sheytan kaže:
Ljudi, to shto navodite su troshkovi MATERIJALA. A qtije, makine, strooja, prostor, plate, PDV, itd, itd...? Nije to sve tako prosto...
Ja sam i mislio na cenu sa pdv i troskom proizvodnje(struja i masina) recimo ako jednu maloprodaju kosta kapislirana caura sa pdv 6 din a proda godisnje 1000-3000 kom realno ne prodaju vise onda jednu proizvodnju koja kupi npr 50 000 kom ta ista caura kosta recimo 3.5-4 din sa pdv,recimo ako jednu maloprodaju barut kosta 500 din u nabavci sa pdv a prodajna cena 750 din za 250 gr baruta,koliko kosta kada jedna proizvodnja kupi 500 kg i vise baruta.
Nisam siguran, ali otprilike moja procena cena materijala koje fabrike kod nas verovatno platjaju:
PVC tchepovi: 0.7e-0.8e/100kom
1kg sachme: 2e
1kg baruta: verujem ne vishe od 10e, u najgorem sluchaju 15e
kapisliraTa chaHura: 0.04e max., sa prevozom, carinom, PDV i sl.
qtija: npr. 5rsd za 25kom. pakovanje
E, sad, ako BELOM ima 4 zaposlena, koji imaju XXX plate za godinu dana, i ako BELOM proda cca. 1.500.000 mechitja godishnje, i za to potroshi XY kWh strooje koja koshta YYX, ondaK po metq sve to koshta YZ rsd... Znachi, svi ovi troshkovi su SASTAVNI DEO CENE METKA... Npr., ako se za plate godishnje potroshi 4.500.000rsd, troshak po metq je 3rsd! Itd, itd...
Pozdrav od Belombeograd. Prvo,ja nisam fabrika,nisam ovlasceni portparol ili marketing menadzer Preduzeca DOO" Belom",drugo sve sto ovde pise i u predhodnim upisima,i sada je moje licno misljenje.Mozda nekad preterano reagujem,mozda sam vec i dosadio sa svojim komentarima,mozda ne bi trebalo ni ovo da pisem,ali imam potrebu kao neko ko proizvodi taj metak koji se zove Belom,i koji je u tome vise od 15 godina,da nesto i kazem,pogotovo,kada kritike na racun municije koju proizvodimo nisu argumentovane i kada predju prag pristojnog i korektnog.Nije mi namera ni da se "prepucavam" sa kolegom Lalom,jer sam s covekom i licno(putem telefona)komunicirao,i vise puta privatnim porukama. Ali ne razumem zasto se sada tema siri na nesto sto nije sustina,a to je kvalitet metka i moguce primedbe,a sto da ne i pohvale. Mene je samo jako"zabolelo" da je moguce da mi se oduzme pravo da odgovorim,i mogucnost da zbog neceg bude ugasena tema Belom municije.Zna kolega Lala da sam pisao i "oprostajno pismo" (koje nije objavljeno) od ovog foruma,i hvala mu sto me je pustio da i dalje pisem. Ali, malo je bespotrebno emotivno i licno postalo to dokazivanje ko je ,a ko nije u pravu. Za sajt ste svi vi u pravu,i on bi resio mnoge nedoumice,a pogotovo objavljivanje protokola pucanja,ali to vec nije do mene. Samo jos jednom,sve o Belom metku sto sam pisao je licni stav i rezultat iskustva u proizvodnji municije. Nisam lovac,a ni strelac,pa zato i trazim i dalje vase primedbe,sugestije i misljenje. Toliko.
Pozdrav za Lalu.
DakiNS kaže:
Ako je tako onda priča o davljenju carinskim dadžbinama nešto i ne leži
Ne leži jel su u Italiji kapisle na malo 3 za 100kom ,a oni kupuju na veliko sve ,imaš kapisliranih čaura za trap na malo 1000kom za 45 sa kapislom a zamisli na veliko koliko je jeftinije ,naš barut kupuju jeftinije nego mi po radnjama ,a isto tako i olovo,sigurno ne plaćaju preko 2 za kg tako da ima dosta računice ,čepovi domaći ako su neka budu max 1,2din ....
Slažem se sa ovom konstatacijom. Hrvatski M90 uvozi sve komponente iz Italije. U Hrvatskoj su veće plate, skuplja struja i ko zna šta još. Kvalitetna je i brza municija na koju se pri uvozu u Srbiju plaća carina i porez, pa svejedno nije preskupa (pogotovo u odnosu na kvalitet). Dok god je u cenovnom rangu sa boljom konkurencijom (kao npr. Mirage Clever i sl.) Belom ne može očekivati veliku prodaju na Srpskom tržištu. Ne kudim nikoga, i voleo bi da naši proizvodi imaju prednost na našem tržištu, ali ekonomska situacija je takva da se gleda na svaki dinar. Probao sam Belom municiju i sa efektom sam bio zadovoljan, ali mnogo čadi cev, a po ceni je bliska (ili ista) sa Mirage Clever koju inače koristim. A za te pare ću ipak da pucam Mirage. Što se tiče poolovljavanja cevi tu se ne slažem sa kolegama. Kod savremene municije je sačma uglavnom upakovana u korpicu (a kod trapa sva) pa ne može da poolovljava cev pošto ne dolazi sa njom u fizički kontakt. Kada bi Belom bio malo jeftiniji verujem da bi imao veći broj korisnika u Srbiji. Meni lično ne smeta to što mnogo čadi cev pošto redovno čistim svoje oružje i uživam u tome, ali je opšte poznata stvar da većina naših lovaca ne održava svoje sačmarice adekvatno pa je ova pojava otežavajuća okolnost.
DakiNS kaže:
Ne leži jel su u Italiji kapisle na malo 3 za 100kom ,a oni kupuju na veliko sve ,imaš kapisliranih čaura za trap na malo 1000kom za 45 sa kapislom a zamisli na veliko koliko je jeftinije ,naš barut kupuju jeftinije nego mi po radnjama ,a isto tako i olovo,sigurno ne plaćaju preko 2 za kg tako da ima dosta računice ,čepovi domaći ako su neka budu max 1,2din ....
Slažem se sa ovom konstatacijom. Hrvatski M90 uvozi sve komponente iz Italije. U Hrvatskoj su veće plate, skuplja struja i ko zna šta još. Kvalitetna je i brza municija na koju se pri uvozu u Srbiju plaća carina i porez, pa svejedno nije preskupa (pogotovo u odnosu na kvalitet). Dok god je u cenovnom rangu sa boljom konkurencijom (kao npr. Mirage Clever i sl.) Belom ne može očekivati veliku prodaju na Srpskom tržištu. Ne kudim nikoga, i voleo bi da naši proizvodi imaju prednost na našem tržištu, ali ekonomska situacija je takva da se gleda na svaki dinar. Probao sam Belom municiju i sa efektom sam bio zadovoljan, ali mnogo čadi cev, a po ceni je bliska (ili ista) sa Mirage Clever koju inače koristim. A za te pare ću ipak da pucam Mirage. Što se tiče poolovljavanja cevi tu se ne slažem sa kolegama. Kod savremene municije je sačma uglavnom upakovana u korpicu (a kod trapa sva) pa ne može da poolovljava cev pošto ne dolazi sa njom u fizički kontakt. Kada bi Belom bio malo jeftiniji verujem da bi imao veći broj korisnika u Srbiji. Meni lično ne smeta to što mnogo čadi cev pošto redovno čistim svoje oružje i uživam u tome, ali je opšte poznata stvar da većina naših lovaca ne održava svoje sačmarice adekvatno pa je ova pojava otežavajuća okolnost.
B) dobar upis sa kojim se slažem i Tornado koristi JK barut bofors koji je skuplji od MB iz Lučana ,tako da ovo oko cena je i dalje diskutabilno.
Kolega Belom moja ideja sa upisom nije bila da omalovažim ničiji rad ni promociju (istina osim vaših upisa vrlo slabu) niti da kritikujem Belom metak, a ni cenu jer ga nisam probao ili se toga ne sećam(preko 30 godina lovim) nego jednostavno smatram da bi me neko trebao kao jednog prosečnog lovca ubediti da koristim vaš metak.Do sada nisam baš se načitao pohvala na račun kvalitete i cene pa sam hteo malo da analiziramo da li je baš sve realno.Normalno vi kao zaposlen u firmi nemate baš neku veliku mogućnost da utičete na pojedine segmente vezane za prodaju i kvalitet municije. Ali pokušajte da iz svih ovih upisa , ne direktno vi ,nego onaj ko odlučuje izvučete pouke i zaključke da biste pravilno usmerili proizvodnju i distribuciju,normalno i cenu za ponuđen kvalitet
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
DakiNS kaže:
Do ove godine na Hrvatsku municiju nije placana carina (prema sporazumu CEFTA) .Nakon njihovog ulaska u EU stopa ce od ove godine biti 10%,da bi se 01.01.2014 potpuno ukinula.
Vidim da se "zahuktala" diskusija o ceni metka,ali ja Vam ne mogu reci da li je i ili nije onako kako Vi kalkulisete. Moram samo da kazem,da se uvoze caure s kapislom za sve kalibre,ponekad sacma (odredjene granulacije),ponekad cepovi (odredjene visine sa korpicom),pojedinacno zrno (brenek kugla),dok je domace barut,cepovi (gotovo vecina),sacma (vecinom),poklopci,ambalaza mikro makro. Takodje,gresite u startu oko kolicine narucenog repromaterijala,jer se radi od stotinama hiljada (jer ipak Belom radi i za trziste regiona ,a ne samo Srbije).
Rezijski troskovi nisu veliki,kao u drugim javnim preduzecima,jer dvojica nas radi u proizvodnji u Nikincima,a dvoje (direktor i sekretarica-knjigovodja) u direkciji pri Jugoimportu u Bul.umetnosti 2 na Novom Beogradu.Ostale detalje oko cena repromaterijala niti znam,niti o tome imam zaduzenje da vodim racuna,pa morate kontaktirati direktora. Takodje znam da je bila ideja na pocetku rada Beloma 1995.g. da sami proizvodimo caure,cepove ,pa cak i glinene golubove,ali sankcije i besparica su tu ideju odlagali,a sad pogotovo to vise niko i ne spominje. Moje misljenje je da treba traziti strateskog partnera u nekoj jakoj kompaniji (recimo iz Italije),pa da zajedno s njim izvozimo recimo u Rusiju dok ne postanemo clan EU,a imamo sporazum o slobodnoj trgovoni.To bi kako rece kolega Sotra,smanjilo inpute a sa ovim kvalitetom omogucilo bolji prodor na istocno evropsko,rusko a sto da ne i dalekoistocno trziste. Dalje nisam strucan,pa neka neko ko se razume nastavi dalje. Pozdrav i dobar pogled.
belombeograd kaže:
... Moje misljenje je da treba traziti strateskog partnera u nekoj jakoj kompaniji (recimo iz Italije),pa da zajedno s njim izvozimo recimo u Rusiju dok ne postanemo clan EU,a imamo sporazum o slobodnoj trgovoni.To bi kako rece kolega Sotra,smanjilo inpute a sa ovim kvalitetom omogucilo bolji prodor na istocno evropsko,rusko a sto da ne i dalekoistocno trziste. ...
Da li bi ovaj potez uopšte imao smisla? Kolege su već navele da je ruski trap metak "Feter" jeftini i kvalitetniji kod nas od našeg "Beloma". Zašto bi neko uvozio skuplji, a lošiji metak?
Odgovor na upis kolege Predatora.
Imalo bi smisla traziti strateskog partnera(,pogotovo medju proizvodjacima kapisliranih caura,,cepova)jer bi u tom slucaju,sa jeftinijim sada uvoznim komponentama,mogli i cenovno da konkurisemo Feteru i drugima.Nasa prednost je nas kvalitet,mada znam da ce opet biti shvaceno kao previse samopohvalno,ali i Belom ima kvalitet za izvoz.I nije tacno da je Belom trap 2,40(24gr) losiji od Fetera.Ja sam opravdano subjektivan,to se valjda podrazumeva,ali ono sto smo mi probali tj.ono do cega smo dosli (Feter trap 2,4),je istih performansi u pogledu brzine kao i Belom(420-430 na ustima cevi,i 330 m/s na meti)a pritisci su bili kod Fetera 670 do 720 bara) dok je kod novog Belom trapa pritisak ispod 600 (tj u rasponu od 535 do 575 bara). Taj podatak znaci strelcima,kada moraju vise da pucaju i kada im rame od bola pomodri. Opet svaki kupac ima pravo da bira,pa je na njima sta ce da kupe i sta im u konkretnim okolnostima vise odgovara. Cena je u ovo vreme preovladjujuci momenat,i kvalitet se onda manje ceni.Feter ima nizu cenu,i to je veliki minus za Belom.Ali da se ne ponavljam,snizenje troskova,povecanje rentabilnosti ,marketing i ostalo,ipak ostavljama razmisle, onima koji su za to odgovorni i placeni.Pozdrav i dobar pogled.
Bez namere da bilo koga ucim poslu ,moram da kazem da kolega 'Belombeograd' postavlja stvari pogresno. Ne zameram ja vama sto branite svoj proizvod to treba da radite ,ali cinite to pogresno ,a evo i zasto.Polemisete o brzini metka na ustima cevi ,pa sta ce te reci za B&P '150 Anversarii' koji tek treba da se pojavi u slobodnoj prodaji ,a ciji je pritisak 800bara na ustima cevi i neosetite ga u ramenu.Ja sam prosle godine kad je izasao prototip obezbedio dovoljnu kolicinu za nase momke koji su pucali na Evropskom i Svetskom prvenstvu.Mozete njih pitati za utiske ,a i rezultati koje su postigli sami govore.Prosto resenje price je u komponentama i njihovoj ceni.Stalno povika na Fetter sto je jeftiniji ,pa vasa cena je ista kao i B&P Competition One ,a on je opterecen carinom .Zakljucak je da su vam inputi previsoki i na zalost mala godisnja proizvodnja ( neka je i 3 miliona metaka ) jer nije isto deliti troskove na proizvodnju od 3 miliona i 80-90 miliona B&P ili 70 miliona RC (Samo Australia proguta 10 miliona RC godisnje).Vi trebate realno da sagledate gde je vase mesto ( ima ga naravno) ,ali to je posao za vas menadzment.Pozdrav
Jedini domaci patron koji bih pucao trenutno je Krusik iz razloga sto je njegova cena najniza od municije koja mi je dostupna bez nekih znacajnih troskova.Odavno sam napisao da necu pucati domacu municiju koja ima cenu RC-a ili Mirage-a a pri tome se radi o istom punjenju i slicnim komponentama.Konkretno,nikada ne bih kupio Belom pored RC 32 ili Mirage High Speed po istoj ceni.Sta vise,nalazio sam pomenutu stranu municiju po nizoj ceni od naseg Beloma.Posto sam shvatio da je za prvi metak odlican izbor patron bez korpice,mozda bih kupio Belom kada ne bi bilo drugog izbora.
Belomovo resenje je da se diferencira na neki nacin u odnosu na konkurenciju,a to se najlakse ostvaruje kroz nizu cenu.Sigurno da to nije lako ali sve dok je strane municije po ceni Beloma,mnogi ce je zaobici,nikoga ne zanimaju troskovi proizvodnje i ostale peripetije.Pre svih mene.
upravo tako, dosla su vremena kada odabir proizvodjaca municije odredjuje odnos cene i kvaliteta da kazem da u vecem slucaju utice cena na to za kog ce se potencijalni kupac odluciti.Obzirom da je cena Belom patrona ista kao cena Italijanskih a vladamo cinjenicom da medju lovcima ima verovanja da je Italijanska municija jedna od boljih (sto i jeste istina ani ne kazem da je Belom loseg kvaliteta vec treba razbiti mit o italijanskoj municiji kod lovaca a to nije lak posao i naterati kupca da proba proizvod) Belom bi trebao da spusti cenu i ubedi kupca da za manje para dobije metak istog kvaliteta kao npr Italijanski i tako ostvari kvalitetnu poziciju kod potrosaca. Ali to je prica za menadzment.
Dajte Belom po 17 din u maloprodaji pa ćete morati da povećate proizvodne kapacitete. I realno 10% bi trebalo da budete jeftiniji od uvoznog metka.
Sotra kaže:
Polemisete o brzini metka na ustima cevi ,pa sta ce te reci za B&P '150 Anversarii' koji tek treba da se pojavi u slobodnoj prodaji ,a ciji je pritisak 800bara na ustima cevi i neosetite ga u ramenu.
Kolega neke stvari u ovoj tvojoj izjavi nisu logične. Na ustima cevi se meri početna brzina, a ne barutni pritisak. Barutni pritisak je najveći u zoni ležišta metka i prema ustima cevi drastično opada. Kada bi bio 800 bara na ustima cevi, u zoni ležišta bi bio toliki da bi se puška raspala.
Drugo, iako nisam ni video a kamoli probao municiju o kojoj govoriš, ipak ne verujem da postiže pritisak od 800 bara. B&P trap municija postiže do 520 bara sa punjenjem sačme od 24 grama, i do 600 bara sa punjenjem sačme od 28 grama (izuzetak je municija punjena čeličnom sačmom koja postiže do 680 bara sa 28 grama sačme). Trap puške se prave (osim nekih izuzetaka) u kalibru 12/70, za koji je C.I.P. standardima propisan srednji pritisak 740 bara i ta vrednost može da varira maksimalno do 15%. Ovo bi bilo jako blizu graničnih veličina i veoma nepovoljno bi se odrazilo na radni vek oružja koje je predviđeno da ispali veliku količinu municije. I kolika bi to količina baruta trebala biti upotrebljena da u patronu sa 24 grama sačme proizvede toliki pritisak? Kod B&P municije pritisak od 800 bara stvara metak 4 MG2 Flash sa sačmenim punjenjem od 37 grama, i ta municija već spada pod "municiju povišenog pritiska" koja se ne sme upotrebljavati u puškama kalibra 12/70 starije proizvodnje, a nije preporučljivo ni za one novije koje su prošle standardnu tormentaciju.
Kolega Podunavac,mozda moja greska u pisanju,bez zareza,je Vas navela na pogresno citanje.Normalno da je pritisak je u lezistu metka i tu nema spora. Sto se tice B&P trapa (kog smo takodje ovih dana probali u nasem tunelu) ,i tu ste u pravu sa pritiscima i brzinama,ali upravo su to brzine i pritisci i najnovijeg Belom trapa 2,4.Takodje,subjektivan je osecaj svakog strelca,koji pritisak njegovo rame moze da izdrzi i u to se ne bi mesao,ali sigurno da 800 i 550 bara nije isto,ma kako puska amortizovala udarac u rame.To moze da se posmatra i kroz ekonomski momenat.Naime,predpotstavljam da vecina strelaca koristi starije puske,i da je njima 100 bara razlike puno.Mada ,nisam strucnjak za puske i za "municiju sa povisenim pritiskom", mi ipak proizvodimo metak za prosecnog strelca (lovca). A sto se tice diskusije kolege Sotre,potpuno se slazem sa Vasim konstatacijama o masovnoj proizvodnji RC i B&P,ali i nije nam u Belomu namera da se utrkujemo sa milionima proizvedenih metaka,vec samo pokusavamo (i mislim da uspevamo)da pratimo koliko toliko kvalitet ( a na zalost kvantitet nemoguce). Za masovniju proizvodnju Belom metka,po mom skromnom misljenju,propustena je sansa u periodu sankcija i embarga na uvoz oruzja i municije. Ali pare su uvek bile problem.Kolega Sotra zna (jer je nekad dolazio u Belom) da mi imamo prostora u hali za jos jednu masinu,i kapislirnicu,ali ratovi ,sankcije i nedostatak para (ali i hrabrosti nadleznih), nisu dozvolili prosirenja i omasovljenja proizvodnje,iako je i to bilo u planu. Ne prigovaram nikom za nizu cenu metka,nije mi bila namera,samo opisujem ono sto smo mi ustanovili u ispitnom tunelu,za konkretan metak .Nije mi bila namera da navodim na zakljucak da bilo ciji metak ne valja,vec da ono sto i sam kolega Sotra kaze, "da napravim kod eventualnih potrosaca" malo mesta i za Belom metak,i pored cene i pored konkurencije i pored svega sto opterecuje proizvodnju i promet Belom municije. Za cenu koja bi isla ispod troskova proizvodnje,mislim da nema logike,ali opet to je problem za menadzment.Nas posao je kvalitet metka.
Kada se govori o ceni municije na nasem trzistu a vidim da se dosta vrti prica oko cene i na ovu temu iz ugla jednog prosecnog lovca mogu slobodno reci da mi je cena gotovo nebitna,zato sto u proseku ispucam 2 kutije (50kom)patrona za sezonu sto znaci sa razlikom i od 15 din. nesto se bas ne ustedi posebno.E sad ko puca glinene ili ide dosta na prepelice i sl. tu se javlja neka razlika i usteda.Mislim da je za jedan domaci metak u jednoj jakoj konkurenciji bitno da pruzi dobar kvalitet,raznovrsnost municije pre svega,malo agresivniju reklamu ali raznovrsnost pre svega u konstrukciji samog metka,moje neko vidjenje.
belombeograd kaže:
Kolega Podunavac,mozda moja greska u pisanju,bez zareza,je Vas navela na pogresno citanje.Normalno da je pritisak je u lezistu metka i tu nema spora. Sto se tice B&P trapa (kog smo takodje ovih dana probali u nasem tunelu) ,i tu ste u pravu sa pritiscima i brzinama,ali upravo su to brzine i pritisci i najnovijeg Belom trapa 2,4.Takodje,subjektivan je osecaj svakog strelca,koji pritisak njegovo rame moze da izdrzi i u to se ne bi mesao,ali sigurno da 800 i 550 bara nije isto,ma kako puska amortizovala udarac u rame.To moze da se posmatra i kroz ekonomski momenat.Naime,predpotstavljam da vecina strelaca koristi starije puske,i da je njima 100 bara razlike puno.Mada ,nisam strucnjak za puske i za "municiju sa povisenim pritiskom", mi ipak proizvodimo metak za prosecnog strelca (lovca).
Kolega Belombeograd došlo je do nekog nesporazuma. Moj komentar se odnosio na upis kolege Sotra, koji sam i citirao. Što se tiče tvog upisa o pritiscima kod Belom municije smatram ga korektnim i tehnički jasnim i ispravnim.
Čitam redom upis po upis i već u glavi spremam šta ću da napišem, kad ono pri dnu strane sve razjašnjeno, slažem se sa prethodnim upisom kolege Podunavca oko tih 800 bara merenih na ustima cevi, previše je za bilo koji trap metak čak i da je mereno u ležištu metka, očigledno neki nesporazum
Jeste ,citam kao da je meni svaki komentar upucen,pa ne stignem da gledam ko s kim diskutuje.Izvinite na gresci. Pozdrav kolegama Podunavcu i Sotri.naravno i ostalima koji prate temu Belom municije.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?