika sto su poceli lov sa jednocevkom pa uz malo vezbe odstreljuju samo tako nema greske cak i bolje nego ovi sto su poceli sa bokericama IZ27...B)... Pocetnik treba da bira pusku koja mu lezi u ramenu i koja mu se svidja bez obzira na polozaj cevi dali je bok ili polozara,PA ili Pumparica pa cak i jednocevka. Moja preporuka samo koja mu se svidi na prvi pogled i posle tog gledanja ako lezi u ramenu i gde iz prvog pogleda oka ima nisansku liniju to je prava puska i za starijeg lovca pa i za pocetnikaB)

canis aureus
 hamerlesU ima logike u ovome što napisaYes popravljaš se tebraBravo 2 sad se može razumeti šta si 'tIo reć'Comp
-mislio siHmmm -jednocevkom pa polako!!, pa kad se nauči strpljenju i ovlada rukovanjem tom puškom, da ne kažem, ovlada unošenjem u rameni pojas, nanošenjem na cilj, te i pogađanjem istoga cilja ... srbijalov a kasnije ako se tako naučen odluči za promenu puške neka je menja koliko hoće i za koju hoće samo neka mu to stečeno znanje i rukovanje ostane ...
mada i tvoji počeDci su bili sa dvocevnom položarKom ali si vremenom došao do zaključka, koristeći jednocevNu jednometku, da je baš TO POnajbolji izbor za lovca poČETNIKAB)Bravo 2

iveli 3

(PSt-do sada si funkcionalnost i izdržljivost stavljao na prvo mesto a sad si to preskoJčio navodeći samo "svidŽanje na prvi pogled i ležanje u ramE"Confused tebra, promenio si mišljenje ili si samo zaboravio šta si ranije mislioHmmm)
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

mirko knezevic
 Sve je stvar ukusa i malo saveta malo ljubavi prema necemu odredjenom...Smile Ja sam krenuo u lov sa bokericom ali nije bila moja nosio sam je na nabavnu dozvolu skupljao pare da kupim a lov krenuo jbg,kasnije sam kupio PA znam da ga mnogi ne vole i da kazu za nas sto ih nosimo da nismo lovci,ali sta da radim ja ga volim,e sad sam kupio bokericu...Stidljiv Morao sam obozavam te puske...Smile A za lovca pocetnika,ma neka odluci sam,cuje misljenje nekoliko ljudi pa nek vidi sta mu najvise odgovara...Smile
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

hamerles
 Canis druze pobrka mi se pored ovoliko komentarisanja pa se i zaboravim sta je bilo pre nedelju danaStidljiv inace gledam da se ne razlikuju mnogo upisi. U svakom slucaju svaka puska je funkcionalna B) ostalo je stvar nijansi i lepote,a bogami i cene B)

canis aureus
 hamerlesU tebraDim
"inace gledam da se ne razlikuju mnogo upisi"
-siguran sam da si štio reć' -važno je da je mišljenje isto, što je i najvažnije, iako u upisima zbog prevelikog komentarisanja nekada zabunom dođe i do nekog upisa koji bitno menja prvobitno mišljenje pa se svima čini da je i samo mišljenje promenjeno a u stvari radi se o zabLuDi ...;)
iveli 3

Ma ja mislim da je PoluAutomatska sačmarica najlošiji izbor puške za lovca početnika!! iako se mnogi "omladinci" upravo za takviju pušku opredeljuju ... pa još ako je u 12/89 Frown QQ QQ
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

hamerles
 Canis druze u potpunosti se slazem sa tobom po pitanju kalibra 12/89 kao izbor za pocetnika jer je to nepotreban kalibarB)

matakata
 Ja sam počeo sa ćaletovom bokericom sa dva okidače, ta dva okidača su me naučila da biram sa kojom ću cevkom da pucam. Mislim da je bolje i zbog toga da se uzme dvocevka, bok ili položaru kome se šte svidja. A što se tiče nišanjenja i strpljenja prilikom pucanja, to se uči vežbanjem. Za kalibar 12/89 nemam rečiSad, ja sam pucao i sa 12/76 pa je to mučenje, ali neko voli sado-mazoFrown. Nisam ni ja za PA kao prvu pušku, veliko rasipanje municije pa još kad si početnik pucaćeš kao ovajlovac (ko reče on stvarno opali 4 puta)

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,393,073 posete www.srbijalov.com