Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
stevin
 [img][/img]
stevin priložio:
1335332369791.jpg

Lisica

stevin
 Ovu sacmu je covek lio pre par godina u backom petrovom selu,bila je idealna,kao fabricka.radio je u velicini oko 2,5-2,7mm.snabdevao je okolne lovce!video sam 10kila njegove sacme,stvarno je vrhunska![img][/img]
stevin priložio:
1335332175570.jpg

Lisica

Sniper Hunter
 [xhide]

stevin kaže:
Ovu sacmu je covek lio pre par godina u backom petrovom selu,bila je idealna,kao fabricka.radio je u velicini oko 2,5-2,7mm.snabdevao je okolne lovce!video sam 10kila njegove sacme,stvarno je vrhunska![img][/img]

Lepo izgleda ,koju tehniku je koristio nisi se raspitao malo?[/xhide]

Sniper Hunter
 [xhide]

stevin kaže:
Evo malo i za prepelice 2mm.radjeno sa diznom od 0,4!

Super izgleda ako je to ova na slici gore ,i ja planiram da lijem za prepelice kada budem počeo u subotu Božije zdravlje ,i to malo veću količinu ipak je to sačma koja se najviše troši[/xhide]

stevin
 Na zalost covek je umro!kapljala je u ulju,zena posle sve prodala.
Lisica

stevin

Sniper Hunter kaže:
[xhide]

stevin kaže:
Evo malo i za prepelice 2mm.radjeno sa diznom od 0,4!

Super izgleda ako je to ova na slici gore ,i ja planiram da lijem za prepelice kada budem počeo u subotu Božije zdravlje ,i to malo veću količinu ipak je to sačma koja se najviše troši[/xhide]
super je ispala,ja slabo trosim na prepelice,vise na afrikanke a naj vise na patke i to one krupnije,ipak je sezona pataka najduza a idem cesto!cekamo izvestaj posle subote!ziveli
Lisica

kelt
 ovih dana sam kompletirao jos jedan tiganj ovoga puta samo na dve dizne, ali svaka sa po 2 rupice i to precnika 1.5mm, pogadjate vec sta mi je cilj, pa naravno sacma od 4mm
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

Sniper Hunter
 [xhide]

stevin kaže:

Znam da je ulje dobro naročito neko hidraulično ,čitao sam o tome mada nije ekološki ulje zagađuje vodu ,tako da ja tu opciju odbacujem a i sačma se teže ispira od ulja ,meni sa antifrizom ide dobro .
Večeras isprobah furunče šljaka super ,milina da se lije u kalupe sa njime 2x brže ide nego sa kutlačom ili kašikom da se sipa ,ispusni ventil može da se fino podesi tako da se otvara vrlo malo i curi olovo vrlo fino u kalup ,idealno zadovoljan sam a i sa termostatom održavaš stalnu temperaturu ne pregreva se bezpotrebno olovo ,ima manje isparenja ,kalup se stavi na vođicu i pomera se lako i precizno nema prosipanja olova sa strane i okolo kalupa ,ističe fin i tanak mlaz olova koji popunjava ujednačeno komore na kalupu prezadovoljan sam i smatram da vredi svaku paru od 118 .80 chf koliko je plaćena (oko 100) sa njom će livenje LEE kugli biti dečija igra ,a biće dobra i za kasnije ukoliko se odobri zakonom punjenje municije za olučene cevi da se liju zrna za pištoljsku i karabinsku municiju ,za prangijanje po metama ,jeftina municija .
i46.tinypic.com/1pxevl.jpg
prve poluge ubačene u furunče
i49.tinypic.com/2vwgt1w.jpg
vrlo brzo topi i održava temperaturu 700W je grejač
i47.tinypic.com/2eduz4k.jpg

i45.tinypic.com/evao9e.jpg
lio sam sačmu od 8,1 mm i 6 mm
i50.tinypic.com/27xpik6.jpg[/xhide]

kelt
 Lupaovo moram i ja da kupim AngryBravo 2 to brale napred slobodni livciiveli 3
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

Podunavac

Sniper Hunter kaže:
[xhide]

stevin kaže:

Znam da je ulje dobro naročito neko hidraulično ,čitao sam o tome mada nije ekološki ulje zagađuje vodu ,tako da ja tu opciju odbacujem a i sačma se teže ispira od ulja ,meni sa antifrizom ide dobro .

Ako se ne varam odlično je trafo ulje (za hlađenje trafo stanica).
Tri prsta 2Kolce

stevin

Podunavac kaže:

Sniper Hunter kaže:
[xhide]

stevin kaže:

ja koristim vodu i nema zafrkancijevoda bude vruca na kraju ali nema uticaja na kuglice.iste,su kako na pocetku livenja,tako,i,na,kraju!zato slobodno koristite vodu,nebacajte pare za antifriz,ulje....
Lisica

hercegovac

stevin kaže:

Podunavac kaže:

Sniper Hunter kaže:
[xhide]

stevin kaže:

ja koristim vodu i nema zafrkancijevoda bude vruca na kraju ali nema uticaja na kuglice.iste,su kako na pocetku livenja,tako,i,na,kraju!zato slobodno koristite vodu,nebacajte pare za antifriz,ulje....

Trafo ulje je dosta kancerogeno!!!!!

HANTER
 Ja sam danas po prvi put radio sačmu i delimično je uspelo. Imao sam škart 40 procenata, ali dobio sam solidnu sačmu 1,7 do 2 milimetra, a koristio sam dizne 0,5 milimetra. Ima malo sa rupicom ali ništa strašno uglavnom je dobrog oblika, evo slika
MIHAJLO

Podunavac

hercegovac kaže:

stevin kaže:

Podunavac kaže:

Sniper Hunter kaže:
[xhide][quote]stevin kaže:

Trafo ulje je dosta kancerogeno!!!!!

[xhide]Taman odlična kombinacija sa Sniperovom fukušima (radioaktivnom) sačmom. Dovoljno da samo očeše divljač pa da ona padne kao pokošena.HaHaHa[/xhide]
Tri prsta 2Kolce

stevin

HANTER kaže:
Ja sam danas po prvi put radio sačmu i delimično je uspelo. Imao sam škart 40 procenata, ali dobio sam solidnu sačmu 1,7 do 2 milimetra, a koristio sam dizne 0,5 milimetra. Ima malo sa rupicom ali ništa strašno uglavnom je dobrog oblika, evo slika
svaka cast,za prvu turu je ekstra,ako su rupicaste,pripazi na temperaturu!a za skart,smanji nivo olova u posudi,neke dizne su osetljive na nivo pa promena od milimetar ili dva puno znaci kako olovo kaplje!to je iz moje prakse a sad neka kazu ostali sta misle!
Lisica

HANTER
 Hvala kolega.Problem je bio u tome što rešo nije mogao dovoljno da zagreje rampu i dizne pa sam dogrevao brenerom ali on je veliki pa je pregrevao danas nabavljam manji brener samo da dogrevam rampu. i najbolje je išlo kad je najmanji nagib posude.
MIHAJLO

Sniper Hunter
 [xhide]

HANTER kaže:

ČESTITAM! početak iveli 3

Svaki početak je težak ,nemoj to da te obeshrabri ,po meni imao si visok nivo olova u posudi i previše vruće olovo zato ima rupice ,kao što reče kolega stevin ,moraćeš da eksperimentišeš sa visinom olova u posudi,jedino pravilo je da visok nivo olova daje sitniju sačmu (bar kod mene )a nivo moraš prilagoditi od livenje do livenja ,zavisi i od sastava olova ,posle 700kg sačme mogu reći da je svako livenje bilo priča za sebe ,drugi nivo,drugačije isticanje sačme ,dosta uticaja ima i spoljna temperatura i vetar (koji duva ko lud od juče ovde kod mene Angry ,a ovi iz zgrade odlučili da sutra rade prolećno čišćenje oko zgrade ,ludnica !!)a ja planirao za sutra livenjeConfused sada imam poluge identičnog sastava kada sam ih pretapao merio sam na vagi ,po 2,5-3kg olovnih tegića za balansiranje a dodavao po 5 kg olovnog otpada ,cevi limovi ,ali i tu sam primećivao razliku,bilo je mekših limova ,pogotovu je meko olovo koje je služilo za zaštitu kablova i koje ima crnu smolu na sebi ,debljne 5-6mm a seče se ko sir ,a pojedine kanalizacione cevi jedva sekira preseče ,tako da se postavlja pitanje i sastava olova koje imamo na raspolaganju ,lako je amerima imaju gotove poluge i već sa dodacima antimona u određenom i željenom procentu ,najbolje je bilo olovo iz lima sa rengen kabineta a i one ampulice fukuSHima sa onim žutim propelerom na sebiGrin(što reče Podunavac samo fali trafo ulje Grin) sada se nadam da će sa ovim što imam ići ujednačenije ,ako počnem sutra poslepodne ,počinjem sa sitnom sačmom od 2mm za prepelice koja ujedno i ide najsporije ,a kako je sitna i dizne su oko 0,27mm na nju najviše ima uticaja sve ovo navedeno ,kada sam lio prvi put kroz ove dizne olovo je bilo sa dodacima tegića ,sačma je bila super kvaliteta ,isticala brzo i ujednačeno, dobre željene dimenzije ,oko 110 kg a udrugom livenju kroz iste dizne samo je olovo bilo od tih kablova bez dodatka tegića ,iste dizne a dimenzija 2,4mm ispod toga nije htelo a probao sam sve kombinacije i isticala je duplo sporije oko 70kg izlivene sačme za 16 sati livenje -ludnicaGrin,to su neka moja iskustva iveli 3[/xhide]

Sniper Hunter
 [xhide]

HANTER kaže:
Hvala kolega.Problem je bio u tome što rešo nije mogao dovoljno da zagreje rampu i dizne pa sam dogrevao brenerom ali on je veliki pa je pregrevao danas nabavljam manji brener samo da dogrevam rampu. i najbolje je išlo kad je najmanji nagib posude.

Izbegavaj dogrevanje ne valja , počim ugasiš brener dolaziš na isto, a i pregrevaš nekontrolisano sa njime ,probaj da nabaviš jači grejač ,a i tebi je posuda od gvožđa ako se ne varam i rampa takođe ,aluminijum je najbolji bolji je provodnik toplote uz to ja imam i termometar tako da isključujem mašinu ručno -nema termostat kao ono malo furunče ,da imam termostat značilo bi puno ujednačena temperatura je jedan od ključnih faktora za dobro isticanje i livenje .[/xhide]

stevin
 Upravu si sniper da je svako olovo prica za sebe!ja iskljucivo koristim brener,nekako mi je,lakse da kontrolisem nivo u posudi i dogrevanje rampe i dizne!sa fabrickom masinom je to verovatno lakse liti,a ove nase kopijie su takodje prica za sebe,mislim da je brenerom sve lakse i brze iskontrolisati.
Lisica

HANTER
 Meni je olovo bilo od cevi i lima za kablove ali mora brener iako je reso od 1500 w ali jednostavno posuda je od gvozdja i ne zagreje se dovoljno pa mora brener povremeno i malo cukanje
MIHAJLO

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 251 09.02.2015. 20:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,452,087 posete www.srbijalov.com