ZleBakeRodjaci kaže:
Evo da ti odgovorim posto si ti objasnio lepo sta ti smeta kod te puske.....Koristim je vec 6 godina u lovu kisa sneg sunce nebitno,e sad kundak jeste malo losije odradjen ali su druge stvari malo bolje odradjene nego kod nekih polozara...Naime nisanska sina se ne ravna sa glavom puske samim tim daje manju nisansku povrsinu i lakse nanosenje musice na divljac..Oko bruniranja ima zamerki jer je meko brunirana puska ali uz pametno odrzavanje bice kao nova ...Kod mene su glava puske i glava podkundaka fino odradjene tako da ne znam gde si ti uspeo da se iseces.....Inektori rade kao sat i ne glave kao kod nekih pusaka..Puska je laka lepo upada u rame laka je za nisanjenje ima kvalitetne cevi......Od polozara koje se kod m=nas mogu naci sigurno je kvalitetnija od Zastavinih a mozda i od nekih jos skupljih posto imam jednu MerkelSuhl 16 u posedu........
1. Kundak, bukova poluobradjena daska, da li se uopste moze nazvati kundakom .
Bez gumenog amortizera kratak, pistoljski rukohvat predebeo, kao kad drzis tele za nogu da ne duzim...
2.Nisanska sina kriva, bar na ovim koje sam gledao ne tvrdim da je na svakoj.
3. Ne postoji meko bruniranje, nego dobro i lose, ovo je najlosije moguce.
4. Prvi put cujem da postoje "Inektori"
5. Nije uopste laka, jedna je od najtezih polozara na svetu.
6. Zastavine polozare imaju daleko bolju zavrsnu obradu i orahovu drvenariju(imam ih 2, 16 i 12 ispucale sleper municije).
7. Za ovo sedmo nisam strucan, tu je vec potrebna lekarska intervencija
Ovo shvati kao salu!
8. Papreno velika cena za pomenutu sklopociju! Za pomenute novce ima da se kupi puska da te je prosto milina da je uzmes u ruke.
Prijatelju, niko ne kaze da sa njom ne moze da se lovi, po kisi, snegu i raznoraznome kijametu.
IZ43 svakako sluzi svrsi za koju je napravljena.
Moja zamerka je na uvoznike i trgovce, NE na model IZ43!
Po drugim zemljama Ruske puske su neuporedivo boljeg kvaliteta nego kod nas! Zasto? Srani trgovci uopste ne bi mogli na svom trzistu da prodaju pusku sa ovakvim falinkama, pa uvoze ono kvalitetno( prvu klasu).
Za razliku od nasih trgovaca koji uvoze ono naj jefitinije sto mogu da nabave sa ociglednim fabrickim greskama i prodaju nam kao da je prva klasa. .
Volim Ruske puske imam ih 3 komada "Сделано в СССР"
TOZ34
TOZ63
IZ-18
Volim polozare, imao sam zelju da kupim novu IZ43 ali sam iz pomenutih razloga odustao od kupovine.
Model IZ 43 je obrukao modele kao sto su: IZ26,IZ54, IZ58.......................
Scorpion Hunter kaže:
Model IZ 43 je obrukao modele kao sto su: IZ26,IZ54, IZ58...
Oni stariji modeli četrestrojke i tako i tako ali su zato ovi noviji sve samo ne četrestrojke...bar ove što se viđaju po našim prodavnicama.
Koliko sutra ću uslikati jednu "novu", mislim novije proizvodnje IŽ 43, šina patrava, ajd što je šina nego i "spojni prut" donja šina, pa se čak dovodi u pitanje i da li su cevi pravilno "nasadjene" u monoblok jer vizuelno se stiče utisak da je desna cev malo niža u odnosu na levu, o bruniru koji je toliko "mekan" da se maltene skida noktom pa i ta težina koja je kod ove preko 3,2 kg i to u 20-om kUlibru a cevi 66cm. Ma ko da su je pravili u petak pred sam kraj radnog vremena.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
ssekir75 kaže:
рођаКУ, да теби чича шеки нешто објасни. и у гимназији и на факултету дипломирао сам на историји оружја. од малена сам се бактао са разним танџарама, кубурама, карабинима и сличним зезалицама. кроз руке сам протурио свашта, иако из много тога нисам пуцао из објективних разлога. елем, већ сам рекао да волим руску технику. носим тоз-34, што је, колико ја знам, руска пушка. у догледно време набавићу себи и тоз-63 јер волим петларе. иста фирма, дакле руска. носим руске сатове, возим руски мотор. немам ни један једини разлог да кудим нешто зато што је руско, што код понеких јесте случај. АЛИ, као што сам рекао за неке друге пушке да су превише нежне, тако и за иж-43 кажем да је ЦЕПАНКА!!! а то кажем из разлога што сам је пре пар месеци гледао у канони у ниш и нашао јој зилион мана. ако одбацимо естетику, која мени и није најважнији фактор код оружја (потражи моје постове у расправци око м48 па ћеш да се увериш и сам), највећа мана коју сам нашао јесу недорађени механички делови. коЊкретно, посекао сам прст вукући предњи обарач. знам ја да то није никакав посо да се среди, 5 минута турпијања, али прика, ти купујеш НОВУ пушку (или бар оно што би требало да буде пушка). поред тога, сила окидања је била, да ти не причам. полуга за отварање исто претешко иде, пучка се тешко прелама. ајде нека и то буде због коЊзервације, али није. лоша обрада. предња површина цеви лепо има трагове тестере којом је сечена (на основној верзији иж-27 коју сам гледао у ловоспорту још је била и укриво исечена ). ником на памет није пало да је пусти 3 секунде на шајбну . кундак није кундак него тараба грђа него на м48 (ајде да то прескочимо, да кажемо да мени не лежи). брунинг имао неке штрафте, ко божемепрости америчка застава. е сад све то упоредим са мојим тоз-ом из '88, који је годинама вучен по пандурском подруму (у коме сам неки дан био и умазао се ко да сам радио генералку на трактор), а који је после чишћења заблистао као нов плавим брунингом. плаћен 200 јеврова. значи, нове руске пушке раде, то нико не спори, али за те паре могу да купим и заставин карабин и половну пушку бољу од ње, и да ми још остане пара за муницију и за карабин и за сачмару.
cika ssekir 75 mislim da smo gledali istu pusku kanoni u nisi kalibar 12/70 bela glava i ejektori cena 48000 ja se ne razumem toliko u oruzje kao vi ali starije puske su babaroga za ove nove kod nas jedan covek ima toz 63 lovac je 43 godine ispucao je iz nje mnogo municije osim lufta sto je imala nista toz 63 ima zavrsnu obradu one gravure zalo vek a ove nove nemaju nista od toga sada je takvo vreme potrosacko po meni nije bas ubi boze ali kad uporedis sta je bilo i sta ima sad mesto da bude jos bolje ono jos gore meni taj covek kaze neka ima divljaci a puska nije bitna i kalibar 20 odstreljuje kad ima sta da se gadja a kad nema dzabenam sve bolje gledati da se nadje neka polovna u dobrom stanje nego ova nova ejektori se skor na svakoj novoj kvare brunir skida kundak kriv i tako dalje
е овако... прво за рођака: кундак није "мало лошије одрађен" већ је цепанка гора него на м48 (ко је пуцао из ње зна о чему говорим). нишанска шина се не равна, истина. крива ко 26. параграф ако мислиш да је уздигнута изнад цеви, погледај монте карло на пример, да не помињемо скупље пушке... брунинг је код свих нових иж пушака не лош него очајан (говорим за пушке код нас, оне на страни нит могу да набавим, нит имам прилику да рукујем њима). исекао сам се на обарач кад сам повукао да "опалим", да не кажем да шкљоцнем, а ни полуга за отварање није била баш лепо обрађена. шта је то глава поткундака? ја тај термин не знам што се заставе тиче, та пушка има само једну предност, а то су хромиране цеви. застава је измислила оружје за иж-43 (понављам, за иж-43, не за иж уопште). о меркелу да не причам, то је тек поређење убило се... 43јка тешка је ко туч, а о томе да ли је упада у раме сам већ рекао да нећу да коментаришем јер сам оставио могућност да мени није легла.
павле, врло могуће да смо гледали исту пушку, али то није ни битно. битно да је лоше одрађена, и ја би то заобишо у широком луку. нађи половну пушку у добром стању и не бери бригу. има их гомила за мале паре.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
I sam posedujem IZ 43 u 12/70,i to novije generacije,proizvodnja iz 2008. godine,i mogu da kazem da puska nije medju najboljima,daleko je ona od toga,ali sto se tice funkcionalnosti,pouzdanosti i izdrzljivosti na sve vremenske prilike,tu je ODLICNA!Sa drugim puskama nemam iskustvo,pa ne bih da uporedjujem,jer nisam kompetentan,ali ovo sto sam napisao verujem da mogu da tvrdim,jer iza tih tvrdnji stoji prakticno,istina,ne bas vremenski veliko,iskustvo.
1.Kundak.Pa bas da je poluobradjena bukova daska,kao sto rece Skorpion,i nije!Meni je dobar zato sto nema obrazinu,jer ja to ne volim...kundak je fabricki,ne mogu reci da mi savrseno lezi,ali ni fabrika ne moze da u serijskoj proizvodnji zna koje ce konstitucije kupac da bude,pa da napravi kundak koji ce kupcu da bude kao saliven,ne samo kod ovog proizvodjaca i modela.Ako gresim ispravite me.
2.Nisanska sina.Uopste nije kriva!Bukvalno uopste!Mozda na nekim primercima jeste,ne kazem da nije,ali na mojoj pusci sa sinom je sve u redu!
3.Bruniranje.Koliko sam ja upucen,a mozda nisam dobro upucen,postoji hladno i toplo,a ne meko i tvrdo bruniranje...
4.Ejektori.Ne inektori!Pa bas da rade kao sat,to i nije se pokazalo tako,barem kod mene...Od pre nekoliko meseci poceo je da mi se javlja problem sa izbacivanjem prazne caure iz leve cevi(pun cok).Naime,tu umesto da ejektor izbaci praznu cauru,on se ponasa vise kao izvlakac...dok sa desnom cevi je sve u redu!Pretpostavljam da je to iz razloga sto pusku nisam stedeo,ama bas ni malo...Ispucala je oooooooooooogroman broj metaka,sto u lovu,sto na glinene golubove na strelistu...tako da pretpostavljam da je to zbog toga.Inace,da napomenem,vise volim pusku bez ejektora,ali kad sam kupovao...euforija...adrenalin...svega 19 godina...a nisam ni znao sta su ejektori i cemu sluze,a da ih iskljucim ne znam...
5.Kad sam uporedjivao Zastavinu polozaru 12/70 koju nosi jedan stari lovac s kojim sam nacinio prve lovacke korake,i IZ 43,dosao sam do zakljucka da je moja puska laksa,tj.da ima manju masu,sa cim se i njen vlasnik slozio...Nisam stavljao puske na vagu,vec govorim o odokativnoj proceni.Mozda zato sto od ovih dvaju pusaka ruska ima krace cevi (71 cm),a Zastavina duze(ne znam koliko u cm,nisam merio,ali sigurno duze).Na kraju,sve da je i teska,a nije,to znaci da je udobnija za pucanje i da je trzaj
ugodniji.
6.Poredjenje.Da Zastavine puske imaju bolju zavrsnu obradu,mogu da se slozim.Npr.,meni je vec poceo da se ljusti brunir,i pored pedantnog odrzavanja,ali i velike upotrebe.
7.Cena.Kad sam ja kupovao pusku,a to je bilo 2009. godine,platio sam je ondasnjih 29 500 dinara,sto je sasvim bilo realno,da bi sad ista ta puska bila 42 000 dinara...malo mnogo.Za te pare ima da se kupi nova mnogo bolja?Koja?Naravno,mislim na polozare iskljucivo,i to nove,znaci da im ti budes prvi vlasnik,a ne na savrseno ocuvane,ali polovne puske,znaci one koje su vec imale vlasnika?Da za 40-ak hiljada dinara mogu da se kupe nove polozare...nisam siguran da ima,osim mozda Zastavinih,ali i to tesko...Naravno,ne one iz komisione prodaje i oglasa,jer te nisu nove,vec polovne,makar i lepo ocuvane.
нецо, нико овде не тврди да те пушке нису употребљиве. проблем је што нису урађене како ваља. ајмо опет
1) кундак је лоше обрађен. не улазим у расправу како лежи јер то је индивиидуално
2) шину је поменуо рођак као предност. и са овом коју сам ја гледао било је све у реду, али било је на жалост и оних које су лоше залемљене или криве
3) брунинг је лош
4) немам ејекторе и не требају ми, кажу да се искључују тако што се шрафче окрене за 90 степени. ја их нисам коментарисао, мени је то непотребна коЊпликација. а и није баш одлика лепог васпитања да сејеш чауре по ловишту ;)
5) застава има цеви 74цм и зато ти се чини да је тежа. претеже ти напред у односу на оно што си навико. мети на вагу па види. ја сам тако имао осећај да ми је бокерица тежа од карабина, а управо је супротно.
6) слажемо се
7) сад је та пушка 48000 па нагоре, зависно од "додатне опреме". по мени боље купити половну а квалитетнију за дупло мање пара а за остатак ту је заставин курабин + џебана ;) а обашка кажу да су у том ценовном рангу и туркиње, за које се ја ипак не би хватао ма како лепе биле (а да су лепе богами јесу). у принципу, није проблем до руса већ до наших дерикожа, пардон, трговаца. да по тој цени продају првокласну иж пушку, да, без размишљања. али ове цепанке, нека фала...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
U pravu si za ejektore,i sam smatram lovackom nekulturom sejanje praznih patrona po lovistu,ali kad sam kupovao pojma nisam imao sta su to ejektori...Kad sam otvorio pusku,i kad se culo ono "cak",rekoh,ja polomih nesto...
ne znam zbog cega ali mnogo volim pusku sa ejektorima jedan covek ima rusku iz 27 sa ejektorima ali SSSR i rade besprekorno a na ove nove na nekoj rade na nekoj ne konkretno na iz 43 cuo sam od jednog decka koji ima pusku sa ejektorima da rade besprekorno mislim na novu 43, jeste da je losa zavrrsna obrada i sve ali moze i da ispuca tonu municije kad bih uzimao rusa od dodatak mogu samo ejektori eventualno promenljivi cokovi ali tesko i nije tako lose ja sto sam gledao u kanoni nije ubi boz dobra je za te pare
KaKi ejektori kaki bakraci ! Lakse mi je da izvucem prazan patron iz cevi i da ga stavim u dzep, nego da se savijam za njega vadeci ga iz blata, oranja ili snega! Desava se kad odleti pa zapadne pod petu brazdu u oranju pa ne mogu ni da ga nadjem
U vreme kad se lovilo kartonskom dzebanom nije bio problemza sa caurama, karton brzo istruli onaj metalni deo pojede korozija i istruli relativno brzo..
U danasnje vreme mahom je plasticna dzebana, a plastici su potrebni vekovi da bi se razlozila u prirodi! Mi Lovci bi po pravilu trebali da budemo ljubitelji prirode koju ne bi trebalo da zagadjujemo...
Kad smo kod tandzaru IZ 43, danas zagledah jednu saS petlitji i kratke cevke, promenljivi chocI, cena svega 65000 rsd, mLogo skupa sigracka
U istom izlogu ugledah polovnu Simson Suhl bokericu cal 12 u fabrickom stanju, bela glava, duboke gravure, puska zaEbala vek, cena 1000 evra. Nisam ljubitelj Bok puske ali u ovu sam se definitivno zaljubio pa cu najverovatnije da je pazarim.
Zar su lovci toliko da ne kažem glupavi, da ne mogu da se dosete da kod prelamanja puške sa ejektorima stave dlan i zaustave prazne čaure, nego moraju da se saginju i kupe ih iz blata? Ja mislim da nisu, ali evo to je jedan argument onih koji su protiv ejektora. Na pojedinim puškama ejektori mogu da se isključe i služe kao izvlakači, što je po mom mišljenju najbolje rešenje. Možeš na istoj puški da imaš i jedno i drugo, pa biraš šta ti odgovara iz situacije u situaciju.
Podunavac kaže: Zar su lovci toliko da ne kažem glupavi, da ne mogu da se dosete da kod prelamanja puške sa ejektorima stave dlan i zaustave prazne čaure, nego moraju da se saginju i kupe ih iz blata? Ja mislim da nisu, ali evo to je jedan argument onih koji su protiv ejektora. Na pojedinim puškama ejektori mogu da se isključe i služe kao izvlakači, što je po mom mišljenju najbolje rešenje. Možeš na istoj puški da imaš i jedno i drugo, pa biraš šta ti odgovara iz situacije u situaciju.
Bravo divim se tvojoj pameti, prosvetlio si mene glupog sa ovom informacijom .
Cemu onda ejektori ako ih iskljucujem ili izigravam kauboja
ejektori zavise od ukus lovaca neko to voli pa mu nije tesko da se savije i uzme cauru sa zemlje a ko nece on moz i da ima i da nema ejektor njemu je isto licno volim ejektor i ne bi mi bilo tesko da se savijem i da uzmem cauru iz sneg.blato,ili oranja
Podunavac kaže:
Zar su lovci toliko da ne kažem glupavi, da ne mogu da se dosete da kod prelamanja puške sa ejektorima stave dlan i zaustave prazne čaure, nego moraju da se saginju i kupe ih iz blata? Ja mislim da nisu, ali evo to je jedan argument onih koji su protiv ejektora. Na pojedinim puškama ejektori mogu da se isključe i služe kao izvlakači, što je po mom mišljenju najbolje rešenje. Možeš na istoj puški da imaš i jedno i drugo, pa biraš šta ti odgovara iz situacije u situaciju.
Podunavac kaže:
A kako da iskljucim ejektore na IZ 43?Ja hocu,ali ne znam kako se to radi,pa ako moze pomoc,iskljucujem ih odmah;)
Podunavac kaže: Zar su lovci toliko da ne kažem glupavi, da ne mogu da se dosete da kod prelamanja puške sa ejektorima stave dlan i zaustave prazne čaure, nego moraju da se saginju i kupe ih iz blata? Ja mislim da nisu, ali evo to je jedan argument onih koji su protiv ejektora. Na pojedinim puškama ejektori mogu da se isključe i služe kao izvlakači, što je po mom mišljenju najbolje rešenje. Možeš na istoj puški da imaš i jedno i drugo, pa biraš šta ti odgovara iz situacije u situaciju.
Pa tebe ne može da prosvetli ni svetionik. To što ti ne voliš ejektore ne znači da oni nevaljaju ili da su bespotrebni. Većina kvalitetnijih pušaka se radi sa ejektorima i prodaje po celoj evropi, gde je lovačka (i ekološka) kultura na daleko višem nivou nego kod nas. Pa ti ejektori ne smetaju nikome jer ljudi znaju kako i kada da ih koriste.
Podunavac kaže:
A kako da iskljucim ejektore na IZ 43?Ja hocu,ali ne znam kako se to radi,pa ako moze pomoc,iskljucujem ih odmah;)
Na žalost Neco na IŽ-43 ejektori ne mogu da se isključe (koliko je meni poznato), bar ne jednostavno kao na IŽ-27. Obrati se nekome puškaru za savet, možda može da ti pomogne.
Druže Podunavac, moje mišljenje je da ne postoji ta situacija, gde bi u mnogome ejektori bili superiorni u odnosu na nedostatak ejektora. Znam mnogo ljudi koji svoje ejektore isključuju ili ih uklanjaju ako je to nemoguće, tj. onemogućuju njihov rad na druge načine, poznate puškarima. Još nisam sreo lovca koji nema ejektore a silno ih želi.
Koja je to situacija u lovu gde će par sekundi odlučiti? Mislim da se mnogo više vremena gubi pri vađenju metka iz redenika, džepova, itd.
Zato je po meni ejektor dodatak koji je stvar ukusa i stvar mišljenja vlasnika puške. Da je neophodan u nekim situacijama, nije..
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
jeste da nije neophodan zavisi od ukusa ali pricamo o Ruskom oruzju iz 43 svi znamo da se ejektori kod njih lako kvare kod pojedinih pusaka i to mozda i odvrati lovca da je uzme sa ejektorima a ako gledamo i poluautomat izbacuje caure pa se pokupe to nije tesko ja mislim da najvise plasi potencijalne kupce da se ejektori ne pokvare da nece da izbace praznu cauru ili izbace pun metak, ne znam da li to puskaru predstavlja problem da popravi ako dodje do kvara konkretno znam samo jednog decka koj ima iz 43 sa ejektorima uzet pre 2 godine i nema nikakvih problema sad sve zavisi ruske puske su ko lutrija
Pa tebe ne može da prosvetli ni svetionik. To što ti ne voliš ejektore ne znači da oni nevaljaju ili da su bespotrebni. Većina kvalitetnijih pušaka se radi sa ejektorima i prodaje po celoj evropi, gde je lovačka (i ekološka) kultura na daleko višem nivou nego kod nas. Pa ti ejektori ne smetaju nikome jer ljudi znaju kako i kada da ih koriste.
Podunavcu.
Ne secam se na kojoj smo livadi ti i ja cuvali ovce pa mi se ovako obracas
Ako ti se ne svidja moje misljenje po pitanju ejektora, zaobidji moj upis.
Retko pisem na forumu za razliku od tebe koji si tu non stop, u svakoj temi svaki drugi upis je tvoj.
Mislim da 3,664 clanova ovog foruma imaju pravo da iznesu svoje misljenje nisi ti jedini.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.